Sovelluksen luominen ja valmistelu

Kun olet luonut Google Play ‑kehittäjätilin, voit luoda sovelluksia ja valmistella niitä Play Consolessa.

Sovelluksen luominen

1. Avaa Play Console.
  2. Valitse Kaikki sovellukset > Luo sovellus.
  3. Valitse oletuskieli ja lisää sovelluksesi nimi siinä muodossa, jossa haluat sen näkyvän Google Playssa. Voit muuttaa tätä myöhemmin.
  4. Kerro, onko kyseessä sovellus vai peli. Voit muuttaa tätä myöhemmin.
  5. Kerro onko sovellus maksuton vai maksullinen.
  6. Lisää sähköpostiosoite, johon Play Kaupan käyttäjät voivat ottaa yhteyttä tähän sovellukseen liittyen.
  7. Ilmoitukset-osiossa:
  8. Valitse Luo sovellus.

Sovelluksen valmistelu

Kun olet luonut sovelluksen, voit alkaa valmistella sitä julkaisuun. Sovelluksen hallintapaneelista näet, mitä sinun on tehtävä ennen kuin sovelluksesi on saatavilla Google Playssa.

Lisää aluksi tietoja sovelluksen sisällöstä sekä Google Playn tietosivulla tarvittavia tietoja. Tämän jälkeen voit siirtyä sovelluksen julkaisuun. Siinä sinua opastetaan ennakkojulkaisun hallinnassa, testauksessa ja markkinoinnissa, jotta voit lisätä innostusta ja tietoisuutta jo ennen julkaisua. Viimeinen askel on sovelluksen julkaisu Google Playssa, minkä jälkeen se on miljardien käyttäjien saatavilla.

Kehittäjien, joiden henkilökohtainen tili on luotu 13.11.2023 jälkeen, on täytettävä tietyt testausvaatimukset ennen kuin heidän sovelluksensa voidaan lisätä saataville Google Playhin. Lue lisää tästä ohjekeskuksen artikkelista.

Aloita valmistelu valitsemalla vasemmanpuoleisesta valikosta Hallintapaneeli. Siirry seuraavia vaiheita varten kohtaan Sovelluksen valmistelu hallintapaneelin avulla.

Sovelluksen ja sovelluspakettien ylläpito

Google Play käyttää Android App Bundle ‑tiedostoja luodakseen ja jaellakseen kullekin laitekokoonpanolle optimoituja APK:ita niin, että käyttäjät saavat tehokkaampia sovelluksia. Sen ansiosta voit luoda, allekirjoittaa ja ladata yhden sovelluspaketin, joka tukee monenlaisille laitekokoonpanoille optimoituja APK:ita. Google Play ylläpitää ja toimittaa sovelluksen jakelun APK:t sinulle.

Sovellustiedostojen pakettien nimet ovat yksilöllisiä ja pysyviä, joten mieti nimiä tarkkaan. Pakettien nimiä ei voi poistaa eikä käyttää uudelleen myöhemmin.

Julkaisun tila voi olla jokin näistä:

• Luonnokset: APK:t, joita ei ole vielä jaeltu käyttäjille
  • Aktiiviset: APK:t, joita jaellaan käyttäjille parhaillaan
  • Arkistoidut: APK:t, jotka ovat aiemmin olleet aktiivisia, mutta joita ei enää jaella käyttäjille
APK-tiedostojen löytäminen

Näin voit katsella sovelluspaketteja ja APK:ita:

1. Avaa Play Console ja siirry Sovelluspakettien hallinta ‑sivulle (Julkaisu > Sovelluspakettien hallinta).
  2. Sovelluspakettien hallinta ‑sivun oikeassa yläreunassa on versiosuodatin, jota voit käyttää kolmella välilehdellä (Tiedot, Lataukset ja Jakelu) kokeillaksesi sovelluksen APK:iden eri versioita ja kokoonpanoja eri laitteilla.
  • Huom. Tämä versiosuodatin vastaa käytännössä Play Consolen vanhan version artefaktikirjastoa.

Jos haluat lukea lisää artefaktien hallinnoinnista, siirry kohtaan Sovellusversioiden tarkistaminen sovelluspakettien hallinnalla.

Kokorajoitukset

Google Playn sovelluksilla on kokorajoituksia, jotka lasketaan lataushetken APK:iden pakatusta enimmäiskoosta kaikilla tuetuilla laitteilla.

Kun olet ladannut sovelluspaketin, Play Console arvioi sovelluksen latauskoon gzipin avulla. Google Play käyttää parhaita edistyneitä pakkaustyökaluja, minkä takia käyttäjän oikea latauskoko on usein pienempi kuin Play Consolessa näkyvä arvio.

Enimmäiskokorajoitukset ovat seuraavat:

• 200 Mt: Pakattujen APK:iden enimmäislatauskoko yhdelle sovelluspaketeista luodulle laitteelle. Sovelluspaketti voi olla monta kertaa suurempi kuin tämä koko.
  • 100 Mt: Pakatun APK:n enimmäislatauskoko sovelluksille, jotka on julkaistu APK:illa (koskee vain ennen elokuuta 2021 luotuja sovelluksia).
Playn sovelluksen allekirjoittamisen määrittäminen

Kaikkien Android-sovellusten on oltava varmenteella digitaalisesti allekirjoitettuja, ennen kuin asentaminen on mahdollista. Lue lisää aiheesta Android-kehittäjäsivustolta. Kun luot ensimmäisen julkaisusi, voit määrittää Playn sovelluksen allekirjoittamisen ja päättää, käyttääkö sovelluksesi Googlen luomaa vai valitsemaasi sovelluksen allekirjoitusavainta.

Sovellusversion vaatimukset Play Consolessa

Jokaisen sovelluspaketin ja APK:n manifestitiedostossa on versionCode-arvo, jota kasvatetaan sovelluksen jokaisen päivityksen yhteydessä.

Play Consoleen ladattavan sovelluksen versionCode-arvo voi olla korkeintaan 2100000000. Jos sovelluksen versionCode-arvo on tätä suurempi, Play Console estää uuden sovelluspaketin lähettämisen.

Kun asetat sovelluspaketille versionCode-arvoa, muista, että jokaisen päivityksen tulee kasvattaa versionCode-arvoa mutta pysyä kuitenkin enimmäisarvon alapuolella.

Huom. Saat lisätietoja sovelluksen versioinnista Android-kehittäjäsivustolta. Muista, ettei Androidin MAXINT ole sama kuin Play Consolen lähetysvaatimuksissa määritelty.

API-tavoitetason vaatimusten täyttäminen

Kun lataat sovelluspaketin, sen on täytettävä Google Playn API-tavoitetason edellytykset. Tässä on tasot, joita sovelluksilta vaaditaan tällä hetkellä ja tulevaisuudessa.

Lue lisää Google Play ‐sovellusten API-tavoitetason vaatimuksista. Niiden avulla ymmärrät, mitä API-tavoitetasoja vaaditaan, jotta Androidin ja Google Playn käyttäjät voivat käyttää palvelua turvallisesti.

Sovelluksen tietosivun ja asetusten valmistelu

Sovelluksesi tietosivu näkyy Google Playssa ja antaa käyttäjille lisätietoja sovelluksesta. Sovelluksen tietosivu jaetaan eri kanaville, myös testikanaville.

Tuotetiedot
  1. Avaa Play Console ja siirry Sovelluksen tietosivun perusversioon.
  2. Täytä Sovelluksen tiedot ‑kohdassa olevat kentät.
Kenttä Kuvaus Merkkirajoitus* Huomioitavaa
Sovelluksen nimi Sovelluksesi nimi Google Playssa Enintään 30 merkkiä

Voit lisätä yhden lokalisoidun nimen kieltä kohti.

Lyhyt kuvaus Ensimmäinen teksti, jonka käyttäjät näkevät sovelluksesi tietosivulla Play Kauppa -sovelluksessa Enintään 80 merkkiä Käyttäjät voivat lukea sovelluksen täyden kuvauksen laajentamalla tämän tekstin.
Koko kuvaus Sovelluksesi kuvaus Google Playssa Enintään 4 000 merkkiä

* Merkkirajoitukset koskevat sekä täysleveitä että puolileveitä merkkejä. Rajoituksia täytyy noudattaa riippumatta siitä, minkätyyppisiä merkkejä käytät.

Huom. Avainsanojen toistuva ja/tai tarpeeton käyttö sovelluksen nimessä, kuvauksessa tai mainostekstissä voi luoda käyttäjälle ikävän kokemuksen ja johtaa sovelluksesi jäädyttämiseen Google Playssa. Kaikki ohjeet löytyvät Google Play ‑kehittäjien ohjelmasäännöistä.

Esikatselusisältö

Lue lisää esikatselusisällön (esim. lyhyt kuvaus, kuvakaappaukset ja videot) lisäämisestä sovelluksen esittelyn tueksi.

Kielet ja käännökset

Käännösten lisääminen ja ylläpito

Kun lähetät sovelluksen, sen oletuskieleksi asetetaan englanti (Yhdysvallat, en-US). Voit lisätä käännöksiä sovelluksen tiedoista, erikielisiä kuvakaappauksia ja muuta graafista sisältöä. Katso ohjeet Sovelluksen kääntäminen ja lokalisointi ‑artikkelista.

Lokalisoidut kuvat ja videot

Voit markkinoida sovellustasi eri kielillä tehokkaammin lisäämällä sen päätietosivulle lokalisoitua graafista sisältöä.

Käyttäjät näkevät lokalisoidun graafisen sisällön Google Playssa, jos heidän kieliasetuksensa vastaavat lisäämiäsi kieliä.

Automaattiset käännökset

Jos et lisää omia käännöksiäsi, Google Play Kaupan käyttäjille näytetään sovelluksesi tietosivusta joko Google Kääntäjän automaattinen käännös tai sovelluksesi oletuskielinen versio.

Automaattisten käännösten yhteydessä näytetään ilmoitus, jossa kerrotaan käännöksen olevan koneen tekemä ja tarjotaan mahdollisuus katsella tekstiä sovelluksen oletuskielellä. Muista, että automaattisia käännöksiä ei tällä hetkellä voi luoda armeniaksi, retoromaaniksi, tagalogiksi tai zuluksi.

Kategoriat ja tagit

Play Consolessa voit valita kategorian ja lisätä sovelluksiin tai peleihin tageja. Kategorioiden ja tagien avulla käyttäjät voivat hakea ja löytää mahdollisimman osuvia sovelluksia Play Kaupasta.

Lue lisää kategorioiden ja tagien valitsemisesta ja lisäämisestä sovelluksellesi tai pelillesi.

Yhteystiedot

Kun lisäät sovelluksesi tietoihin sähköpostiosoitteen, verkkosivuston tai puhelinnumeron, nämä yhteystiedot näytetään käyttäjille sovelluksen tietosivulla.

Yhteyssähköpostiosoitteen lisääminen on pakollista, ja suosittelemme myös lisäämään verkkosivuston yhteydenottoja varten, jotta käyttäjät saavat parhaan mahdollisen tukikokemuksen.

Tukitietojen lisääminen:

1. Avaa Play Console siirry Kaupan asetukset ‑sivulle (Kasvu > Kaupassa näkyminen > Kaupan asetukset)
  2. Vieritä alas Yhteystiedot-kohtaan.
  3. Lisää tukisähköpostiosoite (pakollinen), puhelinnumero ja verkkosivuston URL-osoite.

Vinkki: Lue lisää käyttäjien tukemisesta.

Seuraavat vaiheet

Lisää aiheesta