De acquisitie van je app meten en analyseren

Met acquisitierapporten kun je de prestaties van je winkelvermelding op Google Play evalueren. De rapporten tonen algemene acquisitietrends en geven inzicht in waar je acquisities vandaan komen en in de impact van wijzigingen in je winkelvermelding. Ze helpen je ook bepalen of je marketingcampagnes bezoekers van hoge kwaliteit trekken die conversies genereren. Daarnaast kun je ook checken waar je minder goed presteert in vergelijking met je concurrenten, zodat je kunt bepalen aan welke activiteiten je voorrang wilt geven.

Hoe we je prestaties meten

Mogelijkheden om gebruikers te werven

De acquisitierapporten meten hoe goed je winkelvermelding gebruikers werft, in plaats van het aantal installaties te checken. Dit betekent dat de conversieprestaties worden berekend op basis van gebruikers die je app momenteel niet hebben geïnstalleerd op een van hun apparaten. Hierdoor is het rapport gericht op het segment winkelvermeldingsbezoeken waar je vermelding de meeste impact heeft, omdat de kans groter is dat gebruikers je app installeren als ze je app al op een ander apparaat hebben geïnstalleerd, ongeacht de items in je winkelvermelding.

Nieuwe en terugkerende gebruikers

Standaard bevat het rapport zowel acquisities van nieuwe gebruikers die je app nog niet eerder hebben geïnstalleerd, als van terugkerende gebruikers die je app al eerder hebben geïnstalleerd, maar deze daarna van hun apparaten hebben verwijderd. Als je alle acquisities bekijkt voor zowel nieuwe als terugkerende gebruikers, krijg je het meest uitgebreide inzicht in de prestaties van je winkelvermelding.

Verschillende manieren om de acquisitie van je app te checken

Je kunt de verschillende rapportpagina's, -statistieken en -dimensies gebruiken om de acquisitie van je app op verschillende manieren te analyseren.

De algehele acquisitieprestaties beoordelen met winkelanalyse

De pagina Winkelanalyse (Groei > Winkelprestaties > Winkelanalyse) biedt een algemeen overzicht van je acquisitieprestaties. Je kunt in één oogopslag belangrijke trends vinden en alle aspecten identificeren die nader moeten worden onderzocht.

Het diagram Alle gebruikersacquisities per type toont acquisities van alle platforms op Google Play. Dit omvat acquisities via promotiecontent op homepages, in winkelvermeldingen en in populairste items.

Het diagram Acquisities via winkelvermelding toont alleen acquisities via je winkelvermeldingen. Hiermee kun je inzicht krijgen in je winkelvermeldingen en ze optimaliseren.

De tabel met verkeersbronnen geeft een overzicht van acquisities via winkelvermeldingen op basis van acquisitie via zoekopdrachten op Google Play, ontdekken op Google Play of via advertenties en verwijzingen. In het gedeelte Acquisities via winkelvermelding hieronder vind je een overzicht van de prestatiestatistieken van je winkelvermelding, waaronder het totale aantal bezoekers, acquisities en het conversiepercentage. Je kunt deze gegevens configureren per land, taal, app-installatiestatus of periode met behulp van de filters bovenaan de pagina.

De overzichtstabellen voor land, taal, winkelvermelding, installatiestatus, zoekterm en UTM-bron en -campagne bieden een samenvatting van de best presterende waarden voor elke overzichtsdimensie. Selecteer Ontdekken voor meer details voor de specifieke dimensie of klik op de pijl-rechts naast een specifieke waarde om die gedurende een bepaalde periode te bekijken op de pagina Conversie-analyse (Groei > Winkelprestaties > Conversie-analyse).

Specifieke dimensies ontdekken met conversie-analyse

Op de pagina Conversie-analyse (Groei > Winkelprestaties > Conversie-analyse) vind je de bezoekers, acquisities en het conversiepercentage voor je winkelvermelding voor een geselecteerde periode.

Filter gegevens op verkeersbron, winkelvermelding, land, taal, UTM-bron en -campagne of acquisitiestatus om meer inzicht te krijgen in de mate waarin een bepaalde subgroep van je bezoekers voor conversies zorgt.

Alleen acquisities via winkelvermelding

Rapporten van het type Conversie-analyse zijn alleen gericht op je winkelvermeldingen en omvatten acquisities via:

• je winkelvermeldingspagina, en
  • de overlay voor inline installatie (soms getoond als er wordt geprobeerd te installeren via een advertentie).

Het rapport Conversie-analyse omvat geen bezoekers of acquisities van andere platforms op Google Play (zoals redactionele content). Ook omvat het geen acquisities die worden geregistreerd door Google Play en die plaatsvinden via andere mechanismen (zoals back-up en herstel).

Benchmarks voor conversiepercentage

Je kunt benchmarks voor het conversiepercentage gebruiken om je prestaties te vergelijken met de prestaties van vergelijkbare apps, zodat je kunt bepalen waar je de grootste kans op verbeteringen hebt. Als je conversiepercentage voor een bepaalde taal bijvoorbeeld lager is dan dat van vergelijkbare apps, moet je onderzoeken of je vermelding goed is vertaald naar die taal.

Met het diagram Conversiepercentage voor winkelvermelding kun je je dagelijkse conversieprestaties vergelijken met de mediaan en het 25e en 75e percentiel van vergelijkbare apps. In de onderstaande overzichtstabel kun je je totale conversiepercentage voor de periode vergelijken met de mediaan van vergelijkbare apps voor de laatste 28 dagen in de geselecteerde periode.

Opmerking: Benchmarks zijn alleen beschikbaar als je de prestaties bekijkt per land, taal, installatiestatus of verkeersbron. Filters voor deze dimensies worden ook ondersteund voor maximaal één selectie per dimensie.

Statistieken en dimensies

Acquisitiegegevens zijn gebaseerd op Pacific Time (PT). Geschiedenis is beschikbaar vanaf 25 februari 2020.

Statistieken
Statistiek Definitie
Bezoekers van winkelvermelding

Het aantal gebruikers dat je winkelvermelding heeft bezocht en je app nog niet had geïnstalleerd op hun apparaten.

Opmerking: Een gebruiker die je winkelvermelding meerdere keren bezoekt, wordt slechts één keer per dag en per dimensie geteld. Zo wordt een gebruiker die je vermelding één keer bezoekt via een zoekopdracht en daarna opnieuw via een rechtstreekse link op dezelfde dag, 2 keer geteld. Een gebruiker die je vermelding 2 keer bezoekt via dezelfde link, wordt één keer geteld.
Acquisities via winkelvermelding

Het aantal gebruikers dat je winkelvermelding heeft bezocht en je app heeft geïnstalleerd en de app op dat moment niet op andere apparaten had geïnstalleerd.

Opmerking: Het aantal acquisities via de winkelvermelding is lager dan het aantal installaties, omdat een gebruiker die je app op meerdere apparaten installeert, slechts één keer wordt geteld.

Conversiepercentage voor winkelvermelding

Het percentage bezoekers van de winkelvermelding dat heeft geleid tot acquisities.

Dimensies
Dimensie Definitie
Verkeersbron

Hoe de gebruiker je winkelvermelding heeft gevonden, bijvoorbeeld door te zoeken op Google Play.

Ga hieronder naar het gedeelte Waarden van verkeersbronnen voor een overzicht van de waarden van verkeersbronnen.
Land/regio Het land of de regio waar het Google-account van de gebruiker is geregistreerd.
Taal De taalinstelling op het apparaat van de gebruiker.
Zoekterm

De term waarnaar de gebruiker heeft gezocht, voordat deze naar je winkelvermelding ging. Alleen beschikbaar voor zoekopdrachten op Google Play.

Opmerking: Deze dimensie is alleen beschikbaar als de verkeersbron is gefilterd op zoekopdrachten op Google Play.

UTM-bron

De waarde van de URL-parameter utm_source in deep links naar je winkelvermelding.

Opmerking: Deze dimensie is alleen beschikbaar als de verkeersbron is gefilterd op advertenties en verwijzingen.
UTM-campagne

De waarde van de URL-parameter utm_campaign in deep links naar je winkelvermelding.

Opmerking: Deze dimensie is alleen beschikbaar als de verkeersbron is gefilterd op advertenties en verwijzingen.
App-installatiestatus

Of de gebruiker je app voor het eerst installeert (nieuwe gebruiker) of deze eerder heeft verwijderd (terugkerende gebruiker).

Opmerking: Met 'hernieuwde acquisitie' worden terugkerende gebruikers bedoeld.
Winkelvermelding De winkelvermelding die de gebruiker heeft bezocht. Dit is je primaire winkelvermelding of een aangepaste winkelvermelding.
Waarden van verkeersbronnen

Algemene winkelanalyse

Status Beschrijving
Alle verkeersbronnen Het totale aantal gebruikers dat je app heeft geïnstalleerd via een platform op Google Play en de app op dat moment niet op andere apparaten had geïnstalleerd.
Ontdekken op Google Play Gebruikers die je app hebben ontdekt en geïnstalleerd via Google Play, zonder naar de app te zoeken op naam. Dit omvat gebruikers die je app hebben ontdekt via homepages, in suggesties en in de populairste items, of door te zoeken naar een app-categorie, bijvoorbeeld 'racegame'.
Betaald en rechtstreeks

Het aantal gebruikers dat je app heeft geïnstalleerd via een advertentie, verwijzing of zoekopdracht op Google Play met de naam van je app of een nauw verbonden merk.

Analyse van winkelvermeldingen

Status Beschrijving
Alle verkeersbronnen Het totale aantal gebruikers dat je winkelvermelding of een mini-detailpagina heeft bezocht, daarna je app heeft geïnstalleerd en de app op dat moment niet op andere apparaten had geïnstalleerd. Dit omvat geen acquisities via platforms zoals banners op pagina's met app-categorieën.
Zoeken op Google Play Gebruikers die je winkelvermelding hebben bezocht door op Google Play een zoekopdracht uit te voeren naar de naam van je app of een nauw verbonden merk, daarna je winkelvermelding of een mini-detailpagina hebben bezocht en daarop je app installeerden, en die de app op dat moment niet op andere apparaten hadden geïnstalleerd. Dit omvat geen bezoeken vanuit advertenties die in de zoekresultaten van Google Play zijn getoond.
Ontdekken op Google Play Gebruikers die op Google Play hebben gebrowsd, daarna je winkelvermelding hebben bezocht en vervolgens je app installeerden, en die de app op dat moment niet op andere apparaten hadden geïnstalleerd. Dit omvat gebruikers die op suggesties voor automatische aanvulling van zoekopdrachten hebben geklikt en gebruikers die naar een app-categorie hebben gezocht, bijvoorbeeld 'racegame'. Dit omvat geen bezoeken vanuit advertenties die op Google Play zijn getoond.
Advertenties en verwijzingen Gebruikers die je winkelvermelding hebben bezocht via een advertentie of verwijzing en die de app op dat moment niet op andere apparaten hadden geïnstalleerd. Dit omvat gebruikers die je app vanuit een advertentie hebben geïnstalleerd via de overlay voor inline installatie die we soms buiten de Play Store tonen.

Veelgestelde vragen

Hoe worden acquisities via advertenties gerapporteerd?

Vanaf november 2022 worden alle bezoeken via Google Ads toegeschreven aan de verkeersbron voor advertenties en verwijzingen. Voorheen werden bezoeken vanuit advertenties gerapporteerd op basis van waar de advertentie werd getoond.

De Play Console biedt geen rapportage voor Google-advertentievertoningen of -conversies. Als je de prestaties van je Google Ads-campagnes wilt bijhouden, log je in op je Google Ads-account.

Hoe download ik acquisitiegegevens?

Gebruik de knop Rapport exporteren op de pagina Conversie-analyse om de gegevens te downloaden die momenteel in het diagram en de tabel staan.

Opmerking: Via Google Cloud Storage kun je ook programmatisch toegang krijgen tot de rapporten Behouden installerende gebruikers en Kopers uit de oude Play Console. Je kunt momenteel niet programmatisch toegang krijgen tot de gegevens in de nieuwe Play Console.

Waarom zijn er soms geen benchmarkgegevens?

Er worden alleen benchmarkgegevens getoond als er voldoende gegevens uit de door jou geselecteerde groep met vergelijkbare apps beschikbaar zijn voor je huidige rapportconfiguratie. Als je geen benchmarkgegevens ziet, selecteer je een andere groep met vergelijkbare apps, verwijder je filters of selecteer je een ander overzicht om weer te geven.

Opmerking: Benchmarks zijn alleen beschikbaar als je de prestaties bekijkt per land, taal, installatiestatus of verkeersbron. Filters voor deze dimensies worden ook ondersteund voor maximaal één selectie per dimensie.

Wat betekent het overzicht Overig?

Het overzicht Overig wordt getoond als er zoektermen, UTM-bronnen of UTM-campagnes zijn die in de loop van de tijd te weinig bezoekers of acquisities hebben opgeleverd om afzonderlijk te worden gerapporteerd.

Waarom worden sommige landen/regio's vermeld als Onbekende regio?

Onder Onbekende regio vallen bezoekers die niet kunnen worden toegeschreven aan een specifiek land.
Voorgestelde analyse

Hier volgen enkele veelgebruikte manieren waarop je de acquisitierapporten kunt gebruiken om de prestaties van je winkelvermelding te analyseren:

• Evalueer hoe wijzigingen aan je winkelvermelding invloed hebben op de conversiepercentages.
  • Ga na welke zoektermen van Google Play de meeste bezoeken opleveren om te zien waarin gebruikers het meest geïnteresseerd zijn.
  • Houd de prestaties van je bijgehouden UTM-campagnes bij.
  • Identificeer landen met veel bezoekers die misschien goede kandidaten zijn voor aangepaste winkelvermeldingen.
  • Identificeer talen met lage conversiepercentages om te bepalen waar je de vertaling moet verbeteren.
  • Evalueer of er veel bezoekers van hoge kwaliteit naar je vermelding worden geleid dankzij offline marketing.