Krav på apptestning för nya personliga utvecklarkonton

I november 2023 ändrar vi kraven för att publicera nya appar på Google Play för att göra det lättare för utvecklare att testa appar, identifiera problem, få feedback och se till att allt är klart innan de lanseras. Till följd av dessa ändringar måste utvecklare med personliga konton som har skapats efter den 13 november 2023 uppfylla specifika testningskrav innan de kan göra sin app tillgänglig på Google Play.

I den här artikeln får du en översikt över de nya kraven, en sammanfattning av de olika testkanalerna på Play Console och information om vad utvecklare med personliga konton behöver göra för att deras appar ska bli tillgängliga för användare på Google Play.

Vi inför testningskrav för nyskapade personliga konton

Testning är en viktig del av apputvecklingsprocessen. Genom att regelbundet köra tester mot appen kan du verifiera appens användbarhet och att den fungerar som den ska innan du gör den tillgänglig för allmänheten. Detta minimerar effekterna av eventuella tekniska problem eller problem med användarupplevelsen, så att du kan lansera den bästa versionen av appen. Utvecklare som regelbundet använder testverktygen i Play Console innan apparna publiceras kan tillhandahålla upplevelser av högre kvalitet, som i sin tur kan ge bättre betyg och bättre resultat på Google Play.

Vi inför nya testningskrav för att göra det lättare för alla utvecklare att leverera appar av hög kvalitet. Utvecklare med personliga konton som skapats efter den 13 november 2023 måste testa sina appar innan de kan publiceras och börja distribueras på Google Play. Vissa funktioner på Play Console, till exempel Produktion (Version > Produktion) och Förhandsregistrering (Version > Test > Förhandsregistrering) inaktiveras tills utvecklarna uppfyller dessa krav.

Översikt över testningskrav

Om du har ett nytt personligt utvecklarkonto måste du köra ett slutet test av appen med minst 20 testare. Testarna ska ha deltagit löpande under åtminstone de senaste 14 dagarna. När du uppfyller dessa kriterier kan du ansöka om produktionsåtkomst via översikten i Play Console så att du kan distribuera appen på Google Play. När du ansöker måste du svara på några frågor som hjälper oss att förstå appen, testningsprocessen och om appen är redo för produktion.

Du kan läsa mer om de olika typerna av testkanaler och kraven för var och en av dem nedan. Där hittar du även mer information om hur du ansöker om åtkomst till produktionskanalen.

Förstå olika testkanaler och deras krav

I Play Console finns olika typer av testkanaler, så att du gradvis kan utöka testningen och förbättra appen tills den blir redo att distribueras till miljarder användare på Google Play.

• Internt test: Innan du är klar med konfigureringen av appen kan du snabbt distribuera versioner till en liten grupp av egna godkända testare. Det kan hjälpa dig att identifiera problem och få feedback i ett tidigt skede. Testarna får vanligtvis tillgång till versionerna några sekunder efter att du lagt till dem i Play Console. Intern testning är valfri, men vi rekommenderar att du börjar med den här typen av testning.
  • Slutet test: Med ett slutet test kan du dela appen med en större grupp användare som du själv kontrollerar. På så sätt kan du åtgärda problem och se till att appen följer Google Plays policy innan den lanseras. Du måste köra ett slutet test innan du kan ansöka om att publicera appen i produktionskanalen. När du ansöker om åtkomst till produktionskanalen måste minst 20 testare delta i det slutna testet. De måste ha deltagit kontinuerligt under de senaste 14 dagarna. Du kan starta ett slutet test när du är klar med konfigureringen av appen.
  • Öppet test: Innebär att du kan göra appens testversion synlig på Google Play. Om du kör ett öppet test kan vem som helst delta i testprogrammet och skicka privat feedback till dig. Förvissa dig om att appen och butiksuppgifterna är redo att göras synliga på Google Play innan du väljer det här alternativet. Ett öppet test är tillgängligt när du har åtkomst till produktionskanalen.
  • Produktionskanalen: Här gör du appen tillgänglig för miljarder användare på Google Play. Innan du kan ansöka om att publicera appen i produktionskanalen måste du köra ett slutet test som uppfyller våra kriterier. När du ansöker måste du även svara på några frågor om det slutna testet. När du ansöker om åtkomst till produktionskanalen måste minst 20 testare delta i det slutna testet. De måste ha deltagit kontinuerligt under de senaste 14 dagarna.
Sammanfattning av testningskraven per kanal

Du kan använda tabellen nedan som referens och för att snabbt kontrollera syftet med varje kanal och vilka kraven är (om det finns några) för att få åtkomst till respektive kanal.

Kanaltyper Syfte Krav för att få åtkomst till kanalen
Internt test Du kan snabbt distribuera versioner till en liten grupp med egna godkända testare för att identifiera problem och få tidig feedback (innan eller efter att appen har konfigurerats). Inget.
Slutet test Du kan dela appen med en större grupp användare som du har kontroll över så att du får möjlighet att åtgärda problem och se till att appen följer Google Plays policyer innan den lanseras. Appen måste ha konfigurerats klart.
Öppet test

Du kan göra testversionen av appen synlig på Google Play, och då kan vem som helst delta i testet och skicka privat feedback till dig.

Du måste ha åtkomst till produktionskanalen för att genomföra öppna test.
Produktionskanalen Du kan göra appen tillgänglig för miljarder användare på Google Play.

Innan du kan ansöka om åtkomst till produktionskanalen måste du köra ett slutet test med minst 20 användare som deltar i 14 dagar.

När du uppfyller kriterierna kan du ansöka om åtkomst till produktionskanalen genom att svara på några frågor om testet, appen och dess produktionsberedskap i Play Console.

Vägledning och bästa metoder för slutna test

Du kan läsa mer om hur du designar, utvecklar och distribuerar Android-appar på Google via länkarna nedan.

Rekrytera testare

Det vanligaste sättet att rekrytera testare är att använda sina personliga och professionella nätverk. Du kan till exempel kontakta vänner, familj, kollegor eller klasskamrater och be dem att bli betatestare för appen. Du kan även kontakta grupper där det är troligt att du hittar användare och aktivt rekrytera dem för att testa din app. Om du till exempel skapar en app för crossfitentusiaster kan du ta kontakt med en lokal klubb eller kontakta dina målanvändare via olika onlinegrupper. Du kan även göra inlägg om appen på sociala medier och be följarna att registrera sig för att delta i test.

Om möjligt bör du rekrytera en varierad grupp testare för att identifiera fel och problem med användbarheten som kan vara specifika för vissa typer av användare eller enheter. Av samma skäl bör du även rekrytera testare som du tror är representativa för appens framtida användare. Om du till exempel utvecklar en produktivitetsapp för företag bör du rekrytera testare som är verksamma inom olika branscher där du tror att appen kan vara populär. Ju närmare testanvändarna befinner sig dina målanvändare, desto mer användbar feedback får du.

Interagera med testarna

När du har rekryterat en grupp betatestare är det viktigt att du ger dem tydliga anvisningar om hur de testar appen och rapporterar fel. Tala om för testarna vilken typ av feedback du vill ha. Uppmuntra testarna att använda så många av appens funktioner som möjligt för att få heltäckande feedback.

Inkludera en feedbackkanal eller tala om för användarna hur de kan ge dig feedback (till exempel via e-post, en webbplats eller ett forum). Testarna kan även ge dig privat feedback via Google Play.

Obs! Var tydlig med att testarna måste fortsätta delta i det slutna testet kontinuerligt i minst 14 dagar.

Samla in och visa feedback från användare

Om du har en app i testningskanalen kan du komma åt och svara på feedback från användare i Play Console. Användarnas feedback visas bara för dig och kan inte ses på Google Play.

1. Öppna Play Console och sidan Feedback för test (Betyg och recensioner > Feedback för test).
  2. Bestäm hur du vill bläddra i din feedback.
    • Filtrera: Om du vill ta fram feedback utifrån kriterier (som datum, språk, svarsstatus, appversion, enhet osv.) väljer du bland de tillgängliga filtren.
    • Söka: Använd sökrutan om du vill hitta specifika ord i din feedback.
Tips! Spara den feedback du får. Genom att läsa den igen senare kan det bli lättare att identifiera vanliga teman eller problem som du vill åtgärda på kort eller lång sikt för att förbättra appen. Vi ber dig även att sammanfatta din feedback från testningen när du ansöker om åtkomst till produktionskanalen.

Agera på feedback från användare

Under appens testperiod ska du svara på testarnas feedback och åtgärda eventuella fel som de hittar. Detta leder till

• att användarupplevelsen i appen förbättras
  • att sannolikheten för att du beviljas åtkomst till produktionskanalen ökar
  • en ökad sannolikhet för att du undviker negativa recensioner när du börjar distribuera appen på Google Play.

Avancerad testning

Vägledningen i den här artikeln är bara en utgångspunkt för att hjälpa dig förstå grunderna i testning när du förbereder dig för att distribuera din första app. Allt eftersom du blir mer erfaren som utvecklare kan du utforska mer avancerade testningsresurser och tekniker för att optimera appens kvalitet. Du kan till exempel läsa mer om att testa appar på Android och grunderna i testning på webbplatsen Android Developers.

I Play Console finns även en rad funktioner som kan hjälpa dig att identifiera problem med appen. Du kan konfigurera och köra en förlanseringsrapport för att identifiera problem i förväg, innan appen når användare. Detta gör du via en detaljerad rapport med problem, varningar och fel som du kanske vill undersöka och åtgärda.

Köra slutna test

Läs mer om hur du konfigurerar och kör ett slutet test på den här sidan i hjälpcentret.

Ansöka om åtkomst till produktionskanalen

När du uppfyller kraven för slutna test kan du ansöka om åtkomst till produktionskanalen. Gör så här:

1. Gå till instrumentpanelen.
  2. Klicka på Ansök om åtkomst till produktionskanalen.

Du måste sedan besvara följande frågor om det slutna testet, appen och dess produktionsberedskap. Frågorna är uppdelade i tre avsnitt:

• Om det slutna testet
  • Om appen/spelet
  • Produktionsberedskap

Om du behöver vägledning om hur du anger information i varje avsnitt utökar du avsnitten nedan.

Del 1: Berätta om ditt slutna test

Med hjälp av informationen du anger i avsnittet Om det slutna testet kan vi säkerställa att apparna har testats på ett tillfredsställande sätt innan de publiceras på Google Play. Det hjälper oss att skydda användarna från appar av låg kvalitet, förhindra spridning av skadlig programvara och minska antalet bedrägerier.

Du behöver ange följande för att slutföra det här avsnittet:

1. Berätta om det var enkelt att rekrytera testare för appen genom att välja ett av alternativen i listan. Det hjälper oss att förstå hur utvecklarna upplever Google Plays testningskrav.
  2. Ange information om testarnas engagemang under det slutna testet. Exempel på relevant information:
    • om testarna har använt alla funktioner i appen
    • om testarnas användning stämmer överens med hur du förväntat dig att en produktionsanvändare skulle använda appen och, om så inte är fallet, vilka skillnader du förväntat dig
  3. slutligen ska du sammanfatta den feedback du har fått från testarna och berätta för oss hur du samlade in denna feedback.
  4. Klicka på Nästa.
    • Obs! Om du klickar på Ignorera eller avslutar utan att välja nästa och slutföra ansökan om åtkomst till produktionskanalen sparas inte ändringarna.
Del 2: Berätta om appen/spelet

Informationen du anger i avsnittet Om appen/spelet ger oss mer relevant information om appen eller spelet, så att vi kan förstå appen eller spelet bättre. Dina svar visas inte på Google Play och påverkar inte vilka funktioner och tjänster du kan komma åt via Play Console, hur appen eller spelet visas eller din behörighet till Google Plays utvecklarprogram.

Du behöver ange följande för att slutföra det här avsnittet:

1. Tala om vilken appens eller spelets avsedda målgrupp är. Var så specifik som möjligt.
  2. Den andra frågan varierar något beroende på om du är app- eller spelutvecklare:
    • För appar: Beskriv på vilket sätt appen är till nytta för användarna. Om du inte är säker på vad vi menar med detta kan du besöka webbplatsen Android Developers och läsa mer om appkvalitet på Google Play.
    • För spel: Beskriv vad som får ditt spel att sticka ut.
  3. Berätta hur många installationer du förväntar dig att appen eller spelet får under det första året. Intervallen är stora, så välj det alternativ som du anser är mest troligt. Det kan vara en grov uppskattning.
  4. Klicka på Nästa.
    • Obs! Om du klickar på Ignorera eller avslutar utan att välja nästa och slutföra ansökan om åtkomst till produktionskanalen sparas inte ändringarna.
Del 3: Berätta för oss om din produktionsberedskap

Informationen du anger i avsnittet Produktionsberedskap hjälper oss att förstå om appen eller spelet är redo för produktion.

Du behöver ange följande för att slutföra det här avsnittet:

1. Berätta vilka ändringar du har gjort i appen eller spelet utifrån dina lärdomar från det slutna testet.
  2. Beskriv hur du kom fram till att appen eller spelet var redo för produktion.
  3. Klicka på Använd.
    • Obs! Om du klickar på Ignorera eller avslutar utan att ansöka om åtkomst till produktionskanalen sparas inte ändringarna.

När du har ansökt om åtkomst till produktionskanalen

När du har skickat din ansökan om åtkomst till produktionskanalen granskar vi den. När granskningen är klar skickar vi ett e-postmeddelande till kontots ägare med en uppdatering. Det tar vanligtvis sju dagar eller mindre, men ibland kan det ta längre tid.

Om appen inte är klar att publiceras kan du behöva fortsätta testa den. Det kan till exempel vara att den inte har 20 testare som har valt att delta i det slutna testet eller att testarna inte interagerade med appen under det slutna testet.

Om ansökan godkänns får du åtkomst till produktionskanalen (Version > Produktionskanal) och kan göra appen tillgänglig för miljarder användare på Google Play när du anser att den är klar. Du kan även använda öppna test (Version > Testning > Öppet test). Vi rekommenderar att du testar appen noggrant innan du publicerar den i produktionskanalen och rutinmässigt testar alla framtida uppdateringar du gör.

Vanliga frågor

Vad menar ni med att testare måste ha deltagit kontinuerligt under de senaste 14 dagarna innan jag kan ansöka om åtkomst till produktionskanalen?

Det innebär att vi inte räknar testare som har valt att delta, testat funktionen under mindre än 14 dagar och sedan slutat delta. Även om användaren väljer att delta igen och då deltar i sammanlagt 14 dagar räknas det inte. De 14 dagarna måste vara i följd för att du ska uppfylla kriterierna, d.v.s. 20 testare som deltar och som har testat appen/spelet i 14 dagar i följd.