Granska appversioner med utforskaren för AAB-arkiv

Från och med augusti 2021 måste nya appar publiceras med AAB-arkiv på Google Play. Nya appar som är större än 200 MB kan använda antingen Play Asset Delivery eller leverans av Play-funktioner.

Från och med den 30 juni 2023 har Google Play inte längre stöd för uppdateringar av tv-appar med APK:er. Alla uppdateringar av tv-appar måste publiceras med AAB-arkiv.

Du kan läsa mer i The Future of Android App Bundles is here i Android Developers Blog.

AAB-arkiv är publiceringsformatet på Google Play. Publicering med AAB-arkiv hjälper till att minska storleken på appen, förenkla lanseringarna och ger dig åtkomst till avancerade funktioner för distribution.

Med utforskaren för AAB-arkiv i Play Console kan du enkelt hantera AAB-arkiv och versioner på ett enda ställe. Du kan också komma åt användbara metadata, nedladdningar och insikter i vad Google Play genererar för Asset Delivery.

Så här fungerar AAB-arkiv och dessa är fördelarna

I Google Play används AAB-arkiv för att skapa och leverera APK-filer som har optimerats för alla enhetskonfigurationer, vilket ger användarna effektivare appar. Det innebär att du endast behöver bygga, signera och ladda upp ett enda AAB-arkiv för att få stöd för optimerade APK-filer för en mängd olika enhetskonfigurationer. Sedan hanterar och levererar Google Play appens APK-filer för distribution åt dig.

Funktioner och fördelar med AAB-arkiv
  • Publicerar mindre appar, möjliggör snabbare installationer och mindre storlek på disk, vilket kan leda till färre avinstallationer.
  • Förenklar versionshanteringen och tar bort komplexiteten vid publicering och hantering av flera APK-filer.
  • Du kan använda leveransen av Play-funktioner om du vill skapa moduler för appen och inkludera funktionsmoduler. Du kan leverera funktionsmoduler på olika sätt:
    • Leverans vid installation: Funktionsmoduler levereras vid installationstillfället. Du kan välja att göra detta för att dra nytta av snabbare byggtider eller för att leverera moduler vid installationstillfället. Du kan avinstallera dem senare så att de inte tar upp plats på disken i onödan.
    • Villkorlig leverans: Funktionsmoduler levereras vid installationstillfället utifrån villkor som användarens land, enhetsfunktion och lägsta SDK-version.
    • Leverans på begäran: Installera och avinstallera funktionsmoduler efter behov i stället för att leverera dem till alla användare så länge appen är tillgänglig.
    • Snabbappar: Funktionsmoduler kan aktiveras direkt för att ge tillgång till en snabbversion från länkar och knappen Testa nu i butiksuppgifterna, så att användaren inte behöver installera appen först.
  • Du kan använda Play Asset Delivery för att leverera stora tillgångspaket. Du kan anpassa leveransen av tillgångspaket på olika sätt:
    • Installation vid installation: Tillgångspaket levereras tillsammans med installationen (”i förväg”) och är tillgängliga för appen vid lanseringen.
    • Snabb leverans: Tillgångspaket levereras automatiskt när appen har installerats. Appen behöver inte öppnas för att nedladdningen ska starta. Användarna kan öppna appen medan nedladdningen pågår.
    • Leverans på begäran: Tillgångspaket laddas ned efter behov när appen körs.
  • Om det går att välja språk i appen kan du ge användarna tillgång till och möjlighet att ladda ned fler språkresurser på begäran med API:et för ytterligare språk.

Använda utforskaren för AAB-arkiv

Du kan använda utforskaren för AAB-arkiv för att inspektera appversioner, ladda ned tillgångar och få insikter i vad Google Play genererar för leverans.

Uppe till höger på sidan Utforskare för AAB-arkiv finns ett versionsfilter som du kan använda tillsammans med de tre flikarna nedan om du vill utforska olika versioner och konfigurationer av appens APK-filer på olika enheter. Detta versionsfilter är den funktion som motsvarar biproduktsbiblioteket i den tidigare versionen av Google Play Console.

Utforskaren för AAB-arkiv har tre flikar:

• Information: Granska detaljer för varje version av appen.
  • Nedladdningar: Skapa installationslänkar för varje version av appen, ladda enhetsspecifika APK-filer för testning eller förinstallation på enheter, ladda ned en universell APK-fil och hantera andra tillgångar som är kopplade till varje version.
  • Leverans: Gå igenom vad Google Play genererar från AAB-arkivet och under vilka villkor alla distributionsbiprodukter levereras.

Förutsättningar och rekommendationer

Granska informationen om APK

Gör så här om du vill visa APK-filerna som Google Play genererar utifrån AAB-arkivet:

1. Öppna sidan Utforskare för AAB-arkiv (Version > Utforskare för AAB-arkiv).
  2. På fliken Enheter väljer du versionsfiltret uppe till höger på sidan.
  3. I tabellen Välj en version väljer du högerpilen på den version du vill visa.
  4. Granska versionsinformationen.
    • Valfritt: Under Android-enheter som stöds kan du välja Visa enhetskatalog om du vill visa och hantera enheter som är kompatibla med den här versionen av appen.

Dela en installationslänk

Gör så här om du vill dela en installationslänk för en lämplig enhetsspecifik APK-fil som Google Play genererar utifrån AAB-arkivet:

1. Öppna sidan Utforskare för AAB-arkiv (Version > Utforskare för AAB-arkiv).
  2. Välj versionsfiltret uppe till höger på sidan.
  3. I tabellen Välj en version väljer du högerpilen på den version du vill visa.
  4. Välj fliken Nedladdningar.
  5. Gör så här om du vill dela en installationslänk för en enhetsspecifik APK-fil: Välj Kopiera delbar länk i avsnittet Länk för intern delning av app.
  6. Dela länken.
    • Tips! Du kan välja Hantera åtkomst om du vill besöka sidan Intern appdelning och snabbt dela AAB-arkiv och APK-länkar med teamet. Läs mer i Dela AAB-arkiv och APK-filer internt.

Ladda ned enhetsspecifika APK-filer

Du kan ladda ned enhetsspecifika APK-filer samt ladda ned enhetsspecifika APK-filer för förinstallation som ska delas med originaltillverkare för att förinstalleras på deras enheter (så att de senare kan uppdateras av Google Play).

Gör så här om du vill ladda ned enhetsspecifika APK-filer som Google Play genererar utifrån AAB-arkivet:

1. Öppna sidan Utforskare för AAB-arkiv (Version > Enheter och versioner >Utforskare för AAB-arkiv).
  2. Välj versionsfiltret uppe till höger på sidan.
  3. I tabellen Välj en version väljer du högerpilen på den version du vill visa.
  4. Välj fliken Nedladdningar.
  5. I tabellen Enhetsspecifika APK-filer väljer du nedladdningsikonen bredvid den APK-fil du vill spara eller dela.

Ladda ned en signerad, universell APK-fil

En signerad, universell APK-fil är en APK-fil som kan installeras och som signerats med samma nyckel för appsignering som används för appsignering via Play. Du kan distribuera APK-filen i andra appbutiker och distributionskanaler, till exempel på webbplatser, så att den signeras med samma nyckel överallt där du distribuerar appen.

Gör så här om du vill ladda ned en signerad, universell APK-fil:

1. Öppna sidan Utforskare för AAB-arkiv (Version > Utforskare för AAB-arkiv).
  2. Välj versionsfiltret uppe till höger på sidan.
  3. I tabellen Välj en version väljer du högerpilen på den version du vill visa.
  4. Välj fliken Nedladdningar.
  5. I tabellen Tillgångar väljer du nedladdningsikonen bredvid Signerad, universell APK-fil.

Ladda ned tillgångs- och deobfuskeringsfiler

Gör så här om du vill ladda ned tillgångsfiler, deobfuskeringsfiler och integrerade felsökningssymboler för APK-filer som Google Play genererar utifrån AAB-arkivet:

1. Öppna sidan Utforskare för AAB-arkiv (Version > Utforskare för AAB-arkiv).
  2. Välj versionsfiltret uppe till höger på sidan.
  3. I tabellen Välj en version väljer du högerpilen på den version du vill visa.
  4. Välj fliken Nedladdningar.
  5. I tabellen Tillgångar väljer du nedladdningsikonen bredvid de filer du vill spara och dela.

Visa leveransinformation för funktionsmoduler och tillgångspaket

Om du använder leverans av Play-funktioner för att anpassa leveransen av funktionsmoduler eller Play Asset Delivery för att anpassa leveransen av tillgångspaket måste fliken Leverans på sidan Utforskare för AAB-arkiv fyllas i med användbar information. Så här visar du detta:

1. Öppna sidan Utforskare för AAB-arkiv (Version > Utforskare för AAB-arkiv).
  2. Välj versionsfiltret uppe till höger på sidan.
  3. I tabellen Välj en version väljer du högerpilen på den version du vill visa.
  4. Välj fliken Leverans.
  5. Visa leveransinformation i de tillgängliga tabellerna med namn, leveransvillkor och nedladdningsstorlek:
    • Moduler: Visar information om modulen. Den här tabellen är alltid tillgänglig och innehåller appens basmodul.
    • Tillgångspaket: Visar information om appens tillgångspaket. Tabellen är bara tillgänglig om det finns tillgångspaket som är kopplade till appen.
  6. Klicka på en tabellrad för att se allt som Google genererar från AAB-arkivet gällande specifika funktionsmoduler eller tillgångspaket, inklusive:
    • Detaljerade leveransvillkor (om tillämpligt)
    • Information om alla genererade delade APK-filer
    • Information om alla fristående APK-filer som har genererats.
      • Obs! Fristående APK-filer innehåller alltid basmodulen och alla moduler eller tillgångspaket som levererades vid installationstillfället. Fristående APK-filer innehåller även alla moduler på begäran som har aktiverats.

Relaterat innehåll