APK-uitbreidingsbestanden toevoegen of testen

Als uw app meer dan 100 MB aan geheugen nodig heeft, kunt u uitbreidingsbestanden gebruiken om aanvullende APK-items op te slaan. U kunt twee uitbreidingsbestanden per app opslaan. Elk uitbreidingsbestand kan maximaal 2 GB groot zijn.

Voor APK-bestanden geldt een maximale bestandsgrootte die afhankelijk is van de Android-versie die uw APK ondersteunt:

• 100 MB: APK's die Android 2.3 en hoger targeten (API-niveau 9-10 en 14+)
    • Gebruikers moeten versie 5.2 of hoger van de Play Store gebruiken om APK's van 100 MB te kunnen installeren.
  • 50 MB: APK's die Android 2.2 en lager targeten (API-niveau 8 of lager)

Uitbreidingsbestanden worden gehost zonder aanvullende kosten. Indien mogelijk downloadt Google Play uitbreidingsbestanden wanneer apps worden geïnstalleerd of geüpdatet. In sommige gevallen moeten de uitbreidingsbestanden worden gedownload door uw app.

Als de gecomprimeerde grootte van uw APK op het moment van downloaden (inclusief uitbreidingsbestanden) meer is dan 100 MB, krijgen gebruikers een waarschuwingsdialoogvenster te zien dat ze uw app beter via wifi kunnen downloaden.

Tip: Als u uw app publiceert met de Android App Bundle, kunt u kleinere, efficiëntere apps maken en leveren die gebruikers kunnen installeren.

Typen uitbreidingsbestanden

Wanneer u uitbreidingsbestanden gebruikt, is één bestand het hoofdbestand en het andere een optioneel patchbestand. Optionele patchbestanden worden meestal gebruikt voor kleine updates van het hoofdbestand.

Uitbreidingsbestanden kunnen elk type bestand zijn en worden opgeslagen op de gedeelde opslaglocatie van een apparaat (bijvoorbeeld: SD-kaart of te koppelen USB-partitie) waar uw app toegang tot deze bestanden kan krijgen. Voor elke download wordt een unieke URL voor het uitbreidingsbestand uitgegeven.

Uitbreidingsbestanden beheren

Uitbreidingsbestanden toevoegen of wijzigen

U kunt nieuwe uitbreidingsbestanden uploaden naar of bestaande toevoegen aan APK's in een conceptrelease.

1. Ga naar de Play Console.
  2. Selecteer uw app.
  3. Klik in het linkermenu op Releasebeheer > App-releases.
  4. Selecteer Beheren naast het releasetype dat u wilt updaten.
  5. Sleep of selecteer het APK-bestand van uw app.
  6. Er wordt een lijst met APK's weergegeven die zijn gekoppeld aan uw release. Selecteer het pictogram Toevoegen naast de relevante versiecode.
  7. Kies of u een nieuw bestand wilt uploaden of een bestaand uitbreidingsbestand wilt bijvoegen.
    • Als de APK nog niet is gepubliceerd, kunt u een uitbreidingsbestand wijzigen of verwijderen door een ander bestand of Geen uitbreidingsbestand te selecteren. U kunt uitbreidingsbestanden niet verwijderen uit een bestaande release.
  8. Selecteer Opslaan.
Uitbreidingsbestanden verwijderen

U kunt uitbreidingsbestanden niet verwijderen uit een bestaande release. Als u een uitbreidingsbestand niet langer wilt opnemen in uw APK, maakt u een release met een nieuwe APK waarin het uitbreidingsbestand niet is opgenomen.

Voor APK's die nog niet zijn gepubliceerd, kunt u de bijgevoegde uitbreidingsbestanden op elk gewenst moment wijzigen.

1. Ga naar de Play Console.
  2. Selecteer uw app.
  3. Klik in het linkermenu op Releasebeheer > App-releases.
  4. Selecteer Beheren naast het releasetype dat u wilt updaten.
  5. Er wordt een lijst met APK's weergegeven die zijn gekoppeld aan uw release. Selecteer het pictogram Toevoegen naast de relevante versiecode.
  6. Selecteer de pijl-omlaag Dropdownpijl.
  7. Selecteer Geen uitbreidingsbestand > Opslaan.
Uitbreidingsbestanden testen

Voordat u uw app publiceert, moet u de implementatie van uw uitbreidingsbestand testen.

APK-uitbreidingsbestanden kunnen niet worden getest met concept-apps. Als u APK-uitbreidingsbestanden wilt testen, moet uw APK worden gepubliceerd naar een beschikbare track.