Opprett og administrer abonnementer

I mai 2022 innførte vi endringer i hvordan abonnementsprodukter defineres og administreres i Play-konsollen. Hvis du har abonnementer og vil vite hvordan disse endringene påvirker dem, kan du lese artikkelen Nylige endringer av abonnementer i Play-konsollen.

På denne siden forklarer vi hvordan du oppretter og administrerer abonnementer i Play-konsollen. Vi anbefaler at du leser denne artikkelen for å gjøre deg kjent med konsepter, objekter og funksjonalitet tilknyttet abonnementer før du fortsetter.

Når du bruker Play-konsollen, må du konfigurere og administrere abonnementer, standardabonnementer og tilbud i den rekkefølgen.

Tilgjengelighet

Hvis du er på et sted som støttes for selgerregistrering, kan du bruke faktureringssystemet for Google Play.

Hvis du er på et sted som støttes, og vil begynne å bruke funksjonene i faktureringssystemet i Google Play i appene dine, kan du konfigurere en betalingsprofil og gå gjennom dokumentasjonen om API-et for faktureringssystemet for Google Play.

Opprett og administrer abonnementer

Klikk på en del nedenfor for å vise eller skjule den.

Opprett nye abonnementer

Før du oppretter et abonnement, må du planlegge produkt-ID-ene dine nøye. Produkt-ID-ene må være unike for appen din, og de kan ikke endres eller gjenbrukes etter at de er opprettet.

• Produkt-ID-er må begynne med et tall eller en liten bokstav, kan inneholde understreker (_) og punktum (.) og kan maksimalt bestå av 40 tegn.
  • Merk: Produkt-ID-en android.test er ikke tilgjengelig for bruk, og det samme gjelder alle produkt-ID-er som begynner med android.test.

Sørg for at du forstår ansvaret du har

Før du oppretter et abonnement, må du gå gjennom retningslinjene våre for abonnementer. Det er svært viktig at du forstår og overholder disse retningslinjene. Du må være åpen om tilbudet ditt overfor brukerne. Dette omfatter å oppgi tydelig informasjon om vilkårene for tilbudet, abonnementskostnadene, hvor ofte brukerne faktureres, og om det kreves abonnement for bruk av appen. Brukere skal ikke måtte utføre flere handlinger for å kunne gå gjennom denne informasjonen.

I tillegg må apper med abonnementstjenester eller -innhold ha tydelige brukergrensesnitt/brukeropplevelser for å sikre at brukerne enkelt kan finne og velge ulike alternativer. Eksempel: Hvis du selger abonnementer i appene dine, må du sørge for at appene inneholder tydelig informasjon om hvordan brukerne kan administrere eller si opp abonnementet. Appene dine må også ha en enkel løsning for å si opp abonnementet på nettet.

Slik oppretter du abonnementer:

1. Åpne Play-konsollen og gå til Abonnementer-siden (Tjen penger > Produkter > Abonnementer).
  2. Klikk på Opprett et abonnement.
  3. Skriv inn abonnementsdetaljene dine.
    • Produkt-ID: Produkt-ID-en må begynne med et tall eller en liten bokstav, kan inneholde understreker (_) og punktum (.) og kan maksimalt bestå av 40 tegn.
    • Navn: Et kort navn på abonnementet ditt på opptil 55 tegn. Brukere ser dette navnet i e-poster og abonnementssenteret.
      • Som utvikler må du være åpen om abonnementstjenester og -innhold du tilbyr i appen din.
      • Abonnementsnavnet må gjenspeile tilbudet ditt nøyaktig. Du kan for eksempel ikke gi abonnementet navnet «kostnadsfri prøveperiode».
  4. Klikk på Opprett.
  5. Klikk på Endre abonnementsinformasjon for å se og endre «Abonnementsdetaljer»-siden. Her kan du legge til mer informasjon.
  6. Ved siden av «Fordeler» klikker du på + Legg til fordel og skriver inn en beskrivelse av en funksjon eller egenskap ved abonnementet. Du kan legge til opptil fire fordeler (opptil 40 tegn hver).
    • Fordeler bør fremheve abonnementsfunksjonene for å gi brukerne en bedre forståelse av hva de får, for eksempel «Fullstendig katalog med TV-serier og filmer».
    • Siden ikke alle brukere er kvalifisert for en promoteringspris eller kostnadsfri prøveperiode, skal fordelen ikke nevne kostnadsfri prøveperiode eller pris, for eksempel «Prøv 7 dager kostnadsfritt».
  7. Ved siden av «Beskrivelse» skriver du inn en valgfri beskrivelse av abonnementet. Denne er til egen, intern bruk og vises ikke til brukere på Google Play.
  8. Det kan hende du må oppgi informasjon om produktet du distribuerer, i henhold til forbrukerlovgivning eller for skatteformål. I så fall ruller du ned til delen «Avgifter og overholdelse av regler» og klikker på Administrer innstillinger. Finn ut mer om innstillinger for avgifter og overholdelse av regler.
  9. Klikk på Lagre endringer.

For å gjøre abonnementet tilgjengelig for brukere på Google Play må du opprette og aktivere minst ett standardabonnement. Vær oppmerksom på at når du har opprettet et standardabonnement, kan du ikke lenger slette abonnementet. I stedet må du arkivere abonnementet når du slutter å selge det.

Endre eksisterende abonnementer
  1. Åpne Play-konsollen og gå til Abonnementer-siden (Tjen penger > Produkter > Abonnementer).
  2. Ved siden av abonnementet du vil endre, klikker du på høyrepilen for å se abonnementsdetaljene.
  3. Klikk på Endre abonnementsinformasjon, og gjør endringene.
  4. Klikk på Lagre endringer.

Opprett og administrer standardabonnementer

Klikk på en del nedenfor for å vise eller skjule den.

Opprett og aktiver standardabonnementer

Før du oppretter et standardabonnement, må du planlegge standardabonnement-ID-ene nøye. Standardabonnement-ID-ene må være unike i et abonnement for appen din, og de kan ikke endres eller gjenbrukes etter at standardabonnementet er aktivert.

Standardabonnement-ID-er må begynne med et tall eller en liten bokstav. Du kan bruke tall (0–9), små bokstaver (a–z) og bindestreker.

Slik oppretter du standardabonnementer:

1. Åpne Play-konsollen og gå til Abonnementer-siden (Tjen penger > Produkter > Abonnementer).
  2. Ved siden av abonnementet du vil opprette et standardabonnement for, klikker du på høyrepilen for å se abonnementsdetaljene.
  3. Klikk på Legg til standardabonnement.
  4. Skriv inn standardabonnement-ID-en. Standardabonnement-ID-en må være unik i et abonnement, og den kan ikke endres eller gjenbrukes etter at standardabonnementet er aktivert.
  5. Velg fornyelsestypen:
    • Fornyes automatisk: Fornyes automatisk, med mindre brukeren sier opp abonnementet.
    • Forhåndsbetalt: Brukerne må betale manuelt for å forlenge abonnementet sitt.
  6. Hvis du oppretter et standardabonnement som fornyes automatisk, må du definere følgende:
    • Faktureringsperiode: Velg varigheten til abonnementsrettigheten. Tilgjengelige faktureringsperioder er
      • 1 uke
      • 4 uker
      • 1 måned
      • 3 måneder
      • 6 måneder
      • 1 år
    • Skåneperiode: Velg hvor lenge brukerne får beholde abonnementsrettighetene sine så lenge betalingen for fornyelse avvises.
    • Midlertidig abonnementsstopp: Velg hvor lang tid det kan gå før abonnementet avsluttes hvis problemet med betaling for fornyelse ikke løses. Denne perioden med midlertidig abonnementsstopp starter etter en eventuell skåneperiode. Når abonnementet er stoppet midlertidig, skal ikke brukerne ha tilgang til noen av abonnementsrettighetene.
    • Endringer av abonnementer og tilbud: Velg hvordan eventuelle gjenværende betalte dager skal behandles når brukerne bytter tilbud.
    • Abonner på nytt: Hvis dette er aktivt, kan brukerne kjøpe et utløpt abonnement med automatisk fornyelse i Play-butikken.
  7. Hvis du oppretter et forhåndsbetalt standardabonnement, må du definere følgende:
    • Varighet: Velg varigheten til abonnementsrettigheten. Du kan velge mellom disse alternativene:
      • 1 dag
      • 3 dager
      • 1 uke
      • 4 uker
      • 1 måned
      • 2 måneder
      • 3 måneder
      • 4 måneder
      • 6 måneder
      • 8 måneder
      • 1 år
    • Tillat forlengelse: Hvis dette er aktivt, kan brukerne forlenge varigheten til aktive forhåndsbetalte abonnementer i Play-butikken.
  8. (Valgfritt) Legg til etiketter for å identifisere standardabonnementet eller tilbudet i API-et. Etiketter kan brukes til å fastslå hvilket tilbud som skal vises når brukeren er kvalifisert for flere enn ett. Du kan legge til opptil 20 etiketter.
  9. Øverst til høyre i «Pris og tilgjengelighet»-delen klikker du på Administrer tilgjengeligheten for ulike land/regioner. Slik velger du hvor standardabonnementet skal være tilgjengelig:
    • Brukere kan bare kjøpe abonnementene dine i regionene der standardabonnementet er tilgjengelig. Brukerens Google Play-land brukes til å avgjøre hvilke standardabonnementer som er tilgjengelige for vedkommende.
    • Hvis du velger å gjøre standardabonnementet ditt tilgjengelig i «Nye land/regioner», når Google legger til støtte for nye kjøpervalutaer i land der du allerede distribuerer appen din, gjør vi automatisk standardabonnementet tilgjengelig også. Finn ut mer om å tilby apper i flere valutaer.
  10. Klikk på Bruk når du har gjort valgene dine.

Slik angir du prisen for et standardabonnement i flere land/regioner samtidig:

1. Klikk på Oppdater prisene, og velg landene/regionene du vil angi priser for.
  2. Klikk på Angi pris.
  3. Angi prisen og valutaen du vil bruke, uten avgifter.
    • Denne prisen blir konvertert til riktig valuta for hvert land / hver region, avgifter legges til for virkekretser der de skal inkluderes, og deretter kan prisen bli tilpasset noe etter lokale standarder.
  4. Klikk på Oppdater.
  5. Klikk på Lagre.

Slik angir du prisen for et standardabonnement i ett land eller én region:

1. Klikk på blyantikonet i «Pris»-kolonnen i tabellen for å angi en pris for dette stedet.
    • Avgifter legges til automatisk når du oppgir en pris.
    • I regioner der Google Play ikke støtter lokal valuta, kan du angi tilgjengeligheten for prisen på standardabonnementet i USD eller EUR.
  2. Klikk på Lagre.

Slik aktiverer du standardabonnementet:

1. Klikk på Lagre.
  2. Klikk på Aktivér for å gjøre standardabonnementet tilgjengelig for brukerne.
Endre eksisterende standardabonnementer

Hvis du vil endre prisene for standardabonnementer, kan du først lese om hvordan du endrer standardabonnementer og tilbudspriser.

Slik endrer du standardabonnementer:

1. Åpne Play-konsollen og gå til Abonnementer-siden (Tjen penger > Produkter > Abonnementer).
  2. Ved siden av abonnementet du vil endre, klikker du på høyrepilen for å se abonnementsdetaljene.
  3. Under «Standardabonnementer og tilbud» klikker du på høyrepilen ved siden av standardabonnementet du vil endre.
  4. Klikk på Lagre endringene når du er ferdig.

Merk: Når du fjerner en region fra standardabonnementet, er ikke standardabonnementet lenger tilgjengelig for nye kjøp for brukere i den regionen. Standardabonnementer som fornyes automatisk, fortsetter imidlertid å fornyes automatisk, selv om regionen fjernes fra standardabonnementet.

Deaktiver standardabonnementer eller aktiver dem på nytt

Du kan deaktivere standardabonnementer for å forhindre nye kjøp. Det påvirker ikke eksisterende abonnementer. Slik deaktiverer du standardabonnementer:

Viktig: Hvis du deaktiverer et standardabonnement, blir alle de tilhørende tilbudene også deaktivert.

Slik deaktiverer du standardabonnementer:

1. Åpne Play-konsollen og gå til Abonnementer-siden (Tjen penger > Produkter > Abonnementer).
  2. Ved siden av abonnementet du vil endre, klikker du på høyrepilen ved siden av standardabonnementet du vil deaktivere.
  3. Under «Abonnementer og tilbud» klikker du på høyrepilen for å se informasjon om standardabonnementet.
  4. Klikk på Deaktiver øverst til høyre på siden.

Slik aktiverer du standardabonnementer på nytt og tillater nye kjøp:

1. Åpne Play-konsollen og gå til Abonnementer-siden (Tjen penger > Produkter > Abonnementer).
  2. Ved siden av abonnementet du vil endre, klikker du på høyrepilen for å se abonnementsdetaljene.
  3. Under «Standardabonnementer og tilbud» klikker du på høyrepilen ved siden av standardabonnementet du vil aktivere på nytt.
  4. Klikk på Aktivér nederst på siden.

Opprett og administrer tilbud

Klikk på en del nedenfor for å vise eller skjule den.

Opprett og aktiver tilbud

Før du oppretter et tilbud, må du planlegge tilbuds-ID-ene dine nøye. Tilbuds-ID-ene må være unike i et standardabonnement, og de kan ikke endres eller gjenbrukes etter at tilbudet er aktivert.

Tilbuds-ID-er må begynne med et tall eller en liten bokstav. Du kan bruke tall (0–9), små bokstaver (a–z) og bindestreker.

Før du begynner å opprette et tilbud, bør du være obs på dette:

• Du må forklare hva du tilbyr, på en tydelig måte i eventuelle kampanjer og splash-skjermer i appen.
  • Du må også gi tydelig informasjon om vilkårene for tilbudet. Dette inkluderer kostnadene for abonnementet, hvor ofte brukerne faktureres, hvordan de kan si opp, samt om det kreves et abonnement for å kunne bruke appen. Brukerne skal ikke måtte utføre flere handlinger for å gå gjennom denne informasjonen.
  • Det er valgfritt å opprette tilbud – det er ikke nødvendig for å gjøre standardabonnementet ditt tilgjengelig.
  • Du må ha et lagret standardabonnement (utkast eller aktivt) for å opprette tilbud. Tilbud er alltid knyttet til ett enkelt standardabonnement.
  • Som standard er tilbud tilgjengelige for de samme regionene som det tilknyttede standardabonnementet. I tilbud kan du eventuelt begrense tilgjengeligheten til et delsett av regionene for standardabonnementet.

Slik oppretter du tilbud:

1. Åpne Play-konsollen og gå til Abonnementer-siden (Tjen penger > Produkter > Abonnementer).
  2. Ved siden av abonnementet du vil endre, klikker du på høyrepilen for å se abonnementsdetaljene.
  3. I «Standardabonnementer og tilbud»-delen klikker du på Legg til tilbud.
  4. Fra rullegardinlisten velger du standardabonnementet du vil legge til tilbudet i, og deretter klikker du på Legg til tilbud.
    • Vær oppmerksom på at tilbud bare kan legges til i standardabonnementer som fornyes automatisk
  5. Skriv inn en tilbuds-ID. Tilbuds-ID-en må være unik i et standardabonnement, og den kan ikke endres eller gjenbrukes etter at tilbudet er aktivert.
  6. Tilbudet arver automatisk tilgjengeligheten til standardabonnementet det er knyttet til. For å endre dette, klikk på Administrer tilgjengeligheten i forskjellige land/regioner. Du kan bare velge regioner standardabonnementet ditt er målrettet mot.
  7. Velg kvalifikasjonskriteriene for tilbudet for å fastslå hvilke kunder tilbudet er tilgjengelig for: Anskaffelse av nye kunder, Oppgrader eller Bestemmes av utvikleren. Finn ut mer om tilbudskvalifisering.
  8. Velg et av disse alternativene for tilbud for anskaffelse av nye kunder:
    • Har aldri hatt dette abonnementet: Dette tilbudet er tilgjengelig for brukere som aldri har hatt dette abonnementet.
    • Har aldri hatt noe abonnement: Dette tilbudet er tilgjengelig for brukere som aldri har hatt noe som helst abonnement i appen din.
  9. For å få et oppgraderingstilbud må du fylle ut følgende felt:
    • Nåværende abonnement: Tilbudet er bare tilgjengelig for brukere som har dette abonnementet nå.
    • Gjeldende faktureringsperiode: Tilbudet er bare tilgjengelig for brukere som har denne faktureringsperioden. Dette kan for eksempel være nyttig hvis du vil opprette et årlig oppgraderingstilbud for brukere som har et månedlig standardabonnement eller tilbud.
    • Grense for antall innløsninger: Grense for hvor mange ganger en bruker kan kjøpe dette tilbudet (én gang eller ubegrenset).
  10. Hvis tilbudet bestemmes av utvikleren, er det du som definerer kvalifiseringslogikken i appen din. Dette kan for eksempel være nye sjanser til kostnadsfrie prøveperioder eller tilbud for å vinne tilbake frafalte abonnenter.
  11. (Valgfritt) Legg til etiketter for å identifisere standardabonnementet eller tilbudet i API-et. Etiketter kan brukes til å fastslå hvilket tilbud som skal vises når brukeren er kvalifisert for flere enn ett. Du kan legge til opptil 20 etiketter.

Slik kan du legge til faser i tilbud:

1. Under «Faser» klikker du på Legg til fase for å legge til faser med kostnadsfri prøveperiode og/eller introduksjonspriser. Tilbud må inneholde minst én prisfase.
  2. Velg type prisfase:
    • Type: Velg fasetype blant disse alternativene:
      • Engangsbetaling: Abonnentene betaler på forskudd for en bestemt periode.
      • Gjentakende betaling: Abonnentene betaler hver periode for et spesifisert antall perioder.
      • Kostnadsfri prøveperiode: Abonnentene har fått et bestemt antall dager, uker, måneder eller år uten å betale noe.
        • Kostnadsfrie prøveperioder må være mellom 3 dager og 3 år.
    • Varighet: Angi antall dager, uker eller måneder for kostnadsfrie prøveperioder og engangsbetalinger.
    • Faktureringsperioder: Velg antall faktureringsperioder for gjentakende betalinger.
    • Prisoverstyringer: Velg hvilken type prisoverstyring du vil bruke for enkeltbetalinger eller gjentakende betalinger:
      • Fast beløp: Et fast beløp, for eksempel USD 5.
      • Rabattprosent: En prosentrabatt på standardprisen, for eksempel 50 %.
      • Rabattbeløp: Et fast rabattbeløp på standardprisen, for eksempel USD 1 i rabatt.

Slik angir du pris eller rabatt i flere land/regioner samtidig:

1. Klikk på Oppdater alle rabattene / Oppdater alle prisene, og velg landene/regionene du vil angi prisene for samtidig.
  2. Klikk på Angi pris / Angi rabatt.
  3. Angi prisen og valutaen du vil bruke, uten avgifter.
    • Denne prisen konverteres til riktig valuta for hvert land eller region, og det legges til avgifter for virkekretser som er inklusive avgifter. For tilbud med fast beløp blir prisen endret i samsvar med lokale tollregler.
  4. Klikk på Oppdater.
  5. Klikk på Bruk.

Slik angir du pris eller rabatt i ett land / én region:

1. Klikk på blyantikonet i «Pris»-kolonnen i tabellen for å angi en pris for dette stedet.
    • Avgifter legges til automatisk når du oppgir en pris.
    • I regioner der Google Play ikke støtter lokal valuta, kan du angi tilgjengeligheten for prisen på standardabonnementet ditt i USD eller EUR.
  2. Klikk på Bruk.

Slik aktiverer du tilbudet:

1. Når du har lagt til fasene, klikker du på Lagre.
  2. Klikk på Aktiver for å gjøre tilbudet tilgjengelig for kvalifiserte brukere.
Endre eksisterende tilbud

Hvis du vil endre tilbudspriser, kan du først lese om hvordan du endrer standardabonnementer og tilbudspriser.

Slik endrer du tilbud:

1. Åpne Play-konsollen og gå til Abonnementer-siden (Tjen penger > Produkter > Abonnementer).
  2. Ved siden av abonnementet du vil endre, klikker du på høyrepilen for å se abonnementsdetaljene.
  3. Under «Standardabonnementer og tilbud» klikker du på høyrepilen ved siden av tilbudet du vil endre.
  4. Klikk på Lagre endringene når du er ferdig.
  5. Klikk på Lagre endringene.
Deaktiver tilbud eller aktiver dem på nytt

Du kan deaktivere tilbud for å forhindre nye kjøp. Eventuelle eksisterende abonnenter får imidlertid fortsatt tilgang til tilbudet.

Slik deaktiverer du tilbud:

1. Åpne Play-konsollen og gå til Abonnementer-siden (Tjen penger > Produkter > Abonnementer).
  2. Ved siden av abonnementet du vil endre, klikker du på høyrepilen for å se abonnementsdetaljene.
  3. Under «Standardabonnementer og tilbud» klikker du på høyrepilen ved siden av tilbudet du vil deaktivere.
  4. Klikk på Deaktiver øverst til høyre på siden.

Slik aktiverer du tilbud på nytt og tillater nye kjøp igjen:

1. Åpne Play-konsollen og gå til Abonnementer-siden (Tjen penger > Produkter > Abonnementer).
  2. Ved siden av abonnementet du vil endre, klikker du på høyrepilen for å se abonnementsdetaljene.
  3. Under «Standardabonnementer og tilbud» klikker du på høyrepilen ved siden av tilbudet du vil aktivere på nytt.
  4. Klikk på Aktiver nederst på siden.

Avslutning av eldre priskohorter

For standardabonnementer som fornyes automatisk, kan du velge å avslutte en eldre priskohort og flytte de aktuelle brukerne til den gjeldende prisen for standardabonnementet. Men vær obs på dette:

• Hvis du avslutter en eldre priskohort, påvirker det bare prisen for standardabonnementet. Det er ikke mulig å endre prisen for noen tilbudsfaser etter kjøp.
  • Det er heller ikke mulig å flytte den eldre kohorten til en annen pris – bare til den nåværende prisen for standardabonnementet.
Avslutt eldre priskohorter

Slik avslutter du eldre priskohorter:

1. Åpne Play-konsollen og gå til Abonnementer-siden (Tjen penger > Produkter > Abonnementer).
  2. Ved siden av abonnementet du vil endre, klikker du på høyrepilen for å se abonnementsdetaljene.
  3. Under «Standardabonnementer og tilbud» klikker du på ikonet med tre prikker ved siden av standardabonnementet med den eldre priskohorten du vil avslutte. Deretter velger du Overfør tidligere prispunkt.
  4. Velg landene/regionene du vil avslutte priskohorten for, og klikk på Velg dato, og overfør.
  5. Velg datoen for de eldre priskohortene du vil avslutte, og klikk på Bekreft overføringen.
    • Brukere som har abonnert frem til og inkludert denne datoen, blir overført til den nåværende prisen.

Slå på eller av abonnementspauser

Hvis du slår på pauser i abonnementsinnstillingene, kan brukerne sette abonnementet sitt på pause i stedet for å si det opp. Vær oppmerksom på dette:

• Abonnementspauser er ikke tilgjengelige for kostnadsfrie prøveperioder eller årlige abonnementer.
  • Du kan ikke slå på abonnementspauser for abonnementer med gjentakende perioder på mer enn 3 måneder.
  • Grensene for abonnementspauser på 1 uke og 3 måneder kan endres når som helst.

Slik slår du på eller av abonnementspauser:

1. Åpne Play-konsollen, og gå til siden Konfigurering av inntektsgenerering (Tjen penger > Konfigurering av inntektsgenerering).
  2. I «Abonnementsinnstillinger»-delen velger du Opprett eller Slå av ved siden av «Pause».
  3. Klikk på Lagre endringene.

Relatert innhold