Voorheffing

Als gevolg van vereisten in sommige lokale markten kan voorheffing van toepassing zijn op ontwikkelaars die Google Play Store-apps en in-app-aankopen in die landen aanbieden.

We raden ontwikkelaars sterk aan zich te laten adviseren door een professionele belastingadviseur om inzicht te krijgen in de specifieke belastingtechnische implicaties in deze markten en voor informatie over de mogelijke impact op hun bedrijf.

Regio- en landspecifieke richtlijnen

Brazilië

Als u apps en in-app-aankopen via alle beschikbare betaalmethoden in de Google Play Store aanbiedt aan klanten in Brazilië, wordt door Google of zijn betalingsverwerkingspartners de volledige Braziliaanse bronbelasting ingehouden op betalingen van uw opbrengstenaandeel. Dit is gelijk aan 25% van de aankoopprijs die de klant betaalt.

Bronbelasting is alleen van toepassing op niet-lokale ontwikkelaars. Als u een Braziliaanse ontwikkelaar bent die wordt betaald in een andere valuta dan de Braziliaanse real, wordt er bronbelasting ingehouden op betalingen van uw opbrengstenaandeel. Aan de hand van deze stappen kunt u overstappen naar een account waarvoor de Braziliaanse real is ingesteld. Op deze pagina vindt u ook meer informatie over valutasupport voor de Braziliaanse real en vereiste belastingen.

Als onderdeel van onze service voor ontwikkelaars monitort Google wijzigingen in de belastingwetgeving voortdurend. Op basis daarvan worden wijzigingen aangebracht in de benadering van Google en worden ontwikkelaars daarover geïnformeerd.

Egypt

If you offer Google Play Store app and in-app purchases made via direct carrier billing (DCB) by customers in Egypt, beginning March 2020, Google or its payment processor partners will deduct up to 20% of withholding tax (WHT).

India

Als je in India bent gevestigd en app- en in-app-aankopen aanbiedt via de Google Play Store, trekt Google vanaf 1 december 2020 Indiase bronbelasting af van je opbrengst. Deze bronbelasting wordt afgedragen aan de regering van India. De hoeveelheid bronbelasting is gelijk aan:

• 1% (tot 31 maart 2021 tijdelijk verlaagd naar 0,75%) van de aankoopprijs van de klant (exclusief Indiase belasting op goederen en diensten) uit de opbrengst die Google aan jou verschuldigd is als je je PAN-nummer (Permanent Account Number) aan Google hebt geleverd, of
  • 5% van de aankoopprijs van de klant (exclusief Indiase belasting op goederen en diensten) uit de opbrengst die Google aan jou verschuldigd is als je je PAN-nummer niet aan Google hebt geleverd.

Google is verplicht om je Indiase PAN-nummer te verzamelen, zodat het juiste bronbelastingtarief kan worden toegepast. Zo lever je je PAN-nummer aan Google:

1. Log in bij je Play Console.
  2. Klik in het linkermenu op Instellingen Instellingen > Betalingsinstellingen.
  3. Klik in het gedeelte Instellingen op Instellingen beheren
  4. Scroll naar India tax info (Belastinggegevens voor India) en klik op Bewerken Potloodpictogram/bewerkingspictogram.
  5. Geef je PAN-nummer op of update dit.
  6. Klik op Opslaan.
Koeweit

Vanaf 1 augustus 2019 wordt door Google of zijn betalingsverwerkingspartners maximaal 5% bronbelasting afgetrokken als u de Google Play Store-app of in-app-aankopen met rechtstreekse facturering via de provider aanbiedt aan klanten in Koeweit.

Saoedi-Arabië

Vanaf 1 augustus 2019 wordt door Google of zijn betalingsverwerkingspartners maximaal 8% bronbelasting afgetrokken als je app- en in-app-aankopen in de Google Play Store met rechtstreekse facturering via de provider aanbiedt aan klanten in Saoedi-Arabië.

Vanaf 1 december 2019 brengen Google of zijn betalingsverwerkingspartners geen bronbelasting meer in mindering voor aankopen met rechtstreekse facturering via provider in Saoedi-Arabië.In mindering gebrachte bedragen uit december 2019 en daarna zijn teruggeboekt naar ontwikkelaars in oktober 2020.

Sri Lanka

Vanaf 1 augustus 2019 wordt door Google of zijn betalingsverwerkingspartners maximaal 10% bronbelasting afgetrokken als u de Google Play Store-app of in-app-aankopen met rechtstreekse facturering via de provider aanbiedt aan klanten in Sri Lanka.

Taiwan

Op grond van de lokale belastingwetgeving in Taiwan is Google verplicht belasting in te houden op betalingen die aan u worden verricht als deze zijn gekoppeld aan verkopen via de Play Store aan eindgebruikers in Taiwan. De uitspraak uit januari 2018 is met terugwerkende kracht ingegaan vanaf 1 januari 2017. Google heeft actief contact gehad met de Taiwanese belastingdienst over deze uitspraak en heeft pas onlangs uitleg ontvangen. Op onze betalingen aan u is tot nu toe geen bronbelasting geheven, omdat we wachtten op uitleg van de Taiwanese belastingdienst.

Dit is van invloed op ontwikkelaars die niet beschikken over:

• een Taiwanees btw-nummer (getal van acht cijfers),
  • of een buitenlands Taxpayer Identification Number (TIN) dat is geregistreerd in Taiwan.

Als u geen Taiwanees btw-nummer of belastingregistratie in Taiwan kunt verstrekken, is Google verplicht een bronbelasting van drie procent toe te passen op al uw transacties met gebruikers in Taiwan. Als Google de bronbelasting toepast, kan Google bovendien geen specifiek bronbelastingcertificaat verstrekken dat op uw naam is uitgegeven door de Taiwanese belastingdienst.

Vanaf augustus 2020 houdt Google drie procent bronbelasting in op uw deel van de opbrengst die wordt gegenereerd via de verkoop aan eindgebruikers in Taiwan. Bekijk de onderstaande tabel voor meer informatie.

Inkomstenperiode

Hoe wordt de inhouding toegepast?

Hoe wordt dit weergegeven in de Google Play Console?
Jan 2017 - dec 2019

Het cumulatieve bedrag wordt in gelijke delen ingehouden tot maximaal zes maanden na de betaling in augustus om de impact op uw cashflow te minimaliseren

Taiwanese bronbelasting (2017 - 2019)

Jan 2020 - jul 2020 Het cumulatieve bedrag wordt in gelijke delen ingehouden tot maximaal zes maanden na de betaling in augustus om de impact op uw cashflow te minimaliseren

Taiwanese bronbelasting (jan - jul 2020)

Vanaf augustus 2020

Inhouding op maandelijkse betaling

Taiwanese bronbelasting

Als u vragen heeft of hulp nodig heeft, kunt u contact opnemen met het supportteam voor Google Play-ontwikkelaars.

Voorheffingsdocumenten

De volgende voorheffingsdocumenten kunnen worden gedownload via de pagina Financiële rapporten downloaden (Rapporten downloaden > Financieel) in de Play Console. Je hebt het recht Financiële gegevens, bestellingen en reacties op opzeggingsenquêtes bekijken nodig.

Informatieoverzichten over voorheffing

Google heeft een informatieoverzicht over voorheffing opgesteld voor het jaar dat is afgelopen op 31 december 2020. Hierin zie je het inhoudingspercentage en het ingehouden bedrag van je opbrengst per land. Daarnaast is een historisch afschrift voor de jaren 2017-2019 opgesteld voor verkoop aan klanten met een officieel adres in Taiwan.

Deze informatieoverzichten zijn geen officiële overheidsdocumenten en zijn door Google voorbereid voor informatieve doeleinden. Ze zijn niet bedoeld om belasting-, juridisch of boekhoudkundig advies te verstrekken en moeten hiervoor niet worden gebruikt. Er is geen garantie of waarborg van je recht om belastingvermindering, aftrek of terugbetaling te claimen voor alle of een deel van de ingehouden bedragen. Neem contact op met je belastingadviseur voor specifiek advies over het informatieoverzicht.

Als je een kopie van deze informatieoverzichten wilt, download je ze rechtstreeks via de Google Play Console. Ga naar de pagina Financiële rapporten downloaden (Rapporten downloaden > Financieel) en scroll naar het gedeelte Informatieoverzichten voor bronbelasting.

Indiase voorheffingscertificaten (formulier 16A)

Indiase voorheffingscertificaten (formulier 16A) worden elk kwartaal geleverd aan ontwikkelaars met een verkopersaccount in India. De gegevens (zoals PAN, de officiële naam van de PAN-houder, enzovoort) die je opgeeft in je betalingsprofiel, moeten correct zijn.

Deze certificaten zijn 15 dagen na de indieningsdatum voor het kwartaal beschikbaar. De indieningsdatum voor kwartaal 4 van 2020 is bijvoorbeeld 31 januari 2021, dus certificaten zijn vanaf 15 februari 2021 beschikbaar.

Veelgestelde vragen

Algemene vragen

Waarom is de ontwikkelaar verantwoordelijk voor deze kosten?

Voorheffing is belasting op de inkomsten van ontwikkelaars uit verkopen aan gebruikers in deze lokale markten.

Wordt de voorheffing weergegeven als regelitem in mijn rapportage als Google of zijn betalingsverwerkerpartners voorheffing inhouden voor aankopen in de Google Play Store-app en in-app-aankopen met rechtstreekse facturering via de provider? Waar kan ik dit bekijken?

Ja. De voorheffing wordt als regelitem weergegeven in het inkomstenrapport voor ontwikkelaars. De voorheffing wordt getoond als:

• Transacties met rechtstreekse facturering via provider (DCB) in SA, LK, KW, EG: Voorheffing voor rechtstreekse facturering via provider
  • Transacties via alle betaalmethoden in BR: BRAZIL_IRRF en BRAZIL_CIDE
  • Transacties via alle betaalmethoden in TW: TAIWAN_WITHHOLDING_TAX_2017_2019, TAIWAN_WITHHOLDING_TAX_2020 en TAIWAN_WITHHOLDING_TAX
Moet ik Google belasting betalen voor het bedrag dat Google in het verleden heeft gedekt als Google of zijn betalingsverwerkerpartners voorheffing inhouden voor aankopen in de Google Play Store-app en in-app-aankopen met rechtstreekse facturering via de provider?

Nee.

Kan ik me afmelden voor de inhouding van belastingen?

Nee. Deze belastingen zijn van toepassing op je inkomsten uit verkopen aan gebruikers in dit land of deze regio.

Vragen over India

Wat is een PAN?

Een permanent accountnummer (PAN) is een alfanumerieke identificatiecode van 10 tekens die is uitgegeven door de Indiase belastingdienst. Het wordt beschouwd als het btw-nummer voor directe en inkomstenbelasting.

Waarom is de naam op de voorheffing of formulier 16A anders dan de naam die ik aan Google heb doorgegeven?

Houd er rekening mee dat de naam op het voorheffingscertificaat/formulier 16A is gebaseerd op de naam die hoort bij het PAN-nummer dat je aan Google hebt doorgegeven, zoals beschikbaar bij de Indiase belastingdienst. Google kan de naam op het certificaat niet wijzigen. Deze naam is gegenereerd op basis van de administratie van de Indiase belastingdienst.