Configurar una prova oberta, tancada o interna

Important: els desenvolupadors amb comptes personals creats després del 13 de novembre de 2023 han de complir uns requisits de prova específics per poder fer que la seva aplicació estigui disponible a Google Play. Llegeix aquest article del Centre d'ajuda per obtenir més informació.

Mitjançant Play Console pots provar l'aplicació amb grups específics o fer una prova oberta en què puguin participar els usuaris de Google Play.

Fer proves de l'aplicació et permet corregir problemes tècnics o problemes relatius a l'experiència d'usuari amb un impacte mínim en els usuaris, de manera que puguis llançar la millor versió de l'aplicació a Google Play.

Abans de començar

• Requisits de correu electrònic: els usuaris necessiten un Compte de Google (@gmail.com) o de Google Workspace per participar en una prova.
  • Canvis en la monetització: si fas canvis en el preu de l'aplicació, afectaran la versió actual i les versions futures de l'aplicació en tots els canals.
  • Canvis en la disponibilitat per país: si fas canvis en els països i les regions on es distribueix l'aplicació, afectaran la versió actual i les versions futures de l'aplicació en tots els canals.
    • Nota: en el cas de les proves internes, hi ha algunes excepcions de monetització i de disponibilitat per país. Per obtenir informació, ves a la secció sobre com es pot configurar una prova interna.
  • Versió:
    • Has de provar l'aplicació per poder llançar-la al canal de producció.
    • Després de publicar per primer cop una prova oberta, tancada o interna, l'enllaç de la prova pot tardar unes quantes hores a estar disponible per als verificadors. Si publiques canvis addicionals, és possible que no estiguin disponibles per als verificadors durant unes quantes hores.
  • Afegir organitzacions a una prova:
    • Per afegir verificadors associats amb una organització que utilitza Google Play gestionat, ves a la pestanya Google Play gestionat de la pàgina Configuració avançada de l'aplicació (Configuració > Configuració avançada) i marca la casella que hi ha al costat de l'opció "Activa".
    • Si l'aplicació és privada, també cal que afegeixis l'organització associada amb la prova a la llista de segmentació.
  • Ressenyes: els suggeriments dels usuaris de la prova no afectaran la puntuació pública de l'aplicació.
  • Aplicacions de pagament: si estàs provant una aplicació de pagament mitjançant una prova oberta o tancada, els verificadors hauran de comprar-la. Si estàs provant una aplicació de pagament mitjançant una prova interna, els verificadors poden instal·lar-la de manera gratuïta.

Diferències entre les proves internes, les tancades i les obertes

Pots crear versions en tres canals de prova abans de llançar l'aplicació al canal de producció. Cada fase de les proves t'ajuda a recollir els suggeriments que necessites per fer millores a l'aplicació durant el seu desenvolupament.

Prova interna: crea una versió de prova interna per distribuir ràpidament l'aplicació entre un màxim de 100 verificadors i fer-ne comprovacions d'assegurament de la qualitat inicials. Et recomanem que executis una prova interna abans de llançar l'aplicació als canals oberts o tancats. Si cal, pots executar proves internes simultàniament amb proves tancades i obertes per a diferents versions de l'aplicació. Pots iniciar una prova interna abans d'acabar de configurar l'aplicació.

Prova tancada: crea una versió de prova tancada per fer proves de versions de prellançament de l'aplicació amb un conjunt més ampli de verificadors i recollir suggeriments més específics. Un cop hagis fet la prova amb un grup reduït de companys o usuaris de confiança, pots ampliar-la a una versió oberta. A la pàgina Prova tancada, hi haurà disponible un canal de prova tancada com a prova tancada inicial. Si cal, també pots crear canals tancats addicionals i assignar-los un nom.

Si fas proves d'una aplicació que has publicat anteriorment, només els usuaris del grup de proves rebran l'actualització de la versió tancada.

Prova oberta: crea una versió de prova oberta per executar una prova amb un grup d'usuaris gran i perquè la versió de prova de l'aplicació estigui disponible a Google Play. Si executes una prova oberta, qualsevol usuari podrà participar en el programa de proves i enviar-te suggeriments privats. Abans de triar aquesta opció, assegura't que l'aplicació i la fitxa de Play Store corresponent estiguin a punt per mostrar-se a Google Play.

Replega-ho tot Desplega-ho tot

Consells

Com començo?

Et recomanem que comencis amb una prova interna i que, més endavant, l'ampliïs a un grup reduït de verificadors en una prova tancada. Els desenvolupadors amb comptes personals creats després del 13 de novembre de 2023 han de complir uns requisits de les proves específics per poder fer que la seva aplicació estigui disponible a Google Play i, per extensió, per poder utilitzar el preregistre. Llegeix aquest article del Centre d'ajuda per obtenir més informació.

Per què he d'executar una prova interna?

En crear una prova interna, pots publicar l'aplicació immediatament per als verificadors interns. Això pot ajudar-te a identificar problemes i rebre suggeriments en una fase primerenca del procés de desenvolupament. Una prova interna és:

• Ràpida: pots distribuir aplicacions mitjançant el canal de prova interna molt més de pressa que amb els canals oberts o tancats. En publicar un Android App Bundle nou al canal de prova interna, estarà disponible per als verificadors en qüestió de minuts.
    • Nota: si publiques una aplicació per primera vegada, estarà disponible immediatament per als verificadors interns, però tindrà un nom i una informació provisionals a la fitxa de Play Store durant 48 hores com a màxim.
  • Flexible: pots adaptar les proves internes a les diferents fases de prova, com ara les comprovacions d'assegurament de la qualitat i la depuració posterior al llançament.
  • Segura: amb el canal de prova interna, l'aplicació de prova es distribueix de manera segura als usuaris mitjançant Play Store.
Puc executar diverses proves per a la mateixa aplicació alhora?

Per fer-ho, has de tenir en compte el següent:

• En qualsevol moment, pots executar diverses proves tancades i una prova oberta.
  • Un usuari que activi la prova interna de l'aplicació ja no serà apte per rebre una prova oberta o tancada. Per obtenir accés a una prova oberta o tancada, primer haurà de desactivar la prova interna i després activar la prova oberta o tancada.

Pas 1: configura els detalls de la prova

Triar un mètode de proves

Prova interna: gestionar fins a 100 verificadors

Pots crear una llista de verificadors interns a partir de les seves adreces electròniques. Una prova interna pot tenir fins a 100 verificadors per aplicació.

En configurar una prova interna, tingues en compte el següent:

• Distribució per països: pots afegir usuaris de qualsevol ubicació a la prova interna. Si un verificador intern es troba en un país on la versió de producció de l'aplicació o la versió de prova oberta o tancada no estan disponibles, l'usuari continuarà tenint accés a la prova interna.
  • Pagament: en el cas de les aplicacions de pagament, els verificadors poden instal·lar la versió de prova interna de manera gratuïta. Els verificadors han de pagar per les compres des de l'aplicació, a menys que també s'afegeixin a una llista de verificadors amb llicència.
  • Regles d'exclusió de dispositius: les regles d'exclusió de dispositius no s'apliquen als verificadors interns.
  • Revisions de polítiques i de seguretat: és possible que les proves internes no estiguin subjectes a les revisions habituals de polítiques i de seguretat de Google Play. No cal incloure a la secció Seguretat de les dades de Google Play les aplicacions que estiguin actives als canals de prova interna.

Iniciar una prova interna

Crear una llista d'adreces electròniques dels verificadors

Si ja has creat una llista d'adreces electròniques, omet aquesta secció i ves directament a les instruccions de la secció "Afegir verificadors".

1. Obre Play Console i ves a la pàgina Prova interna (Proves > Prova interna).
  2. Selecciona la pestanya Verificadors.
  3. A "Verificadors", selecciona l'opció Crea una llista d'adreces electròniques.
  4. Introdueix un nom per a la llista. Pots fer servir la mateixa llista per a proves futures de qualsevol aplicació.
  5. Afegeix les adreces electròniques separades per comes o fes clic a Penja un fitxer CSV. Si utilitzes un fitxer CSV, col·loca cada adreça electrònica en una línia diferent sense cap coma.
    • Nota: si penges un fitxer CSV, se sobreescriuran totes les adreces electròniques que hagis afegit.
  6. Selecciona Desa els canvis i, a continuació, Crea.

Afegir verificadors

1. Obre Play Console i ves a la pàgina Prova interna (Proves > Prova interna).
  2. Selecciona la pestanya Verificadors.
  3. A la taula "Verificadors", selecciona les llistes d'usuaris amb què vols provar la versió.
  4. Proporciona un URL o una adreça electrònica per recollir els suggeriments dels verificadors. El canal per a suggeriments de l'aplicació es mostrarà als usuaris a la pàgina d'activació per a verificadors.
  5. Per compartir la versió amb els verificadors, copia l'enllaç que es pot compartir.
  6. Selecciona Desa els canvis.

Provar aplicacions que no estan totalment configurades

També pots crear una versió de prova interna si l'aplicació no està totalment configurada. Tan bon punt tinguis un app bundle vàlid, pots distribuir l'aplicació ràpidament a un nombre limitat de verificadors. Si vols provar una aplicació que no està totalment configurada, has de tenir en compte el següent:

• Abans que l'aplicació es revisi per primera vegada, els usuaris en veuran un nom provisional a Google Play. Pots trobar el nom provisional al resum de l'aplicació a Tauler.
  • Així que penges un artefacte, el nom del paquet de l'aplicació queda fixat i no es pot canviar.
Prova tancada: gestionar els verificadors per adreça electrònica o mitjançant Grups de Google

En una prova tancada, pots crear una llista de verificadors a partir de les adreces electròniques. Pots crear un total de 200 llistes i cadascuna pot tenir fins a un màxim de 2.000 usuaris. Pots crear fins a 50 llistes per canal.

Introdueix la informació necessària per preparar la versió de prova interna, desa els canvis i selecciona Revisa la versió.

Iniciar una prova tancada

Crear una llista d'adreces electròniques dels verificadors

Si ja has creat la llista de verificadors, omet aquesta secció i ves directament a les instruccions sobre com pots afegir verificadors.

1. Obre Play Console i ves a la pàgina Prova tancada (Proves > Prova tancada).
  2. Selecciona Gestiona el canal.
  3. Selecciona la pestanya Verificadors.
  4. A "Verificadors", selecciona l'opció Crea una llista d'adreces electròniques.
  5. Introdueix un nom per a la llista. Pots fer servir la mateixa llista per a proves futures de qualsevol aplicació.
  6. Afegeix les adreces electròniques separades per comes o fes clic a Penja un fitxer CSV. Si utilitzes un fitxer CSV, col·loca cada adreça electrònica en una línia diferent sense cap coma.
    • Nota: si penges un fitxer CSV, se sobreescriuran totes les adreces electròniques que hagis afegit.
  7. Selecciona Desa els canvis i, a continuació, Crea.

Afegir verificadors

1. Obre Play Console i ves a la pàgina Prova tancada (Proves > Prova tancada).
  2. Selecciona Gestiona el canal.
  3. Selecciona la pestanya Verificadors.
  4. A la secció "Verificadors", pots afegir verificadors per adreça electrònica o mitjançant Grups de Google:
    • Adreça electrònica: aquesta opció està seleccionada automàticament. Si vols utilitzar l'adreça electrònica, només cal que seleccionis les llistes d'usuaris amb què vols provar la versió.
    • Grups de Google: selecciona Grups de Google i introdueix les adreces electròniques del grup de Google, que tenen el format nomdelgrup@googlegroups.com. Només els usuaris que siguin membres dels grups de Google que introdueixis podran participar en la prova.
  5. Proporciona un URL o una adreça electrònica per recollir els suggeriments dels verificadors. El canal per a suggeriments de l'aplicació es mostrarà als usuaris a la pàgina d'activació per a verificadors.

6. Per compartir la versió amb els verificadors, copia l'enllaç que es pot compartir.

7. Selecciona Desa els canvis.
Prova tancada: gestionar els verificadors per organització

En una prova tancada, pots triar quina organització tindrà accés al canal. Els administradors d'aquestes organitzacions poden assignar usuaris perquè provin la versió.

Et recomanem que només afegeixis els verificadors a través de Play Console o bé des de la pàgina de configuració de l'aplicació d'Android que hi ha a la consola d'administració de Google. Si se selecciona un usuari per a la prova tant a Play Console com a la consola d'administració, rebrà la versió més recent de totes les versions disponibles de l'aplicació.

Per afegir un verificador:

1. Obre Play Console i ves a la pàgina Prova tancada (Proves > Prova tancada).
  2. Selecciona Gestiona el canal.
  3. Selecciona la pestanya Verificadors.
  4. A la secció "Gestiona les organitzacions", selecciona Afegeix l'organització.
  5. Introdueix l'identificador i el nom de l'organització que pot accedir al canal.
  6. Selecciona Afegeix.
  7. Selecciona Desa els canvis.
Prova oberta: fer que l'aplicació de prova estigui disponible a Google Play

Si configures una prova oberta, els usuaris poden trobar l'aplicació de prova a Google Play. La teva aplicació ha d'estar preparada per publicar-se a Google Play abans de triar aquesta opció.

• En el cas d'aplicacions amb accés anticipat (aplicacions noves que no s'han publicat al canal de producció): els usuaris poden trobar la prova oberta cercant a Google Play. Quan els usuaris trobin la teva fitxa, podran instal·lar l'aplicació i utilitzar-la.
  • Per a aplicacions amb una versió de producció publicada: els usuaris poden activar la prova oberta des de la teva fitxa de Play Store.

També pots compartir un enllaç d'URL en un lloc web o un correu electrònic. Els usuaris que el tinguin poden accedir a la prova oberta.

Iniciar una prova oberta

1. Obre Play Console i ves a la pàgina Prova oberta (Proves > Prova oberta).
  2. Selecciona la pestanya Verificadors.
  3. Desplega la secció "Gestiona els verificadors". Si la secció "Gestiona els verificadors" està buida, assegura't que hagis penjat un app bundle.
  4. Tria quants verificadors poden utilitzar l'aplicació:
    • Il·limitat: aquesta opció està seleccionada de manera predeterminada.
    • Nombre limitat: pots especificar un límit (ha de ser 1.000 com a mínim).
  5. Proporciona un URL o una adreça electrònica per recollir els suggeriments dels verificadors. El canal per a suggeriments de l'aplicació es mostrarà als usuaris a la pàgina d'activació per a verificadors.
  6. Per compartir la versió amb els verificadors, copia l'enllaç que es pot compartir.
  7. Selecciona Desa els canvis.
Crear canals de prova tancada addicionals per als equips de desenvolupament

En alguns casos, és possible que necessitis canals de prova tancada addicionals. Per exemple, suposem que tens diversos equips de desenvolupament que han de donar resposta a errors en diferents funcions. Si cada equip crea el seu propi canal de prova, els equips poden treballar amb diverses funcions al mateix temps.

Amb canals de prova addicionals, pots crear una llista de verificadors a partir de les adreces electròniques o gestionar els verificadors mitjançant Grups de Google. No hi ha límits de mida per a aquests grups.

Crear un canal de prova addicional

1. Obre Play Console i ves a la pàgina Prova tancada (Proves > Prova tancada).
  2. A prop de la part superior dreta de la pàgina, selecciona Crea.
  3. Introdueix un nom per al canal. El títol del canal s'utilitza a Play Console i a l'API Developer de Google Play com a nom del canal.
  4. Selecciona Crea un canal.
  5. Selecciona la pestanya Verificadors.
  6. A la secció "Verificadors", pots afegir verificadors per adreça electrònica o mitjançant Grups de Google:
    • Adreça electrònica: aquesta opció està seleccionada automàticament. Si vols utilitzar l'adreça electrònica, només cal que seleccionis les llistes d'usuaris amb què vols provar la versió.
    • Grups de Google: selecciona Grups de Google i introdueix les adreces electròniques del grup de Google, que tenen el format nomdelgrup@googlegroups.com. Només els usuaris que siguin membres dels grups de Google que introdueixis podran participar en la prova.
  7. Proporciona un URL o una adreça electrònica per recollir els suggeriments dels verificadors. El canal per a suggeriments de l'aplicació es mostrarà als usuaris a la pàgina d'activació per a verificadors.
  8. Per compartir la versió amb els verificadors, copia l'enllaç que es pot compartir.
  9. Selecciona Desa.

Consells i assistència per a les proves

A l'hora de crear canals tancats addicionals, no s'admeten les funcions següents:

Gestionar els verificadors per als serveis de jocs de Google Play

Si fas servir els serveis de jocs de Google Play, els grups de verificadors es comparteixen automàticament entre la teva aplicació i els serveis de jocs de Google Play.

Els verificadors poden provar els canvis que has desat als projectes de joc, com ara els assoliments i els marcadors, abans de publicar-los per als usuaris reals. Pots gestionar els verificadors un per un utilitzant-ne l'adreça electrònica, o bé pots reutilitzar els mateixos verificadors que tens als canals de versions.

A la pàgina Serveis de jocs de Play > Configuració i gestió > Verificadors, pots utilitzar l'interruptor per a verificadors a fi d'incloure automàticament els usuaris que han activat les proves per a la teva aplicació.

Per afegir manualment verificadors concrets per als serveis de jocs de Google Play:

1. Obre Play Console i ves a la pàgina Verificadors dels serveis de jocs de Play (Serveis de jocs de Play > Configuració i gestió > Verificadors).
  2. Al menú de l'esquerra, selecciona Serveis de jocs de Play > Configuració i gestió > Verificadors.
  3. Escriu les adreces electròniques que vulguis afegir. Han de ser Comptes de Google vàlids que tinguin la sessió iniciada als serveis de jocs de Google Play.
  4. Selecciona Afegeix.

Una vegada els usuaris hagin activat el grup de proves, podran iniciar la sessió mitjançant els serveis de jocs de Google Play, obtenir assoliments i publicar en marcadors (en esborrany o publicats).

Pas 2: crea una versió

Un cop hagis configurat els detalls de la prova de l'aplicació, pots preparar i llançar una versió.

Per obtenir informació sobre com pots gestionar la disponibilitat per país als canals de prova tancada i als de prova oberta de l'aplicació, consulta l'article Distribuir versions de l'aplicació en països concrets.

Pas 3: comparteix l'aplicació amb els verificadors

Si executes una prova oberta o tancada, els verificadors poden utilitzar el seu dispositiu per cercar la teva aplicació de prova a Google Play. Si es tracta d'una prova tancada, l'aplicació de prova només estarà disponible per als verificadors de la llista o del grup.

Si executes una prova interna o tancada abans de fer que l'aplicació estigui disponible mitjançant una prova oberta o llançant-la al canal de producció, els verificadors no podran trobar-la cercant a Google Play. Has de compartir l'URL de Play Store de l'aplicació amb els verificadors perquè puguin baixar-la.

Si per algun motiu els verificadors no troben l'aplicació a Google Play, també tens l'opció de proporcionar-los un enllaç d'activació. A continuació trobaràs algunes notes relatives a l'ús dels enllaços d'activació:

• L'enllaç d'activació només es mostrarà quan l'aplicació estigui publicada. Les aplicacions en fase d'esborrany o pendents de publicació no incorporaran cap enllaç d'activació.
  • Quan facin clic a l'enllaç d'activació, els verificadors rebran una explicació del que significa ser verificador i un enllaç per activar la prova. Cadascun dels verificadors ha de fer servir aquest enllaç per activar les proves.
  • Si executes una prova tancada amb un grup de Google, els usuaris han d'unir-se al grup abans d'activar la prova.

Pas 4: rep suggeriments

Després que els verificadors hagin instal·lat l'aplicació, rebran una actualització automàtica amb la versió de prova en qüestió de minuts.

Els verificadors no poden deixar ressenyes públiques a Google Play sobre la versió de prova de l'aplicació. Per aquest motiu, és recomanable incloure un canal de suggeriments o bé informar els usuaris sobre com poden enviar-te suggeriments (per correu electrònic, en un lloc web o en un fòrum).

Si executes una prova oberta o tancada, els verificadors també et poden enviar suggeriments privats mitjançant Google Play.

Pas 5: finalitza una prova

Per suprimir usuaris de la prova de l'aplicació:

1. Obre Play Console i ves a la pàgina de proves de la prova que vulguis finalitzar:
  2. Cerca la prova que vulguis finalitzar i selecciona Gestiona el canal.
    • Nota: en funció del tipus de prova que vulguis finalitzar i de la quantitat de proves que executis, és possible que no hagis de seguir aquest pas.
  3. A prop de la part superior dreta de la pàgina, selecciona Posa en pausa el canal.
  4. Després de finalitzar una prova, els verificadors no rebran actualitzacions però l'aplicació es mantindrà instal·lada al seu dispositiu.

Codis de versió i estats dels canals de prova

Requisits del codi de versió

Els usuaris reben la versió de l'aplicació amb les característiques següents:

• Té el codi de versió més recent compatible amb el seu dispositiu.
  • S'ha publicat en un canal apte perquè el rebi l'usuari.

Tots els usuaris són sempre aptes per rebre el canal Producció. Si un app bundle amb un codi de versió posterior es publica al canal Producció en lloc de fer-ho al canal de proves que l'usuari havia activat, l'usuari rebrà la versió de producció.

Perquè un usuari sigui apte per rebre un canal de proves, ha de complir els requisits següents:

• Estar inclòs a la configuració del canal gestionat.
  • Haver-se donat d'alta al programa de proves corresponent.

Els usuaris aptes per rebre diversos canals rebran el que tingui el codi de versió més recent que s'hagi publicat als canals corresponents. Per exemple, els usuaris inclosos en una prova oberta són aptes tant per al canal Producció com per al canal Prova oberta. Els usuaris inclosos en una prova tancada són aptes tant per al canal Producció com per al canal Prova tancada. Els usuaris inclosos tant en una prova oberta com en una tancada són aptes per als canals Producció, Prova oberta i Prova tancada.

Els usuaris que hagin activat les proves internes no són aptes per a les proves obertes ni tancades, encara que estiguin inclosos com a verificadors. Aquests usuaris no rebran el codi de versió més recent que s'hagi publicat en aquests canals i només rebran el codi de versió publicat al canal Prova interna.

Per obtenir més informació, consulta l'article sobre com pots establir la versió de l'aplicació.

Estats dels canals de prova

Quan facis el llançament de la teva versió, és possible que vegis missatges de validació que indiquen el moment en què els usuaris d'un canal determinat reben actualitzacions de l'aplicació des d'un altre canal. S'anomena "estat alternatiu del canal".

Termes i estats alternatius

• Cobert: un app bundle en cobreix un altre quan difon una part o tota la configuració del dispositiu i té un codi de versió posterior.
  • Promogut: tots els app bundles actius del canal s'inclouen als app bundles actius del canal alternatiu (per exemple, tots els app bundles actius del canal de prova oberta també estan actius al canal de producció). És possible que ho vegis si primer fas un llançament en un canal de prova i després en fas un altre de més estable que inclogui els app bundles ja provats.
  • Substituït: tots els app bundles actius d'un canal estan completament coberts pels app bundles actius amb codis de versió posteriors al seu canal alternatiu. Cap dels app bundles del canal arriba als usuaris, atès que tots reben un app bundle del canal alternatiu. Això significa que el programa de proves que representa el canal substituït s'ha abandonat.
  • Ocult parcialment: com a mínim un dels app bundles actius d'un canal està ocult per un app bundle amb un codi de versió posterior al seu canal alternatiu. Això significa que alguns dels canals de prova oberta reben un app bundle del canal de prova oberta, mentre que és possible que altres rebin un app bundle del canal de producció. El més probable és que es tracti d'un error a l'hora d'assignar els codis de versió.

Contingut relacionat