Förbereda och lansera en version

Med versioner kan du hantera en apps AAB-arkiv (eller APK-fil för appar som skapats före augusti 2021) och sedan lansera appen till en specifik kanal.

Steg 1: Skapa en version

En version är en kombination av en eller flera appversioner som du förbereder inför lanseringen eller uppdateringen av en app. Du kan skapa en version via tre olika testkanaler eller i produktionskanalen:

• Öppet test: Öppna testversioner är tillgängliga för testare på Google Play. Användare kan gå med i testet via dina butiksuppgifter.
  • Slutet test: Slutna testversioner är tillgängliga för ett begränsat antal testare som väljs ut av dig. De kan testa förhandsversionen av appen och skicka feedback.
  • Internt test: Interna testversioner är tillgängliga för upp till 100 testare som väljs ut av dig.
  • Produktionskanal: Produktionsversioner är tillgängliga för alla Google Play-användare i de utvalda länderna.

Obs!

• Du måste ha behörigheten Publicera appar i testkanaler för att kunna skapa en ny version.
  • Utvecklare med personliga konton som har skapats efter den 13 november 2023 måste uppfylla specifika testkrav innan de kan göra sin app tillgänglig på Google Play. Läs mer i den här hjälpcenterartikeln.
  • Det går inte att skapa en ny version när du har kvarstående versioner. Lansera eventuella etapplanserade versioner till 100 % eller ta bort ändringarna på sidan Publiceringsöversikt och släng alla opublicerade versioner först.

Så här kommer du igång med en ny version:

1. Öppna Play Console och navigera till det spår du vill lansera versionen i:
    • Öppet test (Test > Öppet test)
    • Slutet test (Test > Slutet test)
      • Obs! Om du vill skapa en version i en befintlig sluten testkanal väljer du Hantera kanal. Klicka på Skapa kanal om du vill skapa en ny kanal.
    • Internt test (Test > Internt test)
    • Produktion
  2. Klicka på Skapa ny version uppe till höger på sidan.
    • Obs! Om Skapa ny version är inaktiverat kanske du inte har slutfört vissa uppgifter i konfigureringen. De kanske visas på sidan Översikt.

Om du vill redigera en befintlig version kan du öppna relevant versionssida (vilket beskrivs i steg 1 ovan) och klicka på Redigera version.

Tips! Läs artikeln om att konfigurera öppna, slutna eller interna test om du vill veta mer om de olika testtyperna.

Steg 2: Förbered appversionen

1. Förbered din version genom att följa anvisningarna på skärmen:
    • Om det här är den första versionen av appen följer du anvisningarna för att konfigurera appsignering via Play.
    • Lägg till AAB-arkiv.
      • Obs! Appar som har skapats före augusti 2021 kan lägga till AAB-arkiv eller APK-filer för appuppdateringar.
    • Valfritt: Om det här är första gången du skapar en version kan du ändra nyckeln för appsignering. Klicka på Byt nyckel för appsignering i avsnittet Appintegritet. Tänk på detta innan du byter nyckeln:
      • Interna användare och användare av stängda kanaler som redan har installerat appen får inga fler uppdateringar. Dessa användare måste avinstallera appen och ominstallera den för att få uppdateringar.
      • Du kan inte använda några tidigare uppladdade appversioner. Du måste ladda upp appversioner på nytt.
    • Ge versionen ett namn.
    • Ange viktig information.
    • Om du vill ha mer information om något av dessa fält väljer du motsvarande avsnittsrubrik under Förbered nedan.
  2. Spara det du har ändrat genom att välja Spara som utkast.
  3. När du är klar med förberedelserna väljer du Nästa.

Obs! När du har publicerat en app i en öppen kanal går det inte att byta nyckel längre.

Förbereda

Välj rubriken på det avsnitt som du vill läsa mer om nedan.

Appintegritet

Det här avsnittet visar statusen för appsignering via Play. Läs mer om appsignering via Play.

AAB-arkiv

I det här avsnittet kan du ladda upp nya AAB-arkiv eller lägga till dem från biblioteket. Du kan också klicka på ikonen med tre punkter om du vill

• ladda upp en ReTrace-mappningsfil (.txt)
  • ladda upp integrerade felsökningssymboler (.zip)
  • ladda upp en expansionsfil (.obb)
  • ta bort ett AAB-arkiv.

Obs! Appar som har skapats före augusti 2021 kan använda AAB-arkiv eller APK-filer i versioner.

Du kan läsa mer om varför du ska ladda upp ReTrace-mappningsfiler och integrerade felsökningssymboler i Förenkla stackspårningen efter krascher.

Inkluderade

I det här avsnittet kan du se information om AAB-arkiv från tidigare versioner som inkluderas i den här versionen.

Om du klickar på Ta bort tas AAB-arkivet bort från den här versionen. Du hittar AAB-arkivet eller APK-filen igen i utforskaren för AAB-arkiv.

Inte inkluderade

I det här avsnittet kan du se information om AAB-arkiv från tidigare versioner som inte inkluderas i den här versionen.

Om du klickar på Inkludera läggs AAB-arkivet till i den här versionen.

Deklarera behörigheter som appen behöver (gäller inte alla)

När du har lagt till AAB-arkiv eller APK-filer under lanseringen av en app utvärderas de behörigheter som appen efterfrågar. Om känsliga behörigheter och behörigheter som är förknippade med hög risk (till exempel Sms eller Samtalshistorik) efterfrågas kan du behöva fylla i en behörighetsdeklaration och få användningen godkänd av Google Play.

Versionsnamn

Versionens namn visas inte för användarna. Det används bara i Play Console.

Fältet fylls i automatiskt med versionsnamnet på det första AAB-arkivet eller den första APK-filen som läggs till.

Det blir lättare att identifiera versionen om du använder ett namn som är meningsfullt för dig. Det kan till exempel vara versionsnumret (som 3.2.5-RC2) eller ett internt kodnamn (som Banan).

Nyheter i den här versionen

Översikt

Informera användarna om de senaste uppdateringarna i den här versionen av appen. Viktig information ska inte användas i marknadsföringssyfte eller till att uppmana användarna att göra något.

Lägga till viktig information och hantera översättningar

Lägg till en beskrivning av appversionen mellan de relevanta språktaggarna. Språktaggar visas i textrutan för varje språk som appen har stöd för.

Du måste lägga till översättningar innan du kan ändra vilka språk som stöds i appen. När du återgår till sidan Förbereda ny version visas den senaste uppsättningen språk i textrutan.

Se till att språktaggarna är på andra rader än den viktiga informationen när du skriver text. Formatet ska vara följande:

<en-US>

Den viktiga informationen kan vara flera rader lång.

</en-US>

Obs! Den viktiga informationen kan vara upp till 500 Unicode-tecken lång per språk.

Kopiera från en tidigare version

Om du vill kopiera viktig information från en föregående version väljer du Kopiera från en tidigare version. När du väljer en version på nästa skärm kopieras den viktiga informationen och eventuella översättningar till textrutan så att du kan redigera dem ytterligare. Detta ersätter eventuell viktig information som du redan har angett.

Steg 3: Granska och lansera versionen

Förutsättningar: Kontrollera att du har konfigurerat appensbutiksuppgifter, förberett appen för granskning på sidan Appinnehåll och angett priser för appen innan du lanserar versionen.

Viktigt! När du förbereder versionen kan du ha möjlighet att spara eller publicera beroende på om ändringarna du har gjort i appen behöver granskas eller inte. Ändringarna publiceras direkt när du trycker på Publicera. När du sparar ändringarna läggs de till på sidan Ändringarna är redo att skickas in för granskning på sidan Publiceringsöversikt. Där kan du även bestämma när du vill skicka in ändringarna för granskning. Läs mer om att hantera när ändringar publiceras.

Gör så här när du är klar att lansera appen:

1. Öppna Play Console och sidan Versionsöversikt.
  2. Välj högerpilen bredvid den version du vill lansera för att öppna sidan Versionsinformation
    • Tips! Använd sökfältet om du inte hittar versionen.
  3. Välj Visa versionsöversikten i avsnittet Versionsöversikt.
  4. Välj fliken Versioner och sedan Redigera.
  5. Granska utkastversionen, gör eventuella ändringar och välj Nästa. Skärmen Förhandsgranska och bekräfta öppnas. Där kan du förvissa dig om att det inte finns några problem med versionen innan den lanseras till användarna.
  6. Om rubriken Felöversikt visas högst upp på sidan klickar du på Visa mer för att se mer information och åtgärda eventuella problem.
    • Obs! Den lösning som rekommenderas eller krävs kan också visas i tillämpliga fall. Du kan inte publicera appen förrän felen har åtgärdats. Om det bara visas varningar eller mindre problem (eller både och) kan du publicera appen, men vi rekommenderar att du åtgärdar dem innan du publicerar.
  7. Om du uppdaterar en app väljer du en procentandel av användarna.
  8. Välj Börja lanseringen.
    • Om detta är den första produktionsversionen av appen publiceras den på Google Play för alla användare i de valda länderna när du klickar på Börja lanseringen.

Steg 4: Granska versionsinformationen

När du har skapat en version visas följande information om den senaste appversionen som har lanserats i de olika kanalerna i en tabell under Senaste versioner på sidan Versionsöversikt.

• Version: Ett namn som identifierar versionen i Play Console, till exempel ett internt kodnamn eller ett versionsnummer.
  • Kanal: Kanalen som versionen har lanserats i.
  • Versionsstatus: Aktuell status för versionen.
  • Senast uppdaterad: Ett datum och en tidsstämpel som visar den senaste lanseringshändelsen för versionen.
  • Länder/regioner: Antalet länder/regioner där den senaste lanseringen av versionen är tillgänglig. När du har lanserat appversionen i produktionskanalen eller kanalen för öppet eller slutet test kan du rikta in versionen i varje kanal mot användare i olika länder. I den här artikeln kan du läsa om hur du hanterar appens tillgänglighet i olika länder/regioner.

Du kan visa mer detaljerad information genom att klicka på högerpilen och öppna sidan Versionsinformation för versionen, som innehåller följande:

• Versionsöversikt: En uppsättning mätvärden om antal installationer för appen och appens uppdateringar, prestandaproblem och betyg jämfört med tidigare versioner.
  • AAB-arkiv och APK-filer: En lista över nya, behållna och inaktiverade AAB-arkiv och APK-filer som är kopplade till versionen.
  • Viktig information: En lista över tidigare viktig information.
  • Lanseringshistorik: En tidslinje med tidsstämplar för när lanseringen av appen stoppades, återupptogs eller utökades till en ny procentandel av användarna.

Valfritt: Slänga en version

Om du under versionskonfigureringen bestämmer dig för att du inte längre vill fortsätta med versionen kan du slänga den. Processen för att slänga en version varierar beroende på versionens status:

• Utkast: Klicka på Släng utkastversion uppe till höger på sidan. När du gör detta går ändringarna i den här versionen förlorade.
  • Klar att skickas för granskning: Klicka på Släng versionen i versionsöversikten. Versionen tas bort från sidan Publiceringsöversikt och tas inte med i ändringar som ska skickas in för granskning.
  • Granskning pågår eller Klar för publicering: Först måste du ta bort ändringar som håller på att granskas eller som är redo för publicering i publiceringsöversikten. När ändringarna har tagits bort kan du klicka på Släng versionen i versionsöversikten.
  • Obs! Du kan bara slänga den senaste versionen i en kanal, även utkastversioner. Versioner som ingår i en avvisad uppdatering kan inte slängas.

Spåra och hantera versioner på sidan Versionsöversikt

Om du har lanserat flera versioner kan du hålla koll på alla versioner på ett och samma ställe på sidan Versionsöversikt (under Version i menyn till vänster). Där kan du övervaka tillgängligheten för dina appar i olika spår, se i vilka länder/regioner de är tillgängliga och välja att visa specifika uppgifter för enskilda versioner.

Spåra och hantera appändringar på sidan Publiceringsöversikt

På sidan Publiceringsöversikt kan du även styra när vissa ändringar i appen ska skickas in för granskning och publiceras. Läs mer om sidan Publiceringsöversikt.

Relaterat innehåll