Distribuera appversioner till olika länder

När du lanserar appversionen i produktionskanalen eller kanalen för öppet eller slutet test kan du rikta in versionen i varje kanal på användare i olika länder.

Olika sätt att använda landsinriktning

Här är några situationer där landsinriktning kan vara hjälpsamt:

• Om det redan finns en produktionsversion av appen kan du lansera en version för öppet test i ett nytt land utan att behöva utöka lanseringen av produktionsversionen till det landet.
  • Om det redan finns en appversion för öppet test kan du lansera en produktionsversion i vissa länder medan du fortsätter att köra ett öppet test i andra länder.
  • Om du vill köra ett öppet test världen över medan appen är tillgänglig i produktionsversion i vissa länder.
  • Om du vill att interna team eller kvalitetssäkringsteam världen över ska kunna testa appen i ett slutet test trots att appen är tillgänglig i produktion och öppet test i flera länder.

Landsinriktning gäller inte för appar i kanalen för internt test. Du kan lägga till användare i ett internt test oavsett var de befinner sig. Om en intern testare är i ett land där appens produktionsversion eller den öppna eller slutna testversionen inte är tillgänglig får användaren ändå den interna testversionen.

Nå ut till rätt användare

När du hanterar tillgänglighet i olika länder via olika kanaler behöver du känna till skillnaden mellan en apps tillgänglighet och landsinriktning.

Appens tillgänglighet

Med appens tillgänglighet avses var produktionsversionen är tillgänglig. När du anger ett land som tillgängligt lanseras alla kommande produktionsversioner i det landet.

Så här hanterar du appens tillgänglighet:

1. Öppna Play Console och välj appen som du vill hantera tillgängligheten för.
  2. Öppna sidan Produktion.
  3. Välj fliken Länder/regioner.
  4. Klicka på Lägg till länder/regioner eller Ta bort länder/regioner och välj länderna/regionerna som du vill lägga till eller ta bort. Observera följande för betalappar och prenumerationer:
    • Om du lägger till ett land för en betalapp läggs nya priser till automatiskt. Sedan kan du ändra det lokala priset om det behövs.
    • Om du säljer prenumerationer ser du till att ange priser för länderna/regionerna som du vill lägga till. Läs mer om prenumerationer.
  5. Bekräfta dina val.

Obs! Mer information om hur du riktar in en lansering i etapper på enskilda länder finns i artikeln Publicera appuppdateringar med lansering i etapper.

Landsinriktning

Utöver inställningarna för var produktionsversionen ska vara tillgänglig kan du anpassa landsinriktningen för testversioner. Som standard blir testversionerna tillgängliga i samma länder som produktionsversionen.

Förutsättning: Du kan anpassa vilka länder testkanalerna är inriktade på om

• appen inte har något AAB-arkiv som laddats upp till produktionskanalen eller
  • appen har ett AAB-arkiv som laddats upp till produktionskanalen och minst ett land är tillgängligt i produktionskanalen.

Så här ändrar du tillgängligheten för testversionen:

Den kan inaktiveras om användaren inte har behörighet att ändra den.

1. Öppna Play Console och välj appen som du vill hantera testtillgängligheten för.
  2. Gå till testkanalen som du vill uppdatera:
    • Om du vill uppdatera en app i ett öppet test klickar du på Öppet test (Testar > Öppet test) och väljer fliken Länder/regioner
    • Om du vill uppdatera en app i ett slutet test klickar du på Slutet test (Testar > Slutet test) och sedan på Hantera kanal bredvid kanalen du vill uppdatera och väljer fliken Länder/regioner.
  3. Tillgängligheten i olika länder synkroniseras med produktionskanalen som standard. Det innebär att alla ändringar av tillgängligheten i produktionskanalen eller för förhandsregistrering även tillämpas på testkanalsversionen. Om du vill ändra detta klickar du på Synkronisera inte länder/regioner. Synkronisering aktiveras endast i följande fall: Den kan inaktiveras om användaren inte har behörigheter att ändra.
    • Det finns ingen lanserad version.
    • Din produktionskanal riktar in sig på minst ett land/en region.
    • Förhandsregistreringen har startats och är inriktad på minst ett land som inte är markerat som Resten av världen.
  4. När kanalen inte längre synkroniseras med produktionskanalen kan du klicka på Redigera länder och välja de länder/regioner du vill lägga till eller ta bort.
  5. Bekräfta dina val.

Relaterat innehåll