App-bundels en APK's intern delen

Vanaf augustus 2021 moeten nieuwe apps worden gepubliceerd met de Android App Bundle op Google Play. Nieuwe apps die groter zijn dan 200 MB, kunnen Play Asset Delivery of Play Feature Delivery gebruiken.

Vanaf 30 juni 2023 ondersteunt Google Play geen updates voor tv-apps meer via APK's. Alle updates voor tv-apps moeten worden gepubliceerd via Android App Bundles (AAB).

Lees voor meer informatie het artikel 'The Future of Android App Bundles is here' op de blog voor Android-ontwikkelaars.

Met Intern delen van apps kun je snel een Android App Bundle delen met je interne team en testers. Hiervoor upload je een app-bundel of APK naar de uploadpagina voor het intern delen van apps en genereer je een link. Als je op deze manier je app deelt, kun je de toegang beperken tot alleen mailinglijsten of iedereen met wie je de link deelt toestaan deze te downloaden.

Voordat je begint

Voordat je bestanden uploadt om apps intern te delen, moet je het volgende weten:

• Als je het recht Apps vrijgeven aan testtrack hebt, ben je standaard geautoriseerd om app-bundels en APK's te uploaden voor intern delen.
  • Versiecodes hoeven niet nieuw of uniek te zijn. Je kunt versiecodes voor app-bundels of APK's die je deelt, opnieuw gebruiken.
  • Je kunt app-bundels of APK's waarvoor foutopsporing kan worden uitgevoerd, uploaden en delen.
  • Geüploade artefacten voor het intern delen van apps worden niet weergegeven in je app-bundel-verkenner en kunnen ook niet worden opgenomen in releases in test- of productietracks.
  • Geüploade artefacten voor het intern delen van apps kunnen met elke sleutel worden ondertekend en hoeven niet te zijn ondertekend met een productie- of uploadsleutel. Ze worden automatisch opnieuw ondertekend met een sleutel voor Intern delen van apps. Deze sleutel wordt automatisch door Google gemaakt voor je app.
  • Je kunt een link voor Intern delen van apps delen met zo veel gebruikers als je wilt, maar maximaal 100 gebruikers kunnen je app downloaden via de link.
  • Downloadlinks vervallen 60 dagen na de uploaddatum.

Apps uploaden en delen

Apps uploaden en delen om te testen
  1. Nadat je bent ingelogd op een Google-account dat is toegevoegd als geautoriseerde uploader, ga je naar de uploadpagina voor het intern delen van apps.
  2. Selecteer Uploaden.
  3. Typ een versienaam, zodat jij en je testers je app kunnen identificeren, of gebruik de toegewezen versienaam uit je app-bundel of APK.
  4. Selecteer Upload bevestigen.
  5. Klik naast de geüploade app-bundel of APK op het kopieericoon om de URL van de app naar je klembord te kopiëren.
  6. Deel de downloadlink met je testers.

Geautoriseerde uploaders en testers toevoegen

Geautoriseerde uploaders toevoegen

Optie 1: Maak een nieuwe lijst met geautoriseerde uploaders

1. Open de Play Console.
  2. Selecteer een app.
  3. Selecteer in het linkermenu Release > Instellen > Intern delen van apps.
  4. Scroll op het tabblad Uploaders en testers naar het gedeelte Uploaders beheren en selecteer Mailinglijst maken.
  5. Geef een naam op voor je lijst met uploaders.
    • Je kunt dezelfde lijst gebruiken voor toekomstige tests voor andere apps.
  6. Voeg e-mailadressen toe (gescheiden door komma's) of selecteer Csv-bestand uploaden. Als je een csv-bestand gebruikt, plaats je de e-mailadressen elk op een afzonderlijke regel, zonder komma's.
    • Als je een csv-bestand uploadt nadat je e-mailadressen hebt getypt, overschrijft het csv-bestand alle e-mailadressen die je hebt toegevoegd.
    • Geautoriseerde uploaders hoeven geen gebruikers van je Play Console-account te zijn.
  7. Selecteer Wijzigingen opslaan.
  8. Vink het selectievakje aan naast de naam van de lijst(en) die je wilt gebruiken.

Opmerking: Als je een lijst met e-mailadressen maakt, kun je dezelfde lijst opnieuw gebruiken als je geautoriseerde uploaders, downloaders en testers toevoegt voor het testen van tracks in je Google Play-ontwikkelaarsaccount.

Optie 2: Gebruik een bestaande lijst met geautoriseerde uploaders

1. Open de Play Console.
  2. Selecteer een app.
  3. Selecteer in het linkermenu Release > Interne test > Intern delen van apps.
  4. Scroll op het tabblad Uploaders en testers naar het gedeelte Uploaders beheren en vink het selectievakje aan naast de naam van de lijst(en) die je wilt gebruiken.
Geautoriseerde testers toevoegen

Belangrijk: Nadat je geautoriseerde testers hebt toegevoegd, moet je je testers uitleggen hoe het intern delen van apps wordt aangezet.

Optie 1: Maak je app beschikbaar voor iedereen met een link

1. Open de Play Console.
  2. Selecteer een app.
  3. Selecteer in het linkermenu Release > Interne test > Intern delen van apps.
  4. Scroll op het tabblad Uploaders en testers naar het gedeelte Testers beheren en check of de optie 'Iedereen met wie je de link hebt gedeeld, kan downloaden' is geselecteerd (deze optie is standaard geselecteerd).

Optie 2: Maak een nieuwe lijst met geautoriseerde testers

1. Log in bij de Play Console.
  2. Selecteer een app.
  3. Selecteer in het linkermenu de optie Release > Instellen > Intern delen van apps > Mailinglijst.
  4. Selecteer het tabblad Geautoriseerde testers.
  5. Selecteer onder Beschikbaarheid van link de optie Mailinglijsten.
  6. Klik op Lijst maken.
  7. Geef een naam op voor je lijst met testers. Je kunt dezelfde lijst gebruiken voor toekomstige tests voor andere apps.
  8. Voeg e-mailadressen toe (gescheiden door komma's) of klik op Nieuw csv-bestand uploaden. Als je een csv-bestand gebruikt, plaats je elk e-mailadres zonder komma's op een eigen regel.
    • Opmerking: Als je een csv-bestand uploadt nadat je e-mailadressen hebt getypt, overschrijft het csv-bestand alle e-mailadressen die je hebt toegevoegd.
  9. Klik op Opslaan.
  10. Vink het selectievakje aan naast de naam van de lijst(en) die je wilt gebruiken.

Opmerking: Als je een lijst met e-mailadressen maakt, kun je dezelfde lijst opnieuw gebruiken als je geautoriseerde uploaders, downloaders en testers toevoegt voor het testen van tracks in je Google Play-ontwikkelaarsaccount.

1. Open de Play Console.
  2. Selecteer een app.
  3. Selecteer in het linkermenu Release > Interne test > Intern delen van apps.
  4. Selecteer het tabblad Mailinglijsten.
  5. Selecteer naast Downloaders de optie Mailinglijst maken.
  6. Geef een naam op voor je lijst met downloaders.
    • Je kunt dezelfde lijst gebruiken voor toekomstige tests voor andere apps.
  7. Voeg e-mailadressen toe (gescheiden door komma's) of selecteer Csv-bestand uploaden. Als je een csv-bestand gebruikt, plaats je de e-mailadressen elk op een afzonderlijke regel, zonder komma's.
    • Als je een csv-bestand uploadt nadat je e-mailadressen hebt getypt, overschrijft het csv-bestand alle e-mailadressen die je hebt toegevoegd.
    • Geautoriseerde uploaders hoeven geen gebruikers van je Play Console-account te zijn.
  8. Selecteer Wijzigingen opslaan.
  9. Vink het selectievakje aan naast de naam van de lijst(en) die je wilt gebruiken.

Opmerking: Als je een lijst met e-mailadressen maakt, kun je dezelfde lijst opnieuw gebruiken als je geautoriseerde uploaders, downloaders en testers toevoegt voor het testen van tracks in je Google Play-ontwikkelaarsaccount.

Optie 3: Gebruik een bestaande lijst met geautoriseerde testers

1. Open de Play Console.
  2. Selecteer een app.
  3. Selecteer in het linkermenu Release > Interne test > Intern delen van apps.
  4. Selecteer het tabblad Mailinglijsten.
  5. Vink naast Downloaders het selectievakje aan naast de naam van de lijst(en) die je wilt gebruiken.

Hoe geautoriseerde testers Intern delen van apps kunnen aanzetten

Voordat geautoriseerde testers apps kunnen downloaden via Intern delen van apps, moeten ze Intern delen van apps aanzetten in hun Google Play Store-app.

1. Open de Google Play Store-app Google Play.
  2. Tik op Menu Menu > Instellingen.
  3. Tik in het gedeelte Over 7 keer op de Play Store-versie.
  4. Zodra de instelling Intern delen van apps wordt weergegeven, tik je op de schakelaar om het intern delen van apps aan te zetten.
  5. Tik op Inschakelen.

Downloadcertificaten

Voor het gebruik van hun services vragen sommige API-providers om een certificaat dat kan worden gekoppeld aan de pakketnaam van een app. Als je een app-bundel of APK voor het eerst hebt geüpload naar de uploadpagina voor het intern delen van apps, genereert de Play Console een certificaat dat wordt gebruikt voor al je uploads voor die app. Elke APK wordt opnieuw ondertekend met dit testcertificaat, ongeacht welk certificaat je hebt gebruikt om de app te ondertekenen.

Zo download je je testcertificaat:

1. Open de Play Console.
  2. Selecteer een app.
  3. Selecteer in het linkermenu Release > Interne test > Intern delen van apps.
  4. Scroll op het tabblad Uploaders en testers naar het gedeelte Intern testcertificaat.
  5. Selecteer Certificaat downloaden.
    • Als je afzonderlijke certificaatvingerafdrukken nodig hebt, klik je op het kopieericoon naast het type certificaat om het te kopiëren naar je klembord.

Problemen oplossen

Als je problemen ondervindt met het intern delen van apps, kun je deze op de volgende manieren oplossen.

Gebruiker is geen tester voor het intern delen van apps
Als je testers problemen tegenkomen met het downloaden van je interne app, moet je de testers toevoegen als geautoriseerde tester. Een andere mogelijkheid is om je app beschikbaar te maken voor iedereen met een link.
App niet beschikbaar voor testers

Als een app niet beschikbaar is voor een gebruiker op Google Play, kan hij deze niet downloaden via het interne testproces voor apps. Testers kunnen je interne app alleen downloaden als ze toegang hebben tot de winkelvermelding van je app op Google Play.

Dit zijn enkele mogelijke redenen waarom een interne app niet kan worden gedownload door gebruikers:

Maximum aantal testers heeft je app gedownload

Als je een link voor het intern delen van apps met veel gebruikers deelt, bereik je misschien het maximumaantal gebruikers dat je app via een bepaalde link kan downloaden (100).

Als je je app met meerdere gebruikers wilt delen via een link, upload je dezelfde app-bundel of APK om een nieuwe downloadlink te krijgen. Per unieke link kunnen maximaal 100 gebruikers je app downloaden.

De downloadlink is verlopen

Als de link voor het downloaden van je interne app verloopt, upload je dezelfde app-bundel of APK opnieuw om een nieuwe link te krijgen.