Publicera appuppdateringar med lansering i etapper

En appuppdatering i produktions- eller testkanalen kan lanseras i etapper. Med lansering i etapper når uppdateringen endast en viss procentandel av användarna och du kan öka andelen med tiden.

Lansering i etapper kan endast användas för appuppdateringar, inte när du publicerar en app första gången.

Användarurval och inriktning

• Både nya och befintliga användare kan få uppdateringar vid lansering i etapper. Användarna väljs ut slumpmässigt vid varje ny versionslansering.
  • När en lansering av en version stoppas och sedan återupptas är det samma grupp användare som påverkas.
  • Om en ny version börjar lanseras i etapper innan lanseringen av den tidigare versionen är klar är det samma grupp användare som får den nya versionen som den föregående (beroende på lanseringens procentandel).
  • Appuppdateringen blir tillgänglig för den procentandel av användarna som är med på lanseringen i etapper, men det kan ta ett tag innan hela gruppen har fått uppdateringen.
  • Användarna får inget meddelande om de får en version av appen som en del av en lansering i etapper.
  • Om du väljer länder för lanseringen i etapper begränsas uppgraderingen till användare som har Google Play-konton på dessa platser.

Konfigurera och upprätthålla en lansering i etapper

Välja procentandel för lansering i etapper

När du lanserar en version väljer du hur stor procentandel av användarna som ska nås av lanseringen. Mer information finns i avsnittet om att förbereda och lansera en version.

Tänk på att procentandelen vid lansering i etapper inte ökas automatiskt. Om du vill utöka en lansering i etapper till en större andel av användarna följer du anvisningarna nedan.

Publicera en lansering i etapper i specifika länder

När du publicerar en app med lansering i etapper kan du välja att börja med ett begränsat antal länder.

• Som standard är lanseringen i etapper tillgänglig i samma länder som du har konfigurerat för appens produktionskanal.
  • Det går inte att ta bort länder när en lansering i etapper har påbörjats.

Så här konfigurerar du landsinriktning:

1. Om det är en produktionsversion som ska uppdateras öppnar du sidan Produktion på Play Console. Om appen testas öppnar du sidan Öppet test eller Slutet test.
  2. Välj fliken Versioner.
  3. Klicka på Redigera vid den version som ska uppdateras.
  4. Om du inte vill ändra något annat i versionen behöver du inte göra något under Förbered på sidan Skapa produktionsversion. Du kan klicka på Granska version längst ned på skärmen och fortsätta till avsnittet Granska och lansera.
  5. Scrolla till avsnittet Lansering i etapper.
  6. Ange en procentandel för lanseringen.
  7. Välj Välj specifika länder/regioner under Tillgänglighet i olika länder och markera kryssrutan bredvid de länder/regioner där appen ska lanseras i etapper. Alternativet Tillgänglighet i olika länder är bara tillgängligt när du uppdaterar en produktionsversion.
  8. Klicka på Starta produktionslanseringen.
Öka antalet procent för lansering i etapper
  1. Om det är en produktionsversion som ska uppdateras öppnar du sidan Produktion på Play Console. Om appen testas öppnar du sidan Öppet test eller Slutet test.
  2. Välj fliken Versioner.
  3. Välj Hantera lansering > Uppdatera lanseringen under versionen som ska uppdateras.
  4. Uppdatera procentandelen för lanseringen.
  5. Klicka på Bekräfta uppdateringen.
Stoppa en lansering i etapper

Om du upptäcker ett problem kan du stoppa en pågående lansering. På så sätt kan du minimera antalet användare som får problem med appen.

När du har stoppat lanseringen får inga ytterligare användare den aktuella versionen av appen. Användare som redan har fått versionen fortsätter att använda den.

Via webbplatsen Play Console

1. Om det är en produktionsversion som ska uppdateras öppnar du sidan Produktion på Play Console. Om appen testas öppnar du sidan Öppet test eller Slutet test.
  2. Välj fliken Versioner.
  3. Välj Hantera lansering > Stoppa lanseringen under versionen som ska stoppas.
Återuppta en lansering i etapper

Om det inte var några problem med det befintliga AAB-arkivet kan du återuppta en lansering i etapper som har stoppats.

Via webbplatsen Play Console

1. Om det är en produktionsversion som ska uppdateras öppnar du sidan Produktion på Play Console. Om appen testas öppnar du sidan Öppet test eller Slutet test.
  2. Välj fliken Versioner.
  3. Välj Hantera lansering under versionen som varit stoppad > Återuppta lansering.
  4. Uppdatera procentandelen för lanseringen.
  5. Klicka på Bekräfta uppdateringen.

Via Play Console-appen

1. Öppna Play Console-appen Console-appen.
  2. Välj en app.
  3. Tryck på kanalen för den version som ska återupptas på kortet Aktiva versioner.
  4. Tryck på Lansering i etapper > Återuppta lansering i etapper > Återuppta.

Tips! Om det var problem med det befintliga AAB-arkivet skapar och lanserar du en ny version med ett åtgärdat AAB-arkiv.

Tips för pågående lansering i etapper

• Om en uppdatering av en app gör så att butiksuppgifterna behöver ändras rekommenderar vi att du uppdaterar butiksuppgifterna när versionslanseringen har nått 100 % av användarna.
  • Vid lansering i etapper kan det vara bra att noga kontrollera felrapporter och feedback från användarna. Användare som får lanseringen i etapper kan lämna offentliga recensioner på Google Play. Läs mer om hur du ser betyg och recensioner med Play Console.

Relaterat innehåll

• Läs mer om hur du lanserar uppdateringar gradvis med lansering i etapper i Play Academy.