Vereisten voor apps die overheidsinformatie doorgeven

Als je app overheidsinformatie doorgeeft, wil Google Play ervoor zorgen dat gebruikers dit makkelijk kunnen zien en begrijpen. Het doel is een app die gebruikers voorziet van betrouwbare overheidsinformatie waarvan duidelijk is waar deze vandaan komt en die op een transparante manier wordt doorgegeven.

We hebben ons Beleid tegen misleidende claims over het doorgeven van overheidsinformatie verduidelijkt en de wijzigingen beschreven in onze PolicyBytes-update van november 2019. Bekijk de video tussen de markeerpunten 1:00 en 2:26 minuten.

Overzicht van ons Beleid tegen misleidende claims

Dit artikel dient niet als vervanging voor het Beleid tegen misleidende claims. Lees het volledige beleid om ervoor te zorgen dat je de inhoud ervan begrijpt en eraan voldoet.

Google staat geen apps toe die valse of misleidende informatie of claims bevatten, bijvoorbeeld in de beschrijving, de titel, het icoon of screenshots van de app. Dit geldt ook voor apps die ten onrechte beweren aangesloten te zijn bij een overheidsentiteit of overheidsdiensten te bieden of te ondersteunen zonder de juiste machtiging.

In dit artikel vind je een overzicht van de stappen die je kunt nemen om te voldoen aan ons beleid en wat je moet doen om je app in te dienen.

Stappen om veelvoorkomende problemen op te lossen

Hier vind je richtlijnen voor het oplossen van de meest voorkomende problemen waarmee ontwikkelaars te maken krijgen. Volg deze tips en zorg ervoor dat je app voldoet aan het Beleid tegen misleidende claims.

Voldoen aan de vereisten voor aan overheden gelieerde apps

Overheden worden aangemoedigd om officiële overheidsmailadressen te gebruiken om ontwikkelaarsaccounts te maken en gemachtigde ontwikkelaars de benodigde documentatie te bieden die bevestigt dat deze ontwikkelaars namens de overheid apps mogen maken. We werken samen met overheidsinstanties om de legitimiteit van deze gelieerde apps te verifiëren.

Als je app is gemachtigd om een overheidsproces mogelijk te maken (zoals een app om te stemmen of ID's te valideren), kan Google je vragen om een bewijs van dat recht te overleggen voordat Google je app goedkeurt. Deze documentatie moet worden ingediend door de betreffende overheid of overheidsentiteit.

Hoe je voldoet aan de vereisten voor niet-gelieerde apps die overheidsinformatie doorgeven

Als je app niet is gelieerd aan een overheidsentiteit maar wel overheidsinformatie doorgeeft, moet je transparant zijn over de bronnen van de informatie in de app. Volg deze 2 stappen:

• Voeg duidelijke informatiebronnen toe aan de beschrijving en de winkelvermeldingspagina van je app.
  • Maak duidelijk dat de app geen politieke of overheidsentiteit vertegenwoordigt.

Als je bronnen aanlevert, moeten gebruikers de informatie in je app makkelijk kunnen verifiëren. Hier volgen 2 voorbeelden van hoe je met deze informatie kunt omgaan:

1. Als je app informatie over Amerikaanse overheidsinstanties doorgeeft, zoek je een URL of andere contactgegevens die zijn geregistreerd bij een .gov-domein (gepubliceerd door de Amerikaanse overheid) en voeg je deze toe aan je brongegevens zodat gebruikers de nauwkeurigheid van de informatie makkelijk kunnen verifiëren.
  2. Als een app informatie van de Japanse overheid of een Japanse overheidsinstantie doorgeeft, kun je een URL toevoegen die is geregistreerd bij een .go.jp-domein.

Hoe je kunt voldoen aan de vereisten van het privacybeleid en hoe je app gebruikersgegevens beheert

Je moet in je privacybeleid laten weten hoe je app omgaat met gebruikersgegevens en hoe het gebruik van die gegevens beperkt blijft tot de vermelde doeleinden. Zo bied je gebruikers een beveiligde en betrouwbare omgeving. Lees de vereisten uit ons Privacybeleid voor meer informatie. Zorg ervoor dat je privacybeleid makkelijk te vinden is, zowel in je app als op je winkelvermeldingspagina.

Vereisten voor de declaratie voor overheidsapps

We hebben in 2023 nieuwe vereisten toegevoegd om Google Play te beveiligen voor gebruikers en legitieme bedrijven te waarborgen. Zo vergroten we het vertrouwen in het Google Play-ecosysteem. Volgens deze vereisten moeten ontwikkelaars vanaf 31 januari 2023 de declaratie vooroverheidsapps invullen op de pagina App-content ( Beleid > App-content) in de Play Console. Als je aan de vereisten van de declaratie voor overheidsapps voldoet, kan je app ook in aanmerking komen voor een officiële aanbeveling als overheidsapp. Die wordt visueel duidelijk aangegeven in de Play Store, op voorwaarde dat er ook aanvullende deelnamecriteria zijn geverifieerd.

Gerelateerde content

• Ga naar de Google Play Academy om meer te weten te komen over de context van het Google Play-beleid. ​​​