Se og begrens appens kompatible enheter

Når du har lastet opp minst én appsamling til Play-konsollen, kan du se katalogen med tilgjengelige enheter og gå gjennom hvilke enheter som er kompatible med appen din. For å bidra til å sikre størst mulig tilgjengelighet for appen bør du gå gjennom listene over støttede og utelatte enheter regelmessig.

Gå til Enhetskatalog-siden (Utgave > Rekkevidde og enheter > Enhetskatalog).

Husk at enhetskatalogen ikke gjelder for instant-apper.

Kom i gang med enhetskatalogen

I denne delen finner du all informasjon du trenger for å begynne å bruke enhetskatalogen.

Godta vilkårene for bruk av enhetskatalogen

Den første gangen du åpner enhetskatalogen, må du gå gjennom og godta vilkårene for bruk. Du må være kontoeieren eller en bruker med den globale tillatelsen «administrere produksjonsutgivelser» for å godta de nye vilkårene. Når du har godtatt vilkårene for én app i kontoen din, kan du fortsette å bruke enhetskatalogen for alle appene dine.

Hvis du ikke godtar vilkårene for bruk,

• kan du ikke bruke enhetskatalogen
  • kan du ikke utelate enheter fra distribusjon

Informasjon om kjernekonsepter

Spørsmålene nedenfor omhandler kjernekonseptene rundt enhetskatalogen og enhetsbegrensning. Klikk på et spørsmål for å utvide det og se svaret eller skjule det.

Hva er en enhetsmodell? Hva er en enhetsvariant?

En enhetsmodell er et konsept som er definert av en produsent. Det er måten Play-konsollen beskriver enheter på for å avgrense egenskapene og samle lignende enhetsmodeller i de aktive Android-enhetene som finnes i dag.

En enhetsmodell består av to attributter: merkenavn og enhet. Begge deler er angitt av produsenten.

• Merkenavn: android.os.Build.Brand. (Vær oppmerksom på at merket er det enheten markedsføres under – dette er ikke nødvendigvis det samme som produsenten.) Finn ut mer
  • Enhet: android.os.Build.Device. Finn ut mer

Eksempelvis er google oriole er en enhetsmodell.

Hver enhetsmodell har også et brukerrettet navn, som kalles markedsføringsnavnet. Markedsføringsnavnet for google oriole er for eksempel Pixel 6.

En enhetsmodell inneholder en rekke maskinvare- og programvareattributter, og bare enhetsmodellen alene er kanskje ikke nok til å angi disse attributtene unikt. Enhetsmodeller har for eksempel ofte varianter med ulike Android-versjoner, RAM og lagringsplass.

Her er et sammendrag av det viktigste du bør være klar over når det gjelder enhetsmodeller:

• Selve enheten er ikke unik og kan brukes av flere produsenter, så den bør ikke brukes uten merket.
  • Enhetsmodellen er ikke alltid tilstrekkelig til å spesifisere enhetsspesifikasjonene, siden det kan finnes varianter.
  • Markedsføringsnavnet er ikke tilstrekkelig til å spesifisere enhetsmodellen, siden produsenten kan bruke det samme markedsføringsnavnet for mange forskjellige {merke enhet}-kombinasjoner.

I Play-konsollen vises enheter i formatet {merke enhet} (markedsføringsnavn), for eksempel «google oriole (Pixel 6)», slik at det er enkelt å knytte det brukerrettede navnet til de mer spesifikke underliggende enhetsspesifikasjonene.

Hvilke enheter vises i katalogen? Når vises nye enheter?

Enheter vises i katalogen når de brukes av tilstrekkelig mange brukere.

Katalogen viser både sertifiserte og usertifiserte enheter. Du kan finne ut mer om enhetssertifisering nedenfor.

Kommer appen min eller spillet mitt til å være tilgjengelig på nye enheter?

Apper og spill kan leveres til alle nye enheter – selv før de er synlige i katalogen – forutsatt at

• de er dekket av enhetserklæringene i appmanifestet ditt. og
  • de ikke er ekskludert i Play-konsollen

Dette betyr at brukere kan installere appen din på usertifiserte enhetsmodeller, med mindre du gjør noe for å forhindre det. Du kan finne ut mer om enhetssertifisering nedenfor.

Hva er enhetssertifisering? Hvordan behandles usertifiserte enheter på Google Play?

En sertifisert enhetsmodell er en enhetsmodell produsenten har sertifisert som Android-kompatibel ved å laste opp en kopi av resultatene fra Android-kompatibilitetstesten til Google. En usertifisert enhetsmodell er en enhetsmodell produsenten ikke har sertifisert som Android-kompatibel ved å laste opp resultater fra Android-kompatibilitetstesten til Google. Dette fører til følgende:

• Det kan hende at usertifiserte enheter er usikre.
  • Det kan hende at usertifiserte enheter ikke får systemoppdateringer for Android eller appoppdateringer.
  • Det kan hende at apper og funksjoner på usertifiserte enheter ikke fungerer som de skal.
  • Det kan hende at data på usertifiserte enheter ikke kan sikkerhetskopieres på en sikker måte.

Her er noen viktige ting du bør være oppmerksom på når det gjelder behandling av og funksjonaliteten til sertifiserte og usertifiserte enheter:

• Synlighet i katalogen: Usertifiserte enhetsmodeller vises i enhetskatalogen når de har tilstrekkelig mange brukere. For å se dem kan du filtrere enhetslisten etter status for enhetssertifisering. Sertifiserte enhetsmodeller kan ha usertifiserte varianter. Dette skjer hvis enheter rapporterer seg selv som sertifiserte enhetsmodeller, men ikke består Play Integrity-kontrollene. Disse vises ikke i enhetskatalogen.
  • Distribusjon: Appen din kan være tilgjengelig for installering fra Google Play på usertifiserte enhetsmodeller, med mindre du gjør noe for å forhindre det. Du kan finne ut mer i delen nedenfor om administrering av distribusjon av apper på enheter som ikke oppfyller kravene til enhetsintegritet.
  • Beregninger av Android-nøkkelstatistikk: Bare sertifiserte enheter med full integritet bidrar til de tekniske kvalitetsberegningene i nøkkelstatistikken, som påvirker appens synlighet og mulighet for å markedsføres på Google Play.

Informasjon om enhetsmålretting for apper

Settet med enhetsmodeller som brukere kan benytte for å finne og installere appen din på Google Play, kalles målenheter. Hvilke målenheter du har, avgjøres av to ting: manifestdeklarasjonene dine og reglene dine for konsollekskludering. Disse erklæringene og reglene fungerer på enheter og i apper på ulike granularitetsnivåer.

Manifesterklæringer definerer hvilke enheter appen din støtter. De opererer på nivået for enkeltenheter. Hvis du for eksempel setter minSdk til Android 9, sikrer du at bare enheter med Android 9 eller nyere er kvalifisert for appen din. Hvis en enhetsmodell har noen varianter med Android 9 og andre med eldre versjoner, er variantene men Android 9 kvalifisert, mens variantene med lavere versjoner ikke er det.

Du kan bruke konsollekskluderinger på to nivåer:

1. På nivået for enhetsmodell: I dette scenarioet blir alle enheter med denne modellen ekskludert.
  2. På regelnivå: Regelbaserte ekskluderinger gjelder på nivået for enkeltenheter – akkurat som manifestdeklarasjoner. Dette betyr at visse enhetsmodeller kan vises i katalogen som delvis ekskludert.

Merk: Ekskluderinger overstyrer støttede enheter i manifestet for appen din.

Slik ser du alle tilgjengelige enheter og får innsikt i hvor appen din kan distribueres på Google Play:

1. Åpne Play-konsollen og gå til Enhetskatalog-siden (Utgave > Rekkevidde og enheter > Enhetskatalog).
  2. Velg fanene Alle, Støttede, Utelatte eller Målrettede.
  3. For å laste ned en liste over enheter som en CSV-fil, klikk på Eksportér enhetslisten til høyre på siden.

For å forstå målrettingsstatusen for en bestemt enhetsmodell, gå til «Status»-kolonnen på Enhetsliste-siden eller Enhetsdetaljer-siden. Da ser du statusen for enhetsmålretting for alle aktive appsamlinger eller APK-er som er tilknyttet appen din. Du kan utvide delen nedenfor for å se mulige statuser for målretting mot enhetsmodeller.

Statuser for målretting mot enhetsmodeller
  • Støttes: Appen din er tilgjengelig for brukere av denne enheten på Google Play.
  • Delvis støttet: Appen din er tilgjengelig for enkelte varianter av denne enhetsmodellen, men ikke alle.
  • Utelatt av regel: Appen din er ikke tilgjengelig for denne enhetsmodellen. Du ser denne statusen hvis du har en ekskluderingsregel som dekker den aktuelle enhetsmodellen.
  • Delvis ekskludert på grunn av en regel: Appen din er tilgjengelig for visse varianter av denne enhetsmodellen, men ikke alle. Du kan se denne statusen hvis du har en ekskluderingsregel for RAM som kan variere mellom varianter av samme enhetsmodell.
  • Manuelt ekskludert: Appen din er ikke tilgjengelig for denne enhetsmodellen. Du ser bare denne statusen hvis du har ekskludert enhetsmodellen manuelt.
  • Støttes ikke: Appen din er ikke tilgjengelig på noen enheter med denne enhetsmodellen. Du ser denne statusen hvis manifestet krever en funksjon eller egenskap (for eksempel skjermstørrelse eller SDK-nivå) som ikke er tilgjengelig på enheten. Det kan for eksempel hende at enkelte enheter ikke har kompassensor. Hvis kjernefunksjonaliteten til appen din må bruke kompassensor, er ikke appen kompatibel med disse enhetene.
    • Merk: Du ser denne statusen når ingen av variantene som er tilknyttet en enhetsmodell, er kompatible. Hvis visse varianter støttes, vises statusen som «Delvis støttet».

Her er noen viktige ting du bør være oppmerksom på når det gjelder enhetsmålretting:

• Ekskludering av enheter administreres per app.
  • Statusen for om enheter støttes eller ikke, vises på målgruppenivået, fordi dette er erklært i manifestet. Siden du kan ha forskjellige pakker som utgis til forskjellige målgrupper (produksjon, åpen og lukket testing, intern testing), ser du også en status for hver målgruppe i enhetsdetaljene. Hvis for eksempel betaversjonen av appen din krever flere funksjoner enn produksjonsversjonen, ser du kanskje at en enhet støttes i produksjonsversjonen, men ikke i betaversjonen.

Søk etter og filtrer enhetslisten

I listen over enheter ser du alle enhetsmodellene for fanen du har valgt (alle enheter, støttede enheter og så videre), sortert etter enhetsmodell.

Du kan snevre inn enhetslisten på to måter:

1. Bruk søkefeltet øverst på siden til å filtrere modellisten eller søke etter bestemte enhetsmodeller.
  2. Filtrer listen over enhetsmodeller etter produsent, enhet eller andre attributter.

Se enhetsdetaljer

Du kan finne ut mer om en enhetsmodell, inkludert varianter, ved å klikke deg frem til detaljsiden.

På detaljsiden finner du mer informasjon om enhetsspesifikasjonene og variantene for den valgte enhetsmodellen. Du kan utvide delen nedenfor for å se mulige enhetsdetaljer.

Enhetsdetaljer
  • Sammendrag: Viktige beregninger for denne enhetsmodellen på appen din, samt distribusjonen av denne enhetsmodellen etter RAM og Android-versjon for appen din. Du kan bruke denne informasjonen for å avgjøre riktig målrettingslogikk for denne enheten samt for å feilsøke problemer på enhetsmodellen.

Konsekvente attributter: Attributter som er like for alle varianter av den aktuelle enhetsmodellen.

Variable attributter: Attributter som kan variere for ulike versjoner eller varianter av enhetsmodellen. Du kan snevre inn variantene du er interessert i, ved å velge hvilke attributter som er viktige.

Variantliste: Listen over alle kjente varianter av denne enhetsmodellen. Eventuelle filtre du har brukt for variable attributter, tas med i betraktningen. Variantlisten viser bare sertifiserte varianter.

Den mest populære varianten: Varianten av denne enhetsmodellen med flest installeringer fra Google Play. Disse dataene omfatter alle apper på Google Play og er ikke spesifikke for appen din. Hvis en enhetsmodell har mange varianter, kan den mest populære varianten være til hjelp når du avgjør hvilken enhetsmodell du bør skaffe deg eller teste på.

Utelat appen din fra distribusjon til bestemte enheter

Du kan konfigurere regler for å utelate enheter fra distribusjonen av appen din på Google Play. Utelatte enheter kan ikke se eller installere appen din på Google Play.

Tips

• Regler for utelatelse av enheter gjelder ikke for interne testere
  • Utelatelse av enheter basert på integritetssjekker administreres fra Appintegritet-siden (Utgave > Appintegritet). Gå til denne brukerstøttesiden for å finne ut hvordan du slår på integritetssjekker for butikkoppføringen din, slik at Google Play kan sjekke at enheter består integritetssjekker før butikkoppføringen gjøres synlig for brukere.

Du kan utvide og skjule delene nedenfor for å få mer informasjon om de ulike alternativene for administrering av appdistribusjon.

Administrer distribusjonen av appen din på bestemte enhetsmodeller

Hvis du ekskluderer enheter med kjente kompatibilitetsproblemer manuelt, kan du bidra til å gi brukerne en bedre brukeropplevelse. Dette kalles manuell ekskludering.

Før du ekskluderer enheter, bør du være oppmerksom på dette:

• Hvis du gjør denne endringen, ekskluderes de valgte enhetsmodellene for hele appen. Du kan ikke ekskludere enkeltstående appsamlinger eller APK-er.
  • Ekskludering av enhetsmodeller gjelder for alle enhetsvarianter, inkludert varianter som lanseres senere. Hvis motivasjonen din for ekskludering er å sikre at appen din ikke er tilgjengelig på enhetsmodeller med lave spesifikasjoner, bør du vurdere å bruke regelbaserte ekskluderinger i stedet.

Ekskluder enheter

1. Åpne Play-konsollen og gå til Enhetskatalog-siden (Utgave > Rekkevidde og enheter > Enhetskatalog).
  2. Velg enhetsmodellen du vil ekskludere, og gå til detaljsiden.
  3. Øverst til høyre på skjermen velger du Ekskluder enheten. Enhetsmodellen du valgte i trinn 2, inkludert alle varianter, blir nå ekskludert.
Administrer distribusjonen av appen din med regler basert på enhetsspesifikasjoner

Hvis du vil ekskludere enheter basert på ytelsesindikatorer, kan du lage målrettingsregler som er basert på RAM-størrelse eller system på integrert krets (SoC).

Hvis appen din for eksempel krever betydelig lagring av data, kan du konfigurere en regel om å ekskludere enheter med mindre enn 512 MB RAM.

Vær oppmerksom på følgende før du konfigurerer regelbaserte ekskluderinger:

• Regelbaserte ekskluderinger gjelder for nye enheter som legges til i katalogen, og som oppfyller ekskluderingskriteriet.
  • RAM-regler fungerer bare for enheter med Android 4.1 eller nyere (SDK 16+), og de gjelder ikke for APK-er for Wear OS. RAM-regler er basert på tilgjengelig minne i enheten (TotalMem) – ikke den oppgitte minnekapasiteten.

Konfigurer regler

1. Åpne Play-konsollen og gå til Enhetskatalog-siden (Utgave > Rekkevidde og enheter > Enhetskatalog).
  2. Velg Administrer regler for utelatelse oppe til høyre på siden.
  3. Velg RAM eller System på integrert krets.
    • For å legge til flere regler, velg ELLER-knappen. En annen velger vises.
    • For å fjerne en regel, velg ikonet for å avbryte .
  4. Gå gjennom enhetslisten som vises nederst på skjermen.
  5. Når regelen er målrettet mot den riktige enhetslisten, kan du lagre endringene.

Administrer distribusjonen av appen din på enheter med Android Go-kompatibilitet

Du kan utelate appen din fra å være tilgjengelig på bestemte enheter, basert på kompatibilitet med Android (Go-utgaven).

Informasjon om Android (Go-utgaven)

Android (Go-utgaven) optimaliserer Android-brukeropplevelsen på enklere enheter som kjører Android 8.1 (API-nivå 27) eller høyere med 1 GB RAM eller mindre. Finn ut hvordan du optimaliserer appene dine for enheter som kjører Android (Go-utgaven).

Konfigurer regler for utelatelse av enheter for Android (Go-utgaven)

1. Åpne Play-konsollen og gå til Enhetskatalog-siden (Utgave > Rekkevidde og enheter > Enhetskatalog).
  2. Velg Utelatte enheter-fanen.
  3. Velg Administrer regler for utelatelse ved siden av «Regler for utelatelse».

4. Velg et alternativ ved siden av «Android Go-utelatelser»:
    • Android Go-utelatelser
      • Ikke utelat Android Go-enheter: Valgt som standard.
      • Utelat Android Go-enheter: Hindrer enheter som kjører Android Oreo (Go-utgaven), i å installere appen din på Google Play.