Konfigurer åpne, lukkede eller interne tester

Viktig: Utviklere med personlige kontoer som er opprettet etter 13. november 2023, må oppfylle spesifikke testkrav før de kan gjøre appen sin tilgjengelig på Google Play. Du kan finne ut mer ved å lese denne brukerstøtteartikkelen.

Ved hjelp av Play-konsollen kan du teste appen din innenfor bestemte grupper, eller du kan la testen være åpen for Google Play-brukere.

Ved å teste appen kan du løse eventuelle tekniske problemer eller problemer med brukeropplevelsen uten at det påvirker brukerne. På den måten kan du gi ut den beste versjonen av appen din på Google Play.

Før du starter

• E-postkrav: Brukerne må ha en Google-konto (@gmail.com) eller en Google Workspace-konto for å kunne delta i tester.
  • Endringer i inntektsgenerering: Hvis du endrer prisene for appen din, påvirker dette nåværende og fremtidige versjoner av appen for alle målgruppene.
  • Endringer i hvilke land appen er tilgjengelig i: Hvis du gjør endringer i hvilke land og regioner appen din distribueres i, påvirker dette nåværende og fremtidige versjoner av appen for alle målgruppene.
    • Merk: Det finnes enkelte unntak for interne tester når det gjelder inntektsgenerering og tilgjengelighet i ulike land. Mer informasjon finner du i avsnittet om konfigurering av interne tester.
  • Utgivelse:
    • Du må teste appen før du kan gi ut en produksjonsversjon av den.
    • Når du har publisert en åpen, lukket eller intern testutgave for første gang, kan det ta noen timer før testlinken blir tilgjengelig for testerne. Hvis du publiserer flere endringer, kan det ta flere timer før de er tilgjengelige for testerne.
  • Legg til organisasjoner for en test:
  • Anmeldelser: Tilbakemeldinger fra testbrukerne påvirker ikke den offentlige vurderingen til appen.
  • Apper som koster penger: Hvis du tester en app som koster penger, ved hjelp av en åpen eller lukket test, må testerne kjøpe appen. Hvis du tester en app som koster penger, ved hjelp av en intern test, kan testerne installere appen uten kostnad.

Forskjeller mellom intern, lukket og åpen testing

Du kan opprette utgaver i tre testmålgrupper før du publiserer appen din til produksjon. Hver testfase hjelper deg med å hente inn tilbakemeldingene du trenger for å gjøre appen bedre, mens den er under utvikling.

Intern testing: Opprett en intern testutgave for å distribuere appen din raskt til opptil 100 testere for innledende kvalitetskontroller. Vi anbefaler at du kjører en intern test før du gir ut appen til de lukkede eller åpne målgruppene. Hvis det er nødvendig, kan du kjøre interne tester samtidig med lukkede og åpne tester for ulike versjoner av appen din. Du kan starte interne tester før du har fullført konfigureringen av appen.

Lukket testing: Opprett en lukket testutgave for å teste forhåndsversjoner av appen din med flere testere for å hente inn mer målrettede tilbakemeldinger. Etter at du har testet blant en mindre gruppe kolleger eller brukere du stoler på, kan du utvide testen til en åpen utgave. På Lukket testing-siden er en lukket testmålgruppe tilgjengelig som den innledende lukkede testen. Hvis det er nødvendig, kan du også opprette og gi navn til andre lukkede målgrupper.

Hvis du tester en eksisterende app du har publisert før, sendes oppdateringer av den lukkede versjonen bare til brukerne i testgruppen.

Åpen testing: Opprett en åpen testutgave for å kjøre en test med en stor gruppe og gjøre testversjonen av appen din tilgjengelig på Google Play. Hvis du kjører en åpen test, kan hvem som helst bli med i testprogrammet og sende deg privat tilbakemelding. Sørg for at appen din og butikkoppføringen er klare til å være synlige på Google Play, før du velger dette alternativet.

Skjul alle Vis alle

Tips

Hvordan kommer jeg i gang?

Vi anbefaler at du starter med en intern test og deretter utvider til en liten gruppe lukkede testere. Utviklere med personlige kontoer som er opprettet etter 13. november 2023, må oppfylle spesifikke testkrav før de kan gjøre appene sine tilgjengelige på Google Play og bruke forhåndsregistrering. Du kan finne ut mer ved å lese denne brukerstøtteartikkelen.

Hvorfor bør jeg kjøre en intern test?

Når du oppretter en intern test, kan du umiddelbart gi ut appen til de interne testerne. Dette kan gjøre det enklere å identifisere problemer og få tilbakemelding tidligere i utviklingsprosessen. Interne tester er

• Raske: Du kan distribuere apper via den interne testmålgruppen mye raskere enn de åpne eller lukkede målgruppene. Når du publiserer en ny Android-appsamling (App Bundle) til den interne testmålgruppen, blir den tilgjengelig for testerne i løpet av noen minutter.
    • Merk: Hvis du publiserer en app for første gang, blir den umiddelbart tilgjengelig for interne testere, men den får et midlertidig navn og midlertidig informasjon i butikkoppføringen i opptil 48 timer.
  • Fleksible: Interne tester kan justeres slik at de støtter forskjellige testfaser, som kvalitetskontroll og feilsøking etter lansering.
  • Sikre: Med den interne testmålgruppen distribueres testappen din trygt til brukerne via Play-butikken.
Kan jeg kjøre flere tester for samme app samtidig?

Hvis du vil kjøre flere tester for samme app, bør du huske på dette:

• Du kan når som helst kjøre flere lukkede tester og én åpen test.
  • Hvis en bruker registrerer seg for appens interne test, er ikke vedkommende lenger kvalifisert for å motta den åpne eller lukkede testen. For å få tilgang til en åpen eller lukket test må brukeren først avregistrere seg fra den interne testen og registrere seg for den åpne eller lukkede testen.

Trinn 1: Konfigurer testdetaljene

Velg en testmetode

Intern test: Administrer opptil 100 testere

Du kan lage en liste med interne testere basert på e-postadresser. Interne tester kan ha opptil 100 testere per app.

Når du konfigurerer en intern test, må du huske følgende:

• Distribusjon per land: Du kan legge til brukere fra hvor som helst, i den interne testen. Hvis en intern tester befinner seg i et land der appens produksjonsversjon eller versjon for åpen eller lukket test ikke er tilgjengelig, får brukeren likevel tilgang til den interne testen.
  • Betaling: For apper som koster penger, kan testerne installere den interne testversjonen din kostnadsfritt. Testerne må betale for kjøp i appen, med mindre de også legges til på en liste over lisensierte testere.
  • Regler for utelatelse av enheter: Regler for utelatelse av enheter gjelder ikke for interne testere.
  • Gjennomganger i forbindelse med sikkerhet og overholdelse av retningslinjer: Interne tester blir kanskje ikke gjennomgått på vanlig måte i forbindelse med sikkerhet og overholdelse av Play-retningslinjene. Apper som er aktive i interne testmålgrupper, trenger ikke å inkluderes i datasikkerhetsdelen på Google Play.

Start en intern test

Opprett en e-postliste over testerne dine:

Hvis du allerede har opprettet en e-postliste, kan du gå til veiledningen under «Legg til testere».

1. Åpne Play-konsollen og gå til Intern testing-siden (Testing > Intern testing).
  2. Velg Testere-fanen.
  3. Under «Testere» velger du Opprett e-postliste.
  4. Gi listen et navn. Du kan bruke den samme listen for å teste andre apper senere.
  5. Legg til e-postadresser (atskilt med komma), eller klikk på Last opp CSV-fil. Hvis du bruker en CSV-fil, plasserer du hver e-postadresse på sin egen linje, uten å bruke komma.
    • Merk: Hvis du laster opp en CSV-fil, blir alle e-postadressene du har lagt til, overskrevet av filen.
  6. Velg Lagre endringer og deretter Opprett.

Legg til testere

1. Åpne Play-konsollen og gå til Intern testing-siden (Testing > Intern testing).
  2. Velg Testere-fanen.
  3. I «Testere»-tabellen velger du brukerlistene du vil bruke til å teste utgaven din.
  4. Oppgi en nettadresse eller e-postadresse for å samle inn tilbakemeldinger fra testerne. Tilbakemeldingskanalen for appen din vises til brukere på registreringssiden for testere.
  5. Kopiér linken som kan deles, for å dele utgaven med testerne.
  6. Velg Lagre endringer.

Testapper som ikke er fullstendig konfigurert

Du kan også opprette en intern testutgave hvis appen din ikke er ferdig konfigurert. Så snart du har en gyldig appsamling, kan du raskt distribuere den til et begrenset antall testere. Hvis du vil teste en app som ikke er konfigurert skikkelig, bør du merke deg følgende:

• Før appen gjennomgås for første gang, ser brukerne et midlertidig navn for appen på Google Play. Du finner appens midlertidige navn i appsammendraget i appens Oversikt.
  • Så snart du har lastet opp en artefakt, er pakkenavnet for den aktuelle appen etablert og kan ikke endres.
Lukket test: Administrer testere basert på e-postadresser eller Google Grupper

Med en lukket test kan du opprette en liste over testere basert på e-postadresser. Du kan opprette totalt 200 lister, og hver liste kan inneholde opptil 2000 brukere. Du kan opprette opptil 50 lister per målgruppe.

Skriv inn den nødvendige informasjonen for å klargjøre den interne testutgaven, lagre endringene, og velg Gå gjennom utgaven.

Start en lukket test

Opprett en e-postliste over testerne dine

Hvis du allerede har opprettet en liste over testere, kan du gå til veiledningen under «Legg til testere».

1. Åpne Play-konsollen og gå til Lukket testing-siden (Testing > Lukket testing).
  2. Velg Administrer målgruppen.
  3. Velg Testere-fanen.
  4. Under «Testere» velger du Opprett e-postliste.
  5. Gi listen et navn. Du kan bruke den samme listen for å teste andre apper senere.
  6. Legg til e-postadresser (atskilt med komma), eller klikk på Last opp CSV-fil. Hvis du bruker en CSV-fil, plasserer du hver e-postadresse på sin egen linje, uten å bruke komma.
    • Merk: Hvis du laster opp en CSV-fil, blir alle e-postadressene du har lagt til, overskrevet av filen.
  7. Velg Lagre endringer og deretter Opprett.

Legg til testere

1. Åpne Play-konsollen og gå til Lukket testing-siden (Testing > Lukket testing).
  2. Velg Administrer målgruppen.
  3. Velg Testere-fanen.
  4. I «Testere»-delen kan du legge til testere via e-post eller Google-grupper:
    • E-post: E-post er valgt automatisk. Hvis du vil bruke e-post, velger du brukerlistene du vil bruke for å teste utgaven din.
    • Google-grupper: Velg Google-grupper, og skriv inn e-postadressene for Google-grupper i formatet gruppenavn@googlegroups.com. Bare brukere som er medlemmer av gruppene du spesifiserer, kan bli med i testen din.
  5. Oppgi en nettadresse eller e-postadresse for å samle inn tilbakemeldinger fra testerne. Tilbakemeldingskanalen for appen din vises til brukere på registreringssiden for testere.

6. Kopiér linken som kan deles, for å dele utgaven med testerne.

7. Velg Lagre endringer.
Lukket test: Administrer testere basert på organisasjon

Med en lukket test kan du velge hvilken organisasjon som skal ha tilgang til målgruppen. Administratorer for disse organisasjonene kan tilordne brukere, slik at de kan teste utgaven din.

Vi anbefaler at du kun legger til testere via Play-konsollen eller innstillingssiden for Android-apper i Google Administrasjonskonsoll. Hvis en bruker legges til som tester både fra Play-konsollen og administrasjonskonsollen, får vedkommende den nyeste versjonen av appen som er tilgjengelig.

Slik legger du til testere:

1. Åpne Play-konsollen og gå til Lukket testing-siden (Testing > Lukket testing).
  2. Velg Administrer målgruppen.
  3. Velg Testere-fanen.
  4. I «Administrer organisasjoner»-delen velger du Legg til organisasjon.
  5. Skriv inn ID-en og navnet til organisasjonen som har tilgang til målgruppen din.
  6. Velg Legg til.
  7. Velg Lagre endringer.
Åpen test: Publiser testappen din på Google Play

Hvis du oppretter en åpen test, kan brukerne finne testappen din på Google Play. Sørg for at appen din er klar til å være synlig på Google Play før du velger dette alternativet.

• For apper med tidlig tilgang (nye apper som ikke er publisert til produksjon): Brukerne kan finne den åpne testversjonen din via søk på Google Play. Når de finner oppføringen, kan de installere og bruke appen.
  • For apper med en aktiv produksjonsversjon: Brukerne kan velge å delta i den åpne testen fra butikkoppføringen din.

Du kan også dele en nettadresse på et nettsted eller i en e-post. Alle brukere som har linken, har tilgang til den åpne testen.

Start en åpen test

1. Åpne Play-konsollen og gå til Åpen testing-siden (Testing > Åpen testing).
  2. Velg Testere-fanen.
  3. Vis «Administrer testere»-delen. Hvis «Administrer testere»-delen er tom, må du sjekke at du har lastet opp en appsamling.
  4. Velg hvor mange testere som kan bruke appen din:
    • Ubegrenset: Dette alternativet er valgt som standard.
    • Begrenset antall: Du kan angi en grense (den må være minst 1000).
  5. Oppgi en nettadresse eller e-postadresse for å samle inn tilbakemeldinger fra testerne. Tilbakemeldingskanalen for appen din vises til brukere på registreringssiden for testere.
  6. Kopiér linken som kan deles, for å dele utgaven med testerne.
  7. Velg Lagre endringer.
Lag flere lukkede testmålgrupper for utviklingsteamene dine

Iblant trenger du kanskje flere lukkede testmålgrupper. Det kan for eksempel hende du har forskjellige utviklingsteam som må håndtere feil i ulike funksjoner. Hvis hvert team oppretter sin egen testmålgruppe, kan de jobbe på ulike funksjoner samtidig.

Med testmålgrupper du oppretter i tillegg, kan du lage en liste over testere basert på e-postadresser eller administrere testere via Google-grupper. Det finnes ingen størrelsesbegrensninger for disse gruppene.

Opprett ekstra testmålgrupper

1. Åpne Play-konsollen og gå til Lukket testing-siden (Testing > Lukket testing).
  2. Øverst til høyre på siden velger du Opprett.
  3. Gi målgruppen et navn. Navnet på målgruppen brukes i Play-konsollen og Google Play Developer API som navnet på målgruppen.
  4. Velg Opprett målgruppe.
  5. Velg Testere-fanen.
  6. I «Testere»-delen kan du legge til testere via e-post eller Google-grupper:
    • E-post: E-post er valgt automatisk. Hvis du vil bruke e-post, velger du brukerlistene du vil bruke for å teste utgaven din.
    • Google-grupper: Velg Google-grupper, og skriv inn e-postadressene for Google-grupper i formatet gruppenavn@googlegroups.com. Bare brukere som er medlemmer av gruppene du spesifiserer, kan bli med i testen din.
  7. Oppgi en nettadresse eller e-postadresse for å samle inn tilbakemeldinger fra testerne. Tilbakemeldingskanalen for appen din vises til brukere på registreringssiden for testere.
  8. Kopiér linken som kan deles, for å dele utgaven med testerne.
  9. Velg Lagre.

Tips og brukerstøtte for testing

Når du lager lukkede tilleggsmålgrupper, støttes ikke de følgende funksjonene:

Administrer testere for Spilltjenester på Google Play

Hvis du bruker spilltjenester på Google Play, deles testergruppene automatisk mellom appen din og spilltjenester på Google Play.

Testere kan prøve endringer du har lagret i spillprosjektene dine, for eksempel prestasjoner og poengoversikter, før de publiseres for ekte brukere. Du kan administrere testere enkeltvis ved bruk av testernes e-postadresser, eller du kan bruke de samme testerne som i lanseringsmålgruppene dine.

På siden Spilltjenester på Play > Konfigurering og administrering > Testere kan du bruke bryteren for testere for å automatisk inkludere brukere som har registrert seg for testing av appen din.

Slik legger du til individuelle testere for Spilltjenester på Google Play manuelt:

1. Åpne Play-konsollen og gå til Testere av Spilltjenester på Play-siden (Spilltjenester på Play > Konfigurering og administrering > Testere).
  2. I menyen til venstre velger du Spilltjenester på Play > Konfigurering og administrering > Testere.
  3. Skriv inn e-postadressene du vil legge til. E-postadressene må være gyldige Google-kontoer som er logget på med Spilltjenester på Google Play.
  4. Velg Legg til.

Når brukere har registrert seg for testgruppen din, kan de logge på med Spilltjenester på Google Play, oppnå utkastprestasjoner eller publiserte prestasjoner samt legge ut prestasjonene på utkast-poengoversikter eller publiserte poengoversikter.

Trinn 2: Opprett en utgave

Når du har konfigurert detaljene for testen av appen, kan du klargjøre og lansere en utgave.

For å få mer informasjon om hvordan du administrerer tilgjengeligheten for hvert land for de lukkede og åpne testmålgruppene for appen din, les om distribuering av apputgaver i spesifikke land.

Trinn 3: Del appen din med testere

Hvis du kjører en åpen eller lukket test, kan testerne finne testappen din på Google Play på enhetene sine. Hvis det er en lukket test, er testappen din bare tilgjengelig for testere på listen eller i gruppen din.

Hvis du kjører en intern eller lukket test før du gjør appen tilgjengelig gjennom åpen testing eller lansering til produksjon, kan ikke testerne finne den ved å søke på Google Play. Du må dele Play Butikk-nettadressen til appen med testerne, slik at de kan laste ned appen.

Hvis testerne av en eller annen grunn ikke kan finne appen din på Google Play, kan du dele en registreringslink med dem. Nedenfor ser du noen merknader for bruk av registreringslinker:

• Registreringslinken vises bare når en app vises som «Publisert». Apper med statusen «Utkast» eller «Venter på publisering» viser ikke registreringslinken.
  • Når testerne har klikket på registreringslinken, blir de informert om hva det innebærer å være tester. De får også en link til en registreringsside. Hver tester må registrere seg ved å bruke linken.
  • Hvis du kjører en lukket test med en Google-gruppe, må brukerne bli med i gruppen før de registrerer seg for testen.

Trinn 4: Få tilbakemeldinger

Når testerne dine har installert appen din, blir de automatisk oppdatert til testversjonen i løpet av noen minutter.

Testerne kan ikke legge ut offentlige anmeldelser av testversjonen av appen din på Google Play, så det er lurt å legge til en tilbakemeldingskanal eller gi brukerne informasjon om hvordan de kan sende deg tilbakemeldinger (via e-post, et nettsted eller et forum).

Hvis du kjører en åpen eller lukket test, kan testerne også gi deg private tilbakemeldinger gjennom Google Play.

Trinn 5: Avslutt testen

Slik fjerner du brukere fra testen av appen din:

1. Åpne Play-konsollen og gå til testsiden for testen du vil avslutte:
  2. Finn testen du vil avslutte, og velg Administrer målgruppen.
    • Merk: Det kan hende at du ikke trenger å gjøre dette, avhengig av hvilken type test du avslutter, samt hvor mange tester du kjører.
  3. Øverst til høyre på siden velger du Sett målgruppen på pause.
  4. Når en test er avsluttet, får ikke testerne oppdateringer, men appen fortsetter å være installert på enhetene deres.

Versjonskoder og statuser for testmålgrupper

Krav til versjonskoder

Brukerne får versjonen av appen som

• har den høyeste versjonskoden som er kompatibel med enheten deres, og
  • er publisert til en målgruppe de er kvalifisert for å motta

Alle brukere er alltid kvalifisert for å motta produksjonsmålgruppen. Hvis en appsamling som blir publisert i produksjonsmålgruppen, har høyere versjonskode enn appsamlingen i testmålgruppen hvor brukeren er registrert, mottar brukeren produksjonsutgaven.

For at en bruker skal være kvalifisert for få en testmålgruppe, må brukeren

• være inkludert i konfigurasjonen for den administrerte målgruppen, og
  • ha registrert seg for det tilsvarende testprogrammet

Brukere som er kvalifisert for flere målgrupper, får den høyeste versjonskoden fra disse målgruppene. Brukerne i åpen testing kan for eksempel være kvalifisert for både Produksjon-målgruppen og Åpen testing-målgruppen. Brukere i lukket testing er kvalifisert for både Produksjon-målgruppen og Lukket testing-målgruppen. Brukere i både åpen testing og lukket testing er kvalifisert for målgruppene Produksjon, Åpen testing og Lukket testing.

Brukere som har registrert seg for intern testing, er ikke kvalifisert for åpen og lukket testing, selv om de er inkludert som testere. Disse brukerne får ikke den høyere versjonskoden som er publisert i de målgruppene, og får kun versjonskoden som er publisert i den interne testmålgruppen.

Du finner mer informasjon i Lag utgaver av appen din.

Statuser for testmålgrupper

Når du lanserer utgaven din, kan det hende du ser valideringsmeldinger der det står når brukere av en bestemt målgruppe mottar appoppdateringer som er utgitt til en annen målgruppe – dette er målgruppens reservestatus.

Termer og statuser for reservemålgrupper

• Skygget: Én appsamling skygger en annen appsamling når den dekker hele eller deler av den samme enhetskonfigurasjonen og har høyere versjonskode.
  • Oppgradert: Alle aktive appsamlinger i målgruppen er å finne blant reservemålgruppens aktive appsamlinger (for eksempel hvis alle de aktive appsamlingene i åpne testmålgrupper også er aktive i produksjon). Du kan se dette hvis du først utgir til en testmålgruppe, og deretter utgir de testede appsamlingene til en mer stabil versjon.
  • Erstattet: Alle de aktive appsamlingene i en målgruppe skygges fullstendig av aktive appsamlinger med høyere versjonskoder i reservemålgruppen. Ingen av appsamlingene i målgruppen blir levert til brukere, siden alle får en appsamling fra reservermålgruppen. Dette betyr at testprogrammet som representeres av den erstattede målgruppen, er avsluttet.
  • Delvis skygget: Minst én av de aktive appsamlingene i en målgruppe skygges av en appsamling med høyere versjonskode i reservemålgruppen. Dette betyr at noen av brukerne i åpne testmålgrupper får en appsamling fra den åpne testmålgruppen, mens andre kan få en appsamling fra produksjon. Dette skyldes sannsynligvis en feil i tilordningen av versjonskoder.

Relatert innhold