Forhåndsversjon: Helseinnhold og -tjenester

Forhåndsversjon av retningslinjer

Denne artikkelen inneholder et sammendrag av nylig kunngjorte endringer.

Vi legger til nye retningslinjer for helseapper under «Helseinnhold og -tjenester» for å innføre nye krav for apper som faller inn under kategoriene for helseapper. Vi oppdaterer også retningslinjene for å gjenspeile den nåværende veiledningen om folkehelse. (trer i kraft 31. mai 2024)

For å gjøre synligheten og administrasjonen av helserelaterte apper bedre på Google Play introduserer vi en konsollerklæring for helseapper. Apper som har funksjoner relatert til helse eller medisin, må erklære dette i Play-konsollen. Finn ut mer (trer i kraft 31. mai 2024)

Her kan du se den nåværende versjonen av artikkelen «Helseinnhold og -tjenester».

Vi tillater ikke apper som utsetter brukerne for skadelig helserelatert innhold og skadelige helserelaterte tjenester.

Hvis appen din inneholder eller markedsfører helserelatert innhold og helserelaterte tjenester, må du sørge for at den overholder eventuelle gjeldende lover og forskrifter.

Helseapper

Hvis appen din bruker helsedata og er enten en helseapp eller tilbyr helserelaterte funksjoner, må den overholde retningslinjene for utviklere på Google Play, inkludert retningslinjene for personvern, villedelse og misbruk og sensitive hendelser, samt kravene nedenfor:

• Konsollerklæring:
    • Gå til Appinnhold-siden (Retningslinjer > Appinnhold) i Play-konsollen, og velg kategorien/kategoriene som gjelder for appen din.
  • Personvernregler og krav til fremtredende bekjentgjørelse:
    • Appen må ha en link til personvernreglene i det angitte feltet i Play-konsollen og en link til personvernreglene, eller tekst som beskriver personvernreglene, i selve appen. Sørg for at personvernreglene er tilgjengelige på en aktiv, offentlig tilgjengelig nettadresse uten geogjerde (ikke i PDF-format), og at de ikke kan redigeres (i henhold til datasikkerhetsdelen).
    • Appens personvernregler må, sammen med all informasjon i appen, på en utfyllende måte informere om hvordan den videreformidler, samler inn, bruker og deler personlige eller sensitive brukerdata. Dette er ikke begrenset til dataene som er oppgitt i datasikkerhetsdelen ovenfor. For funksjonalitet eller data som reguleres av farlige tillatelser eller tillatelser under kjøring, må appen oppfylle alle gjeldende krav til fremtredende informasjon og samtykke.
    • Helseappen må ikke be om tillatelser som ikke kreves for appens kjernefunksjonalitet, og ubrukte tillatelser må fjernes. Du kan se listen over tillatelser som regnes som relevante for helserelaterte sensitive data, i Helseappkategorier og tilleggsinformasjon.
    • Hvis appen din ikke hovedsakelig er en helseapp, men har helserelaterte funksjoner og bruker helsedata, er den fortsatt underlagt retningslinjene for helseapper. Det skal være tydelig for brukerne hva forbindelsen er mellom appens kjernefunksjonalitet og innsamlingen av helserelaterte data (for eksempel forsikringsleverandører, spillapper som samler inn brukernes aktivitetsdata for å gå fremover i spillet, osv.). Personvernreglene for appen må gjenspeile denne begrensede bruken.
  • Tilleggskrav:
    Hvis helseappen din kvalifiserer til én av følgende klassifiseringer, må du overholde de relevante kravene og velge rett kategori i Play-konsollen:
    • Helseapper tilknyttet myndighetene: Hvis du har tillatelse fra myndighetene eller en anerkjent helseorganisasjon til å utvikle og distribuere en app i tilknytning til dem, må du sende inn bevis på oppfyllelse av kvalifikasjonskravene via skjemaet for forhåndsvarsler.
    • Apper for kontaktsporing/helsestatus: Hvis appen din er en app for kontaktsporing og/eller helsestatus, må du velge «Sykdomsforebygging og folkehelse» i Play-konsollen og oppgi den nødvendige informasjonen via skjemaet for forhåndsvarsler ovenfor.
    • Apper for forskning på mennesker: Apper som utfører helserelatert forskning på mennesker, må følge alle regler og reguleringer, inkludert, men ikke begrenset til, å innhente informert samtykke fra deltakerne, eller fra deltakernes foreldre eller foresatte for mindreårige deltakere. Apper for helserelatert forskning må også innhente godkjenning fra en institusjonell evalueringsgruppe (IRB) og/eller tilsvarende uavhengig etikkomité, med mindre det foreligger et fritak. Det må fremlegges bevis på slik godkjenning på forespørsel.
    • Apper for medisinsk utstyr eller programvare som medisinsk utstyr: Apper som regnes som medisinsk utstyr eller programvare som medisinsk utstyr (SaMD), må innhente og beholde et godkjenningsbrev eller annen godkjenningsdokumentasjon fra en reguleringsmyndighet eller et regulerende organ med ansvar for administrering av overholdelse av regler for helseappen. Det må fremlegges bevis på slik godkjenning på forespørsel.

Health Connect-data

Data det anskaffes tilgang til via Health Connect-tillatelser, betraktes som personlige og sensitive brukerdata som er underlagt retningslinjene om brukerdata og tilleggskrav.

Reseptbelagte legemidler

Vi tillater ikke apper som legger til rette for salg eller kjøp av reseptbelagte legemidler uten resept.

Stoffer som ikke er godkjent

Google Play tillater ikke apper som markedsfører eller selger stoffer, medikamenter og lignende som ikke er godkjent, uavhengig av eventuelle påstander om at de er lovlige.
Eksempler på vanlige brudd
  • alle oppføringer i denne (ikke uttømmende) listen med eksempler på forbudte legemidler og kosttilskudd

• produkter som inneholder efedrin

• produkter som inneholder humant chorion-gonadotropin (hCG) tilknyttet vekttap eller vektkontroll, eller som markedsføres sammen med anabole steroider

• naturmedisin og kosttilskudd med aktive farmasøytiske eller farlige ingredienser

• falske eller villedende påstander om helseeffekt, som at et produkt er like effektivt som reseptbelagte legemidler eller kontrollerte stoffer

• produkter som ikke er godkjent av myndighetene, men som markedsføres på en måte som antyder at de er sikre eller effektive for bruk til forebygging, kurering eller behandling av bestemte sykdommer eller lidelser

• produkter som har vært gjenstand for tiltak eller advarsler fra myndigheter

• produkter med navn som kan forveksles med legemidler, kosttilskudd eller kontrollerte stoffer som ikke er godkjent

Hvis du vil ha mer informasjon om legemidler og kosttilskudd som vi overvåker, og som mangler godkjenning eller betraktes som villedende markedsføring, kan du gå til www.legitscript.com.

Feilinformasjon om helse

Vi tillater ikke apper som inneholder misvisende helsepåstander som motsier etablert medisinsk enighet, eller som kan skade brukerne.
Eksempler på vanlige brudd
  • misvisende påstander om vaksiner, for eksempel at vaksiner kan endre DNA
  • forfekting av skadelige behandlinger som ikke er godkjente
  • forfekting av andre skadelige helserelaterte praksiser, for eksempel konverteringsterapi

Medisinske funksjoner

Vi tillater ikke apper med medisinsk eller helserelatert funksjonalitet som er villedende eller potensielt skadelig. For eksempel tillater vi ikke apper som hevder å kunne måle oksygenmetning uten noe tilleggsutstyr. Oksymeterapper må støttes av ekstern maskinvare, hapå-teknologi eller dedikerte smarttelefonsensorer som er laget for å støtte oksymeterfunksjonalitet. Slike støttede apper må også inneholde ansvarsfraskrivelser i metadataene, hvor det fremgår at de ikke er beregnet på medisinsk bruk, bare er laget for generell trening og velvære og ikke er medisinsk utstyr. Kompatibel maskinvare-/enhetsmodell må også oppgis.

Betalinger – medisinske tjenester

Transaksjoner som omfatter regulerte medisinske tjenester, skal ikke bruke faktureringssystemet for Google Play. Du finner mer informasjon her: Forklaring på retningslinjene for betaling på Google Play.