Förstå förlanseringsrapporten

I den här artikeln förklarar vi hur du tolkar resultaten i förlanseringsrapporten genom att tillhandahålla en översikt över fel, varningar eller problem som identifieras i rapporten. Om du vill veta hur du konfigurerar och kör förlanseringsrapporten läser du Identifiera problem med hjälp av en förlanseringsrapport.

När förlanseringsrapporten är tillgänglig kan du se en testöversikt som innehåller antalet fel, varningar och mindre problem som hittades under testningen, indelat efter problemtyp. Du får även en rekommendation utifrån appens testresultat.

Obs! Även om förlanseringsrapporten är ett praktiskt och kraftfullt verktyg som kan hjälpa dig att förbättra appen kan inte Google garantera att testerna identifierar alla problem. Granska och uppdatera inställningarna för förlanseringsrapporten för att se till att resultaten är så omfattande och relevanta som möjligt för dig.

Översikt över förlanseringsrapporten

På sidan Förlanseringsrapport: översikt får du en sammanfattning över alla unika fel, varningar och mindre problem som hittats under testningen. De delas in i fyra kategorier: Stabilitet, Prestanda, Tillgänglighet och Säkerhet och pålitlighet. Dessa kategorier beskrivs mer ingående nedan.

Du ser även antalet enheter som appen testats på och, beroende på testresultaten, underlag och rekommendationer som du kan använda för att förbättra appen.

Här är några exempel på problem som kan hittas under testningen:

• Fel: Till exempel krascher, antal ANR-fel, användning av defekta bibliotek och användning av API:er som inte stöds och som har begränsats.
  • Varningar: Till exempel långsamma start- och inläsningstider, inloggnings- eller genomsökningsproblem, minnesproblem och användning av API:er som inte stöds men som inte har begränsats än.
  • Mindre problem: Inklusive innehållsetiketter som saknas, problem med färgkontrast, små tryckområden och implementeringsproblem.

Komprimera alla Utöka alla

Information om förlanseringsrapporten

Stabilitet

I varje avsnitt på fliken Stabilitet visas problem som påträffades under testet. Det kan bland annat vara följande:

• Feltyp och ikon:
    • Röd indikerar ett fel
    • Gul indikerar en varning
    • Grön indikerar att inga problem hittades under testningen
  • Antalet enheter som problemet upptäcktes på
  • Stackspårningen som är kopplad till problemet
  • Relevant API (om tillämpligt)
  • Antalet gånger som problemet upptäcktes under testningen (om tillämpligt)

Bredvid varje problem kan du välja Visa mer om du vill ha detaljerad information om problemet, till exempel enhetens namn, skärmstorlek, Android-version, RAM, Application Binary Interface (ABI) och språkkod. Du kan välja en enhetsmodell om du vill se enhetsspecifikationerna, en skärmbild och video från testet, utdata från en demoslinga och stackspårning (som du också kan ladda ned). Tillgängligheten till dessa uppgifter kan variera.

Obs! Krascher som upptäcks när du genererar en förlanseringsrapport påverkar dock inte kraschstatistiken eftersom de kommer från testenheter.

Visa testenheter utan problem

Längst ned på fliken Stabilitet kan du visa tabellen Testenheter utan problem för att se information om tester där inga problem hittades.

På varje rad står testenhetens namn, enhetens Android-version och en ikon som visar om problem uppstod när appen testades.

Stabilitet: Android-kompatibilitet

Om minst ett gränssnitt som inte ingår i Androids offentliga SDK används i appen (kallas ofta gränssnitt som inte stöds eller gränssnitt utanför SDK) visas fel och varningar på flikarna Översikt och Stabilitet i förlanseringsrapporten.

Visa enskilda problem

Du kan se vilka gränssnitt som inte stöds genom att klicka på länken "Visa problem" bredvid felen och varningarna om kompatibilitet med operativsystemet i förlanseringsrapporten. Om du vill se var ett gränssnitt anropades i appen klickar du på nedåtpilen bredvid det. Då visas stackspårning. Ett och samma gränssnitt kan anropas flera gånger under samma test.

Gränssnitt som inte stöds kategoriseras efter allvarlighetsgrad. Det bästa sättet att undvika stabilitetsproblem är att sluta använda gränssnitt som inte stöds helt och hållet, men du kan ta kategorierna till hjälp vid prioriteringen av vilka problem som ska åtgärdas först.

Följande prioriteringsordning rekommenderas:

1. Blockerade: Gränssnitt som leder till att appen slutar att fungera i vissa eller alla versioner av Android.
  2. Stöds inte och blir snart blockerade: Gränssnitt som vi inte kan garantera att de fungerar och som blockeras i en kommande Android-version.
  3. Stöds inte, men ingen blockering inplanerad: Gränssnitt som vi inte kan garantera att de fungerar.

Obs! Inom varje kategori ordnas gränssnitten efter frekvens. Det kan också hjälpa dig att prioritera vilka problem som bör åtgärdas först.

Resultat

Sammanfattningen av prestandatestet innehåller följande mätvärden för varje enhetsmodell:

• Genomsnittligt antal bildrutor per sekund: Hur snabbt bildrutor visas i genomsnitt.
    • Obs! Data för genomsnittligt antal bildrutor per sekund är endast tillgänglig för test med spelloopar.
  • Genomsnittlig CPU-användning: Den genomsnittliga processoranvändningen i procent för appen på den aktuella enhetsmodellen.
  • Skickat över nätverket i genomsnitt: Det genomsnittliga antalet byte per sekund som skickades från appen via en nätverksanslutning på den aktuella enhetsmodellen.
  • Mottaget över nätverket i genomsnitt: Det genomsnittliga antalet byte per sekund som mottogs av appen via en nätverksanslutning på den aktuella enhetsmodellen.
  • Genomsnittlig minnesanvändning: Hur mycket minne som användes i genomsnitt i appen under den valda tidsperioden på den aktuella enhetsmodellen.

Obs! Testenheter som kör vissa äldre versioner av Android kanske inte kan generera data om prestandan.

Visa enskilda rapporter

Välj en enhetsmodell om du vill se enhetsspecifikationer, prestandastatistik, prestanda över tid och en skärmbild och video från testet. Du kan även se ett diagram och en inspelning från testet för varje mätvärde över tid.

Du kan till exempel se hur CPU-procenten förändrades över tiden som testet pågick. Om du ser en plötslig ökning i processoranvändningen kan du granska vilken åtgärd som sökroboten vidtog vid tillfället och åtgärda problemet.

Observera att tillgängligheten till dessa uppgifter kan variera.

Tillgänglighet

Varje sammanfattning av tillgänglighetstesten innehåller antalet fel, varningar och mindre problem vad gäller tillgängligheten som hittades under testet, uppdelade i följande kategorier:

• Innehållsetiketter: Element i appen som har fel etiketter för skärmläsningsprogram.
  • Storlek på tryckområde: Element i appen som inte har den rekommenderade storleken på tryckområdet.
  • Implementering: Layoutproblem som kan göra det svårt för användare med motoriska funktionsnedsättningar att använda appen.
  • Låg kontrast: Problem med färger med låg kontrast i appen.

Visa rapporter efter kategori

Du kan scrolla nedanför sammanfattningen högst upp på fliken Tillgänglighet om du vill se olika kategorier med skärmkluster som visar var tillgänglighetsproblem har hittats i appen.

• Om fel har hittats visas en röd ikon.
  • Om varningar har hittats visas en gul ikon.
  • Om endast mindre problem har hittats visas en blå ikon.
  • Om inga problem har hittats visas en grön bockmarkering.

Visa enskilda problem

Om du väljer ett skärmkluster visas skärmbilder med exempel för motsvarande enhetsmodell, operativsystem, skärmstorlek, skärmupplösning och språk tillsammans med en rekommendation.

Förbättra appens tillgänglighet

Skärmbilder

Sammanfattningen av skärmbildstestet visar följande:

• Bilder som visar hur appen ser ut i olika testenheter på olika språk.
  • Metadata om testenheterna (som modellnamn, Android-version, språk, skärmupplösning och DPI).
  • Antalet enheter med skärmbilder.
  • Antalet enheter som det inte gick att testa AAB-arkivet på:
    • Otillgängliga enheter: Enheterna är kompatibla med AAB-arkivet men något gick fel under testet. Om det fanns otillgängliga enheter under testet kan det vara bra att ladda upp en ny version av AAB-arkivet och försöka igen.
    • Enheter som inte är kompatibla: Vissa testenheter är inte kompatibla med AAB-arkivet. Om du kör testet igen får du inte några resultat för de inkompatibla enheterna.

Obs! Om du kör ett test med demoloopar visas ingen data på fliken Skärmbilder.

Olika sätt att visa skärmbilderna

Du kan gruppera resultaten från skärmbildstesten med hjälp av väljaren Ordna efter uppe till höger på fliken Skärmbilder. Du kan gruppera skärmbilder på två sätt:

• Skärmkluster: Välj Skärmkluster om du vill se hur skärmbilder som liknar varandra ser ut på olika enheter. I den här vyn grupperas bilderna i förlanseringsrapporterna utifrån objekt eller widgets på skärmen. Skärmkluster är valt som standard.
  • Enheter: Välj Enheter om du vill visa alla skärmbilder som hör till en bestämd enhet. I den här vyn ser du skärmbilderna som togs vid testet i kronologisk ordning.

Du kan välja en skärmbild om du vill se enhetsspecifikationer och ytterligare information.

Språkinställningar

Öppna fliken Inställningar om du vill konfigurera språkinställningarna så att skärmbilder på vissa språk visas.

Säkerhet och förtroende

Varje testsammanfattning innehåller namn på och beskrivning av alla säkerhetsbrister som hittades i AAB-arkivet.

Obs! Vi rekommenderar att du åtgärdar alla säkerhetsbrister i listan innan du publicerar en produktionsversion av AAB-arkivet.

Skapa ett anpassat test med Firebase Test Lab

Om appen eller spelet kräver fler specialiserade tester kan du använda Firebase Test Lab. När du skapat ett Firebase-projekt kan du välja din enhetstyp bland många andra enheter och testmetoder för att skapa anpassade tester. Sedan kan du köra och visa de anpassade testresultaten i Firebase-konsolen. De första 5–15 testerna du kör per dag är kostnadsfria.

Relaterat innehåll

• Läs mer om hur du kan identifiera problem i Play Academy med en förlanseringsrapport.