Inzicht in rechten voor locatie op de achtergrond

In dit artikel vind je belangrijke overwegingen en vereisten om je app in te dienen voor toegang tot rechten voor locatie op de achtergrond.

Bekijk het Google Play-beleid Gedeclareerde rechten en in-app kennisgevingen voor een goed overzicht van wat je moet overwegen als je een app indient die locatie op de achtergrond gebruikt.

Heeft je app toegang tot de locatie op de achtergrond nodig?

Je app mag alleen om toegang tot de locatie op de achtergrond vragen als dit vereist is voor de kernfunctionaliteit van de app. Je kunt kernfunctionaliteit zien als het hoofddoel van je app. Het kan gaan om een reeks belangrijke functies die je app nodig heeft, omdat deze anders 'defect' of onbruikbaar wordt. De kernfuncties moeten allemaal duidelijk worden beschreven en gepromoot in de beschrijving van de app.

Daarnaast moet je app voldoen aan de volgende vereisten, naast de andere vereisten die in dit artikel worden beschreven:

• De locatie op de achtergrond mag alleen worden gebruikt als dit de gebruiker een aanmerkelijk voordeel biedt en als het relevant is voor de kernfunctionaliteit van de app.
  • Je mag nooit om locatierechten van gebruikers vragen voor alleen advertentie- of analysedoeleinden.
  • Apps die specifiek zijn ontworpen voor kinderen, moeten voldoen aan het Gezinsbeleid van Google Play.

Als je app toegang tot locatie op de achtergrond vraagt terwijl dit niet essentieel is voor de kernfunctionaliteit van de app, moet je dit verzoek verwijderen uit je app en/of locatietoegang op de voorgrond implementeren, bijvoorbeeld als de activiteit van je app zichtbaar is voor gebruikers. De apparaatlocatie bestaat uit persoonsgegevens en gevoelige gebruikersgegevens en mag nooit worden verkocht of gedeeld voor doeleinden waarmee verkoop mogelijk is (bijvoorbeeld SDK-gebruik dat niet aan het beleid voldoet). Daarom moeten apps die toegang hebben tot de locatie op de achtergrond, worden goedgekeurd. Zonder die goedkeuring kunnen app-updates worden geblokkeerd en kan je app worden verwijderd van Google Play.

Voor meer informatie over wanneer en hoe je locatie-informatie op de achtergrond gebruikt, check je de training Aangeven hoe je de locatiegegevens van je apparaat gebruikt in de Google Play Academy. Deze training bevat voorbeelden van functies die gebruikers een aanzienlijk voordeel bieden en relevant zijn voor de kernfunctionaliteit van een app. De training bevat ook instructies om het declaratieformulier voor rechten in te vullen.

Toegang tot locatie op de voorgrond

Probeer waar mogelijk toegang tot de locatie op de voorgrond in plaats van op de achtergrond te krijgen. Wat is het verschil? Je hebt toegang tot de locatie op de voorgrond als je een app hebt geopend en deze zichtbaar is. Als de toegang plaatsvindt nadat je de app hebt gesloten of de startknop gebruikt om terug te keren naar het hoofdscherm, vindt toegang tot de locatie op de achtergrond plaats.

Wat houdt dit in voor ons beleid Locatierechten? Toegang tot de locatie op de voorgrond is het meest transparant voor gebruikers en wekt vertrouwen. Daarom is dit onze voorkeursmethode voor apps op Google Play.

In sommige gevallen kunnen we het gebruik van de service op de voorgrond door een app goedkeuren. Dit is een afzonderlijke API waarmee een app toegang krijgt tot locatiegegevens, ook als de app is geminimaliseerd en niet zichtbaar is voor de gebruiker. Dit gebruik moet echter worden beoordeeld en voldoen aan belangrijke vereisten, waaronder de volgende:

• Het gebruik van de service op de voorgrond moet een voortzetting zijn van een in-app actie die door de gebruiker is gestart.
  • Het gebruik van de service op de voorgrond moet onmiddellijk worden beëindigd nadat de app de beoogde toepassing van de door de gebruiker gestarte actie heeft afgerond.

Apps moeten om het minimale verzoeken (locatierechten op de voorgrond in plaats van op de achtergrond) om de betreffende functie of service te bieden waarvoor de locatie vereist is. En gebruikers moeten redelijkerwijs kunnen verwachten dat de functie of service het locatieniveau nodig heeft waarom wordt verzocht.

Als het gebruik van de locatie van het apparaat via de service op de voorgrond gelijk is aan ACCESS_BACKGROUND_LOCATION (of anders 'locatie op de achtergrond'), valt de app onder de vereisten voor rechten voor locatie op de achtergrond.

Voorbeelden van toegang tot locatie op de voorgrond

Hier volgt een lijst met functies die kunnen worden gebruikt met toegang tot de locatie op de voorgrond in plaats van op de achtergrond. Als je deze functies gebruikt, betekent dit niet dat je app automatisch wordt geweigerd voor toegang tot de locatie op de achtergrond. We beoordelen elke app op basis van de opgegeven kernfunctionaliteit. Maar als dit soort functies de enige reden is waarom je app toegang tot locatie op de achtergrond nodig heeft, is de kans op afwijzing groter omdat deze functies kunnen worden uitgevoerd via toegang tot locatie op de voorgrond.
  • Functie die vrienden/spelers/connecties in de buurt voorstelt om ze alleen toe te voegen als de gebruiker zich in de app bevindt (sluit suggesties voor vrienden/spelers/connecties in de buurt uit terwijl de app is gesloten)
  • Een functie voor personalisatie van in-app content zoals lokaal nieuws, muziekplaylists voor thuis, enzovoort op basis van de locatie van de gebruiker (zonder de gebruiker meldingen te tonen als de app is gesloten)
  • Functie die content beperkt om digitale rechten op basis van regio's te handhaven
  • Track & trace (bijvoorbeeld voor eten, pakketjes of ritservices) aan de kant van de gebruiker (niet van de chauffeur)
  • Stapsgewijze navigatie (niet van toepassing als functionaliteit wordt gebruikt terwijl de gebruiker zich buiten de app bevindt, bijvoorbeeld bij passief bijhouden van routes/stappen, nagaan op welk moment een gebruiker begint of stopt met rijden, enzovoort)
  • Functie die locatiegegevens van gebruikers verzamelt om verkeerspatronen of drukke punten te tonen of internetsnelheden in de buurt in kaart te brengen
Dit is geen volledige lijst. Als je app echter alleen functies zoals de bovenstaande heeft waarvoor locatie op de achtergrond moet worden gebruikt, kun je overwegen om toegang tot locatie op de voorgrond te gebruiken.

Best practices voor toegang tot locatie op de achtergrond

Neem de volgende best practices door voor toegang tot locatiegegevens in je app:

• Beperk het locatiegebruik door het minimale bereik te gebruiken dat nodig is om een functie te leveren (bijvoorbeeld geschat in plaats van gedetailleerd, voorgrond in plaats van achtergrond).
  • Ga na of app-gebruikers redelijkerwijs mogen verwachten dat de functie of service van je app het gevraagde locatieniveau nodig heeft. We kunnen apps weigeren die zonder goede reden de locatie op de achtergrond aanvragen of gebruiken.
  • Neem de checklist voor locatietoegang op de achtergrond door om mogelijke toegang in je code te identificeren.
  • Neem de best practices voor privacy door en zorg ervoor dat je het juiste beleid voor kennisgeving en privacy volgt.
  • Ga na of SDK's of bibliotheken van derden die je gebruikt, voldoen aan ons beleid, waaronder het gebruik van locatierechten.
  • App-bundels of APK's voor alle actieve releasetracks (waaronder gesloten en open tracks) worden beoordeeld.

Overwegingen in het goedkeuringsproces

Als we een app beoordelen die toegang tot locatie op de achtergrond vraagt, stellen we de volgende vragen:

• Is de locatie op de achtergrond belangrijk voor de kernfunctionaliteit van de app?
  • Biedt locatie op de achtergrond een duidelijke meerwaarde voor de gebruiker?
    • Belangrijke voordelen voor gebruikers zijn fysieke veiligheid, waargenomen veiligheid en gezondheid/fitness.
    • Minimale gebruikersvoordelen zijn bijvoorbeeld advertenties of aanbiedingen, analyses, personalisatie, entertainment en gebruiksgemak.
  • Zouden gebruikers verwachten dat de app toegang heeft tot hun locatie op de achtergrond?
  • Kan de app dezelfde functionaliteit leveren zonder toegang tot de locatie op de achtergrond?
  • Is het privacybeleid beschikbaar in de Play Console en in de app zelf?

Dit is geen volledige lijst, maar het geeft je een idee hoe we het gebruik van locatierechten door een app kunnen beoordelen en interpreteren.

Documentatie vereist voor rechten voor locatie op de achtergrond

Als je voor je app gebruikmaakt van locatie op de achtergrond, moet je dit zowel in je app als op de pagina met de winkelvermelding duidelijk aangeven voor je gebruikers. Je kunt dit doen via je app-beschrijving, screenshots en (waar van toepassing) de titel of het icoon.

Hier volgen enkele suggesties voor hoe je het gebruik van locatie op de achtergrond door je app onder de aandacht van gebruikers kunt brengen:

• Geef een korte beschrijving om te laten weten dat locatiegegevens altijd aanstaan (bijvoorbeeld altijd weten waar).
  • Voeg een in-app screenshot toe met een kaart/gebruikerslocatie of afbeeldingen met geocodering.
  • Neem indien van toepassing tekst of afbeeldingen op in de titel of het icoon van je app om ook de locatiefunctie van je app aan te geven.

Als je je app indient voor goedkeuring, moet je de volgende specifieke documentatie voor locatie op de achtergrond verstrekken:

• Declaratieformulier voor rechten
  • Videodemonstratie
  • Prominente in-app kennisgeving
  • Privacybeleid, zowel in je app als op de bijbehorende pagina met de winkelvermelding

Declaratieformulier voor rechten

Het declaratieformulier voor rechten is beschikbaar in je Google Play Console-account. Je kunt het formulier als volgt vinden:

1. Ga naar de pagina App-content.
  2. Klik op Starten in het gedeelte Gevoelige app-rechten.
  3. Klik op Starten onder Locatierechten.

Als je prompts voor andere formulieren ziet, zoals rechten voor app-toegang of een declaratieformulier voor verificatie, vul je deze eerst in. Deze formulieren zijn vereiste stappen om je app voor te bereiden voor beoordeling in de Google Play Console. Bekijk de pagina Je app voorbereiden voor beoordeling voor gedetailleerde instructies.

Als je in de Google Play Console geen declaratieprompt ziet, check je of je een van de gevoelige locatierechten gebruikt op basis van de doel-SDK van je app:

• Als je app-bundel of APK Android 10 of hoger (SDK-niveau 29 of hoger) target en in het manifest het recht ACCESS_BACKGROUND_LOCATION bevat, moet je volledige informatie over locatiegebruik toevoegen.
  • Als je app-bundel of APK Android 9 of lager target (SDK-niveau 28 of lager) en ACCESS_COARSE_LOCATION of ACCESS_FINE_LOCATION bevat, moet je aangeven met welke intentie je toegang vraagt tot locatie op de achtergrond en moet je volledige informatie over locatiegebruik toevoegen.

Het declaratieformulier invullen

Als je het declaratieformulier voor Rechten en API's die toegang tot gevoelige informatie hebben invult, beantwoord je de volgende vragen, zodat Google de toegang tot locatie op de achtergrond door je app kan beoordelen.

Het Declaratieformulier voor rechten is gericht op het volgende: Wat is het hoofddoel van je app?

• Locatietoegang: Waarom heeft je app toegang tot de locatie op de achtergrond nodig?
    • Vertel ons over één locatiegebaseerde functie in je app waarvoor toegang tot locatie op de achtergrond nodig is. Leg uit waarom je de functie zonder deze toegang niet kunt implementeren. De functie moet gerelateerd zijn aan het hoofddoel van je app. Als je goedkeuring krijgt, geldt die voor je hele app, niet alleen voor deze functie.
    • We kunnen maar 1 functie tegelijk beoordelen. Als je meerdere functies opneemt, wordt je app afgewezen.
  • Video-instructies: Voeg een link toe naar een korte video over de functie met locatiegegevens die wordt gebruikt in je app en over de functie die je in het formulier hebt opgegeven. Zorg dat je het prominente kennisgevingsvenster dat gebruikers te zien krijgen in je video opneemt. Aanbevolen videoduur: 30 seconden of korter.

Videodemonstratie

In het vorige gedeelte is de korte video geïntroduceerd die je als onderdeel van je declaratie moet verstrekken. Hier zie je een voorbeeld van een videodemonstratie, gevolgd door een aantal vereisten voor je video.

Videovereisten

Je video moet een demonstratie bevatten van de gedeclareerde functie in je app waarvoor toegang tot locatie op de achtergrond vereist is (terwijl de app niet wordt gebruikt). In de video moeten ook de stappen te zien zijn die nodig zijn om de functie in de app te vinden en aan te zetten.
Neem de volgende elementen op in je video:
  • De functie die op de achtergrond wordt geactiveerd
  • Het in-app dialoogvenster met de prominente kennisgeving dat gebruikers te zien krijgen
  • Runtime-prompt
Houd voor de videoduur een richttijd aan van maximaal 30 seconden. Gebruik bij voorkeur een YouTube-link. Een link naar een in Google Drive opgeslagen mp4 of andere veelgebruikte videobestandsindeling wordt ook ondersteund.
Belangrijke overwegingen:
  • Als de functie geen gebruikersinterface heeft wanneer de locatie op de achtergrond actief is, moet je dit aangeven in je declaratie en de functie of de werking ervan zo duidelijk mogelijk demonstreren in je video.
  • Zorg ervoor dat je video het gedrag van je app weergeeft op een Android-apparaat. Dien bijvoorbeeld geen video in van je iOS-app.

Prominente in-app kennisgeving

Als je app toegang tot de locatie op de achtergrond vraagt, moet je een in-app kennisgeving laten zien over de manier waarop de gegevens van de gebruiker worden geopend, verzameld, gebruikt en/of gedeeld.

Hier volgen enkele voorbeelden van prominente in-app kennisgevingen.

Vereisten voor kennisgevingen

Je in-app kennisgeving:

• moet in de app zelf en in de beschrijving van de app of op een website worden getoond,
  • moet worden getoond tijdens normaal gebruik van de app en mag niet vereisen dat de gebruiker naar een menu of de instellingen navigeert,
  • moet beschrijven tot welke gegevens toegang wordt verkregen of welke gegevens worden verzameld,
  • moet duidelijk maken hoe de gegevens worden gebruikt en/of gedeeld,
  • mag niet alleen in een privacybeleid of servicevoorwaarden worden geplaatst,
  • mag niet worden opgenomen in combinatie met andere kennisgevingen die niet gerelateerd zijn aan de verzameling van persoonsgegevens of gevoelige gegevens,
  • heeft geen expliciete toestemming van de gebruiker nodig, zoals 'accepteren' of 'ik begrijp het'. Dit wordt gedaan in de runtime-prompt die direct op de kennisgeving volgt. Je kunt ook instellen dat gebruikers de kennisgeving kunnen sluiten of uit beeld kunnen vegen om de kennisgeving te verlaten.

Taal in je kennisgeving moet:

• de term 'locatie' bevatten
  • de aard van het gebruik van de locatie op de achtergrond aangeven door een van de volgende termen te gebruiken: achtergrond/wanneer de app is gesloten/altijd in gebruik/wanneer de app niet wordt gebruikt
  • alle app-functies vermelden die locatie op de achtergrond gebruiken
  • het volgende bevatten als je het toegestane gebruik wilt uitbreiden naar advertenties: wordt gebruikt om advertenties te tonen/te adverteren/voor advertenties. (Kies de meest geschikte formulering.)

Aanbevolen indeling voor kennisgevingen

We raden je aan de volgende bewoording te gebruiken om te zorgen dat je voldoet aan de beleidsvereisten. Het tweede voorbeeld omvat het gebruik van locatie voor advertenties. Het gebruik van locatiegegevens voor advertenties moet voldoen aan ons beleid Gebruik van locatiegegevens voor advertenties.

Kies de meest relevante formulering:

• '[Deze app] verzamelt locatiegegevens om [functie], [functie] en [functie] mogelijk te maken, ook als de app is gesloten of niet wordt gebruikt.'
  • '[Deze app] verzamelt locatiegegevens om [functie], [functie] en [functie] mogelijk te maken, ook als de app is gesloten of niet wordt gebruikt. Deze gegevens worden ook gebruikt voor advertenties.'

Voorbeelden:

'Fitness Funds verzamelt locatiegegevens om fitness bij te kunnen houden, ook als de app is gesloten of niet wordt gebruikt.'

'Deze app verzamelt locatiegegevens om het lokale weer bij te kunnen houden en lokale weeralarmen te kunnen leveren, ook als de app is gesloten of niet wordt gebruikt.'

De prominente kennisgeving kan ook andere informatie bevatten om naleving van beleidsvereisten en duidelijkheid voor gebruikers te garanderen, maar moet (waar van toepassing) ten minste het bovenstaande bevatten.

Opmerking: Als de functie geen gebruikersinterface heeft wanneer locatie op de achtergrond actief is, moet de prominente kennisgeving worden weergegeven wanneer de app voor de eerste keer wordt geopend.

Privacybeleid, zowel in je app als op de bijbehorende pagina met de winkelvermelding

Het privacybeleid van je app moet, samen met bekendmakingen in de app, duidelijk openbaar maken hoe je app gebruikersgegevens verzamelt, gebruikt en/of deelt en met wie deze gegevens worden gedeeld. Zorg ervoor dat je privacybeleid:

• beschikbaar is op een actieve URL (geen pdf),
  • niet kan worden bewerkt,
  • is gekoppeld aan de pagina met de winkelvermelding van je app en in de app zelf,
  • duidelijk is gelabeld als het privacybeleid van je app in de titel of URL en in de hoofdtekst van de pagina,
  • verwijst naar de entiteit (ontwikkelaar of bedrijf) die wordt gebruikt in de Google Play-vermelding of naar de exacte naam van de app,
  • specifiek de privacy van gebruikers beschrijft,
  • toepasselijke gerelateerde kennisgevingen en referentielocatiegegevens bevat en informatie geeft over het gebruik van locatiegegevens door de app.

Je moet je privacybeleid ook toevoegen aan de pagina met de winkelvermelding van je app. Dit bevordert de transparantie voor gebruikers en laat zien hoe je omgaat met gevoelige gebruikers- en apparaatgegevens. Neem eventueel contact op met je eigen juridische vertegenwoordiger voor advies over andere vereisten.

Veelvoorkomende schendingen en stappen om deze op te lossen

Onduidelijke beschrijving van functie

Als we op basis van de door jou ingediende declaratie geen functie kunnen identificeren waarvoor toegang tot locatie op de achtergrond is vereist, moet je een duidelijke beschrijving of aanvullende informatie over de functie opgeven. Als je app meerdere functies heeft waarvoor toegang tot locatie op de achtergrond is vereist, hoef je maar voor 1 functie een declaratie in te dienen.

Voer een van deze 2 stappen uit om dit probleem op te lossen:

• Dien opnieuw een declaratieformulier in die je beschrijving verduidelijkt en/of informatie toevoegt aan je beschrijving van één functie die toegang tot de locatie op de achtergrond vereist.
  • Verwijder het recht uit het app-manifest en de gerelateerde broncode voor alle APK's van alle tracks (inclusief gesloten en open tracks).

Als je app meerdere functies heeft waarvoor toegang tot locatie op de achtergrond is vereist, gebruik je de volgende criteria om slechts één functie te definiëren. Dien het declaratieformulier daarna opnieuw in via je Google Play Console-account.

• De door jou gekozen functie moet belangrijk zijn voor de kernfunctionaliteit van je app en dat is het hoofddoel. Zonder deze kernfunctie is je app 'defect' of onbruikbaar.
  • Bedenk of gebruikers zouden verwachten dat je app toegang heeft tot hun locatie op de achtergrond en of je dezelfde functionaliteit kunt leveren zonder toegang tot locatie op de achtergrond.
  • De functie moet aanzienlijke voordelen bieden voor gebruikers. Een app voor het gezin gebruikt bijvoorbeeld locatie op de achtergrond om een melding te activeren als het kind een geofencegebied verlaat en om gebruikers op de hoogte te stellen van aanbiedingen in de buurt. De geofencingfunctie voor de veiligheid van kinderen moet worden gebruikt in je declaratie voor rechten, omdat deze een waardevoller gebruikersvoordeel biedt (waargenomen veiligheid) dan de voordelen van locatiegerichte advertenties (gebruiksgemak/personalisatie).
  • Toegang tot locatie op de achtergrond die uitsluitend voor advertentiedoeleinden is bedoeld, wordt geweigerd.

Meerdere functies aangegeven

Een ontwikkelaar mag slechts één locatiegebaseerde functie definiëren waarvoor toegang tot een locatie op de achtergrond is vereist, niet meerdere. De door jou gekozen functie moet belangrijk zijn voor de kernfunctionaliteit van je app en dat is het hoofddoel.

Als je app meerdere functies heeft waarvoor toegang tot locatie op de achtergrond is vereist, selecteer je slechts 1 functie en dien je het declaratieformulier opnieuw in via je Google Play Console-account. Stel jezelf de volgende vragen als je de functie kiest:

• Is deze functie noodzakelijk voor de kernfunctionaliteit of het hoofddoel van de app? Zou de app zonder deze functie defect of onbruikbaar zijn?
  • Zouden gebruikers verwachten dat de app toegang heeft tot hun locatie op de achtergrond? Als dit niet het geval is, is de functie mogelijk niet geschikt voor locatietoegang op de achtergrond.
  • Kan de app dezelfde functionaliteit leveren zonder toegang tot de locatie op de achtergrond? Zo ja, dan is dat een betere keuze om goedkeuring te krijgen.
  • Als je besluit dat je app niet geschikt is voor toegang tot locatie op de achtergrond en/of dat je gebruikers dezelfde functionaliteit kunt bieden zonder toegang tot locatie op de achtergrond, moet je het recht voor toegang tot locatie op de achtergrond verwijderen uit het app-manifest en de gerelateerde broncode voor alle APK's in alle tracks (inclusief gesloten en open tracks).
  • Biedt deze functie een aanzienlijk voordeel voor gebruikers? Een app voor het gezin gebruikt bijvoorbeeld locatie op de achtergrond om een melding te activeren als het kind een geofencegebied verlaat en om gebruikers op de hoogte te stellen van aanbiedingen in de buurt. De geofencingfunctie voor de veiligheid van kinderen moet worden gebruikt in je declaratie voor rechten, omdat deze een waardevoller gebruikersvoordeel biedt (waargenomen veiligheid) dan de voordelen van locatiegerichte advertenties (gebruiksgemak/personalisatie).
  • Zijn advertenties de enige reden om toegang tot de locatie op de achtergrond te vragen? Verzoeken die uitsluitend bedoeld zijn voor advertenties, worden geweigerd.

Kan de achtergrondfunctie in de app niet verifiëren

Ons beoordelingsteam moet kunnen verifiëren dat een app de gedeclareerde functie biedt waarvoor toegang tot locatie op de achtergrond is vereist, en verifieert de functionaliteit van de functie in je app. Als een functie niet zichtbaar is voor de gebruiker, moet in de ingediende video de werking van die functie te zien zijn.

Je kunt dit probleem oplossen door in je video de aangegeven functie op te nemen waarvoor je rechten voor toegang tot locatie op de achtergrond vraagt. Dien het declaratieformulier opnieuw in via je Google Play Console-account.

• Laat in je video zien hoe de functie die locatie op de achtergrond gebruikt in de app werkt. Je moet onder meer tonen hoe een gebruiker de prominente kennisgeving en runtime-rechten activeert (met toestemming van de gebruiker).
  • Als de werking van de door jou gedeclareerde functie niet direct zichtbaar is voor de gebruiker, moet je de in-app-functionaliteit demonstreren. Laat bijvoorbeeld zien hoe de gebruiker wordt geïnformeerd over een fraudemelding.

Functie voldoet niet aan de vereisten om toegang tot de locatie op de achtergrond te krijgen

Ons beoordelingsteam kan vaststellen dat een gedeclareerde functie niet voldoet aan onze beleidsvereisten voor Locatierechten. Als je dit wilt oplossen, verwijder je het verzoek om toegang tot de locatie op de achtergrond en dien je een update in voor je app. Volg deze stappen als je een andere functie voor toegang tot locatie op de achtergrond wilt definiëren:

• Kies een functie alleen als die duidelijk waardevol is voor je gebruikers en belangrijk is voor de kernfunctionaliteit of het hoofddoel van je app. Zonder deze kernfunctie is je app 'defect' of onbruikbaar.
  • Ga na of gebruikers verwachten dat je app toegang heeft tot hun locatie op de achtergrond. Als dit niet het geval is, is de functie mogelijk niet geschikt voor locatietoegang op de achtergrond.
  • Als je gebruikers dezelfde functionaliteit kunt bieden zonder toegang tot locatie op de achtergrond, doe dat dan.
  • Verwijder het recht voor locatie op de achtergrond uit het app-manifest en de gerelateerde broncode voor alle APK's van alle tracks (inclusief gesloten en open tracks) als je besluit dat je app niet geschikt is voor toegang tot locatie op de achtergrond en/of dat je gebruikers dezelfde gebruikerservaring kunt bieden zonder toegang tot locatie op de achtergrond.

Problemen met ingediende video

Soms kunnen we een video in een declaratie niet bekijken of wordt de functionaliteit in de app niet duidelijk getoond. De video moet de werking van de gedeclareerde functie in de app laten zien en tonen hoe de functie gebruikmaakt van locatie op de achtergrond. Laat zien hoe een gebruiker de prominente kennisgeving en de runtime-rechten voor het apparaat activeert (met gebruikerstoestemming).

Check of je video toegankelijk is en/of pas je video zo aan dat de gedeclareerde functie die toegang tot de locatie op de achtergrond vereist duidelijk zichtbaar is. Dien het declaratieformulier daarna opnieuw in via je Google Play Console-account.

Privacybeleid is ongeldig

Na beoordeling kunnen we vaststellen dat een privacybeleid niet voldoet aan onze beleidsvereisten. Als je dit wilt oplossen, neem je het beleid Persoonsgegevens en gevoelige gebruikersgegevens door en voeg je het privacybeleid toe of update je het privacybeleid om aan het beleid te voldoen. Volg deze richtlijnen:

• Je privacybeleid moet beschikbaar zijn op een actieve URL (geen pdf's).
  • Het beleid moet alleen-lezen zijn.
  • Het beleid moet naar je app verwijzen.
  • Het beleid moet specifiek betrekking hebben op de privacy van gebruikers.
  • De pagina met de winkelvermelding van je app en de app zelf moeten een link naar het beleid bevatten.
  • Het beleid moet verwijzen naar dezelfde entiteit (bijvoorbeeld de ontwikkelaar of het bedrijf) die wordt gebruikt in de Google Play-vermelding of naar de exacte naam van de app.

Link naar privacybeleid is ongeldig of ontbreekt

Soms wordt een URL naar een pagina van het privacybeleid van de app niet geladen of wordt een ongeldige pagina geopend. Check de vereisten voor privacybeleid in het Beleidscentrum voor ontwikkelaars om dit op te lossen. Als de URL die je hebt opgegeven naar meerdere privacybeleidsregels leidt, breng je de nodige wijzigingen aan (binnen de app, op de website en/of op de pagina met de winkelvermelding van je app), zodat de URL naar één overkoepelend privacybeleid verwijst.

Je privacybeleid updaten:

• Het privacybeleid moet beschikbaar zijn op een actieve URL (geen pdf's).
  • Het beleid moet alleen-lezen zijn.
  • Het beleid moet naar je app verwijzen.
  • Het beleid moet specifiek betrekking hebben op de privacy van gebruikers.
  • De pagina met de winkelvermelding van je app en de app zelf moeten een link naar het beleid bevatten.
  • Het beleid moet verwijzen naar dezelfde entiteit (bijvoorbeeld de ontwikkelaar of het bedrijf) die wordt gebruikt in de Google Play-vermelding of naar de exacte naam van de app.

Ontbrekende informatie in kennisgeving

Prominente kennisgevingen moeten worden getoond vóór de runtime-rechten voor locatie van een app. In de kennisgeving moet worden aangegeven welke functie(s) gebruikmaken van locatie op de achtergrond. Neem de vereisten voor prominente kennisgeving en toestemming door en update je prominente kennisgeving:

• Zorg ervoor dat je prominente kennisgeving de term 'locatie' bevat.
  • Geef aan hoe de locatie op de achtergrond wordt gebruikt door een van de volgende termen op te nemen: achtergrond/wanneer de app is gesloten/altijd in gebruik/wanneer de app niet wordt gebruikt.
  • Neem een lijst op met alle functies die locatie op de achtergrond gebruiken.
  • Als je het toegestane gebruik ook wilt uitbreiden naar advertenties, moet je daarnaast het volgende opnemen: wordt gebruikt om advertenties te tonen/te adverteren/voor advertenties. (Kies de meest geschikte formulering.)

Prominente kennisgeving niet gevonden

Je app moet een prominente kennisgeving tonen in een dialoogvenster dat verschijnt vóór de runtime-rechten voor locatie van je app. Bekijk de vereisten voor prominente kennisgeving en toestemming en voeg een prominente kennisgeving toe als je app er geen heeft.

• De kennisgeving moet worden getoond vóór de runtime-rechten voor je app.
  • Neem ten minste de volgende zin op en pas deze aan om alle relevante functies in je app op te nemen die goed zichtbaar zijn voor gebruikers en die om toegang tot locatie op de achtergrond vragen: '[Deze app] verzamelt locatiegegevens om [functie], [functie] en [functie] mogelijk te maken, ook als de app is gesloten of niet wordt gebruikt.' Als je het toegestane gebruik ook wilt uitbreiden naar advertenties, moet je daarnaast het volgende opnemen: 'Deze gegevens worden ook gebruikt om advertenties te tonen/te ondersteunen.'
  • Voeg andere details toe die nodig zijn om aan de gebruiker duidelijk te maken hoe en waarom je locatie op de achtergrond gebruikt. Hoewel aanvullende content is toegestaan, mag deze er niet toe leiden dat de vereiste content niet meteen zichtbaar is

Prominente kennisgeving vereist vóór runtime-rechten voor locatie

Je app moet een prominente kennisgeving tonen in een dialoogvenster dat verschijnt vóór de runtime-rechten voor locatie van je app. Zorg dat je prominente kennisgeving op het juiste moment wordt getoond en voldoet aan de vereisten voor prominente kennisgeving en toestemming:

• Toon de prominente kennisgeving van je app in een dialoogvenster dat verschijnt vóór de runtime-rechten voor locatie van je app.
  • Neem ten minste de volgende zin op en pas deze aan om alle relevante functies in je app op te nemen die goed zichtbaar zijn voor gebruikers en die om toegang tot locatie op de achtergrond vragen: '[Deze app] verzamelt locatiegegevens om [functie], [functie] en [functie] mogelijk te maken, ook als de app is gesloten of niet wordt gebruikt.'
  • Voeg andere details toe die nodig zijn om aan de gebruiker duidelijk te maken hoe en waarom je locatie op de achtergrond gebruikt. Hoewel aanvullende content is toegestaan, mag deze er niet toe leiden dat de vereiste content niet meteen zichtbaar is.
  • Neem de volgende zin op als je het toegestane gebruik uitbreidt naar advertenties: 'Deze gegevens worden ook gebruikt om advertenties te tonen.'

Functie komt niet in aanmerking voor toegang tot locatie op de achtergrond

Ons beoordelingsteam kan vaststellen dat de geselecteerde functie geen toegang tot locatie op de achtergrond nodig heeft om te werken. Of de functie kan toegang tot locatie op de voorgrond gebruiken in plaats van toegang tot locatie op de achtergrond. De functie komt in dit geval niet in aanmerking voor goedkeuring voor toegang tot locatie op de achtergrond.

In dergelijke gevallen kun je toegang tot locatie op de achtergrond voor je app verwijderen en/of toegang tot locatie op de voorgrond gebruiken. Dien daarna een update in voor je app.

Ontbrekende of ongeldige testgegevens

Soms kunnen we een app niet beoordelen omdat de ontwikkelaar geen testgegevens heeft verstrekt of omdat de testgegevens in de declaratie ongeldig zijn. We hebben testgegevens nodig zodat we je in-app functionaliteit kunnen beoordelen en verifiëren. Dien een geüpdatet declaratieformulier met de testgegevens in via je Google Play Console-account. Als je eerder testgegevens hebt opgegeven, check je of deze niet zijn verlopen.

In-app functie komt niet overeen met de declaratie

Als de functionaliteit van je in-app functie niet overeenkomt met de beschrijving van de functie in je declaratie, update je de beschrijving in het declaratieformulier. Geef een zo nauwkeurig mogelijke beschrijving van de gedeclareerde functie, zodat we kunnen verifiëren of de werking van de functie overeenkomt met de beschrijving. Dien het formulier daarna opnieuw in via je Google Play Console-account.

Locatie op de achtergrond verwijderen

Als je hebt vastgesteld dat je app de locatie op de achtergrond niet nodig heeft, voer je de stappen in dit gedeelte uit om gebruik op de achtergrond te verwijderen en aan het beleid te voldoen. Je moet je app ook indienen voor beoordeling als locatierechten worden gebruikt in app-bundels of APK's (waaronder niet-productietracks). Ga voor een lijst met betreffende app-bundels of APK's naar App-content (Beleid > App-content > Gevoelige app-rechten > Overzicht tonen) in je Google Play Console-account.

Als je eerder app-bundels of APK's had die toegang hadden tot de locatie op de achtergrond maar niet aan het beleid voldeden, moet je zorgen dat de versies die niet aan het beleid voldeden niet aanwezig zijn in je huidige releases, zelfs als je bepaalde tracks niet gebruikt.

1. Open App-bundel-verkenner (Release > App-bundel-verkenner) om te checken of een bepaalde versie actief is.
  2. Als je een nieuwe app-bundel of APK indient die de vorige app-bundel of APK vervangt die niet aan het beleid voldeed, moet je zorgen dat de app-bundel of APK die niet aan het beleid voldeed in het gedeelte Niet inbegrepen staat voordat je de nieuwe release uitrolt.
    1. Bekijk het gedeelte Niet inbegrepen in het artikel Een release voorbereiden en uitrollen voor meer informatie.
  3. Zorg dat nieuwe releases die voldoen aan het beleid worden uitgerold naar 100% en de app-bundels of APK's die niet aan het beleid voldeden, volledig deactiveren.

Als je nog steeds problemen ondervindt nadat je je codepaden hebt onderzocht en het gebruik hebt beperkt tot uitsluitend doeleinden op de voorgrond, check je SDK's van derden die in de app worden gebruikt en die misschien toegang hebben tot de locatie op de achtergrond.

Wanneer je de goedkeuring voor locatierechten van je app moet updaten

Het is jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je app is goedgekeurd voor gebruik van locatie op de achtergrond en dat alle toekomstige releases aan het beleid voldoen. App-updates worden beoordeeld in overeenstemming met het Google Play-beleid. Belangrijke wijzigingen in je app kunnen van invloed zijn op de goedkeuring van je app voor gebruik van de locatie op de achtergrond en leiden tot extra beoordelingen.

Als een app-functie wordt gewijzigd die locatie op de achtergrond gebruikt, dien je een nieuw declaratieformulier in zodat we je app kunnen beoordelen.

Problemen met oude APK's die locatierechten gebruiken

Als je oude APK's met locatierechten hebt en je er geen codewijzigingen meer in kunt aanbrengen, kun je een verzoek om een beleidsuitzondering indienen.

Als je in aanmerking wilt komen voor een uitzondering, moet je voldoen aan alle onderstaande vereisten:

• Je moet de specifieke APK('s) bekendmaken waarvoor je een uitzondering wilt.
  • De APK's waarvoor je een uitzondering aanvraagt, moeten vóór 1 januari 2019 zijn gepubliceerd.
  • Je moet alternatieve APK's hebben die worden geleverd aan gebruikers op Android Oreo (API-niveau 26) of hoger. Deze APK's moeten voldoen aan het beleid Locatierechten.
  • De APK's waarvoor je een uitzondering aanvraagt, moeten een zeer klein percentage (in de lage enkele cijfers) van je totale installatiebasis vertegenwoordigen.

Google Play beoordeelt je aanvraag en beslist per geval of er een uitzondering wordt verleend. Je kunt er ook voor kiezen de publicatie van de APK's die het beleid schenden, ongedaan te maken om te voldoen aan het beleid voor locatierechten.