Een open, gesloten of interne test opzetten

Met de Play Console kun je je app testen onder specifieke groepen of je test beschikbaar stellen voor gebruikers van Google Play.

Door je app te testen, kun je technische problemen of problemen met de gebruikerservaring oplossen met een minimale impact op de gebruikers. Zo kun je de beste versie van je app uitbrengen op Google Play.

Voordat je begint

• E-mailvereisten: Gebruikers hebben een Google-account (@gmail.com) of een G Suite-account nodig om deel te nemen aan een test.
  • Wijzigingen in de mogelijkheid om inkomsten te genereren: Als je wijzigingen aanbrengt in de prijzen van je app, heeft dit invloed op de huidige en toekomstige versies van je app voor alle tracks.
  • Wijzigingen in beschikbaarheid per land: Als je wijzigingen aanbrengt in de landen en regio's waarin je app wordt gedistribueerd, heeft dit invloed op de huidige en toekomstige versies van je app voor alle tracks.
    • Opmerking: Er gelden voor interne tests enkele uitzonderingen voor inkomsten genereren en de beschikbaarheid per land. Ga naar het gedeelte Een interne test opzetten voor meer informatie.
  • Release:
    • Je moet je app testen voordat je deze kunt vrijgeven voor productie.
    • Nadat een open, gesloten of interne test voor het eerst is gepubliceerd, kan het een paar uur duren voordat je testlink beschikbaar is voor testers. Als je aanvullende wijzigingen publiceert, kan het enkele uren duren voordat die beschikbaar zijn voor testers.
  • Organisaties toevoegen aan een test:
    • Als je testers wilt toevoegen voor een organisatie die Managed Google Play gebruikt, ga je naar het tabblad Managed Google Play op de pagina Geavanceerde instellingen van je app (Instellen > Geavanceerde instellingen) en vink je het selectievakje naast Inschakelen aan.
    • Als je app privé is, moet je de organisatie die aan je test is gekoppeld ook toevoegen aan je getargete lijst.
  • Reviews: Feedback van je testgebruikers heeft geen invloed op de openbare beoordeling van je app.
  • Betaalde apps: Als je een betaalde app test met een open of gesloten test, moeten testers deze alsnog kopen. Als je een betaalde app test met een interne test, kunnen testers je app gratis installeren.

Wat is het verschil tussen interne, gesloten en open tests?

Je kunt releases maken op drie testtracks voordat je je app vrijgeeft aan productie. Elke testfase levert feedback op die je nodig hebt om de app tijdens het ontwikkelen te verbeteren.

Interne test: Maak een interne testrelease om je app snel te distribueren naar maximaal 100 testers voor de eerste kwaliteitscontroles. We raden je aan een interne test uit te voeren voordat je je app vrijgeeft voor gesloten of open tracks. Indien nodig kun je tegelijkertijd interne tests uitvoeren met gesloten en open tests voor verschillende versies van je app.

Gesloten test: Maak een gesloten testrelease om pre-releaseversies van je app te testen met een bredere set testers om meer gerichte feedback te verzamelen. Zodra je hebt getest met een kleinere groep collega's of vertrouwde gebruikers, kun je je test uitbreiden naar een open release. Op de pagina Gesloten test is een alfatrack beschikbaar als je eerste gesloten test. Indien nodig kun je ook extra gesloten tracks maken en een naam geven.

Als je een bestaande app test die je eerder hebt gepubliceerd, ontvangen alleen gebruikers in je testgroep een update voor je gesloten versie.

Open test: Maak een open testrelease als je een test met een grote groep gebruikers wilt uitvoeren en de testversie van je app op Google Play wilt weergeven. Als je een open test uitvoert, kan iedereen deelnemen aan je testprogramma en je privéfeedback sturen. Als je deze optie kiest, zorg je ervoor dat je app en winkelvermelding klaar zijn om te worden weergegeven op Google Play.

Alles samenvouwen Alles uitvouwen

Tips

Hoe begin ik?

We raden je aan met een interne test te beginnen en daarna uit te breiden naar een kleine groep gesloten testers.

Waarom moet ik een interne test uitvoeren?

Als je een interne test maakt, kun je je app onmiddellijk vrijgeven voor je interne testers. Hierdoor kun je eerder in je ontwikkelingsproces problemen identificeren en feedback krijgen. Een interne test is:

• Snel: Via de interne testtrack kun je apps veel sneller distribueren dan via de open of gesloten track. Als je een nieuwe app-bundel of APK publiceert in de interne testtrack, is deze binnen enkele minuten beschikbaar voor testers.
    • Opmerking: Als je een app voor de eerste keer publiceert, kan het maximaal 48 uur duren voordat de interne test van je app beschikbaar is.
  • Flexibel: Je kunt interne tests aanpassen om verschillende testfasen te ondersteunen, zoals kwaliteitscontroles en foutopsporing na de lancering.
  • Beveiligd: Met de interne testtrack wordt je test-app beveiligd via de Play Store naar gebruikers gedistribueerd.
Kan ik meerdere tests per app tegelijk uitvoeren?

Als je meerdere tests voor dezelfde app wilt uitvoeren, moet je rekening houden met het volgende:

• Je kunt op elk gewenst moment meerdere gesloten tests en één open test uitvoeren.
  • Als een gebruiker zich aanmeldt voor de interne test van je app, komt deze niet meer in aanmerking voor de open of gesloten test. Als een gebruiker opnieuw toegang wil krijgen tot de open of gesloten test, moet hij of zij zich afmelden voor de interne test en zich opnieuw aanmelden voor de open of gesloten test.

Stap 1: Testdetails instellen

Een testmethode kiezen

Interne test: tot 100 testers beheren

Je kunt een lijst met interne testers maken op basis van e-mailadressen. Een interne test kan maximaal honderd testers per app ondersteunen.

Houd bij het opzetten van een interne test het volgende in gedachten:

• Landendistributie: Je kunt gebruikers uit elke locatie toevoegen aan je interne test. Als een interne tester zich in een land bevindt waar de productieversie of open of gesloten testversie van je app niet beschikbaar is, krijgt de gebruiker nog steeds toegang tot de interne test.
  • Betaling: Voor betaalde apps kunnen testers je interne testversie gratis installeren. Testers moeten betalen voor in-app-aankopen, tenzij ze ook worden toegevoegd aan een lijst met gelicentieerde testers.
  • Uitsluitingsregels voor apparaten: Uitsluitingsregels voor apparaten zijn niet van toepassing op interne testers.
  • Beleids- en beveiligingscontroles: Op interne tests zijn de gebruikelijke beleids- en beveiligingscontroles van Play mogelijk niet van toepassing.

Een interne test starten

Een mailinglijst voor je testers maken

Als je al een mailinglijst hebt gemaakt, ga je verder met de instructies bij Testers toevoegen.

1. Open de Play Console en ga naar de pagina Interne test (Testen > Interne test).
  2. Selecteer het tabblad Testers.
  3. Selecteer onder 'Testers' de optie Mailinglijst maken.
  4. Geef een lijstnaam op. Je kunt dezelfde lijst gebruiken voor toekomstige tests voor andere apps.
  5. Voeg e-mailadressen toe (gescheiden door komma's) of klik op Csv-bestand uploaden. Als je een csv-bestand gebruikt, plaats je de e-mailadressen elk op een afzonderlijke regel, zonder komma's.
    • Opmerking: Als je een csv-bestand uploadt, overschrijft dit eventuele e-mailadressen die je handmatig hebt toegevoegd.
  6. Selecteer Wijzigingen opslaan en daarna Maken.

Testers toevoegen

1. Open de Play Console en ga naar de pagina Interne test (Testen > Interne test).
  2. Selecteer het tabblad Testers.
  3. Selecteer in de tabel 'Testers' de gebruikerslijsten waarmee je je release wilt testen.
  4. Geef een feedback-URL of e-mailadres op om feedback van testers te verzamelen. Gebruikers krijgen het feedbackkanaal van je app te zien op je aanmeldingspagina voor testers.
  5. Kopieer de deelbare link om de release te delen met testers.
  6. Selecteer Wijzigingen opslaan.
Gesloten test: Testers beheren op basis van e-mailadres of Google Groepen

Voor gesloten tests kun je een lijst van testers maken op basis van e-mailadressen. Je kunt maximaal 200 lijsten maken die elk maximaal 2000 gebruikers kunnen bevatten. Je kunt maximaal 50 lijsten per track maken.

Geef de vereiste gegevens op om je interne testrelease voor te bereiden, sla je wijzigingen op en selecteer Release controleren.

Een gesloten test starten

Een mailinglijst voor je testers maken

Als je de lijst met testers al hebt gemaakt, ga je verder met de instructies bij Testers toevoegen.

1. Open de Play Console en ga naar de pagina Gesloten test (Testen > Gesloten test).
  2. Selecteer Track beheren.
  3. Selecteer het tabblad Testers.
  4. Selecteer onder 'Testers' de optie Mailinglijst maken.
  5. Geef een lijstnaam op. Je kunt dezelfde lijst gebruiken voor toekomstige tests voor andere apps.
  6. Voeg e-mailadressen toe (gescheiden door komma's) of klik op Csv-bestand uploaden. Als je een csv-bestand gebruikt, plaats je de e-mailadressen elk op een afzonderlijke regel, zonder komma's.
    • Opmerking: Als je een csv-bestand uploadt, overschrijft dit eventuele e-mailadressen die je handmatig hebt toegevoegd.
  7. Selecteer Wijzigingen opslaan en daarna Maken.

Testers toevoegen

1. Open de Play Console en ga naar de pagina Gesloten test (Testen > Gesloten test).
  2. Selecteer Track beheren.
  3. Selecteer het tabblad Testers.
  4. In het gedeelte 'Testers' kun je testers toevoegen via e-mail of Google Groepen:
    • E-mail: E-mail is automatisch geselecteerd. Als je e-mail wilt gebruiken, selecteer je de gebruikerslijsten waarmee je je release wilt testen.
    • Google Groepen: Selecteer Google Groepen en geef de Google Groepen-mailadressen op met de indeling: jegroepsnaam@googlegroups.com. Alleen gebruikers die lid zijn van de door jou opgegeven Google-groepen, kunnen deelnemen aan je test.
  5. Geef een feedback-URL of e-mailadres op om feedback van testers te verzamelen. Gebruikers krijgen het feedbackkanaal van je app te zien op je aanmeldingspagina voor testers.

6. Kopieer de deelbare link om de release te delen met testers.

7. Selecteer Wijzigingen opslaan.
Open test: Je test-app weergeven op Google Play

Als je een open test instelt, kunnen gebruikers je test-app vinden op Google Play. Als je deze optie kiest, zorg je ervoor dat je app klaar is om te worden weergegeven op Google Play.

• Voor bèta-apps (nieuwe apps waarvoor nog geen productieversie is): Gebruikers kunnen je open test opzoeken op Google Play. Zodra gebruikers je vermelding vinden, kunnen ze je app installeren en gebruiken.
  • Voor apps met een live productieversie: Gebruikers kunnen zich vanuit je winkelvermelding aanmelden voor je open test.

Je kunt ook een URL-link op een website of via e-mail delen. Elke gebruiker met de link heeft toegang tot de open test.

Een open test starten

1. Open de Play Console en ga naar de pagina Open test (Testen > Open test).
  2. Selecteer het tabblad Testers.
  3. Vouw het gedeelte 'Testers beheren' uit. Als het gedeelte 'Testers beheren' leeg is, ga je na of je een app-bundel of APK hebt geüpload.
  4. Geef aan hoeveel testers je app kunnen gebruiken:
    • Onbeperkt: Deze optie is standaard geselecteerd.
    • Beperkt aantal: Je kunt een limiet opgeven (moet minimaal 1000 zijn).
  5. Geef een feedback-URL of e-mailadres op om feedback van testers te verzamelen. Gebruikers krijgen het feedbackkanaal van je app te zien op je aanmeldingspagina voor testers.
  6. Kopieer de deelbare link om de release te delen met testers.
  7. Selecteer Wijzigingen opslaan.
Extra gesloten testtracks maken voor je ontwikkelingsteams

Soms kun je extra gesloten testtracks nodig hebben. Je hebt bijvoorbeeld verschillende ontwikkelingsteams die bugs binnen verschillende functies moeten verhelpen. Als elk team een eigen testtrack maakt, kunnen teams tegelijkertijd aan verschillende functies werken.

Met extra testtracks kun je een lijst met testers maken op basis van e-mailadressen of testers beheren via Google Groepen. Er geldt geen beperking voor de maximale grootte van deze groepen.

Een extra testtrack maken

1. Open de Play Console en ga naar de pagina Gesloten test (Testen > Gesloten test).
  2. Selecteer rechtsboven op de pagina de optie Maken.
  3. Geef een tracknaam op. De tracktitel wordt in de Play Console en de Google Play Developer API als tracknaam gebruikt.
  4. Selecteer Track maken.
  5. Selecteer het tabblad Testers.
  6. In het gedeelte 'Testers' kun je testers toevoegen via e-mail of Google Groepen:
    • E-mail: E-mail is automatisch geselecteerd. Als je e-mail wilt gebruiken, selecteer je de gebruikerslijsten waarmee je je release wilt testen.
    • Google Groepen: Selecteer Google Groepen en geef de Google Groepen-mailadressen op met de indeling: jegroepsnaam@googlegroups.com. Alleen gebruikers die lid zijn van de door jou opgegeven Google-groepen, kunnen deelnemen aan je test.
  7. Geef een feedback-URL of e-mailadres op om feedback van testers te verzamelen. Gebruikers krijgen het feedbackkanaal van je app te zien op je aanmeldingspagina voor testers.
  8. Kopieer de deelbare link om de release te delen met testers.
  9. Selecteer Opslaan.

Tips en support bij het testen

Als je extra gesloten tracks maakt, worden de volgende functies niet ondersteund:

Testers voor Google Play-gameservices beheren

Als je Google Play-gameservices gebruikt, worden groepen met testers automatisch gedeeld tussen je app-bundel of APK en je Google Play-gameservices.

Testers kunnen wijzigingen (zoals prestaties en scoreborden) in je gameproject uitproberen voordat de wijzigingen worden gepubliceerd voor echte gebruikers. Je kunt testers afzonderlijk beheren via hun e-mailadres of dezelfde testers gebruiken als voor je releasetracks.

Op de pagina Play-gameservices > Instellen en beheren > Testers kun je de schakelaar voor testers gebruiken om automatisch gebruikers op te nemen die zich hebben aangemeld om je app-bundel of APK te testen.

Zo voeg je testers voor Google Play-gameservices handmatig toe:

1. Open de Play Console en ga naar de pagina Testers voor Play-gameservices (Play-gameservices > Instellen en beheren > Testers).
  2. Selecteer in het linkermenu Play-gameservices > Instellen en beheren > Testers.
  3. Geef de e-mailadressen op die je wilt toevoegen. E-mailadressen moeten geldige Google-accounts met Google+ zijn.
  4. Selecteer Toevoegen.

Zodra gebruikers zich hebben aangemeld voor je testgroep, kunnen ze inloggen via Google+, concept- en gepubliceerde prestaties verdienen en posts publiceren op concept- of gepubliceerde scoreborden.

Stap 2: Een release maken

Nadat je de details van de test van je app hebt ingesteld, kun je een release voorbereiden en uitrollen.

Ga naar App-releases distribueren voor specifieke landen voor meer informatie over de beschikbaarheid van de alfa- en bètatrack van je app in verschillende landen.

Stap 3: Je app met testers delen

Als je een open of gesloten test uitvoert, kunnen testers je test-app vinden op Google Play via hun apparaat. Als het een gesloten test is, is je test-app nog steeds alleen beschikbaar voor testers in je lijst of groep.

Als je een interne of gesloten test uitvoert voordat je je app beschikbaar maakt via open tests of de uitrol naar productie, kunnen testers de app niet vinden door te zoeken op Google Play. Je moet de Play Store-URL van de app delen met testers zodat ze je app kunnen downloaden.

Als je testers je app om wat voor reden dan ook niet kunnen vinden op Google Play, kun je ook een aanmeldingslink met hen delen. Hier volgen enkele zaken die je moet weten over het gebruik van een aanmeldingslink:

• De aanmeldingslink wordt alleen weergegeven als een app de status 'Gepubliceerd' heeft. Voor apps met de status 'Concept' of 'In afwachting van publicatie' wordt de aanmeldingslink niet weergegeven.
  • Nadat je testers op de aanmeldingslink hebben geklikt, wordt uitgelegd wat het betekent om tester te zijn en krijgen je testers een link voor aanmelden te zien. Elke tester moet zich aanmelden via de link.
  • Als je een gesloten test uitvoert met een Google-groep, moeten gebruikers lid worden van de groep voordat ze zich kunnen aanmelden voor je test.

Stap 4: Feedback ontvangen

Zodra testers je app hebben geïnstalleerd, wordt de app binnen enkele minuten automatisch geüpdatet naar de testversie.

Je testers kunnen voor de testversie van je app geen openbare reviews achterlaten op Google Play. Daarom is het een goed idee om een feedbackkanaal toe te voegen of je gebruikers te laten weten hoe ze je feedback kunnen geven (via e-mail, op een website of op een berichtenforum).

Als je een open of gesloten test uitvoert, kunnen je testers je ook privéfeedback sturen via Google Play.

Stap 5: Een test beëindigen

Zo verwijder je gebruikers uit de test van je app:

1. Open de Play Console en ga naar de testpagina voor de test die je wilt beëindigen:
  2. Zoek de test die je wilt beëindigen en selecteer Track beheren.
    • Opmerking: Afhankelijk van het soort test dat je beëindigt en het aantal tests dat je uitvoert, hoef je deze stap misschien niet uit te voeren.
  3. Selecteer rechtsboven op de pagina de optie Track onderbreken.
  4. Nadat je een test hebt beëindigd, ontvangen testers geen updates, maar blijft de app op hun apparaat staan.

Versiecodes en statussen voor testtracks

Vereisten voor versiecodes

Gebruikers ontvangen de versie van de app die:

• de hoogste versiecode heeft die werkt met hun apparaat, en
  • is gepubliceerd naar een track waarvoor de gebruiker in aanmerking komt.

Alle gebruikers komen altijd in aanmerking voor de productietrack. Als een APK met een hogere versiecode is gepubliceerd naar de productietrack dan naar de testtrack waarvoor de gebruiker zich heeft aangemeld, ontvangt de gebruiker de productie-APK.

Gebruikers die in aanmerking komen voor meerdere tracks, ontvangen de APK met de hoogste versiecode die naar die tracks is gepubliceerd.

Gebruikers komen in aanmerking voor een testtrack als het volgende van toepassing is:

• De gebruikers zijn opgenomen in de configuratie voor de beheerde track, en
  • De gebruikers hebben zich aangemeld voor het bijbehorende testprogramma.

Alle gebruikers die zich hebben aangemeld voor het testprogramma, komen bijvoorbeeld in aanmerking voor de open testtrack. Gebruikers die zich hebben aangemeld voor het interne testprogramma, komen niet in aanmerking voor de open en gesloten testtracks, ook niet als ze zijn opgenomen in de configuratie voor beheerde testers. Deze gebruikers zouden geen APK's met een hogere versiecode ontvangen die zijn gepubliceerd naar die tracks.

Bekijk versiebeheer voor je apps voor meer informatie.

Statussen voor testtracks

Als je je release uitrolt, kunnen er validatieberichten worden weergegeven waarin wordt aangegeven dat gebruikers van een bepaalde track APK's of app-bundels ontvangen die zijn vrijgegeven voor een andere track (wat de fallback-status van de track wordt genoemd).

Fallback-voorwaarden en -statussen

• Overschaduwd: Een APK overschaduwt een andere APK als deze geheel of gedeeltelijk wordt gebruikt door dezelfde apparaatconfiguratie en een hogere versiecode heeft.
  • Gepromoveerd: Alle actieve APK's van de track zijn opgenomen in de actieve APK's van de fallback-track (alle actieve bèta-APK's zijn bijvoorbeeld ook opgenomen in productie). Dit kan gebeuren als je eerst een release naar een testtrack uitvoert en vervolgens de geteste APK's vrijgeeft aan een stabielere release.
  • Vervangen: Alle actieve APK's in een track zijn volledig overschaduwd door actieve APK's met hogere versiecodes in de bijbehorende fallback-track. Geen van de APK's in de track wordt geleverd aan gebruikers, omdat ze allemaal een APK uit de fallback-track ontvangen. Dit betekent dat het testprogramma dat wordt vertegenwoordigd door de vervangen track, is afgebroken.
  • Gedeeltelijk overschaduwd: Ten minste één van de actieve APK's in een track is overschaduwd door een APK met een hogere versiecode in de bijbehorende fallback-track. Dit betekent dat sommige bètatesters een APK uit de bètatrack ontvangen, terwijl andere een APK uit de productietrack kunnen ontvangen. Dit duidt waarschijnlijk op een fout bij het toewijzen van versiecodes.

Gerelateerde content