Meer informatie over het Google Play-beleid voor foto- en videorechten

Foto's en video's op het apparaat van een gebruiker worden beschouwd als persoonlijke en gevoelige gebruikersgegevens en moeten worden behandeld met de meest zorgvuldige best practices voor privacy. Deze gevoelige informatie maakt gebruikers kwetsbaar voor lekken of maakt ze tot een doelwit voor misbruik. Als we deze toegang tot een minimum beperken, worden ontwikkelaars minder belast met de verwerking van zulke gevoelige gegevens. We beperken het bereik van hoe brede toegang tot foto's en video's kan worden verkregen op Google Play om de privacy van gebruikers verder te beschermen. Alleen apps waarvoor brede toegang tot foto's nodig is, mogen de rechten READ_MEDIA_IMAGES en READ_MEDIA_VIDEO behouden. Voor apps die eenmalig of beperkt foto- en videobestanden gebruiken, wordt verzocht een systeemkiezer te gebruiken, zoals de Android-fotokiezer.

Vorig jaar heeft Android voor gebruikers een nieuwe privacybeschermende fotofunctionaliteit geïntroduceerd: de Android-fotokiezer. De kiezer wordt in je app geïntegreerd zonder dat je extra opslagrechten hoeft te verkrijgen en is de optimale manier om je gebruikers en app te beveiligen. De fotokiezerbibliotheek wordt ook gebackport naar Android 4.4, zodat je al je gebruikers makkelijk deze vereenvoudigde functionaliteit kunt bieden. Met de fotokiezer kunnen gebruikers je app toegang geven tot alleen geselecteerde afbeeldingen en video's in plaats van hun hele mediabibliotheek. Bekijk de handleiding voor ontwikkelaars van Fotokiezer voor meer informatie over hoe je de kiezer implementeert.

Overzicht

Het beleid voor het recht Foto's en video's van Play vereist het volgende:

1. Apps die eenmalig of incidenteel toegang tot deze bestanden nodig hebben, kunnen een systeemkiezer gebruiken, zoals de Android-fotokiezer.
  2. Apps die brede toegang nodig hebben tot foto- en videobestanden in de gedeelde opslag op apparaten, moeten een juiste toegangsbeoordeling doorlopen en een kerntoepassing aantonen waarvoor permanente of regelmatige toegang tot foto's, afbeeldingen of video's van bestanden is vereist.

Lees het beleid volledig door en zorg dat je dit begrijpt en eraan voldoet. Ontwikkelaars die het beleid op het moment van de deadline niet naleven, kunnen te maken krijgen met handhavingsmaatregelen.

Informatie over de tijdlijn

We gaan uit van de volgende tijdlijn voor de uitrol van het Beleid voor foto- en videorechten. Deze tijdlijn kan worden gewijzigd. Eventuele updates worden in dit artikel gepost.

• Oktober 2023: We hebben het nieuwe Beleid voor foto- en videorechten aangekondigd.
  • Halverwege 2024: Apps die eenmalig of incidenteel om toegang tot foto's vragen, wordt gevraagd een systeemfotokiezer te gebruiken en de rechten READ_MEDIA_IMAGES en READ_MEDIA_VIDEO uit het app-manifest te verwijderen.

• Begin 2025: Alleen apps met kernfunctionaliteit met brede toegang mogen de rechten READ_MEDIA_IMAGES en READ_MEDIA_VIDEO gebruiken.

Veelgestelde vragen

Wat houdt eenmalig of incidenteel gebruik van foto's of videobestanden in?

Enkele voorbeelden van eenmalig of incidenteel gebruik van foto's of videobestanden zijn het uploaden van een profielfoto, het uploaden van een afbeelding voor een playlist of het uploaden van een foto van een controle voor online bankieren. Bij incidenteel gebruik is het gebruik van foto's of video's geen kernfunctionaliteit van je app. Als je app eenmalig of incidenteel wordt gebruikt voor foto- of videobestanden, mag je het recht READ_MEDIA_IMAGES of READ_MEDIA_VIDEO niet gebruiken. We je raden aan een systeemkiezer te gebruiken om de privacy van de gebruiker te beschermen.

In welke gevallen mag ik de rechten READ_MEDIA_IMAGES en READ_MEDIA_VIDEO gebruiken?

Apps waarvan de kernfunctionaliteit draait om brede toegang tot foto's en video's, mogen de bovengenoemde rechten gebruiken. Foto- of videobeheerdersapps en galerij-apps zijn de meest voorkomende geschikte apps die deze rechten mogen gebruiken.

Hoe wordt 'kernfunctionaliteit van de app' gedefinieerd?

We beschouwen kernfunctionaliteit als het hoofddoel van een app. Dit betekent dat de functie die je in je app-beschrijving vermeldt, centraal staat in de werking van je app. Zonder deze functie werkt je app niet.

Wat zijn de criteria om te slagen voor de beoordeling voor toegang tot rechten?

De app moet niet alleen voldoen aan alle andere relevante beleidsregels van Google Play, maar ook een kerngebruik aantonen waarvoor voortdurende of regelmatige toegang tot foto- of videobestanden in de gedeelde opslag vereist is.

Welke apps hebben 'brede toegang tot foto's' nodig?

Apps waarvan de kernfunctie het bewerken, beheren en onderhouden van foto- of videogalerijen omvat, hebben brede toegang tot foto's en video's nodig op het apparaat van een gebruiker. Deze apps worden vaak 'galerij-apps' genoemd.

Gelden er uitzonderingen op dit beleid?

Permanente privé- en zakelijke apps voor apparaatbeheer zijn vrijgesteld van deze beleidsvereiste.

Moet ik de rechten READ_MEDIA_IMAGES en READ_MEDIA_VIDEO uit mijn app-manifest verwijderen?

Ja. Als je app geen brede toegang tot foto's en video's nodig heeft via een ondersteunde kerntoepassing, verwijder je de rechten voor mediatoegang vóór de beleidsdatum uit de app om aan dit beleid te voldoen.

Waarom zou je kiezen voor een kiezerfunctionaliteit?

Brede toegang tot mediabestanden in gedeelde opslag werkt misbruik in de hand en kan schadelijk zijn voor gebruikers en ontwikkelaars. Een kiezer is elegant en efficiënt en helpt ontwikkelaars om onnodige toegang tot gevoelige gegevens te voorkomen. Door de toegang tot gegevens tot een minimum te beperken, verklein je ook de kans dat je app het slachtoffer wordt van lekken of het doelwit van exploits. Kiezers bieden een consistente gebruikerservaring, voldoen aan de verwachtingen van gebruikers als het gaat om privacy tijdens het gebruik van je app en zorgen voor een veilige en vertrouwde Google Play-ervaring.

Hoe makkelijk is het om de fotokiezer te integreren in mijn app?

Je kunt de Android-fotokiezer makkelijk integreren in je app en de tool wordt automatisch geüpdatet. Zo hebben de gebruikers van je app altijd toegang tot uitgebreide functionaliteit zonder dat er codewijzigingen nodig zijn. Voeg versie 1.7.0 of hoger van de androidx.activity-bibliotheek toe om de integratie van de fotokiezer te vereenvoudigen.

Met welke versies van Android is de fotokiezer compatibel?

De fotokiezer is beschikbaar op apparaten met Android 11 (API-niveau 30) of hoger die wijzigingen krijgen in modulaire systeemcomponenten via Google-systeemupdates. Oudere apparaten met Android 4.4 (API-niveau 19) tot en met Android 10 (API-niveau 29) en Android Go-apparaten met Android 11 of 12 die Google Play-services ondersteunen, kunnen een backport-versie van de fotokiezer installeren.

Moet ik de Android-fotokiezer gebruiken of kan mijn app andere kiezerintegraties gebruiken?

Je hoeft de Android-fotokiezer niet te gebruiken en kunt zo nodig andere systeemkiezers integreren.

Wat als een gebruiker mijn app geen brede toegang tot mediabestanden geeft?

In overeenstemming met het Beleid voor beperkte rechten moet je voldoende alternatieven bieden om tegemoet te komen aan gebruikers die geen brede toegang verlenen tot mediabestanden op hun apparaat. Hieronder valt ook het bieden van een meer transactionele methode (bijvoorbeeld via een systeemkiezer), waarbij gebruikers de functie of functionaliteit van je app nog steeds kunnen gebruiken. Je kunt ook een aangepaste app-functionaliteit bieden waarbij gebruikers de toepasselijke functionaliteit van je app nog steeds kunnen gebruiken.