Een open, gesloten of interne test opzetten

Met de Play Console kunt u uw app testen onder specifieke groepen of uw test beschikbaar stellen voor gebruikers van Google Play.

Voordat u begint

• E-mailvereisten: Gebruikers hebben een Google-account (@gmail.com) of een G Suite-account nodig om deel te nemen aan een test.
  • Wijzigingen in prijzen en distributie: Als u wijzigingen aanbrengt op de pagina Prijzen en distributie van uw app, heeft dit gevolgen voor de huidige en toekomstige versies van alle tracks.
    • Opmerking over interne tests: In bepaalde landen gelden uitzonderingen voor de distributie en betaling voor interne tests. Ga voor meer informatie naar het gedeelte over het opzetten van een interne test.

• Release
    • We raden u aan uw app te testen voordat u deze voor productie vrijgeeft.
    • Nadat een open, gesloten of interne test voor het eerst is gepubliceerd, kan het een paar uur duren voordat uw testlink beschikbaar is voor testers. Als u aanvullende wijzigingen publiceert, kan het enkele uren duren voordat ze beschikbaar zijn voor testers.
  • Organisaties toevoegen aan een test
    • Als u testers wilt toevoegen die behoren tot een organisatie die Managed Google Play gebruikt, gaat u naar de pagina Prijzen en distributie van uw app en vinkt u het selectievakje aan naast 'Geavanceerde Managed Google Play-functies inschakelen'.
    • Als uw app privé is, moet u de organisatie die aan uw test is gekoppeld ook toevoegen aan uw getargete lijst.
  • Recensies: Testers kunnen geen openbare recensies indienen.
  • Betaalde apps: Als u een betaalde app test met een open of gesloten test, moeten testers deze alsnog kopen. Als u een betaalde app test met een interne test, kunnen testers uw app gratis installeren.

Wat is het verschil tussen interne, gesloten en open tests?

Interne test: Distribueer uw app snel voor interne tests en kwaliteitscontroles.

Gesloten: Maak een gesloten release om pre-releaseversies van uw app met een groter aantal testers te testen. Nadat u uw test met een kleinere groep werknemers of vertrouwde gebruikers heeft getest, kunt u deze uitbreiden naar een open release. Op de pagina App-releases is een alfatrack als uw eerste gesloten test beschikbaar. Indien nodig kunt u ook extra gesloten tracks maken en een naam geven.

Als u een bestaande app test die u eerder heeft gepubliceerd, ontvangen alleen gebruikers in uw testgroep een update voor uw gesloten versie.

Open: Maak een open release als u een test met een grote groep gebruikers wilt uitvoeren en de testversie van uw app op Google Play wilt weergeven. Als u een open test uitvoert, kan iedereen deelnemen aan uw testprogramma en u privéfeedback sturen. Als u deze optie kiest, zorgt u ervoor dat uw app en winkelvermelding klaar zijn om te worden weergegeven op Google Play.

Opmerking: U kunt geen open alfa- of gesloten bètatests meer maken. U houdt nog wel toegang tot bestaande open alfatests die al worden uitgevoerd.

Alles samenvouwen Alles uitvouwen

Tips

Hoe begin ik?

We raden u aan met een interne test te beginnen en vervolgens uit te breiden naar een kleine groep gesloten testers.

Wanneer moet ik een interne test gebruiken?

Wanneer u een interne test maakt, geeft u uw app onmiddellijk vrij aan uw interne testers. Hierdoor kunt u eerder in uw ontwikkelingsproces problemen identificeren en feedback krijgen. Een interne test is:

• Snel: Via de interne testtrack kunt u apps veel sneller distribueren dan via de open of gesloten track. Wanneer u een nieuwe APK of app-bundel in de interne testtrack publiceert, is deze binnen enkele minuten beschikbaar voor testers.
    • Opmerking: Als u een app voor de eerste keer publiceert, kan het maximaal 48 uur duren voordat de interne test van uw app beschikbaar is.

• Flexibel: Een interne test kan worden aangepast aan verschillende teststadia, inclusief interne tests, kwaliteitscontroles en foutopsporing na de lancering.
  • Veilig: Met de interne testtrack wordt uw test-app via de Play Store gedistribueerd naar gebruikers.
Kan ik meerdere tests per app tegelijk uitvoeren?

Als u meerdere tests voor dezelfde app wilt uitvoeren, moet u rekening houden met het volgende:

• U kunt op elk gewenst moment meerdere gesloten tests en één open test uitvoeren.
  • Als een gebruiker zich aanmeldt voor de interne test van uw app, komt deze niet meer in aanmerking voor de open of gesloten test. Als een gebruiker opnieuw toegang wil krijgen tot de open of gesloten test, moet deze zich afmelden voor de interne test en zich opnieuw aanmelden voor de open of gesloten test.

Stap 1: Testdetails instellen

Een testmethode kiezen

Interne test: tot 100 testers beheren

U kunt een lijst met interne testers maken op basis van e-mailadressen. Een interne test kan maximaal 100 testers per app hebben.

Houd bij het opzetten van een interne test het volgende in gedachten:

• Landendistributie: U kunt gebruikers uit elk land toevoegen aan uw interne test. Als een interne tester zich in een land bevindt waar de productieversie of de open of gesloten versie van uw app niet beschikbaar is, ontvangt de gebruiker toch de interne test-APK.
  • Betaling: Voor betaalde apps kunnen testers uw interne testversie gratis installeren. Testers moeten betalen voor in-app-aankopen, tenzij ze ook worden toegevoegd aan een lijst met licentietesters.
  • Uitsluitingsregels voor apparaten: Uitsluitingsregels voor apparaten zijn niet van toepassing op interne testers.
  • Beleids- en beveiligingscontroles: Op interne tests zijn de gebruikelijke beleids- en beveiligingscontroles van Play mogelijk niet van toepassing.

Een interne test starten

Lijst met testers maken

Als u de lijst met testers al heeft gemaakt, gaat u verder met de instructies bij 'Testers toevoegen'.

1. Log in bij de Play Console.
  2. Selecteer in het linkermenu Instellingen Settings gear > Testers beheren > Lijst maken.
  3. Geef een naam op voor uw lijst met testers.
  4. Voeg e-mailadressen toe (gescheiden door komma's) of klik op Csv uploaden. Als u een csv-bestand gebruikt, plaatst u de e-mailadressen elk op een afzonderlijke regel, zonder komma's. Als u een csv-bestand uploadt, overschrijft dit eventuele e-mailadressen die u handmatig heeft toegevoegd.
  5. Selecteer Lijst maken.

Testers toevoegen

1. Log in bij de Play Console.
  2. Selecteer een app.
  3. Selecteer in het linkermenu Releasebeheer > App-releases.
  4. Selecteer Interne test beheren naast de interne testtrack.
  5. Vouw het gedeelte 'Testers beheren' uit. Als het gedeelte 'Testers beheren' leeg is, controleert u of u een APK of app-bundel naar de interne testtrack heeft geüpload.
  6. Selecteer Interne test naast 'Een testmethode kiezen'.
  7. Ga naar het gedeelte Gebruikers en vink het selectievakje aan naast de lijst die u wilt gebruiken.
  8. Kopieer de URL voor aanmelden. Dit is de URL die u met uw testers deelt.
  9. Voeg naast 'Kanaal voor feedback' een e-mailadres of URL toe om de feedback van testers te verzamelen. Gebruikers krijgen het feedbackkanaal van uw app te zien op uw aanmeldingspagina voor testers.
  10. Selecteer Opslaan.
Gesloten test: Testers beheren op basis van e-mailadres

Voor gesloten tests kunt u een lijst van testers maken op basis van e-mailadressen. U kunt maximaal 200 lijsten maken die elk maximaal 2000 gebruikers kunnen bevatten. U kunt maximaal 50 lijsten per track maken.

Een gesloten test starten

Lijst met testers maken

Als u de lijst met testers al heeft gemaakt, gaat u verder met de instructies bij 'Testers toevoegen'.

1. Log in bij de Play Console.
  2. Selecteer in het linkermenu Instellingen Instellingen > Testers beheren > Lijst maken.
  3. Geef een naam op voor uw lijst met testers. U kunt dezelfde lijst gebruiken voor toekomstige tests voor andere apps.
  4. Voeg e-mailadressen toe (gescheiden door komma's) of klik op Csv uploaden. Als u een csv-bestand gebruikt, plaatst u de e-mailadressen elk op een afzonderlijke regel, zonder komma's. Als u een csv-bestand uploadt, overschrijft dit eventuele e-mailadressen die u handmatig heeft toegevoegd.
  5. Selecteer Lijst maken.

Testers toevoegen

1. Log in bij de Play Console.
  2. Selecteer een app.
  3. Selecteer in het linkermenu Releasebeheer > App-releases.
  4. Selecteer Beheren naast de gesloten track.
  5. Vouw het gedeelte 'Testers beheren' uit. Als het gedeelte 'Testers beheren' leeg is, controleert u of u een APK of app-bundel heeft geüpload.
  6. Selecteer Gesloten tests naast 'Een testmethode kiezen'.
  7. Ga naar het gedeelte Gebruikers en vink het selectievakje aan naast de lijst die u wilt gebruiken.
  8. Kopieer de URL voor aanmelden. Dit is de URL die u met uw testers deelt.
  9. Voeg naast 'Kanaal voor feedback' een e-mailadres of URL toe om de feedback van testers te verzamelen. Gebruikers krijgen het feedbackkanaal van uw app te zien op uw aanmeldingspagina voor testers.
  10. Als u een test instelt binnen een organisatie, voert u een organisatie-ID en een naam in het gedeelte 'Organisaties' in.
  11. Selecteer Opslaan.
Gesloten test: testers beheren met Google Discussiegroepen
  1. Log in bij de Play Console.
  2. Selecteer een app.
  3. Selecteer in het linkermenu Releasebeheer > App-releases.
  4. Selecteer Beheren naast de gesloten track.
  5. Vouw het gedeelte 'Testers beheren' uit. Als het gedeelte 'Testers beheren' leeg is, controleert u of u een APK of app-bundel heeft geüpload.
  6. Selecteer Alfatests met Google Discussiegroepen naast 'Testmethode'.
  7. Geef het e-mailadres voor de Google-discussiegroep op in de volgende indeling: yourgroupname@googlegroups.com
  8. Kopieer de URL voor aanmelden. Dit is de URL die u met uw testers deelt.
  9. Als u een test instelt binnen een organisatie, voert u een organisatie-ID en een naam in het gedeelte 'Organisaties' in.
  10. Selecteer Opslaan.

Opmerking: Aangezien Google+ in 2019 wordt beëindigd, kunt u geen Google+ Communities meer aan uw gesloten testtracks toevoegen. Als u Google+ Communities al heeft geconfigureerd om testers te beheren, blijven ze werken tijdens de overgangsperiode. Het is een goed idee om testers in Google+ Communities over te zetten naar Google Discussiegroepen of ze in plaats daarvan te beheren op basis van e-mailadres.

Open test: Uw test-app weergeven op Google Play

Als u een open test instelt, kunnen gebruikers uw test-app vinden op Google Play. Als u deze optie kiest, zorgt u ervoor dat uw app klaar is om te worden weergegeven op Google Play.

• Voor bèta-apps (nieuwe apps waarvoor nog geen productieversie is): Gebruikers kunnen uw open test opzoeken op Google Play. Zodra gebruikers uw vermelding vinden, kunnen ze uw app gewoon installeren.
  • Voor apps met een live productieversie: Gebruikers kunnen zich vanuit uw winkelvermelding aanmelden voor uw open test.

U kunt ook een URL-link op een website of via e-mail delen. Elke gebruiker met de link heeft toegang tot de open test.

Een open test starten

1. Log in bij de Play Console.
  2. Selecteer een app.
  3. Selecteer in het linkermenu Releasebeheer > App-releases.
  4. Selecteer Beheren naast de open track.
  5. Vouw het gedeelte 'Testers beheren' uit. Als het gedeelte 'Testers beheren' leeg is, controleert u of u een APK of app-bundel heeft geüpload.
  6. Selecteer Open testen naast 'Een testmethode kiezen'.
  7. Optioneel: Typ het maximum aantal gebruikers waardoor u uw app wilt laten testen (minimaal 1000). Als u dit niet specificeert, wordt er geen maximumaantal gebruikt.
  8. Kopieer de URL voor aanmelden. Dit is de URL die u met uw testers deelt.
  9. Voeg naast 'Kanaal voor feedback' een e-mailadres of URL toe om de feedback van testers te verzamelen. Gebruikers krijgen het feedbackkanaal van uw app te zien op uw aanmeldingspagina voor testers.
  10. Selecteer Opslaan.
Extra gesloten testtracks maken voor uw ontwikkelingsteams

Soms kunt u extra gesloten testtracks nodig hebben. U heeft bijvoorbeeld verschillende ontwikkelingsteams die bugs binnen verschillende functies moeten verhelpen. Als elk team een eigen testtrack maakt, kan er tegelijkertijd aan de functies worden gewerkt.

Met extra testtracks kunt u een lijst met testers op basis van e-mailadres maken of kunt u testers beheren op basis van Google Discussiegroepen of Google+ Communities. Er geldt geen beperking voor de maximale omvang van deze groepen.

Een extra testtrack maken

1. Log in bij de Play Console.
  2. Selecteer een app.
  3. Selecteer in het linkermenu Releasebeheer > App-releases.
  4. Selecteer Gesloten track maken naast de gesloten track.
  5. Voeg een titel toe voor de track. De tracktitel wordt in de Play Console en de Ontwikkelaars-API voor Google Play als tracknaam gebruikt.
  6. Selecteer Track maken.
  7. Selecteer of u testers wilt beheren op basis van e-mailadres, Google Discussiegroepen of Google+ Communities.
  8. Kopieer de URL voor aanmelden. Dit is de URL die u met uw testers deelt.
  9. Voeg naast 'Kanaal voor feedback' een e-mailadres of URL toe om de feedback van testers te verzamelen. Gebruikers krijgen het feedbackkanaal van uw app te zien op uw aanmeldingspagina voor testers.
  10. Selecteer Opslaan.

Tips en ondersteuning bij het testen

Wanneer u extra gesloten tracks maakt, worden de volgende functies niet ondersteund:

Testers voor Google Play-gameservices beheren

Als u Google Play-gameservices gebruikt, worden groepen met testers automatisch gedeeld tussen uw APK of app-bundel en uw Google Play-gameservices.

Gebruik de schakelaar voor testers op de pagina Gameservices > Testen van uw gameservices om automatisch gebruikers op te nemen die zich hebben aangemeld voor testen van uw APK of app-bundel.

U kunt testers voor Google Play-gameservices als volgt handmatig toevoegen:

1. Log in bij de Play Console.
  2. Klik op Gameservices Games services.
  3. Selecteer een game.
  4. Klik op Testen > Testers toevoegen in het linkermenu.
  5. Voer de e-mailadressen in die u wilt toevoegen. E-mailadressen moeten geldige Google-accounts met Google+ zijn.
  6. Selecteer Toevoegen.

Zodra gebruikers zich hebben aangemeld voor uw testgroep, kunnen ze inloggen via Google+, concept- en gepubliceerde prestaties verdienen en posts plaatsen op concept- of gepubliceerde scoreborden.

Stap 2: Een release maken

Nadat u de details van de test heeft ingesteld, kunt u met deze instructies een release maken en implementeren.

Ga naar app-releases distribueren voor specifieke landen voor meer informatie over de beschikbaarheid van de alfa- en bètatrack van uw app in verschillende landen.

Stap 3: Uw aanmeldings-URL delen met gebruikers

Nadat u een test heeft opgezet, ontvangt u een URL-link naar uw app die u kunt delen met uw testers.
  • De aanmeldingslink wordt alleen weergegeven wanneer een app de status 'Gepubliceerd' heeft. Voor apps met de status 'Concept' of 'In afwachting van publicatie' wordt de aanmeldingslink niet weergegeven.
  • Nadat uw testers op de aanmeldingslink hebben geklikt, wordt uitgelegd wat het betekent om tester te zijn en krijgen uw testers een link voor aanmelden te zien. Elke tester moet zich aanmelden via de link.
  • Als u een gesloten test uitvoert binnen een Google-discussiegroep of een Google+ community, moeten gebruikers lid worden van de groep of community voordat zij zich voor uw test kunnen aanmelden.

Stap 4: Feedback ontvangen

Zodra testers uw app hebben geïnstalleerd, wordt de app binnen enkele minuten automatisch geüpdatet naar de testversie.

Omdat uw testers geen openbare recensies kunnen achterlaten op Google Play, is het een goed idee een feedbackkanaal toe te voegen of uw gebruikers te laten weten hoe ze u feedback kunnen geven (via e-mail, op een website of op een berichtenforum).

Als u een open test uitvoert, kunnen uw testers u ook privéfeedback sturen via Google Play.

Stap 5: Een test beëindigen

U kunt gebruikers als volgt uit de test van uw app verwijderen:

1. Log in bij de Play Console.
  2. Selecteer een app.
  3. Selecteer in het linkermenu Releasebeheer > App-releases.
  4. Selecteer Beheren naast de test die u wilt beëindigen.
  5. Vouw de kaart 'Testers beheren' uit.
  6. Nadat een test is beëindigd, ontvangen testers geen updates, maar blijft de app op hun apparaat staan.
    • Selecteer Track deactiveren om een door u gemaakte gesloten testtrack te verwijderen. U heeft toegang tot gedeactiveerde tracks via de pagina App-releases in het gedeelte 'Gesloten tracks'.
    • Selecteer Testers verwijderen om een open, interne of gesloten alfatest te beëindigen.

Versiecodes en statussen voor testtracks

Vereisten voor versiecodes

Gebruikers ontvangen de versie van de app die:

• de hoogste versiecode heeft die werkt met hun apparaat, en
  • is gepubliceerd naar een track waarvoor de gebruiker in aanmerking komt.

Alle gebruikers komen altijd in aanmerking voor de productietrack. Als een APK met een hogere versiecode is gepubliceerd naar de productietrack dan naar de testtrack waarvoor de gebruiker zich heeft aangemeld, ontvangt de gebruiker de productie-APK.

Gebruikers die in aanmerking komen voor meerdere tracks, ontvangen de APK met de hoogste versiecode die naar die tracks is gepubliceerd.

Gebruikers komen in aanmerking voor een testtrack als het volgende van toepassing is:

• De gebruikers zijn opgenomen in de configuratie voor de beheerde track, en
  • De gebruikers hebben zich aangemeld voor het bijbehorende testprogramma.

Alle gebruikers die zich hebben aangemeld voor het testprogramma, komen bijvoorbeeld in aanmerking voor de open testtrack. Gebruikers die zich hebben aangemeld voor het interne testprogramma, komen niet in aanmerking voor de open en gesloten testtracks, ook niet als ze zijn opgenomen in de configuratie voor beheerde testers. Deze gebruikers zouden geen APK's met een hogere versiecode ontvangen die zijn gepubliceerd naar die tracks.

Bekijk versiebeheer voor uw apps voor meer informatie.

Statussen voor testtracks

Wanneer u uw release implementeert, kunnen er validatieberichten worden weergegeven waarin wordt aangegeven dat gebruikers van een bepaalde track APK's of app-bundels ontvangen die zijn vrijgegeven voor een andere track (wat de fallback-status van de track wordt genoemd).

Fallback-termen en -statussen

• Overschaduwd: Een APK overschaduwt een andere APK wanneer deze geheel of gedeeltelijk wordt gebruikt door dezelfde apparaatconfiguratie en een hogere versiecode heeft.
  • Gepromoveerd: Alle actieve APK's van de track zijn opgenomen in de actieve APK's van de fallback-track (alle actieve bèta-APK's zijn bijvoorbeeld ook opgenomen in productie). Dit kan gebeuren als u eerst een release naar een testtrack uitvoert en vervolgens de geteste APK's vrijgeeft aan een stabielere release.
  • Vervangen: Alle actieve APK's in een track zijn volledig overschaduwd door actieve APK's met hogere versiecodes in de bijbehorende fallback-track. Geen van de APK's in de track wordt geleverd aan gebruikers, omdat ze allemaal een APK uit de fallback-track ontvangen. Dit betekent dat het testprogramma dat wordt vertegenwoordigd door de vervangen track, is afgebroken.
  • Gedeeltelijk overschaduwd: Ten minste één van de actieve APK's in een track is overschaduwd door een APK met een hogere versiecode in de bijbehorende fallback-track. Dit betekent dat sommige bètatesters een APK uit de bètatrack ontvangen, terwijl andere een APK uit de productietrack kunnen ontvangen. Dit duidt waarschijnlijk op een fout bij het toewijzen van versiecodes.

Gerelateerde content