Dela AAB-arkiv och APK-filer internt

Med intern appdelning kan du snabbt dela ett AAB-arkiv eller en APK-fil internt med ditt team eller med testare genom att ladda upp filerna på uppladdningssidan för intern appdelning. Du kan dela appen med testare som hanteras med en e-postlista eller genom att göra appen tillgänglig för alla som har nedladdningslänken.

Några saker som är bra att känna till innan du laddar upp filer för intern appdelning:

• Om du har behörighet att publicera appar i någon kanal är du uppladdningsbehörig som standard.
  • Du kan återanvända versionskoder för AAB-arkiv eller APK-filer du delar.
  • Du kan ladda upp och dela APK-filer med felsökningsfunktionen aktiverad.
  • Uppladdade filer för intern appdelning visas inte i biproduktsbiblioteket och kan inte heller tas med i en version i test- eller produktionskanalen.
  • Uppladdade filer för intern appdelning måste inte vara signerade med en produktions- eller uppladdningsnyckel. De signeras automatiskt om med en nyckel för intern appdelning som skapas automatiskt för appen av Google.
  • Du kan dela en länk med hur många du vill vid intern appdelning, men högst 100 användare kan ladda ned appen via länken.
  • Nedladdningslänkarna upphör att gälla 60 dagar efter uppladdningsdatumet.
Ladda upp och dela appar som ska testas
  1. När du har loggat in på ett Google-konto med uppladdningsbehörighet besöker du uppladdningssidan för intern appdelning.
  2. Klicka på Bläddra bland filer.
  3. Skriv ett versionsnamn som gör det lättare för dig och testarna att identifiera appen eller behåll versionsnamnet från APK-filen eller AAB-arkivet.
  4. Klicka på Bekräfta uppladdning.
  5. Klicka på Kopiera webbadress bredvid en app.
  6. Dela nedladdningslänken med testarna.
Lägga till uppladdningsbehöriga användare

Alternativ 1: Skapa en ny lista med uppladdningsbehöriga

1. Logga in på Play Console.
  2. Välj en app.
  3. Välj Utvecklingsverktyg på menyn till vänster > Intern appdelning.
  4. Välj fliken Uppladdningsbehöriga och klicka på Skapa lista.
  5. Ge listan med uppladdningsbehöriga ett namn.
    • Du kan använda samma lista för framtida tester av appar.
  6. Lägg till e-postadresser avgränsade med komma eller klicka på Ladda upp ny CSV-fil. Om du använder en CSV-fil skriver du varje e-postadress på en rad för sig, utan kommatecken.
    • Om du laddar upp en CSV-fil efter att ha lagt till e-postadresser för hand ersätts de tidigare e-postadresserna.
    • Man kan vara uppladdningsbehörig utan att vara användare i ditt Play Console-konto.
  7. Klicka på Spara.
  8. Markera kryssrutan bredvid de listor du vill använda.

Obs! Om du gör en lista med e-postadresser kan du återanvända den när du lägger till uppladdningsbehöriga, nedladdningsbehöriga och testare i testkanalerna i utvecklarkontot på Google Play.

Alternativ 2: Använd en lista du redan har för uppladdningsbehöriga

1. Logga in på Play Console.
  2. Välj en app.
  3. Välj Utvecklingsverktyg på menyn till vänster > Intern appdelning.
  4. Välj fliken Uppladdningsbehöriga.
  5. Markera kryssrutan bredvid de listor du vill använda.
Lägga till behöriga testare

Viktigt! Kom ihåg att tala om för testarna hur de ska aktivera intern appdelning när du har lagt till dem som behöriga testare.

Alternativ 1: Gör appen tillgänglig för alla som har länken

1. Logga in på Play Console.
  2. Välj en app.
  3. Välj Utvecklingsverktyg på menyn till vänster > Intern appdelning.
  4. Välj fliken Behöriga testare.
  5. Välj Inga e-postlistor under Tillgång till länkar.

Alternativ 2: Skapa en ny lista med behöriga testare

1. Logga in på Play Console.
  2. Välj en app.
  3. Välj Utvecklingsverktyg på menyn till vänster > Intern appdelning.
  4. Välj fliken Behöriga testare.
  5. Välj E-postlistor under Tillgång till länkar.
  6. Klicka på Skapa lista.
  7. Ge testarlistan ett namn. Du kan använda samma lista för framtida tester av appar.
  8. Lägg till e-postadresser avgränsade med komma eller klicka på Ladda upp ny CSV-fil. Om du använder en CSV-fil skriver du varje e-postadress på en rad för sig, utan kommatecken.
    • Obs! Om du laddar upp en CSV-fil efter att ha lagt till e-postadresser för hand ersätts de tidigare e-postadresserna.
  9. Klicka på Spara.
  10. Markera kryssrutan bredvid de listor du vill använda.

Obs! Om du gör en lista med e-postadresser kan du återanvända den när du lägger till uppladdningsbehöriga, nedladdningsbehöriga och testare i testkanalerna i utvecklarkontot på Google Play.

Alternativ 3: Använd en lista du redan har för behöriga testare

1. Logga in på Play Console.
  2. Välj en app.
  3. Välj Utvecklingsverktyg på menyn till vänster > Intern appdelning.
  4. Välj fliken Behöriga testare.
  5. Välj E-postlistor under Tillgång till länkar.
  6. Markera kryssrutan bredvid de listor du vill använda.

Så här aktiverar de behöriga testarna intern appdelning

Innan de behöriga testarna kan ladda ned internt delade appar måste de aktivera intern appdelning i appen Google Play Butik.

1. Öppna appen Google Play Butik Google Play.
  2. Tryck på menyn Meny > Inställningar.
  3. Tryck sju gånger på versionsnumret för Play Butik under Om.
  4. Aktivera inställningen Intern appdelning när den visas genom att trycka på reglaget.
  5. Tryck på Aktivera.

Ladda ned certifikat

Vissa API-leverantörer kräver ett certifikat ihop med appens paketnamn när du använder deras tjänster. Första gången du laddar upp en APK-fil på uppladdningssidan för intern appdelning genereras ett certifikat på Play Console. Detta används för alla uppladdningar för den appen. Alla APK-filer signeras om med detta testcertifikat, oavsett vilket certifikat du använde när du signerade appen.

Så här laddar du ned testcertifikatet:

1. Logga in på Play Console.
  2. Välj en app.
  3. Välj Utvecklingsverktyg på menyn till vänster > Intern appdelning.
  4. Välj fliken Appcertifikat och klicka på Ladda ned certifikat.
    • Om du behöver fingeravtryck för enskilda certifikat kopierar du det till Urklipp genom att klicka på kopieringsikonen bredvid den aktuella certifikattypen.

Felsöka problem

Om det blir problem med intern appdelning kan du se om följande tips hjälper.

Användaren är inte en behörig testare för intern appdelning
Om testarna inte kan ladda ned appen internt kontrollerar du att du har lagt till dem som behöriga testare eller gjort appen tillgänglig för alla som har länken.
Appen är inte tillgänglig för testare

Om en användare saknar tillgång till en app på Google Play kan den personen inte ladda ned den för intern apptestning. Testaren måste ha tillgång till appens butiksuppgifter på Google Play för att kunna ladda ned den internt.

Det här är exempel på situationer där en användare inte kan ladda ned en intern app:

Det högsta tillåtna antalet testare har laddat ned appen

Om du delar en länk för intern appdelning med många kan det högsta tillåtna antalet användare (100) som får ladda ned appen via en enda länk uppnås.

Om du vill dela appen med fler användare via länk laddar du upp samma APK-fil eller AAB-arkiv en gång till. Då får du en ny nedladdningslänk. Varje nedladdningslänk kan användas av upp till 100 användare.

Nedladdningslänken har upphört att gälla

Om nedladdningslänken upphör att gälla för en intern app laddar du upp samma APK-fil eller AAB-arkiv en gång till. Då får du en ny länk.