De grootte van je app optimaliseren en binnen de groottelimieten voor Google Play-apps blijven

App-grootte is een belangrijk aspect van de technische kwaliteit dat van invloed kan zijn op de installatie- en verwijderingsstatistieken van je app. Google Play heeft ook groottelimieten voor apps en dynamische content, zoals functiemodules en asset packs. In dit artikel staan de groottelimieten van Google Play en wordt uitgelegd hoe je de Play Console gebruikt om inzicht te krijgen in grootten voor je app, zodat je de app-grootte zo goed mogelijk kunt optimaliseren.

Inzicht in de app-grootte

Het is belangrijk om de download- en installatiegrootte van je app regelmatig te controleren en inzicht te krijgen in hoe je deze kunt beperken. Dit kan namelijk van invloed zijn op het succes en het aantal verwijderingen van je app. Dit zijn de verschillen tussen de grootten:

• Downloadgrootte van app: De grootte van de app die gebruikers downloaden op Google Play. Het downloaden van een app met een grotere downloadgrootte duurt langer.
  • App-grootte op apparaat: De hoeveelheid ruimte die nodig is om je app te installeren. Omdat apps worden gecomprimeerd als ze worden gedownload, kan de installatiegrootte groter zijn dan de downloadgrootte. Een app met een grotere installatiegrootte neemt meer ruimte in beslag om de installatie op het apparaat van een gebruiker af te ronden. Als de app wordt geopend, varieert de grootte op de schijf afhankelijk van het app-gebruik.

Maximale grootten voor Google Play

Voor app-bundels, functiemodules en asset packs gelden de groottelimieten hieronder. Alle groottelimieten voor Google Play zijn gebaseerd op de gecomprimeerde downloadgrootte zoals berekend door de Play Console nadat je je app-bundel hebt geüpload. Je kunt de grootte nauwkeurig schatten voordat je je app uploadt naar de Play Console met de opdrachtregeltool bundletool, die een vergelijkbare (maar niet identieke) berekening gebruikt.

Belangrijk: Google Play raadt je aan je app zo klein mogelijk te houden en zo goed mogelijk te optimaliseren voor betere installatiestatistieken. De meeste ontwikkelaars moeten ver onder deze groottelimieten blijven.

App-component

Groottelimiet voor app-downloads

Basismodule

200 MB

Afzonderlijke functiemodules

200 MB

Afzonderlijke asset packs

1,5 GB

Cumulatief totaal voor alle modules en asset packs op het moment van installatie

4 GB

Cumulatief totaal voor asset packs on demand of snelle opvolglevering

4 GB*

*Ontwikkelaars in het Partnerprogramma van Google Play voor games kunnen extra asset packs van maximaal 6 GB leveren. Dit betekent dat hun cumulatieve totaal voor asset packs die on demand en met snelle opvolglevering wordt geleverd 10 GB is in plaats van 4 GB.

Houd naast de hierboven vermelde groottelimieten rekening met het volgende:

• Apps die groter zijn dan 1 GB moeten de minimale SDK-versie van Android Lollipop (API-niveau 21) of hoger targeten.
  • Het aanbevolen maximale aantal functiemodules is 100 voor apps die een minimale SDK-versie van Android Oreo (API-niveau 26) of hoger targeten. Het maximale aantal functiemodules is 50 voor apps die een lagere minimale SDK-versie targeten.
  • Het maximale aantal asset packs in een afzonderlijke app-bundel is 100.
  • Als je app groter is dan 200 MB, zien gebruikers met een mobiele internetverbinding een niet-blokkeerdialoogvenster op hun Android-apparaat als ze de app installeren via Google Play. Hierin staat dat de app groot is.
  • Apps die nog steeds publiceren met APK's in plaats van app-bundels, vallen onder de verouderde APK-groottelimieten (dat wil zeggen, een maximale APK-grootte van 100 MB) in plaats van de groottelimieten hierboven.

De download- en installatiegrootten van je app bekijken

Nadat je de app op een productietrack hebt uitgebracht, kun je hier de download- en installatiegrootten van de app bekijken:

1. Open de Play Console en ga naar de pagina App-grootte (Kwaliteit > App-vitaliteit > App-grootte).
  2. Rechtsboven in het scherm kun je de paginagegevens filteren op Downloadgrootte van app of App-grootte op apparaat.

Je vindt de volgende gegevens op de pagina App-grootte:

• Downloadgrootte van app/App-grootte op apparaat: De grootte van je app op een referentie-apparaat en het bereik van de app-grootte voor alle apparaatconfiguraties.
  • Downloadgrootte van app/App-grootte op apparaat ten opzichte van vergelijkbare apps: De grootte van je app vergeleken met vergelijkbare apps.
    • Als je een aangepaste groep met vergelijkbare apps van 8 tot 12 apps wilt maken, klik je op Groep met vergelijkbare apps bewerken.
  • Downloadgrootte van app/App-grootte op apparaat in de loop van de tijd: Hoe de grootte van je app in de loop van de tijd is veranderd en hoe groot de app is in vergelijking met andere apps.
    • Rechtsboven in het diagram kun je de periode selecteren die je wilt bekijken en het selectievakje aanvinken om het groottebereik van je app voor alle apparaatconfiguraties te laten zien.
  • Actieve apparaten met <2 GB vrije ruimte: Het percentage actieve gebruikers van je app met minder dan 2 GB vrije opslagruimte op het apparaat.
  • Verwijderingen op apparaten met <2 GB vrije ruimte: De verhouding tussen verwijderingen op actieve apparaten met minder dan 2 GB vrije opslagruimte en verwijderingen op alle actieve apparaten.

Opmerkingen:

• Opmerking: Alle grootten zijn berekeningen op basis van je nieuwste productierelease en de apparaatconfiguratie XXXHDPI ARMv8 of de dichtstbijliggende ondersteunde apparaatconfiguratie voor je app.
  • De statistieken Actieve apparaten met <2 GB vrije ruimte en Verwijderingen op apparaten met <2 GB vrije ruimte worden berekend op basis van een voortschrijdend gemiddelde over 30 dagen en worden alleen getoond als wordt bepaald dat ze van toepassing zijn op je app.

Uitsplitsingen van grootte bekijken

Als je apps publiceert met de Android App Bundle, kun je een diagram bekijken dat is geordend op basis van de versiecode van de bundel. Hier vind je ook een uitsplitsing van hoeveel ruimte verschillende componenten van je app gebruiken vergeleken met de totale download- of installatiegrootte van je app bij de vorige 5 releases.

Je kunt deze uitsplitsing gebruiken om te onderzoeken welke delen van je app de meeste ruimte innemen en gebieden te identificeren die je verder kunt optimaliseren om ruimte te besparen. De uitsplitsing is gebaseerd op een APK die op basis van je app-bundel is gegenereerd voor de configuratie van het referentie-apparaat.

In de uitsplitsingen staan de volgende gegevens:

• Uitsplitsing van app-downloadgrootte:
    • Code/DEX: Alle Java- of Kotlin-code in je app die is samengesteld voor uitvoering op Android in DEX-indeling.
    • Bronnen: Bronnen omvatten de bronnentabel en niet-codecomponenten van je app in de directory res/, zoals tekenreeksen of afbeeldingen.
    • Items: Items zijn andere bestanden die je app gebruikt in de directory assets/, zoals geluidsbestanden of video's.
    • Native bibliotheken: De native code in de directory libs/ van je app. Dit is meestal alle code die geen Java- of Kotlin-code is.
    • Overig: Andere bestanden in je app.
  • Bij Uitsplitsing van app-grootte op apparaat staat ook het volgende:
    • Geëxtraheerde native bibliotheken: Als native bibliotheken zijn gecomprimeerd in een APK, moet deze worden geëxtraheerd naar een lokale opslag om je app uit te voeren.
    • Geoptimaliseerde DEX: DEX-code geconverteerd naar native code door de Android-runtime voor betere prestaties.