Acquisitie en behoud voor je app meten

In dit artikel wordt het acquisitierapport beschreven dat beschikbaar is in de oude Play Console. Dit rapport is vanaf 2 november 2020 niet meer beschikbaar in de Play Console. Je kunt de acquisitie- en behoudgegevens uit dit rapport nog tot 1 augustus 2021 exporteren met Google Cloud Storage. In maart 2021 komt een programmatische export voor het nieuwe acquisitierapport beschikbaar.

Lees dit artikel voor meer informatie over het acquisitierapport dat beschikbaar is in de nieuwe Play Console, waaronder de mogelijkheid om gegevens te exporteren.

Nadat je een app hebt gepubliceerd op Google Play, kun je gegevens bekijken over hoe gebruikers de winkelvermelding van je app vinden en gebruiken.

Als je app in-app-producten en/of abonnementen aanbiedt, kun je ook het volgende bekijken: de gemiddelde opbrengst per gebruiker van je app, en de algehele prestaties van de app wat betreft het omzetten van gebruikers in kopers en terugkerende kopers per acquisitiekanaal of land.

Opmerkingen:

• Het rapport Abonnees is vanaf juli 2019 niet meer beschikbaar.
  • Gegevens over acquisitie en behoud zijn gebaseerd op Pacific Time (PT) en worden dagelijks vernieuwd.
  • Sommige statistieken worden berekend op basis van gegevens van gebruikers die ermee hebben ingestemd hun gegevens cumulatief te delen met ontwikkelaars. De statistieken die we leveren in de Play Console, worden aangepast zodat ze nauwkeuriger overeenkomen met gegevens van al je gebruikers. Historische gegevens kunnen opnieuw worden berekend om gebruikers te tonen die zich hebben afgemeld voor het delen van gebruiksgegevens.
  • Google geeft geen gegevens weer die onder bepaalde minimum drempels vallen. Je ziet deze gegevens mogelijk gegroepeerd in de categorie Overig.

Prestaties bekijken per kanaal of land

Op de pagina Acquisitierapporten van je app kun je bekijken hoe gebruikers de Play Store-vermelding van je app vinden en hoe ze je app gebruiken nadat deze is geïnstalleerd.

Overzicht

Een gebruikerscohort selecteren en bijhouden
  1. Open de Play Console.
  2. Selecteer een app.
  3. Klik in het menu aan de linkerkant op Gebruikers- en aankoopinformatie van app > Acquisitierapporten.
  4. Selecteer het tabblad Behouden installerende gebruikers of Kopers.
    • Behouden installerende gebruikers: Geeft unieke gebruikers weer die de winkelvermelding van je app hebben bezocht, je app vervolgens hebben geïnstalleerd en tot 30 dagen hebben laten staan op hun apparaat.
    • Kopers: Geeft unieke gebruikers weer die de winkelvermelding van je app hebben gezocht en het aantal gebruikers dat een of meer in-app-producten of abonnementen heeft gekocht.
  5. De details van je rapport instellen:
    • Als je wilt schakelen tussen de weergaven van acquisitiekanaal en land, gebruik je het dropdownmenu Meten op basis van.
    • Als je in je rapport gebruikers wilt opnemen die je app hebben geïnstalleerd zonder je winkelvermelding te bezoeken, of voor wie de app vooraf was geïnstalleerd, vink je het vakje aan naast Installaties zonder bezoek aan de winkelvermelding opnemen.
    • Als je een op tijd gebaseerde gebruikerscohort wilt kiezen, gebruik je het dropdownmenu Bezoekers vanaf.

Opmerking: Je kunt alleen op het tabblad Kopers een trackingperiode selecteren. Als je een trackingperiode wilt selecteren, moet je app in-app-producten of abonnementen aanbieden. Anders wordt standaard een trackingperiode van 6 maanden weergegeven.

Bekijk een voorbeeld

Als je je app op 6 januari 2017 hebt geüpdatet met een nieuw icoon en in-app-producten, en vervolgens wilt bekijken hoe dit gedurende een week van invloed was op de prestaties voor gebruiks- en aankoopinformatie van je app, selecteer je het volgende:

• Bezoekers van: 6 januari 2017 - 12 januari 2017

Dit omvat gebruikers die je app nog niet hadden geïnstalleerd op hun apparaten en die de winkelvermelding van je app gedurende deze periode hebben bezocht in de Play Store-app.

• Bereik: Week

Hiermee worden gebruikers bijgehouden die binnen een week na bezoek aan de winkelvermelding van je app in de Play Store-app je app hebben geïnstalleerd of een in-app-item of abonnement op je app hebben gekocht.

Manieren waarop je gebruiks- en aankoopinformatie van je app kunt gebruiken

• Je kunt bekijken hoeveel bezoekers van de winkelvermelding van je app binnen 7 dagen na hun bezoek in de Play Store-app actie hebben ondernomen.
  • Je kunt kopersgegevens van verschillende acquisitiekanalen of landen vergelijken om te ontdekken welke kanalen of locaties de meest waardevolle gebruikers aantrekken.
  • Je kunt perioden vergelijken om na te gaan hoe de statistieken met betrekking tot gebruiks- en aankoopinformatie van je app in de loop der tijd zijn veranderd.
  • Je kunt vergelijken hoeveel installerende gebruikers je app 7 dagen of 30 dagen op hun apparaat geïnstalleerd hebben gehad.

Installaties op de pagina Acquisitierapporten vergeleken met installatiestatistieken

Op de pagina Acquisitierapporten van je app wordt gebruikersactiviteit bijgehouden die kan plaatsvinden na het einde van de periode. Dit betekent dat de installatiestatistieken op de pagina Acquisitierapporten van je app hoger kunnen zijn dan die op de bijbehorende pagina Statistieken voor dezelfde periode.

Bekijk een voorbeeld

Als je de periode van 6 januari 2017 t/m 12 januari 2017 selecteert en bezoekers gedurende een week bijhoudt:

• Een gebruiker die op 11 januari de winkelvermelding van je app bezoekt in de Play Store-app en de app op 15 januari installeert, wordt opgenomen in de installatiegegevens op je pagina Acquisitierapporten. Deze gebruiker wordt nog steeds opgenomen omdat hij de winkelvermelding van je app heeft bezocht binnen de opgegeven periode en zijn activiteit gedurende een week daarna is bijgehouden.
Typen gebruikersstatistieken

Als je gebruiks- en aankoopinformatie van je app per kanaal of land bekijkt, worden de volgende categorieën weergegeven. Houd er rekening mee dat je alleen gebruikersstatistieken te zien krijgt als je over rechten voor 'Financiële rapporten bekijken' beschikt en je app in-app-producten of abonnementen aanbiedt.

• Bezoekers van winkelvermelding: Unieke gebruikers die de winkelvermelding van je app hebben bezocht in de Play Store-app, maar je app niet hebben geïnstalleerd.
  • Nieuwe installerende gebruikers: Unieke gebruikers die je app X dagen na een bezoek aan de winkelvermelding van je app in de Play Store-app hebben geïnstalleerd.
  • In het rapport Kopers
    • Kopers: Unieke gebruikers die X dagen na een bezoek aan de winkelvermelding van je app in de Play Store-app ten minste één in-app-product hebben gekocht of een of meer abonnementsinstanties hebben gestart.
    • Terugkerende kopers: Unieke gebruikers die X dagen na een bezoek aan de winkelvermelding van je app in de Play Store-app minimaal 2 in-app-producten hebben gekocht of 2 of meer abonnementsinstanties hebben gestart.
  • In het rapport Behouden installerende gebruikers
    • Behouden installerende gebruikers: Installerende gebruikers die je app gedurende het weergegeven aantal dagen op ten minste één van hun apparaten geïnstalleerd hebben gehad. Installatie betekent niet dat de app is geopend gedurende deze periode.

Opmerking: Vanaf september 2017 merk je mogelijk een afname in de gegevens met betrekking tot behouden installerende gebruikers voor je app. Dit komt omdat we de periode hebben verkort waarvoor we gegevens met betrekking tot behoud voor herinstallaties updaten.

Opmerking: Installaties die over the air of via internet (play.google.com) zijn voltooid, zijn opgenomen in het acquisitiekanaal Play Store (organisch).

Maandelijkse rapporten downloaden

Je kunt maandelijkse rapporten downloaden en exporteren met gegevens over behouden installerende gebruikers en kopers in het gedeelte Rapporten downloaden van de Play Console.

Je kunt als volgt naar de maandelijkse rapporten op de pagina Acquisitierapporten van je app gaan:

1. Open de Play Console.
  2. Selecteer een app.
  3. Klik in het menu aan de linkerkant op Gebruikers- en aankoopinformatie van app > Acquisitierapporten.
  4. Selecteer Downloaden boven het dropdownmenu Bezoekers vanaf.

Gegevens bekijken per acquisitiekanaal of land

Typen acquisitiekanalen

Wanneer je gebruiks- en aankoopinformatie van je app per kanaal bekijkt, worden de volgende categorieën weergegeven:

• Alle acquisitiekanalen: Het totale aantal unieke gebruikers dat de winkelvermelding van je app in de Play Store-app heeft bezocht.
  • Play Store (organisch): Unieke gebruikers die de winkelvermelding van je app hebben gezien door te browsen of te zoeken in de Play Store-app.
    • Zoeken: Unieke gebruikers die je app op Google Play hebben gevonden via de zoekresultaten. Deze gebruikers worden ook meegeteld in de rij Play Store (organisch).
    • Ontdekken: Unieke gebruikers die je app hebben gevonden op Google Play maar niet via zoekresultaten (bijvoorbeeld door in een categorie te browsen of kaarten met vergelijkbare apps te bekijken). Deze gebruikers worden ook meegeteld in de rij Play Store (organisch).

• Installaties zonder bezoek aan de winkelvermelding: Unieke gebruikers die je app hebben geïnstalleerd zonder je winkelvermelding te zien of voor wie de app vooraf was geïnstalleerd. Omvat installaties rechtstreeks vanuit de zoekresultaten, vanuit de Play Store op internet en installaties die beschikbaar zijn buiten je winkelvermelding. Sideloads zijn hierin niet opgenomen. De trackingperiode en gebruikerscohorten worden gedefinieerd door de installatiegebeurtenis in plaats van het bezoek.
  • Bijgehouden kanalen (UTM): Unieke gebruikers die de winkelvermelding van je app in de Play Store-app hebben bezocht via een met UTM getagde link.
  • Google Zoeken (organisch): Unieke gebruikers die de winkelvermelding van je app hebben bezocht in de Play Store-app via een zoekopdracht op Google.
  • Google Ads: Unieke gebruikers die de winkelvermelding van je app hebben bezocht in de Play Store-app via een Google Ads-advertentie. Gegevens van Google Ads en de Play Console kunnen van elkaar verschillen. Ga voor meer informatie naar Verschillende gegevensbronnen gebruiken hieronder.
  • Externe verwijzende netwerken: Unieke gebruikers die de winkelvermelding van je app hebben bezocht in de Play Store-app via een niet-getagde deep link naar de Play Store.

Opmerking: Vertoningen over the air en op internet (play.google.com) worden niet bijgehouden op de pagina Acquisitierapporten van je app.

Gedetailleerde gegevens

Als je een gedetailleerde weergave van een acquisitiekanaal wilt bekijken, klik je op de naam van het kanaal (indien beschikbaar).

Prestaties meten in verschillende landen

Je kunt als volgt gebruiks- en aankoopinformatie van je app per land bekijken:

1. Open de Play Console.
  2. Selecteer een app.
  3. Klik in het menu aan de linkerkant op Gebruikers- en aankoopinformatie van app > Acquisitierapporten.
  4. Selecteer via het menu 'Meten op basis van' de optie Landen of Landen (Play Store organisch).
    • Landen: Het totale aantal unieke gebruikers die de winkelvermelding van je app hebben bezocht in de Play Store-app.
    • Landen (Play Store organisch): Unieke gebruikers die de winkelvermelding van je app hebben bezocht door te browsen of te zoeken in de Play Store-app.

Opmerking: Gebruiks- en aankoopinformatie per land is vanaf 1 februari 2016 beschikbaar.

De gemiddelde opbrengst per gebruiker bekijken per acquisitiekanaal of land

Als je in-app-aankopen of abonnementen aanbiedt in je app en je beschikt over rechten om financiële gegevens te bekijken, kun je de gemiddelde opbrengst per gebruiker van je app (ARPU) bekijken per acquisitiekanaal of land. Je kunt deze gegevens gebruiken om je acquisitiestrategieën te optimaliseren en inzicht te krijgen in waar je meest waardevolle gebruikers vandaan komen.

De gemiddelde opbrengst per gebruiker wordt berekend door de totale opbrengst van een set gebruikers uit betaalde app-aankopen, in-app-aankopen en abonnementen gedurende de door jou geselecteerde perioden te nemen en te delen door het aantal unieke gebruikers dat overeenkomt met een gebruikersstatistiek (bijvoorbeeld bezoekers van winkelvermeldingen).

Opmerking: Terugbetalingen die tijdens deze periode zijn uitgevoerd, worden verrekend met de totale opbrengst.

1. Open de Play Console.
  2. Selecteer een app.
  3. Klik in het menu aan de linkerkant op Gebruikers- en aankoopinformatie van app > Acquisitierapporten.
  4. Selecteer het tabblad Kopers.
  5. De details van je rapport instellen:
    • Als je wilt schakelen tussen de weergaven van acquisitiekanaal en land, gebruik je het dropdownmenu Meten op basis van.
    • Gebruik het dropdownmenu 'Bezoekers vanaf' om aan te passen hoelang je wilt bijhouden hoeveel gebruikers hebben besteed nadat ze je winkelvermelding voor het eerst hebben bekeken.
  6. Onder elk acquisitiekanaal of land is de gemiddelde opbrengst per gebruiker (ARPU) beschikbaar voor elke categorie gebruikers.

Opmerking: De gemiddelde opbrengst per gebruiker omvat alle typen opbrengsten die worden gegenereerd op Google Play, maar alleen van de gebruikers die bijdragen aan de betreffende statistiek. Een gebruiker moet bijvoorbeeld een in-app- of abonnementsaankoop doen om te worden opgenomen in de statistiek Kopers. Als een app een betaalde app is, bevat de gemiddelde opbrengst per gebruiker voor Kopers ook de kosten voor het kopen van de app.

Diagrammen bekijken en gegevens vergelijken

Als je de gegevens van een acquisitiekanaal wilt weergeven als diagram, vink je een selectievakje naast het kanaal aan. In het diagram geven de weergegeven percentages het conversiepercentage van gebruikers van het ene segment naar het volgende segment aan.

Vergelijking van conversiepercentage met vergelijkbare apps voor Play Store-verkeer

Wanneer je gegevens voor Acquisitie of Landen (Play Store organisch) bekijkt, kunnen er ook gegevens worden weergegeven over het conversiepercentage van de winkelvermelding voor je app in vergelijking met andere apps in dezelfde categorie. Deze vergelijkingen bieden je inzicht in hoe je presteert ten opzichte van vergelijkbare apps op Google Play.

Wanneer er een vergelijking van het conversiepercentage voor vergelijkbare apps beschikbaar is, worden een rode of groene balk en een percentage weergegeven onder je prestatiestatistieken (waaronder Installerende gebruikers en Behouden installerende gebruikers). Het percentage geeft het conversiepercentage van je app aan in verhouding tot de mediaan. Vouw de rij uit om de volgende gegevens te bekijken:

• Groep met vergelijkbare apps: Gebruik de kiezer voor een groep met vergelijkbare apps om een set apps te kiezen waarmee je je app wilt vergelijken.
  • Inkomstenstrategie: Je app wordt vergeleken met andere apps met hetzelfde inkomstenmodel (gratis, betaald of apps met in-app-aankopen of abonnementen).
  • Conversiepercentage: Als je het conversiepercentage van je app wilt bekijken, zoek je de pijl Je app.
  • App-percentiel: Percentielen geven een uitsplitsing van de conversiepercentages voor apps in dezelfde groep met vergelijkbare apps die hetzelfde inkomstenmodel gebruiken.
  • Mogelijkheid: In sommige gevallen zie je een kaart met aanbevelingen waarmee je het conversiepercentage van je app kunt verbeteren.

Opmerking: Vergelijkingen zijn beschikbaar wanneer er voldoende apps zijn waarvan de gespecificeerde groep met vergelijkbare apps overeenkomt met het inkomstenmodel van je app.

Verschillende gegevensbronnen gebruiken

Vanwege verschillende meetmethoden kunnen gegevens met betrekking tot gebruiks- en aankoopinformatie van de app verschillen per bron (bijvoorbeeld Google Ads, Google Analytics en externe bronnen voor het bijhouden van gegevens).

Voorbeeld:

• Gegevens met betrekking tot 'Bezoekers van winkelvermelding' in de Play Console wijken af van klikken in Google Ads, omdat advertentieklikken niet altijd leiden tot een bezoek aan de Play Store. Dit kan gebeuren als een gebruiker op een advertentie klikt maar vervolgens op de knop Terug tikt voordat de Play Store is geladen. Advertentieklikken van dezelfde gebruiker worden slechts één keer geteld in de Play Console.
  • Gegevens met betrekking tot Installerende gebruikers in de Play Console kunnen afwijken van conversiegegevens in Google Ads. De gegevens met betrekking tot Installerende gebruikers omvatten alleen unieke gebruikers die je app voor het eerst hebben geïnstalleerd. Google Ads-conversies omvatten alle installatiegebeurtenissen, waaronder herinstallaties en installaties op meerdere apparaten.

Rapporten downloaden vanuit Google Cloud Storage

Je kunt rapporten openen en downloaden als csv-bestanden vanuit Google Cloud Storage. Rapporten worden dagelijks gegenereerd en in maandelijkse csv-bestanden verzameld.

Gerelateerde content