Een release voorbereiden en uitrollen

Met een release kun je de Android App Bundle (of de APK voor apps die vóór augustus 2021 zijn gemaakt) van je app beheren en je app uitrollen naar een specifieke track.

Stap 1: Maak een release

Een release is een combinatie van een of meer app-versies die je voorbereidt om een app te lanceren of een app-update uit te rollen. Je kunt een release maken voor 3 verschillende testtracks of voor productie:

• Open test: Open testreleases zijn beschikbaar voor testers op Google Play. Gebruikers kunnen deelnemen aan tests via je winkelvermelding.
  • Gesloten test: Gesloten testreleases zijn beschikbaar voor een beperkt aantal testers die jij kiest. Deze testers kunnen een pre-releaseversie van je app testen en feedback sturen.
  • Interne test: Interne testreleases zijn beschikbaar voor maximaal 100 testers die jij kiest.
  • Productie: Productiereleases zijn beschikbaar voor alle Google Play-gebruikers in de door jou gekozen landen.

Belangrijk:

• Je moet het recht Apps vrijgeven aan testtrack hebben om een nieuwe release te maken.
  • Ontwikkelaars met een persoonlijk account dat na 13 november 2023 is gemaakt, moeten aan specifieke testvereisten voldoen voordat ze hun app beschikbaar kunnen maken op Google Play. Lees dit Helpcentrum-artikel voor meer informatie.
  • Je kunt geen nieuwe release maken als je openstaande releases hebt. Rol gefaseerde releases uit naar 100% of verwijder eerst wijzigingen op de pagina Publicatieoverzicht en verwijder eventuele niet-gepubliceerde releases.

Zo start je je release:

1. Open de Play Console en ga naar de track waarop je je release wilt starten:
    • Open test (Testen > Open test)
    • Gesloten test (Testen > Gesloten test)
      • Opmerking: Selecteer Track beheren om een release te maken voor een bestaande gesloten testtrack. Als je een nieuwe track wilt maken, klik je op Track maken.
    • Interne test (Test > Interne test)
    • Productie
  2. Selecteer rechtsboven op de pagina de optie Nieuwe release maken.
    • Opmerking: Als Nieuwe release maken uitstaat, heb je misschien nog installatietaken open staan die moeten worden afgerond. Deze worden vermeld op de pagina Dashboard.

Als je een bestaande release wilt bewerken, ga je naar de juiste releasepagina zoals beschreven in stap 1 hierboven en klik je op Release bewerken.

Tip: Ga naar Een open, gesloten of interne test opzetten voor meer informatie over testen.

Stap 2: Bereid de release van je app voor

1. Volg de instructies op het scherm om je release voor te bereiden:
    • Als dit je eerste release voor deze app is, volg je de instructies om app-ondertekening van Play in te stellen.
    • Voeg je app-bundels toe.
      • Opmerking: Apps die vóór augustus 2021 zijn gemaakt, kunnen voor app-updates app-bundels of APK's toevoegen.
    • Optioneel: Als dit de eerste keer is dat je een release maakt, kun je je app-ondertekeningssleutel wijzigen. Klik in het gedeelte App-integriteit op App-ondertekeningssleutel wijzigen. Voordat je je sleutel wijzigt, moet je het volgende weten:
      • Gebruikers van interne en gesloten tracks die je app al hebben geïnstalleerd, krijgen geen updates meer. Deze gebruikers moeten de app verwijderen en opnieuw installeren om updates te krijgen.
      • Je kunt geen eerder geüploade app-versies gebruiken. Je moet app-versies opnieuw uploaden.
    • Geef je release een naam.
    • Geef release-opmerkingen op.
    • Voor meer informatie over deze velden selecteer je hieronder de overeenkomende gedeelten onder Voorbereiden.
  2. Selecteer Opslaan als concept om wijzigingen op te slaan die je hebt aangebracht in je release.
  3. Selecteer Volgende als je klaar bent met het voorbereiden van je release.

Opmerking: Nadat je een app naar een open track hebt gepubliceerd, staat de bijbehorende sleutel vast.

Voorbereiden

Selecteer de onderstaande kopjes voor meer informatie.

App-integriteit

In dit gedeelte wordt de status van app-ondertekening van Play getoond. Check meer informatie over het gebruik van app-ondertekening van Play.

App-bundels

In dit gedeelte kun je nieuwe app-bundels uploaden of deze toevoegen vanuit je bibliotheek. Je kunt ook op het icoon met de 3 stippen klikken om het volgende te doen:

• Een ReTrace-toewijzingsbestand (.txt) uploaden
  • Systeemeigen foutopsporingssymbolen (.zip) uploaden
  • Een uitbreidingsbestand (.obb) uploaden
  • Een app-bundel verwijderen

Opmerking: Apps die vóór augustus 2021 zijn gemaakt, kunnen in releases app-bundels of APK's toevoegen.

Ga naar Stacktraces voor crashes verduidelijken voor meer informatie over waarom je ReTrace-toewijzingsbestanden en systeemeigen foutopsporingssymbolen zou moeten uploaden.

Inbegrepen

In dit gedeelte kun je details bekijken over app-bundels uit je vorige release die worden opgenomen in deze release.

Als je op Verwijderen klikt, wordt de app-bundel uit deze release verwijderd. Je kunt de app-bundel of APK terugvinden in de app-bundel-verkenner.

Niet inbegrepen

In dit gedeelte kun je details bekijken over app-bundels uit je vorige release die niet worden opgenomen in deze release.

Als je op Opnemen klikt, wordt de app-bundel toegevoegd aan deze release.

Rechten voor je app declareren (optioneel)

Verzoeken voor rechten worden geëvalueerd tijdens het releaseproces nadat je je app-bundels of APK's hebt toegevoegd. Als je app het gebruik van riskante of gevoelige rechten (zoals Sms of Gesprekslijst) aanvraagt, moet je misschien het declaratieformulier voor rechten invullen en goedkeuring krijgen van Google Play.

Releasenaam

De releasenaam wordt alleen gebruikt in de Play Console en is niet zichtbaar voor gebruikers.

In het veld wordt automatisch de versienaam ingevuld van de eerste app-bundel of APK die je toevoegt aan de release.

Je kunt je release makkelijker herkennen als je een releasenaam toevoegt die iets voor jou betekent, zoals de buildversie ('3.2.5-RC2') of een interne codenaam ('Banaan').

Wat is er nieuw in deze release?

Overzicht

Informeer je gebruikers over recente updates die je in deze release van je app hebt aangebracht. Je mag release-opmerkingen niet gebruiken voor promotiedoeleinden of om gebruikers aan te sporen tot acties.

Release-opmerkingen toevoegen en vertalingen beheren

Voeg de beschrijving voor de release van je app toe tussen de relevante taaltags. Taaltags worden weergegeven in het tekstvak voor elke taal die je app ondersteunt.

Als je de ondersteunde talen van je app wilt wijzigen, moet je eerst vertalingen toevoegen. Als je terugkeert naar de pagina Release voorbereiden, wordt de nieuwste reeks talen weergegeven in het tekstvak.

Als je tekst opgeeft, moet je ervoor zorgen dat de taaltags zich op afzonderlijke regels van de release-opmerkingen bevinden. De indeling moet overeenkomen met het volgende:

<en-US>

De beschrijving voor de release-opmerkingen kan uit meerdere regels bestaan.

</en-US>

Opmerking: Je kunt release-opmerkingen invoeren met maximaal 500 Unicode-tekens per taal.

Kopiëren uit vorige release

Als je de release-opmerkingen van een vorige release wilt kopiëren, selecteer je Kopiëren uit een eerdere release. Selecteer een release op het volgende scherm om de release-opmerkingen en eventuele vertalingen te kopiëren naar het tekstvak zodat je ze verder kunt bewerken. Hierdoor worden eventuele bestaande release-opmerkingen vervangen die je hebt opgegeven.

Stap 3: Beoordeel je release en rol deze uit

Vereiste: Voordat je je release kunt uitrollen, moet je ervoor zorgen dat je de winkelvermelding hebt ingesteld, dat je app is voorbereid voor beoordeling op de pagina App-content en dat je de prijzen van je app hebt ingesteld.

Belangrijk: Als je je release voorbereidt, krijg je de optie Opslaan of Publiceren, afhankelijk van de vraag of de wijzigingen die je hebt aangebracht in je app moeten worden beoordeeld. Als je publiceert, worden je wijzigingen onmiddellijk doorgevoerd. Als je je wijzigingen opslaat, worden ze toegevoegd aan 'Wijzigingen kunnen worden verstuurd voor beoordeling' op de pagina Publicatieoverzicht, waar je kunt aangeven wanneer je de wijzigingen ter beoordeling wilt sturen. Check meer informatie over hoe je kunt beheren wanneer wijzigingen live gaan.

Zodra je klaar bent om je app uit te rollen, doe je het volgende:

1. Open de Play Console en ga naar de pagina Overzicht van releases.
  2. Selecteer naast de release die je wilt uitrollen de pijl-rechts om de pagina Details van release te openen.
    • Tip: Als je je release niet kunt vinden, gebruik je de zoekbalk.
  3. Selecteer in het gedeelte Releaseoverzicht de optie Releasedashboard bekijken.
  4. Selecteer het tabblad Releases en daarna Bewerken.
  5. Check je conceptrelease, breng de nodige aanvullende wijzigingen aan en selecteer Volgende. Het scherm Voorbeeld en bevestigen wordt geopend. Daar kun je nagaan of er geen problemen met je release zijn voordat je deze uitrolt naar gebruikers.
  6. Als je bovenaan de pagina de kop Foutenoverzicht ziet, klik je op Meer tonen om de details te checken en problemen op te lossen.
    • Opmerking: Indien beschikbaar kun je ook de aanbevolen of vereiste oplossing bekijken. Je kunt je app pas publiceren nadat de fouten zijn opgelost. Als je alleen waarschuwingen, kleine problemen of een combinatie hiervan krijgt, kun je je app nog steeds publiceren. We raden je wel aan om deze op te lossen voordat je publiceert.
  7. Als je een bestaande app updatet, selecteer je een uitrolpercentage.
    • Als je je eerste release uitrolt, wordt de optie voor het selecteren van een uitrolpercentage niet weergegeven.
    • Ga naar App-updates vrijgeven met gefaseerde implementaties voor meer informatie over hoe je een gefaseerde implementatie kunt targeten op specifieke landen.
  8. Selecteer Implementatie starten.
    • Als je de eerste release van je app in productie uitrolt en op Implementatie naar productie starten klikt, wordt je app ook gepubliceerd voor alle Google Play-gebruikers in de landen die je hebt geselecteerd.

Stap 4: Check de details van je release

Nadat je een release hebt gemaakt, zie je de volgende informatie voor de nieuwste app-release die je voor elke track hebt uitgerold in een tabel onder Nieuwste releases op de pagina Overzicht van releases.

• Release: Een naam waaraan de release alleen in de Play Console kan worden herkend, zoals een interne codenaam of buildversie.
  • Track: De track waarnaar de release is uitgerold.
  • Releasestatus: De huidige status van je release.
  • Laatst geüpdatet: Een datum en tijdstempel die aangeven wanneer de laatste uitrolgebeurtenis voor je release heeft plaatsgevonden.
  • Landen/regio's: Het aantal landen/regio's waarvoor de laatste uitrol van je release beschikbaar is. Nadat je je app-release hebt uitgerold naar productie, open tests of een gesloten testtrack, kun je je release in elke track targeten op gebruikers in specifieke landen. Lees dit artikel voor meer informatie over hoe je de beschikbaarheid van je app in verschillende landen/regio's beheert.

Voor uitgebreidere informatie klik je op de pijl-rechts. Daarmee open je de pagina Details van release waar je de volgende informatie vindt:

• Releaseoverzicht: Een reeks statistieken over het aantal installaties en updates van je app, prestatieproblemen en de beoordeling vergeleken met eerdere releases.
  • App-bundels en APK's: Een lijst met nieuwe, bewaarde en gedeactiveerde app-bundels en APK's die zijn gekoppeld aan je release.
  • Release-opmerkingen: Een lijst met eerdere release-opmerkingen.
  • Implementatiegeschiedenis: Een tijdlijn die tijdstempels laat zien voor wanneer je app-release werd stopgezet, hervat of aan een nieuw percentage gebruikers werd geleverd.

Optioneel: Een release verwijderen

Als je tijdens het instellen van je release besluit dat je niet meer wilt doorgaan met je release, kun je deze verwijderen. Het proces voor het verwijderen van een release is afhankelijk van de status van de release:

• Concept: Klik rechtsboven op de pagina op Conceptrelease verwijderen. In dat geval gaan de wijzigingen die je in deze release hebt aangebracht verloren.
  • Klaar om voor beoordeling te sturen: Klik in het releaseoverzicht op Release verwijderen. Je release wordt verwijderd uit het Publicatieoverzicht en wordt niet opgenomen in wijzigingen die ter beoordeling worden gestuurd.
  • Wordt beoordeeld of Klaar voor publicatie: Eerst moet je wijzigingen verwijderen die nog worden beoordeeld of die klaar zijn voor publicatie in het publicatieoverzicht. Nadat de wijzigingen zijn verwijderd, klik je in het releaseoverzicht op Release verwijderen .
  • Opmerking: Je kunt alleen de nieuwste release in een track verwijderen, inclusief conceptreleases. Releases die deel uitmaken van een afgewezen update, kunnen niet worden verwijderd.

Releases bijhouden en beheren op de pagina Overzicht van releases

Als je meerdere releases hebt geïmplementeerd, kun je op de pagina Overzicht van releases (onder Release in het linkermenu) op één plek alle releases beheren. Op deze centrale locatie kun je de beschikbaarheid van je apps op verschillende tracks bijhouden, de landen en regio's bekijken waar de apps beschikbaar zijn en afzonderlijke releases selecteren om specifieke details te bekijken.

App-wijzigingen bijhouden en beheren op de pagina Publicatieoverzicht

Op de pagina Publicatieoverzicht kun je ook bepalen wanneer bepaalde wijzigingen in je app ter beoordeling worden gestuurd en gepubliceerd. Ontdek meer informatie over de pagina Publicatieoverzicht.

Gerelateerde content