App-versies inspecteren met de app-bundel-verkenner

Vanaf augustus 2021 moeten nieuwe apps worden gepubliceerd met de Android App Bundle op Google Play. Nieuwe apps die groter zijn dan 150 MB, kunnen Play Asset Delivery of Play Feature Delivery gebruiken.

Lees dit bericht op de blog voor Android-ontwikkelaars voor meer informatie.

De Android App Bundle is de aanbevolen publicatie-indeling op Google Play. Als je apps publiceert met app-bundels, kun je de grootte van de app verkleinen, releases makkelijker beheren en geavanceerde distributiefuncties aanzetten.

Gebruik de app-bundel-verkenner in de Play Console om je app-bundels en versies makkelijk op één plek te beheren. Je hebt ook toegang tot nuttige metadata, downloads en inzichten in wat Google Play genereert voor itemlevering.

Hoe app-bundels werken en wat de voordelen zijn

Google Play gebruikt app-bundels om APK's te ontwerpen en te leveren die zijn geoptimaliseerd voor elke apparaatconfiguratie, zodat gebruikers efficiëntere apps krijgen. Dit betekent dat je maar één app-bundel hoeft te bouwen, te ondertekenen en te uploaden om geoptimaliseerde APK's te ondersteunen voor een groot aantal verschillende apparaatconfiguraties. Vervolgens beheert en levert Google Play de distributie-APK's van je app.

Functies en voordelen van app-bundels
  • Je kunt kleinere apps publiceren, waardoor deze sneller kunnen worden geïnstalleerd en kleiner zijn op de schijf. Dit kan leiden tot minder verwijderingen.
  • Het releasebeheer wordt makkelijker, waardoor de publicatie en het beheer van meerdere APK's minder complex is.
  • Je kunt Play Feature Delivery gebruiken om je app te modulariseren en functiemodules op te nemen. Je kunt functiemodules op verschillende manieren leveren:
    • Levering op het moment van installatie: Functiemodules worden geleverd op het moment van installatie. Je kunt dit kiezen voor snellere buildtijden of om modules te leveren op het moment van installatie en ze op een later moment te verwijderen. Zo voorkom je dat je app onnodig veel schijfruimte inneemt.
    • Voorwaardelijke levering: Functiemodules worden geleverd op het moment van installatie op basis van bepaalde voorwaarden, zoals het land van de gebruiker, apparaatfuncties en de minimale SDK-versie.
    • On demand levering: Installeer en verwijder functiemodules waar nodig, in plaats van ze aan alle gebruikers te leveren voor de hele levensduur van je app.
    • Instant-functies: Functiemodules kunnen direct worden aangezet om instant-functies en de knop Nu proberen in de winkelvermelding van je app te zetten, zodat een gebruiker de app niet eerst hoeft te installeren.
  • Je kunt Asset Delivery gebruiken om grote asset packs te leveren. Je kunt de levering van asset packs op verschillende manieren aanpassen:
    • Levering op het moment van installatie: Asset packs worden geleverd op het moment van installatie (upfront) en zijn vanaf de lancering beschikbaar voor de app.
    • Snelle opvolglevering: Asset packs worden automatisch geleverd nadat de app is geïnstalleerd. De app hoeft niet te worden geopend om de download te starten. Daarnaast zorgt de download er niet voor dat de gebruiker de app niet kan openen.
    • On demand levering: Asset packs kunnen worden gedownload zoals nodig als de app actief is.
  • Als je app een eigen taalkiezer heeft, kun je de API voor extra talen gebruiken zodat gebruikers op aanvraag extra taalbronnen kunnen openen en downloaden.

Met de app-bundel-verkenner

Met de app-bundel-verkenner kun je app-versies inspecteren, items downloaden en inzicht krijgen in wat Google Play genereert voor levering.

De pagina App-bundel-verkenner heeft rechtsboven een versiefilter dat je kunt gebruiken in combinatie met de 3 onderstaande tabbladen. Hiermee kun je verschillende versies en configuraties van de distributie-APK's van je app verkennen op verschillende apparaten. Dit versiefilter heeft dezelfde functionaliteit als de Artefactenbibliotheek in de vorige versie van de Google Play Console.

De app-bundel-verkenner heeft 3 tabbladen:

• Details: Hier kun je gedetailleerde gegevens bekijken voor elke versie van je app.
  • Downloads: Hier kun je installatielinks genereren voor elke versie van je app, apparaatspecifieke APK's downloaden om de app te testen of vooraf te installeren op apparaten, een universele APK downloaden en andere items beheren die aan elke versie zijn gerelateerd.
  • Levering: Bekijk wat Google Play genereert op basis van je app-bundel en onder welke voorwaarden alle distributieartefacten worden geleverd.

Vereisten en aanbevelingen

Je APK-gegevens bekijken

Zo bekijk je APK's die Google Play genereert vanuit je app-bundel:

1. Open de pagina App-bundel-verkenner (Release > App-bundel-verkenner).
  2. Ga naar het tabblad Apparaten en selecteer rechtsboven op de pagina het versiefilter.
  3. Selecteer in de tabel Een versie kiezen de pijl-rechts voor de versie die je wilt bekijken.
  4. Bekijk de versiegegevens.
    • Optioneel: Selecteer bij Ondersteunde Android-apparaten de optie Apparaatcatalogus bekijken om de apparaten te bekijken en te beheren die geschikt zijn voor deze versie van je app.

Een installatielink delen

Zo deel je een link om de juiste apparaatspecifieke APK te installeren die Google Play genereert op basis van je app-bundel:

1. Open de pagina App-bundel-verkenner (Release > App-bundel-verkenner).
  2. Selecteer rechtsboven op de pagina het versiefilter.
  3. Selecteer in de tabel Een versie kiezen de pijl-rechts voor de versie die je wilt bekijken.
  4. Selecteer het tabblad Downloads.
  5. Een installatielink voor een apparaatspecifieke APK delen: Selecteer in het gedeelte Link voor intern delen van apps de optie Deelbare link kopiëren.
  6. Deel de link.
    • Tip: Je kunt beheren wie toegang heeft tot de pagina Intern delen van apps en snel links voor app-bundels en APK's delen met je team. Zie App-bundels en APK's intern delen voor meer informatie.

Apparaatspecifieke APK's downloaden

Je kunt apparaatspecifieke APK's en apparaatspecifieke APK's voor installaties vooraf downloaden en delen met OEM's zodat ze de app vooraf op hun apparaten kunnen installeren (zo kunnen ze later een update krijgen van Google Play).

Zo download je apparaatspecifieke APK's die Google Play genereert vanuit je app-bundel:

1. Open de pagina App-bundel-verkenner (Release > Apparaten en versies > App-bundel-verkenner).
  2. Selecteer rechtsboven op de pagina het versiefilter.
  3. Selecteer in de tabel Een versie kiezen de pijl-rechts voor de versie die je wilt bekijken.
  4. Selecteer het tabblad Downloads.
  5. Selecteer in de tabel Apparaatspecifieke APK's het downloadicoon naast de APK die je wilt opslaan of delen.

Een ondertekende, universele APK downloaden

Zo download je een ondertekende universele APK:

1. Open de pagina App-bundel-verkenner (Release > App-bundel-verkenner).
  2. Selecteer rechtsboven op de pagina het versiefilter.
  3. Selecteer in de tabel Een versie kiezen de pijl-rechts voor de versie die je wilt bekijken.
  4. Selecteer het tabblad Downloads.
  5. Selecteer in de tabel Items het downloadicoon naast het bestand Ondertekende, universele APK.

Item- en deobfuscatiebestanden downloaden

Zo download je itembestanden, deobfuscatiebestanden en systeemeigen foutopsporingssymbolen voor APK's die Google Play genereert vanuit je app-bundel:

1. Open de pagina App-bundel-verkenner (Release > App-bundel-verkenner).
  2. Selecteer rechtsboven op de pagina het versiefilter.
  3. Selecteer in de tabel Een versie kiezen de pijl-rechts voor de versie die je wilt bekijken.
  4. Selecteer het tabblad Downloads.
  5. Selecteer in de tabel Items het downloadicoon naast de bestanden die je wilt opslaan of delen.

Leveringsgegevens bekijken voor functiemodules en asset packs

Als je Play Feature Delivery gebruikt om de levering van functiemodules aan te passen of Asset Delivery om de levering van asset packs aan te passen, zie je op het tabblad Levering in de App-bundel-verkenner allerlei nuttige informatie. Ga als volgt te werk om deze informatie te bekijken:

1. Open de pagina App-bundel-verkenner (Release > App-bundel-verkenner).
  2. Selecteer rechtsboven op de pagina het versiefilter.
  3. Selecteer in de tabel Een versie kiezen de pijl-rechts voor de versie die je wilt bekijken.
  4. Selecteer het tabblad Levering.
  5. Je kunt leveringsgegevens bekijken in de beschikbare tabellen. Deze lijsten bevatten de naam, de leveringsvoorwaarden en de downloadgrootte:
    • Modules: Hier zie je informatie over functiemodules. Deze tabel is altijd beschikbaar en bevat de basismodule van je app.
    • Asset packs: Hier staat informatie over asset packs van je app. Deze tabel is alleen beschikbaar als er asset packs aan je app zijn gekoppeld.
  6. Klik op een tabelrij om alle gegevens te bekijken die Google heeft gegenereerd vanuit je app-bundel met betrekking tot specifieke functiemodules of asset packs, waaronder:
    • Gedetailleerde leveringsvoorwaarden (indien van toepassing)
    • Details van eventuele gegenereerde gesplitste APK's
    • Details van eventuele gegenereerde zelfstandige APK's
      • Opmerking: Zelfstandige APK's bevatten altijd de basismodule en eventuele functiemodules of asset packs die op het moment van installatie worden geleverd. Zelfstandige APK's bevatten ook eventuele on demand-modules met fusing.

Gerelateerde content