Informatie verstrekken voor het declaratieformulier voor gezondheidsapps

In april 2024 hebben we aangekondigd dat ontwikkelaars met apps in de categorieën Gezondheid en fitness of Medisch op Google Play het declaratieformulier voor gezondheidsapps moeten invullen op de pagina App-content (Beleid > App-content) in de Play Console. Sommige ontwikkelaars moeten dit vóór 31 mei 2024 doen, terwijl andere ontwikkelaars het formulier later dit jaar moeten invullen, afhankelijk van hun deadline. Dit artikel geeft een overzicht van de declaratievereisten voor gezondheidsapps en richtlijnen voor hoe je het formulier invult.

Achtergrond

In april 2024 hebben we een update van ons Beleid voor gezondheidsapps aangekondigd die van toepassing is op een groot aantal apps op Google Play. Als onderdeel van deze update hebben we nieuwe vereisten toegevoegd om Google Play te beveiligen voor gebruikers. Zo vergroten we het vertrouwen in het Google Play-ecosysteem.

Volgens deze nieuwe vereisten moeten ontwikkelaars het declaratieformulier voor gezondheidsapps invullen op de pagina App-content (Beleid > App-content) in de Play Console.

Welke ontwikkelaars moeten de declaratie voor gezondheidsapps in de Play Console invullen?

Alle ontwikkelaars die een app hebben gepubliceerd op Google Play, moeten de declaratie voor gezondheidsapps invullen, waaronder apps in gesloten tests, open tests of productietracks. Dit geldt ook voor vooraf toegewezen en vooraf geladen apps die worden geüpdatet via Google Play.

Ook ontwikkelaars met apps die geen gezondheidsfuncties aanbieden, moeten dit formulier invullen om te bevestigen dat er geen gezondheidsfuncties worden aangeboden via de app.

Ontwikkelaars van systeemservices en privé-apps hoeven de declaratie voor gezondheidsapps niet in te vullen.

Wat ontwikkelaars van gezondheidsfuncties moeten declareren

Als je app gezondheidsfuncties biedt of toegang heeft tot gezondheidsgegevens om niet-gezondheidsfuncties te ondersteunen, declareer je een of meer van de volgende functies in de onderstaande gedeelten. Klik op een gedeelte om het uit of samen te vouwen.

Gezondheid en fitness
  • Activiteit en fitness
    • Apps die fysieke activiteiten, trainingsroutines en trainingen bijhouden en registreren. Dit omvat het bijhouden van vitale lichaamsfuncties met betrekking tot fitness (zoals de hartslag) en het meten van de lichaamssamenstelling en het lichaamsgewicht.
  • Voeding en gewichtsbeheer
    • Tools om je voedingsinname bij te houden, maaltijden te plannen, diëten te beheren en doelstellingen voor gewichtsverlies of -beheersing te ondersteunen. Hieronder vallen ook apps die zijn gericht op specifieke dieetbehoeften of -doelen.
  • Menstruatie bijhouden
    • Tools waarmee gebruikers hun menstruatie kunnen bijhouden en beheren. Deze apps bieden functies zoals de menstruatiecyclus bijhouden, ovulatie bijhouden en voorspellen, en vruchtbaarheidsbewustheid.
  • Slaapbeheer
    • Apps die zijn gericht op het verbeteren en bijhouden van slaappatronen en -kwaliteit. Hieronder kunnen ook functies voor ontspanning vallen, zoals geluiden of begeleide oefeningen om je te helpen slapen.
  • Stressbeheersing, ontspanning, mentale scherpte
    • Apps die begeleiding bieden bij stressbeheersing, mindfulness, meditatie en cognitieve gezondheid. Hieronder kunnen ook games voor hersentraining, ontspanningstechnieken en programma's voor wellnesscoaching vallen.
Medisch
  • Beheer van ziekten en aandoeningen
    • Apps die zich richten op het behandelen van acute of chronische fysieke aandoeningen en ziekten (zoals diabetes en astma) en andere gezondheidsaspecten, zoals bloed- en orgaandonatie, mondgezondheid, botgezondheid, genetische informatie, gehoorverzorging, huidverzorging en oogverzorging.
  • Ondersteuning bij klinische beslissingen
    • Tools die zorgmedewerkers helpen om weloverwogen klinische beslissingen te nemen. Deze apps gebruiken gegevensanalyse, patiëntinformatie, klinische kennis en inzichten op basis van algoritmen. Hieronder vallen ook calculators voor de dosering van geneesmiddelen, tools voor risicobeoordeling en gepersonaliseerde tools voor beheer in de gezondheidszorg.
  • Ziektepreventie en volksgezondheid
    • Tools om immunisatie bij te houden, infectieziekten te beheersen en informatie over de volksgezondheid te verstrekken. Hieronder kunnen ook apps voor contactonderzoek, het volgen van epidemische uitbraken of vaccinaties en controle van de gezondheidsstatus vallen.
  • Noodhulpverlening en EHBO
    • Bronnen voor voorbereiding op noodsituaties, EHBO-instructies en informatie over rampenbestrijding.
  • Services en beheer van de gezondheidszorg
    • Voor het plannen van medische afspraken, herinneringen, services voor zorg op afstand, beheer van medische dossiers, facturering, navigeren door ziektekostenverzekering en hulp bij ouderenzorg. Geschikt voor apps die patiënten in contact brengen met zorgverleners of die de zorglogistiek beheren.
  • Apps voor medische apparaten
    • Apps die geclassificeerd zijn als medische apparaten. Deze apps kunnen onderworpen zijn aan aanvullende regelgeving, zoals goedkeuring door de FDA, vanwege hun potentiële impact op de patiëntenzorg en -veiligheid. Dit omvat, maar is niet beperkt tot, diagnostische tools, systemen voor behandelingsaanbevelingen en software die samenwerkt met medische hardware.
  • Geestelijke en gedragsgezondheid
    • Tools voor hulp bij geestelijke gezondheid, therapie en programma's voor herstel van verslaving
  • Medische naslag en opleiding
    • Educatieve bronnen voor zorgmedewerkers en patiënten, waaronder medische encyclopedieën, behandelrichtlijnen en symptoomcontroles.
  • Medicatie- en behandelingsbeheer
    • Apps voor het beheren van medicatieschema's en apotheekservices en het naleven van behandelplannen. Hieronder kunnen ook pil-ID's, herinneringen voor medicatie en receptbeheer vallen.
  • Fysiotherapie en revalidatie
    • Apps die fysiotherapie-oefeningen en revalidatieprogramma's ondersteunen en de gezondheid van het bewegingsapparaat beheren. Hieronder vallen tools voor mensen met een beperking om toegankelijkheid en mobiliteit te verbeteren.
  • Voortplanting en seksuele gezondheid
    • Tools voor het beheren van de vrouwelijke cyclus, vruchtbaarheidsbehandelingen of het beheer van seksuele gezondheidsziekten en bronnen voor voorlichting over seksuele gezondheid. Hieronder kunnen ook apps vallen die zijn gericht op de specifieke gezondheidsbehoeften van mannen en vrouwen.
Onderzoek naar gezondheidsonderwerpen
  • Onderzoeken, klinische onderzoeken en patiëntengemeenschappen
    • Apps die gebruikers toegang geven tot medische onderzoeken, klinische onderzoeken en patiëntengemeenschappen

Belangrijk: Als je app geen gezondheidsfuncties of toegang tot gezondheidsgegevens biedt om functies voor niet-gezondheidszorg te ondersteunen, geef je het volgende aan:

• Mijn app heeft geen gezondheidsfuncties

Waarom hebben sommige ontwikkelaars 31 mei 2024 als deadline?

Ontwikkelaars met apps in de categorie Gezondheid en fitness of Medisch op Play, of apps die in hun manifest gezondheidsrechten declareren, moeten deze declaratie vóór 31 mei 2024 invullen. Als je app niet in de categorie Gezondheid en fitness of Medisch valt, maar op dit moment wel als zodanig is gecategoriseerd, wijzig je de categorie. Als je app deze rechten niet meer gebruikt, moet je ze uit je app verwijderen in overeenstemming met het Beleid voor rechten en API's die toegang hebben tot gevoelige informatie.

Wat gebeurt er als ontwikkelaars hun deadline missen?

Als je het declaratieformulier niet vóór de toegewezen deadline invult, mag je pas wijzigingen ter beoordeling opsturen nadat je de declaratie hebt ingevuld en ingediend.

De declaratie invullen en indienen

Als je klaar bent om te beginnen, kun je je declaratie voor gezondheidsfuncties in de Play Console zo invullen en indienen:

1. Open de Play Console en ga naar de pagina App-content (Beleid > App-content).
  2. Klik onder Gezondheidsapps op Starten.
  3. Declareer alle gezondheidsfuncties die je app gebruikers biedt. Selecteer alle relevante keuzes en klik op Volgende.
  4. Als je aanvullende informatie moet verstrekken, wordt dit op een 2e pagina gevraagd en moet je alle vragen in de bijbehorende uitvouwbare gedeelten beantwoorden.
  5. Als je klaar bent om de ingevulde declaratie in te dienen, Klik je op Opslaan. Als je wilt teruggaan en iets wilt wijzigen, klik je op Terug om je antwoorden te wijzigen. Als je iets niet zeker weet, klik je op Opslaan als concept en ga je later terug naar het formulier. Als je op Wijzigingen niet opslaan klikt, moet je het formulier opnieuw invullen.

Nadat je de declaratie hebt ingevuld

Nadat je de declaratie voor gezondheidsapps hebt ingevuld en ingediend, wordt de verstrekte informatie door Google beoordeeld als onderdeel van het beoordelingsproces voor apps.

Na 31 augustus 2024 moet voor alle apps een nauwkeurige declaratie voor gezondheidsapps zijn ingevuld waarin de gezondheidsfuncties worden bekendgemaakt die in de app worden ondersteund (ook apps die geen gezondheidsfuncties ondersteunen).

Categorieën en aanvullende informatie voor gezondheidsapps

Lees dit Helpcentrum-artikel voor meer informatie en richtlijnen voor gezondheidsapps.