Gebruikers aan een ontwikkelaarsaccount toevoegen en rechten beheren

Er zijn drie verschillende toegangsniveaus in de Play Console: accounteigenaar, beheerder en gebruiker. Je toegangsniveau bepaalt welke acties je kunt uitvoeren en tot welke informatie je toegang hebt in de Play Console. Als beheerder kun je via gebruikersbeheer veilig bepalen welke delen van de Play Console zichtbaar zijn voor je teamleden op basis van hun rol, tot welke gegevens ze toegang hebben en welke instellingen ze kunnen wijzigen.

Accounttoegangsniveaus

Type Beschrijving
Accounteigenaar
  • Heeft het account voor het eerst geregistreerd in de Play Console.
  • Heeft volledige toegang tot de Play Console.
  • Kan gebruikers uitnodigen en verwijderen en afzonderlijke rechten beheren.
  • Is de enige persoon die een gekoppeld betalingsprofiel kan hebben om betaalde apps te verkopen.
  • Is de enige persoon die informatie op de pagina 'Betalingsinstellingen' in de Play Console kan bewerken.
  • Is de enige persoon die informatie in het ontwikkelaarsprofiel in de Play Console kan bewerken.

Beheerder

• Heeft het recht 'Beheer (alle rechten)'.
  • Kan toegang krijgen tot alle of specifieke apps.
  • Kan gebruikers uitnodigen en verwijderen en afzonderlijke rechten beheren.
  • Hoeft de registratiekosten van $ 25 niet te betalen.
Gebruiker
  • Kan verschillende toegangsniveaus hebben voor de Play Console.
  • Kan toegang krijgen tot alle of specifieke apps.
  • Kan geen gebruikers uitnodigen of rechten bewerken.
  • Hoeft de registratiekosten van $ 25 niet te betalen.

Gebruikers toegang geven

Stap 1: Bepalen of je gebruiker account- of app-toegang nodig heeft

Voordat je rechten instelt, moet je bepalen of je gebruiker toegang nodig heeft op account- of app-niveau:

• Account: Accountrechten gelden voor alle apps in je ontwikkelaarsaccount.
  • App: App-rechten gelden alleen voor de geselecteerde app.

Sommige rechten zijn uitsluitend op app- of accountniveau beschikbaar voor gebruikers. Bekijk het onderstaande gedeelte over definities en gebruik van rechten voor meer informatie over hoe account- en app-toegang van invloed kunnen zijn op een specifiek recht.

Stap 2: Gebruikers toevoegen en rechten in- of uitschakelen

Als je accounteigenaar of -beheerder bent, kun je gebruikers toevoegen aan je Play Console-account en rechten beheren voor alle apps of voor specifieke apps. Voordat je gebruikers toevoegt en rechten in- of uitschakelt, bekijk je het onderstaande gedeelte over definities en gebruik van rechten zodat je begrijpt wat de rechten inhouden.

1. Open de Play Console.
  2. Selecteer in het linkermenu Gebruikers en rechten.
    • Als je nieuwe gebruikers wilt toevoegen, selecteer je Nieuwe gebruikers uitnodigen.
    • Als je rechten beheert voor een bestaande gebruiker, klik je op de rij van de gebruiker in de gebruikerstabel.
  3. Geef het e-mailadres van de gebruiker op en stel een vervaldatum in voor de toegang als dat nodig is en je het recht 'Beheer (alle rechten)' hebt op accountniveau. Houd rekening met het volgende:
    • Gebruikers kunnen alleen bij de Play Console inloggen met een Google-account met hetzelfde e-mailadres dat je hebt uitgenodigd.
    • Als je geen vervaldatum kiest voor de toegang, heeft de gebruiker ononderbroken toegang tot het account of de app in de Play Console.
  4. Kies op het tabblad App-rechten welke rechten je wilt toepassen op specifieke apps of op het tabblad Accountrechten welke rechten je wilt toepassen op alle apps in je ontwikkelaarsaccount.
    • Als je een app wilt toevoegen aan de rechtentabel, selecteer je op het tabblad App-rechten App toevoegen en daarna Toepassen.
  5. Selecteer Gebruiker uitnodigen.

Alles samenvouwen Alles uitvouwen

Definities en gebruik van rechten

Algemene rechten

Beheer (alle rechten)
Rechten Opmerkingen voor gebruik
  • Gebruikers uitnodigen
  • Rechten van andere gebruikers beheren
  • Gebruikers verwijderen

Dit recht geeft een gebruiker beheerderstoegang. Met dit recht krijgt een beheerder ook alle andere rechten.

• Als dit recht per app is ingesteld, kan de beheerder alle gebruikers met toegangsrechten voor dezelfde apps bekijken. Beheerders per app kunnen geen gebruikers met algemene toegang verwijderen.
  • Als dit recht op 'Algemeen' is ingesteld, kan de beheerder via het activiteitenlogboek ook vervaldatums voor toegang wijzigen en wijzigingen bekijken die zijn aangebracht in de Play Console.
App-gegevens bekijken (alleen lezen)

Rechten

Opmerkingen voor gebruik

• Alleen-lezen toegang tot alle app-gegevens, waaronder gekoppelde Google Play-gameservicesprojecten (maar geen financiële gegevens)
App-gegevens bekijken en bulkrapporten downloaden (alleen lezen)

Rechten

Opmerkingen voor gebruik

• Alleen-lezen toegang tot alle app-gegevens voor alle apps, inclusief alle Google Play-gameservicesprojecten (maar niet tot financiële gegevens)
  • Bulkrapporten downloaden
  • De gebruiker heeft toegang tot elke nieuwe app of game die je naderhand toevoegt aan de Play Console.
  • De gebruiker kan alle games bekijken, inclusief games die niet aan een app zijn gekoppeld.
  • Voor toegang tot financiële gegevens geef je gebruikers het recht Financiële gegevens bekijken.
  • Dit recht is alleen beschikbaar voor gebruikers met accounttoegang. Het vergelijkbare recht op app-niveau is App-gegevens bekijken (alleen lezen).
Concept-apps bewerken en verwijderen
Rechten Opmerkingen voor gebruik
  • Bestaande concept-apps bewerken en verwijderen
  • Dit recht staat gebruikers niet toe het uitrollen van een release te starten.
  • Dit recht is alleen beschikbaar voor gebruikers met app-toegang. Het vergelijkbare recht op accountniveau is Concept-apps maken, bewerken en verwijderen.
Concept-apps maken, bewerken en verwijderen
Rechten Opmerkingen voor gebruik
  • Nieuwe concept-apps maken
  • Bestaande concept-apps bewerken en verwijderen
  • Met dit recht kunnen gebruikers geen apps publiceren op Google Play
  • Dit recht is alleen beschikbaar voor gebruikers met accounttoegang. Het vergelijkbare recht op app-niveau is Concept-apps bewerken en verwijderen.
Financiële gegevens bekijken
Rechten Opmerkingen voor gebruik
  • Financiële en verkooprapporten bekijken.
  • Toegang tot de Purchases API
  • Informatie over opbrengsten bekijken voor gekoppelde Google Play-gameservicesprojecten
Financiële gegevens, bestellingen en reacties op opzeggingsenquête bekijken
Rechten Opmerkingen voor gebruik
  • Financiële rapporten, verkooprapporten en bestellingen weergeven
  • Toegang tot de Purchases API
  • Informatie over opbrengsten bekijken voor gekoppelde Google Play-gameservicesprojecten
  • Schriftelijke reacties op de opzeggingsenquête downloaden
Bestellingen en abonnementen beheren
Rechten Opmerkingen voor gebruik
  • Bestellingen bekijken
  • Bestellingen terugbetalen
  • Abonnementen opzeggen
Vrijgeven aan productie, apparaten uitsluiten en app-ondertekening van Google Play gebruiken
Rechten Opmerkingen voor gebruik
  • Releases maken, bewerken en uitrollen naar productie
  • De publicatie van apps ongedaan maken en ze opnieuw publiceren
  • Apparaten in de apparaatcatalogus uitsluiten
  • App-ondertekening van Google Play gebruiken om APK's te ondertekenen
  • Met dit recht kunnen gebruikers apps publiceren naar de productietrack op Google Play.
Apps vrijgeven aan testtracks
Rechten Opmerkingen voor gebruik
  • Concept-apps uploaden
  • Releases maken, bewerken en uitrollen naar testtracks
  • De publicatie van apps ongedaan maken die eerder via een testtrack zijn gepubliceerd en ze opnieuw publiceren
  • .obb-bestanden uploaden en aanpassen
  • Release-opmerkingen bewerken voor apps die niet actief zijn in productie
  • APK's uploaden om intern te delen
  • Met dit recht kunnen gebruikers geen apps publiceren naar productie op Google Play.
Testtracks beheren en testerlijsten bewerken
Rechten Opmerkingen voor gebruik
  • De testconfiguratie voor interne, open en besloten tracks wijzigen
  • Testerlijsten en gekoppelde gebruikers beheren
  • Met dit recht kunnen gebruikers geen apps publiceren naar productie op Google Play.
Aanwezigheid in Google Play Store beheren
Rechten Opmerkingen voor gebruik
  • Winkelvermeldingsgegevens bewerken, inclusief tekst en afbeeldingen, en experimenten voor winkelvermeldingen uitvoeren
  • Prijzen, in-app-producten en prijstemplates bewerken
  • Distributiegegevens bewerken, inclusief contentclassificatie
  • Promoties of uitverkoopacties maken en bewerken
  • Opgeslagen apparaatfilters in de apparaatcatalogus beheren
  • Met dit recht kunnen gebruikers geen apparaten in de apparaatcatalogus uitsluiten.
Reageren op reviews
Rechten Opmerkingen voor gebruik
  • Reageren op reviews op Google Play
  • De contactgegevens wijzigen die worden gebruikt in voorgestelde antwoorden
  • Gebruikers zonder dit recht kunnen beoordelingen en reviews nog steeds bekijken, maar kunnen hier niet op reageren.

Rechten voor Managed Google Play

Privé-apps maken en publiceren naar je organisatie
Rechten Opmerkingen voor gebruik
  • Privé-apps maken, bewerken en publiceren die alleen beschikbaar zijn voor gebruikers binnen je organisatie.
  • Dit recht is van toepassing op privé-apps via Managed Google Play. Met dit recht kunnen gebruikers geen interne testtracks beheren of openbare apps publiceren op Google Play.
Kiezen of apps openbaar zijn of alleen beschikbaar voor je organisatie
Rechten Opmerkingen voor gebruik
  • Kiezen of een app beschikbaar is voor alle gebruikers op Google Play of alleen voor gebruikers binnen je organisatie
  • Dit recht is van toepassing op privé-apps via Managed Google Play. Met dit recht kunnen gebruikers geen interne testtracks beheren of openbare apps publiceren op Google Play.

Rechten voor Google Play-gameservices

Google Play-gameservicesprojecten bewerken
Rechten Opmerkingen voor gebruik
  • Google Play-gameservicesprojecten bewerken voor alle apps
Google Play-gameservicesprojecten publiceren
Rechten Opmerkingen voor gebruik
  • Nieuwe Google Play-gameservicesprojecten publiceren voor alle apps
  • De publicatie van bestaande projecten ongedaan maken en ze opnieuw publiceren
  • Dit recht is alleen beschikbaar voor gebruikers met accounttoegang.
  • Gebruikers hebben ook toestemming nodig om toegang te krijgen tot de game in de Google Developers Console.

Gebruikerstoegang beheren

Accountvereisten voor uitgenodigde gebruikers

Als gebruikers worden uitgenodigd voor toegang tot de Play Console, moeten ze inloggen met een Google-account met hetzelfde e-mailadres dat de beheerder of Play Console-accounteigenaar heeft uitgenodigd. Gebruikers kunnen een Google-account maken met een nieuw Gmail-adres (@gmail.com) of met een bestaand e-mailadres, zoals een zakelijk e-mailadres.

Als een uitgenodigde gebruiker toegang tot de Play Console moet hebben met een ander e-mailadres, moet hij of zij contact opnemen met de beheerder en vragen om een nieuwe uitnodiging met het gewenste e-mailadres.

Als een gebruiker niet binnen dertig dagen een uitnodiging accepteert en inlogt, verloopt de uitnodiging en moet de beheerder een nieuwe uitnodiging sturen.

Gestuurde uitnodigingen weergeven

Nadat je een uitnodiging hebt gestuurd, wordt het e-mailadres van de gebruiker weergegeven met de status 'Uitnodiging gestuurd'. Als er een vervaldatum is ingesteld voor de toegang van een gebruiker, wordt dit aangegeven in de uitnodiging. Als de gebruiker de uitnodiging accepteert, wordt er een bevestigingsmail naar de accounteigenaar gestuurd en wordt de gebruikersstatus gewijzigd naar 'Actief'.

Vervaldatums voor accounttoegang updaten

Als je de accounteigenaar bent, kun je de vervaldatums voor toegang van gebruikers zo updaten:

1. Open de Play Console.
  2. Klik in het linkermenu op Gebruikers en rechten.
  3. Klik rechtsboven in de gebruikerstabel op Gebruikers beheren en selecteer Gebruikers selecteren om vervaldatum voor toegang te verlengen in het dropdownmenu.
  4. Selecteer in de tabel de gebruikers van wie je de toegang wilt verlengen en klik op Toegang verlengen.
  5. Geef aan hoelang je de toegang wilt verlengen en klik op Toegang verlengen.
  6. Selecteer Bevestigen om je wijzigingen op te slaan.

Je kunt de vervaldatums voor toegang ook updaten voor individuele gebruikers:

1. Open de Play Console.
  2. Klik in het linkermenu op Gebruikers en rechten.
  3. Klik op de rij van de gebruiker in de gebruikerstabel.
  4. Vink op de pagina Gebruikersgegevens het vakje aan naast 'Vervaldatum voor toegang instellen'.
  5. Geef een vervaldatum voor toegang op of kies een vervaldatum voor toegang in de agenda.
  6. Selecteer Wijzigingen opslaan.
Gebruikers verwijderen

Als je de accounteigenaar bent, kun je zo de toegang van gebruikers intrekken:

1. Open de Play Console.
  2. Selecteer in het linkermenu Gebruikers en rechten.
  3. Selecteer rechtsboven in de gebruikerstabel Gebruikers beheren en selecteer Gebruikers selecteren om te verwijderen in het dropdownmenu.
  4. Selecteer in de tabel de gebruikers die je wilt verwijderen en selecteer Verwijderen.
  5. Selecteer Verwijderen om je wijzigingen op te slaan.

Je kunt ook de toegang van een individuele gebruiker intrekken:

1. Open de Play Console.
  2. Selecteer in het linkermenu Gebruikers en rechten.
  3. Klik op de rij van de gebruiker in de gebruikerstabel.
  4. Selecteer op de pagina Gebruikersgegevens de optie Gebruiker verwijderen.
Fout 403

Als je 'Fout 403' ontvangt in de Play Console, vraag je de accounteigenaar jou rechten te geven voor die app.

Rechten voor geïntegreerde functies

Gebruikersrechten voor Google Play-gameservices

Een Play Console-gebruiker kan pas toegang krijgen tot gegevens van Google Play-gameservices als aan deze vereisten wordt voldaan:

Toegang Vereisten
  • Een Google Play-gameservicesproject bekijken
  • Google Play-gameservicesprojecten maken, games bewerken of nieuwe apps koppelen
  • Toegang tot financiële gegevens van Google Play-gameservices

Nadat je een Google Play-gameservicesproject hebt gemaakt, moet je de gebruiker toevoegen aan je Google Developers Console als je de gebruiker toevoegt aan je Play Console of de Play Console-rechten van een bestaande gebruiker uitbreidt om Google Play-gameservicesprojecten te kunnen bewerken of publiceren.

Zo kun je een gebruiker toevoegen aan je project in de Google Developers Console:

1. Log in bij de Google Developers Console.
  2. Selecteer een project.
  3. Selecteer Rechten in het linkermenu.
  4. Selecteer Lid toevoegen bovenaan het scherm.
  5. Typ het e-mailadres van de gebruiker die je hebt toegevoegd aan je Play Console.
  6. Kies een rechtenniveau.
  7. Selecteer Toevoegen.
Gebruikersrechten voor het Google-betalingscentrum

Als je een andere gebruiker toegang wilt geven tot rapporten in je Google-betalingscentrum, moet je de gebruiker toevoegen via je instellingen voor het Google-betalingscentrum. De rechten voor de Play Console staan los van rechten die worden beheerd in het Google-betalingscentrum.

Een gebruiker toevoegen aan je Google-betalingscentrum:

1. Log in bij het Google-betalingscentrum.
  2. SelecteerInstellingen Instellingen in het linkermenu.
  3. Selecteer Gebruikers van betalingsprofiel beheren > Een nieuwe gebruiker toevoegen onder 'Gebruikers betalingsprofiel'.
  4. Volg de instructies op het scherm om de gevraagde informatie toe te voegen.
  5. Selecteer Uitnodigen.