Advertentie-ID

Vanaf eind 2021 is de advertentie-ID niet beschikbaar als een gebruiker zich afmeldt voor op interesses gebaseerd adverteren of advertentiepersonalisatie. U krijgt een tekenreeks met nullen in plaats van de ID.

De advertentie-ID is een unieke ID voor advertenties die de gebruiker kan resetten en die wordt geleverd door Google Play-services. Deze ID geeft gebruikers meer controle en voorziet ontwikkelaars van een eenvoudig standaardsysteem om inkomsten te blijven genereren met hun apps. Gebruikers kunnen hun ID resetten of zich afmelden voor gepersonaliseerde advertenties (die eerder op interesses gebaseerde advertenties werden genoemd) in Google Play-apps.

Update van Google Play-services in 2021

Als onderdeel van de update van Google Play-services van eind 2021 wordt de advertentie-ID verwijderd als een gebruiker zich in de Android-instellingen afmeldt voor personalisatie via de advertentie-ID. Bij elke poging om de ID op te vragen, krijgt de gebruiker een tekenreeks met nullen in plaats van de ID. We willen ontwikkelaars en providers van advertentie- en analyseservices helpen met naleving van regelgeving en het respecteren van de gebruikerskeuze. Daarom kunnen ze meldingen krijgen voor afmeldingsvoorkeuren. Als je het eerdergenoemde systeem voor meldingen wilt testen, vul je dit formulier in.

Deze gefaseerde uitrol van Google Play-services is vanaf eind 2021 van invloed op apps. Begin 2022 wordt de uitrol uitgebreid naar apps op apparaten die Google Play ondersteunen. Voor essentiële toepassingen anders dan advertenties, zoals analyse en fraudepreventie, gebruik je app-set-ID.

Daarnaast moeten apps die het doel-API-niveau updaten naar 31 (Android 12), een normaal recht definiëren voor Google Play-services in het manifestbestand:

<uses-permission android:name="com.google.android.gms.permission.AD_ID"/>

Sommige SDK's, zoals de SDK voor mobiele advertenties van Google (play-services-ads), hebben dit recht mogelijk al gedefinieerd in het bibliotheekmanifest van de SDK. Als je app deze SDK's als afhankelijkheden gebruikt, wordt het recht AD_ID uit het bibliotheekmanifest van de SDK standaard samengevoegd met het hoofdmanifest van je app, ook als je het recht niet expliciet definieert in het hoofdmanifest van je app. Bekijk meer informatie over het samenvoegen van manifestbestanden op de site voor Android-ontwikkelaars.

Voor sommige Google Play-beleidsregels, zoals het gezinsbeleid, wordt vereist dat apps de advertentie-ID niet gebruiken. Als je app SDK's gebruikt (zoals de SDK voor mobiele advertenties van Google) die het recht AD_ID definiëren in het manifest van de bibliotheek, moet je het volgende element opnemen in je manifest om te voorkomen dat het recht wordt samengevoegd in je app.

<uses-permission android:name="com.google.android.gms.permission.AD_ID" tools:node="remove"/>

Vanaf begin 2022 wordt dit recht voor alle apparaten afgedwongen. Bekijk de API-documentatie voor meer informatie.

Bekijk meer informatie over praktische tips voor unieke ID's.

Advertentie-ID implementeren

Als je de advertentie-ID wilt implementeren in je apps, kun je de Advertising ID API gebruiken.

Beleidsvereisten

Het Programmabeleid voor Google Play-ontwikkelaars vereist dat alle updates en nieuwe apps die naar Google Play worden geüpload, de advertentie-ID (indien beschikbaar op een apparaat) in plaats van andere apparaat-ID's gebruiken voor advertentiedoeleinden. Jij bent ervoor verantwoordelijk dat je apps voldoen aan het beleid voor het gebruik van de advertentie-ID en aan alle andere Play-beleidsrichtlijnen.

Apps die een andere permanente ID dan de advertentie-ID gebruiken, kunnen een waarschuwing voor beleidsschending krijgen via de site van de uitgever of het e-mailadres dat is gebruikt om het account te registreren. Als je een waarschuwing krijgt, moet je ervoor zorgen dat gepubliceerde APK's voldoen aan de richtlijnen voor de advertentie-ID in het Programmabeleid voor ontwikkelaars. Als je een advertentie-SDK van derden gebruikt, neem je contact op met de SDK-maker om een nieuwe versie te krijgen die voldoet aan dit nieuwe beleid.

Aanvullende details

Alles samenvouwen Alles uitvouwen

Permanente ID's, waaronder Android-ID

Beschikbaarheid

Permanente ID's blijven gewoon beschikbaar, omdat er verschillende ondersteunde gebruiksgevallen zijn die niet gerelateerd zijn aan advertenties. Op de langere termijn gaan we aanvullende mogelijkheden evalueren om gebruikers nog betere controle te geven over welke permanente ID's worden geleverd aan derden. Zodra we meer details hierover hebben, maken we dit duidelijk en van tevoren kenbaar.

Gebruik voor niet-advertentiedoeleinden

Je kunt permanente ID's gebruiken zolang je een privacybeleid hebt en de gegevens verwerkt volgens de Distributieovereenkomst voor ontwikkelaars en alle toepasselijke privacywetten in de gebieden waar je je app beschikbaar stelt.

Apparaten targeten zonder een advertentie-ID

Als er geen advertentie-ID aanwezig is, kan je app terugvallen op het gebruik van een permanente of eigen ID, zolang je aan deze voorwaarden voldoet:

Schendingen van het beleid voor advertentie-ID's

Check of de apps in je catalogus voldoen aan de beleidsrichtlijnen voor advertentie-ID's. Je wordt op de hoogte gesteld van potentiële beleidsschendingen via een melding in de Play Console of via e-mailwaarschuwingen die naar het e-mailadres worden gestuurd waarmee het ontwikkelaarsaccount is geregistreerd.

Bekijk meer informatie over schendingen van het beleid voor advertentie-ID's als je nog vragen hebt.

Afmelden voor gepersonaliseerde advertenties
  1. Open de app Instellingen Instellingen-app > Google of open de app Google Instellingen Google Instellingen (afhankelijk van je apparaat).
  2. Selecteer Advertenties onder Services.
  3. Zet Afmelden voor personalisatie van advertenties aan door de schakelaar naar rechts te schuiven zodat deze blauw wordt.

Opmerking: Als je het cachegeheugen wist, raak je je afmeldinstelling kwijt.