Naamsbekendheid voor je apps opbouwen met pre-registratie

Met pre-registratie kun je spanning en naamsbekendheid voor je apps en games opbouwen in door jou geselecteerde landen voordat je de apps op Google Play publiceert.

Nadat je een app of game beschikbaar hebt gemaakt voor pre-registratie, kunnen gebruikers de winkelvermelding ervan bezoeken voor informatie over je nieuwe app of game en om zich vooraf te registreren. Als je je app of game later publiceert, ontvangen alle vooraf geregistreerde gebruikers een pushmelding van Google Play om de app of game te installeren. Op geschikte apparaten wordt de app of game ook automatisch geïnstalleerd op de dag dat deze wordt gelanceerd.

Opmerking: Gebruikers die al een testversie van je app hebben geïnstalleerd, ontvangen geen pushmelding.

Stap 1: Voorbereiden op pre-registratie

Voordat je een pre-registratiecampagne instelt in de Play Console, lees je de vereisten en richtlijnen voor pre-registratie en onze aanbevolen voorbereidingsactiviteiten voor pre-registratie.

Vereisten en richtlijnen

Voordat je pre-registratie inschakelt, bereid je dit het beste tijdig voor:

• We raden je ten zeerste aan een release uit te rollen naar een testtrack en je app te testen voordat je begint met pre-registratie. Pre-registratiecampagnes mogen niet langer duren dan negentig dagen. Na deze periode moet je je app vrijgeven naar productie.
  • Je kunt pre-registratie pas gebruiken nadat je enige informatie hebt verstrekt over de content van je app, zodat we kunnen garanderen dat je app veilig is voor de beoogde gebruikers en voldoet aan het Google Play-beleid en de wettelijke vereisten. Meer informatie over de gegevens die je moet verstrekken om je app voor te bereiden op de beoordeling.
  • Als je een app of game beschikbaar maakt voor pre-registratie in een land, moet je de app daar binnen negentig dagen in productie lanceren.
  • Je kunt maximaal twee apps of games tegelijk beschikbaar maken voor pre-registratie.
  • We raden je aan je pre-registratiecampagne in te stellen als de declaraties en configuraties van je app zo dicht mogelijk bij je beoogde productieversie liggen. Hierdoor komt je app in aanmerking voor automatische installatie en ontvangen gebruikers die zich vooraf registreren een lanceringsmelding.
Acties vooraf ter voorbereiding op pre-registratie

Een volledige winkelvermelding maken

Voordat je je pre-registratiecampagne start, moet je ervoor zorgen dat je een volledige winkelvermelding hebt gemaakt die grafische items bevat en is vertaald naar andere talen. Dit kan de kans vergroten dat vooraf geregistreerde gebruikers je app of game installeren.

Je app in aanmerking laten komen voor automatische installatie

Als je ervoor kiest je app in aanmerking te laten komen voor automatische installatie, kan Play je app op de lanceringsdag automatisch leveren aan de apparaten van gebruikers (als ze zich hiervoor hebben aangemeld).

Je moet het volgende doen om je app in aanmerking te laten komen voor automatische installatie:

• Geef aan of je app advertenties bevat.
  • Als je app of game in-app-producten aanbiedt, zorg je ervoor dat de huidige versie van je app-bundel of APK op je pre-registratietrack <uses-permission android:name="com.android.vending.BILLING" /> bevat in het app-manifest.
    • Opmerking: Het is afhankelijk van bepaalde voorwaarden of gebruikers de functie voor automatische installatie kunnen gebruiken.

Belangrijk: De volgende voorwaarden zijn van toepassing op de beschikbaarheid en functionaliteit van automatische installatie:

• De gebruiker kan automatische installatie alleen gebruiken als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
    • De gebruiker heeft een apparaat met Android M of hoger.
    • De gebruiker gebruikt versie 19.2 of hoger van de Google Play Store.
  • Google-accounts van kinderen jonger dan dertien jaar en beheerde werkaccounts komen niet in aanmerking voor automatische installatie van apps.
  • Apps die groter zijn dan 150 MB, worden alleen gedownload en geïnstalleerd via wifi, ongeacht de installatie-instellingen van de gebruiker.
  • Een app wordt alleen automatisch op een apparaat geïnstalleerd als het batterijniveau van het apparaat hoog genoeg is.
  • Ook op ongeschikte apparaten ontvangen gebruikers de standaardmelding om pre-registratie te starten. Google Play probeert de app dan automatisch opnieuw te installeren zodra het apparaat aan de vereiste voorwaarden voldoet.

Voorbereiden om meer verkeer voor je vermelding te genereren

We raden je aan je van tevoren voor te bereiden om verkeer voor je pre-registratievermelding te genereren via je promotiekanalen met deep links op websites van derden, social media, artikelen in de pers, e-mailnieuwsbrieven, enzovoort.

• Tip: Nadat je pre-registratie hebt ingeschakeld, wordt dit de URL voor je pre-registratievermelding: https://play.google.com/store/apps/details?id=pakketnaam van je app of game
  • Voorbeeld: Als de pakketnaam van je app your.new.app is, ziet de URL voor je pre-registratievermelding er zo uit: https://play.google.com/store/apps/details?id=your.new.app

De officiële pre-registratiebadge van Google Play gebruiken

Gebruik de officiële pre-registratiebadge van Google Play om je campagne op externe websites te promoten. Zo kun je pre-registraties genereren voordat je app wordt gelanceerd.

Stap 2: Apparaten voor pre-registratie-opgeven

Je kunt app-bundels of APK's uploaden om de apparaten op te geven waarmee gebruikers zich vooraf kunnen registreren voor je app. De Play Console gebruikt je app-manifest om te bepalen welke apparaten moeten worden ondersteund voor pre-registratie.

Opmerkingen:

• App-bundels en APK's die je uploadt naar je pre-registratietrack, worden alleen gebruikt om je ondersteunde apparaten te specificeren en worden niet vrijgegeven voor gebruikers.
  • Als je app in-app-producten bevat, moet je ervoor zorgen dat ten minste één van de app-bundels of APK's die je uploadt de Google Play Billing Library bevat.
Apparaten opgeven waarop gebruikers zich vooraf kunnen registreren voor je app

Een app-bundel of APK uploaden die apparaten voor pre-registratie specificeert:

1. Open de Play Console.
  2. Selecteer een app of game.
  3. Selecteer in het linkermenu Release > Testen > Pre-registratie.
  4. Selecteer het tabblad Ondersteunde apparaten.
  5. Sleep je Android App Bundles (.aab) of APK's naar het vak om ze te uploaden of selecteer Uploaden.
  6. Selecteer Opslaan.

Stap 3: Landen toevoegen waar gebruikers zich vooraf kunnen registreren

Je kunt kiezen in welke landen en regio's pre-registratie voor je app beschikbaar moet zijn.

Opmerking: Dit zijn de landen of regio's waar de gebruiker is geregistreerd op Google Play, niet de fysieke locatie.

Landen/regio's toevoegen voor pre-registratie

Als je je app of game beschikbaar wilt maken voor pre-registratie, moet je de landen selecteren waar gebruikers zich vooraf mogen registreren. Zo doe je dit:

1. Open de Play Console.
  2. Selecteer een app of game.
  3. Selecteer in het linkermenu Release > Testen > Pre-registratie.
  4. Selecteer het tabblad Landen/regio's.
  5. Selecteer Landen/regio's toevoegen.
  6. Selecteer de landen/regio's waar je je app beschikbaar wilt maken voor pre-registratie.
  7. Selecteer Landen/regio's toevoegen.

Opmerking: Je kunt ook landen toevoegen nadat je pre-registratiecampagne is gestart. De periode van negentig dagen voor een land begint op het moment dat je pre-registratie voor het eerst in dat land beschikbaar maakt.

Stap 4: Gebruikers pre-registratiebeloningen aanbieden (optioneel)

Met pre-registratiebeloningen kun je gebruikers gratis een beheerd product geven nadat ze zich vooraf hebben geregistreerd voor je app of game. Pre-registratiebeloningen werken op dezelfde manier als promoties. In plaats van een promotiecode te typen om een gratis item te ontvangen, krijgen gebruikers een item nadat ze de knop Pre-registratie in de winkelvermelding van een app hebben geselecteerd.

Belangrijke informatie over pre-registratiebeloningen

Voordat je begint met het instellen van pre-registratiebeloningen, moet je het volgende weten:

• Je kunt één pre-registratiebeloning maken voor de levensduur van de pre-registratiecampagne van een app of game.
  • Nadat je een pre-registratiebeloning hebt gemaakt, kan deze niet meer worden bewerkt of verwijderd.
  • Je kunt beloningen in- of uitschakelen, maar niet zolang je pre-registratiecampagne actief is.
  • Je kunt alleen actieve in-app-producten (geen abonnementen of inactieve in-app-producten) aanbieden als pre-registratiebeloningen.
  • Je moet een pre-registratiebeloning instellen voordat je de pre-registratiecampagne van je app start.
  • Je app moet in-app-producten bevatten en een proces hebben waarmee gebruikers de beloning kunnen inwisselen. Dit is vergelijkbaar met het ondersteunen van promoties (bekijk de technische vereisten voor meer informatie).
  • In plaats van een bestaand beheerd product opnieuw te gebruiken, moet je een beheerd product maken dat je specifiek gebruikt voor pre-registratiebeloningen.

Als je besluit pre-registratiebeloningen te gebruiken en je deze niet levert aan gebruikers, kan je app worden opgeschort in de Play Store.

Technische implementatievereisten
  • Je moet een SKU voor een beheerd in-app-product (voorbeeld: in-app-item, speciaal personage, valutapakket) maken dat Google Play kan leveren aan gebruikers die zich vooraf registreren.
  • Voordat je je pre-registratiecampagne start, moet je beheerde product dat wordt gebruikt voor pre-registratiebeloningen, actief zijn.
  • Net als bij het gebruik van promoties moet je app er technisch mee kunnen omgaan als developerPayload en orderId niet aanwezig zijn.
  • Als gebruikers een beloning hebben ontvangen, moet je ze binnen een redelijke tijd hiervan op de hoogte stellen via in-game-berichten.
    • Opmerking: Je kunt de technische werkzaamheden die nodig zijn om gebruikers berichten te sturen, voltooien tussen het starten van een pre-registratiecampagne en de volledige lancering van je app.
Een pre-registratiebeloning maken en instellen

Voordat je pre-registratie inschakelt in elk land waar je pre-registratiebeloningen wilt gebruiken, moet je eerst de pre-registratiebeloning instellen om ervoor te zorgen dat vooraf geregistreerde gebruikers hun beloning ontvangen.

1. Open de Play Console.
  2. Selecteer een app.
  3. Selecteer in het linkermenu Release > Testen > Pre-registratie.
  4. Selecteer het tabblad Beloningen.
  5. Kies of je gebruikers een pre-registratiebeloning wilt geven:
    • Gebruikers geen pre-registratiebeloning geven: Als je deze optie kiest, hoef je alleen je wijzigingen op te slaan voordat je doorgaat naar Stap 5: Pre-registratie starten.
    • Gebruikers een pre-registratiebeloning geven: Als je deze optie kiest, ga je verder met de onderstaande stappen.
  6. Bekijk de servicevoorwaarden voor pre-registratiebeloning en ga hiermee akkoord.
  7. Als je nog niet eerder een in-app-product hebt gemaakt, zie je nu een bericht waarin je wordt gevraagd er een te maken. In plaats van een bestaand beheerd product te gebruiken, moet je een beheerd product maken dat je specifiek gebruikt voor pre-registratiebeloningen. Geef de volgende informatie op in het gedeelte 'Pre-registratiebeloning maken':
    • Product: Selecteer je product in het dropdownmenu.
    • Beloningsbadge (optioneel): Deze badge wordt weergegeven in je winkelvermelding naast de pre-registratiebeloning.
    • URL's voor algemene voorwaarden: Geef een link op naar je algemene voorwaarden die gebruikers moeten accepteren voordat ze de beloning kunnen ontvangen. Je kunt aanvullende links opgeven voor verschillende landen/regio's.
  8. Selecteer Opslaan en vervolgens Maken om te bevestigen dat je de pre-registratiebeloning wilt inschakelen.
    • Herinnering: Gebruikers zien de beloning in je winkelvermelding. Je kunt de beloning niet wijzigen of verwijderen terwijl je pre-registratiecampagne actief is.
Je pre-registratiebeloning verwijderen

Je kunt de pre-registratiebeloning niet wijzigen terwijl je een actieve pre-registratiecampagne hebt, maar wel als je campagne nog niet is gestart of als er geen landen of regio's met actieve pre-registratiecampagnes zijn. Zo doe je dit:

1. Open de Play Console.
  2. Selecteer de app of game waarvoor je de pre-registratiebeloning wilt uitzetten.
  3. Selecteer in het linkermenu Release > Testen > Pre-registratie.
  4. Selecteer het tabblad Beloningen.
  5. Selecteer Gebruikers geen pre-registratiebeloning geven.
  6. Selecteer Opslaan en vervolgens Verwijderen om te bevestigen dat je de pre-registratiebeloning wilt uitschakelen.
    • Herinnering: Gebruikers zien deze beloning niet in je winkelvermelding. Je kunt geen nieuwe beloning maken terwijl je pre-registratiecampagne actief is.
De levering van de pre-registratiebeloning testen voordat je app wordt gelanceerd

Omdat pre-registratiebeloningen vergelijkbaar zijn met promoties, kun je ze op dezelfde manier testen. Als je de levering van een pre-registratiebeloning wilt testen, genereer je een promotiecode en wissel je deze in via je Play Console voor het beheerde product dat je als beloning gebruikt.

Stap 5: Pre-registratie starten

Nadat je de ondersteunde apparaten hebt opgegeven, de landen hebt gekozen waarin je je campagne wilt uitvoeren en hebt besloten of je een pre-registratiebeloning wilt aanbieden, kun je beginnen met pre-registratie.

Als je pre-registratie eenmaal hebt ingeschakeld, ontvang je een URL van de pre-registratievermelding van je app of game. Gebruik deze URL om je campagne te promoten via je promotiekanalen. Veelgebruikte kanalen die je kunt gebruiken, zijn onder meer deep links op websites van derden, social media, artikelen in de pers en e-mailnieuwsbrieven.

Je pre-registratiecampagne starten
  1. Open de Play Console.
  2. Selecteer de app of game waarvoor je de pre-registratie wilt starten.
  3. Selecteer in het linkermenu Release > Testen > Pre-registratie.
  4. Selecteer Pre-registratie starten.

Als dit de eerste keer is dat je een pre-registratiecampagne start, wordt het gedeelte 'Overzicht van track' op de pagina Pre-registratie (dat tot nu toe leeg was) gevuld met informatie over je pre-registratierelease.

Pre-registratiebeheer

Als je pre-registratiecampagne actief is, kun je verschillende beheeractiviteiten uitvoeren, zoals statistieken bekijken, nagaan hoeveel tijd er nog over is in verschillende landen of regio's en tests uitvoeren. Mogelijk vind je deze activiteiten handig als je toewerkt naar de lancering van je app of game.

Belangrijke prestatiestatistieken voor pre-registratie bekijken

Zo kun je belangrijke prestatiestatistieken bekijken, zowel tijdens als na je pre-registratiecampagne:

1. Open de Play Console.
  2. Selecteer de app of game die je beschikbaar hebt gemaakt voor pre-registratie.
  3. Selecteer Statistieken in het linkermenu.
  4. Configureer een rapport met twee van de beschikbare pre-registratiestatistieken:
    • Vooraf geregistreerde gebruikers: Het aantal gebruikers dat vooraf is geregistreerd voor je app
    • Conversies: Het aantal vooraf geregistreerde gebruikers dat je app heeft geïnstalleerd binnen veertien dagen na de release
  5. Nadat je de statistieken hebt gekozen die je wilt bekijken, sla je het rapport op.

Je kunt ook overzichtsstatistieken voor pre-registratie bekijken door een app te selecteren en release-informatie te bekijken op de pagina Overzicht van releases of in het gedeelte 'Overzicht van track' van de pagina Pre-registratie.

Statistieken van pre-registratieoverzichten bekijken

Nadat je met pre-registratie bent begonnen, moet je bijhouden hoeveel tijd je campagne nog heeft in elk land of elke regio waar je pre-registratie beschikbaar hebt gemaakt. Als je je app of game niet binnen negentig dagen hebt gelanceerd in een van deze landen, wordt je pre-registratiecampagne beëindigd in alle landen en kunnen er geen nieuwe pre-registratiecampagnes worden gestart.

Zo kun je overzichtsstatistieken voor pre-registratie bekijken en bijhouden hoeveel tijd je campagne nog heeft in elk land en wat de status van elk land is:

1. Open de Play Console.
  2. Selecteer een app of game die je beschikbaar hebt gesteld voor pre-registratie.
  3. Selecteer in het linkermenu Release > Testen > Pre-registratie.
  4. Zoek je pre-registratierelease in het gedeelte Overzicht van track en bekijk de informatie, waaronder:
    • Pre-registratiestatus:
      • Concept of Wordt beoordeeld: Het land/de regio is ingeschakeld en wordt beoordeeld
      • Actief: Pre-registratie is actief en je app moet vóór de opgegeven datum worden gelanceerd naar de productietrack (limiet van negentig dagen)
      • Verlopen: De pre-registratie heeft de limiet van negentig dagen overschreden en je app moet onmiddellijk worden gelanceerd
      • In productie: Pre-registratie is gelanceerd naar de productietrack, of de app is gelanceerd naar de productietrack in dit land zonder dat pre-registratie daar eerst actief was
      • Inactief: Pre-registratie is onderbroken (de limiet van negentig dagen is nog steeds van toepassing)
      • Niet gestart: Pre-registratie is nog niet gestart
    • Het aantal aanmeldingen
    • Het aantal ondersteunde apparaten
    • Het aantal landen/regio's dat je hebt toegevoegd
Je app of game lanceren vanuit pre-registratie

Als je zover bent om je game of app te lanceren en de pre-registratiecampagne te beëindigen, kun je de landen selecteren waar je je app of game beschikbaar wilt maken. Nadat je je app of game hebt gelanceerd naar de productietrack, ontvangen gebruikers die zich vooraf hebben geregistreerd, een Play Store-melding dat ze de app of game kunnen downloaden. Op geschikte apparaten wordt de app of game automatisch geïnstalleerd.

1. Log in bij de Play Console.
  2. Selecteer de app of game die je wilt lanceren.
  3. Selecteer in het linkermenu Release> Testen > Productie.
  4. Selecteer het tabblad Landen/regio's.
  5. Selecteer Landen/regio's toevoegen.
  6. Selecteer de landen/regio's waar je je app beschikbaar wilt maken.
  7. Selecteer Landen/regio's toevoegen.

Belangrijk: Als je je app beschikbaar wilt maken op Google Play in de landen die je selecteert, moet je de app of game publiceren naar de productietrack.

Testen tijdens pre-registratie

Je kunt pre-registratie op hetzelfde moment gebruiken als andere pre-lanceringsfuncties in de Play Console, zoals pre-lanceringstests.Hier volgen enkele belangrijke zaken die je moet weten over het gebruik van pre-registratie en het tegelijkertijd uitvoeren van tests:

• Je kunt een pre-registratiecampagne laten lopen in door jou geselecteerde landen en tegelijkertijd pre-lanceringstests uitvoeren in andere landen.
  • Als je een open of gesloten test uitvoert in een land waarin je je app of game nu beschikbaar wilt maken voor pre-registratie, kun je nog steeds overschakelen naar pre-registratie. Nadat je bent overgeschakeld naar pre-registratie in dat land, geldt het volgende:
    • Gebruikers die zich al voor je test hebben aangemeld, blijven updates ontvangen die je vrijgeeft op hun testtrack. Andere gebruikers zien de knop Vooraf registreren in plaats van de knop Installeren in je winkelvermelding.
    • Opmerking: Als je pre-registratie inschakelt in een land waar je eerder een open test uitvoerde, kunnen gebruikers in dat land zich niet langer aanmelden voor je test via je winkelvermelding, maar kunnen ze zich nog steeds aanmelden via de URL voor aanmelden die beschikbaar is in de Play Console.
      • Als je de URL voor aanmelden voor je test wilt ontvangen, log je in bij je Play Console en ga je naar Release > Test > Gesloten tests of Open tests en selecteer je het tabblad Testers.
      • De URL voor aanmelden voor je test is: https://play.google.com/apps/testing/pakketnaam van je app of game.
      • Voorbeeld: Als de pakketnaam van je app je.nieuwe.app is, ziet de URL voor aanmelden voor je app er zo uit: https://play.google.com/apps/testing/je.nieuwe.app.
    • Gebruikers die zich al bij je tests hebben aangemeld, kunnen zich pas vooraf registreren nadat ze de installatie van het testprogramma voor je app ongedaan hebben gemaakt en zich bij het programma hebben afgemeld.
    • Als je pre-registratie al hebt ingeschakeld in een land waar je later besluit een open of gesloten test uit te voeren, is het belangrijk om te weten dat als je de test op die markt vrijgeeft, gebruikers die in aanmerking komen voor en zijn aangemeld voor testen, de pre-registratiemelding ontvangen met de vraag de app of game te installeren. Ze ontvangen geen melding meer nadat je je app of game hebt gelanceerd naar de productietrack. Voor gesloten tests ontvangen de gebruikers die je hebt uitgenodigd en die zich hebben aangemeld voor het testen een melding.