Apps en functies op aanvraag leveren met de Android App Bundle

Als u apps publiceert met de Android App Bundle, kunt u de grootte van de apps verkleinen, releases eenvoudiger beheren en functies op aanvraag leveren. Vanwege deze extra voordelen is de Android App Bundle de aanbevolen indeling voor app-publicatie op Google Play.

Hoe app-bundels werken

App-bundels gebruiken een nieuwe manier van app-levering, namelijk dynamische levering van Google Play. Hiermee kunt u APK's ontwerpen en leveren die zijn geoptimaliseerd voor elke apparaatconfiguratie. Door ongebruikte code en bronnen voor andere apparaten te verwijderen, resulteert dit model voor app-levering in een kleinere, efficiëntere app die gebruikers kunnen installeren.

Opmerking: Als u app-bundels wilt gebruiken, moet u zich inschrijven voor app-ondertekening van Google Play.

Dynamische functies
Met app-bundels kunt u de Play Core Library gebruiken om dynamische functiemodules toe te voegen die gebruikers op aanvraag kunnen downloaden en installeren. Meer informatie over dynamische functiemodules
Google Play Instant
App-bundels ondersteunen instant-functionaliteit waarmee gebruikers uw app of game kunnen proberen zonder deze te installeren. Door gebruikers een instant-functionaliteit te bieden, kunnen gebruikers uw app gemakkelijker vinden en kunt u meer installaties genereren.
Extra talen
Standaard levert Play de taalbronnen van een app die overeenkomen met de talen die zijn geselecteerd in de instellingen van een apparaat. Als uw app een eigen talenkiezer heeft, kunt u de API voor extra talen gebruiken zodat gebruikers op aanvraag extra taalbronnen kunnen openen en downloaden.

Voordelen van het uploaden van een app-bundel

Met app-bundels hoeft u slechts één artefact te maken, te ondertekenen en te uploaden om geoptimaliseerde APK's voor een groot aantal apparaatconfiguraties te ondersteunen. Vervolgens beheert en levert Google Play de APK's van uw app. Hierdoor hoeft u geen versiecodes te beheren voor elke combinatie van ABI, schermdichtheid en taalinstelling die u wilt ondersteunen. Bovendien heeft u door het gebruik van app-bundels voordeel van de voortdurende verbeteringen die aan het leveringsproces worden toegevoegd.

In vergelijking met APK's hebben app-bundels de volgende kenmerken:

• Ze hebben een kleinere download- en opslaggrootte.
  • Ze kunnen niet-gecomprimeerde native bibliotheken (Android 6.0 en hoger) gebruiken die in de APK zijn opgeslagen in plaats van op het apparaat van de gebruiker. Dit resulteert in een kleinere downloadgrootte en opslaggrootte en een kortere installatietijd.
  • Ze bieden gebruikers de functionaliteit en configuraties die ze nodig hebben op aanvraag, in plaats van tijdens de installatie.
  • Ze vereenvoudigen het build- en releasebeheer omdat het niet meer nodig is meerdere APK's te bouwen en publiceren.

Wanneer u een app-bundel uploadt naar uw Play Console, verzendt Google Play een geoptimaliseerd binair bestand voor het apparaat.

• Android 5.0 en hoger: Play genereert een basis-APK, configuratie-APK's en APK's voor dynamische functies (indien van toepassing)
  • Lager dan Android 5.0: Play genereert multi-APK's aan de serverzijde

De levering van functies aanpassen

Als u in Play Console beschikt over de machtiging Releases van testtracks beheren, kunt u modulaire app-bundels met dynamische functiemodules publiceren naar een releasetrack.

Belangrijk: Als u dynamische functiemodules wilt gebruiken, bekijkt u de documentatie over dynamische functiemodules voor Android Studio voor meer informatie over hoe u ze kunt opnemen in uw app.

U kunt dynamische functiemodules op verschillende manieren leveren:

• Voorwaardelijke levering: Modules worden geleverd op het moment van installatie op basis van bepaalde voorwaarden, zoals het land van de gebruiker, apparaatfuncties en minimum SDK-versie.
  • On demand levering: Installeer en verwijder modules zoals nodig, in plaats van ze aan alle gebruikers te leveren voor de levensduur van uw app.
  • Instant-functies: Modules kunnen direct worden ingeschakeld om instant-functies en de knop 'Nu proberen' in de winkelvermelding van uw app te bieden zodat een gebruiker uw app niet eerst hoeft te installeren.

De gegevens van uw app-bundel controleren

De APK's bekijken en downloaden die Google Play genereert vanuit uw app-bundel:

1. Ga naar de Play Console.
  2. Selecteer een app.
  3. Selecteer in het linkermenu Releasebeheer > App-releases.
  4. Selecteer Beheren naast de track met de app-bundel die u wilt bekijken.
  5. Selecteer onder 'Toegevoegde app-bundels' de app-bundel die u wilt bekijken.
  6. Selecteer App-bundel bekijken.
  7. Selecteer het tabblad APK's naar apparaatconfiguratie of Automatisch gegenereerde multi-APK's.
    • APK's naar apparaatconfiguratie: Dit tabblad bevat de gegevens van de basis-APK, configuratie-APK's en APK's voor dynamische functies die worden geleverd aan apparaten met Android 5.0 en hoger.
    • Automatisch gegenereerde multi-APK's: Dit tabblad bevat multi-APK's die worden geleverd aan apparaten met lagere besturingssystemen dan Android 5.0. Voor deze APK's worden schermdichtheids- en ABI-optimalisaties gebruikt, maar de APK's bevatten wel alle talen. Als minSdkVersion van uw app ten minste Android 5.0 (API-niveau 21) is, wordt dit tabblad niet weergegeven.

APK-gegevens en downloads

Als u gegevens wilt bekijken voor APK's die zijn gegenereerd vanuit uw app-bundel, selecteert u bovenaan het scherm een app-bundel in het dropdownmenu.

Besparing op de grootte

Bekijk de behaalde besparing op de grootte door een app-bundel te publiceren.

De besparing op de grootte is gebaseerd op de APK die wordt ontvangen door een populaire apparaatconfiguratie, vergeleken met de universele APK (die al uw bronnen, code en items bevat). De besparing op de grootte wordt meestal gerealiseerd door geoptimaliseerde taal-, dichtheids- en ABI-bronnen per apparaat te verzenden.

Gegenereerde APK's downloaden

Als u uw app op een apparaat wilt testen, downloadt u de gegenereerde APK's voor elke apparaatconfiguratie via de downloadpijl .

APK-gegevens

Bekijk informatie over schermdichtheid, ABI en geïnstalleerde APK-grootte.

Voor APK's die worden gegenereerd via app-bundels geldt een maximale grootte. Als uw APK op het moment van downloaden een gecomprimeerde grootte heeft van meer dan 150 MB, ziet u een rood foutpictogram in de kolom 'Geïnstalleerde APK-grootte'. Selecteer de rij met de fout om na te gaan op welke apparaten uw app-bundel grote APK's genereert. Verklein de grootte van uw app en upload vervolgens een nieuwe app-bundel.

Gerelateerde content