Ange uppgifter för deklarationen om finansiella funktioner

Utvecklare måste fylla i deklarationen om finansiella funktioner på sidan Appinnehåll (Policy > Appinnehåll) på Play Console senast den 31 augusti 2023. I den här artikeln får du en översikt över kraven för deklarationen om finansiella funktioner och hur du fyller i formuläret.

Översikt

I juli meddelade vi att vår policy för finansiella tjänster uppdateras på ett sätt som påverkar ett stort antal appar på Google Play. I och med den här uppdateringen har vi lagt till nya krav för att skapa förtroende för Google Plays ekosystem genom att hålla Google Play säkert för användare och skydda riktiga företag.

Enligt dessa nya krav måste utvecklare fylla i deklarationen om finansiella funktioner på sidan Appinnehåll (Policy > Appinnehåll) på Play Console före detta datum. Appar för privatlån måste även tillhandahålla en kopia av eventuella licenser eller dokument som krävs för att bedriva verksamhet i specifika länder/regioner, i enlighet med policyn för finansiella tjänster.

Framöver samlar vi in dessa dokument på Play Console för att ge utvecklare en mer sammanhängande upplevelse. På så sätt får utvecklare information om dessa krav innan de lanserar en app på Google Play, och det gör det möjligt för oss att köra dokumenten genom en ny, effektiv säkerhetsprocess.

Vilka utvecklare måste fylla i deklarationen om finansiella funktioner på Play Console?

Alla utvecklare som har publicerat en app på Google Play måste fylla i deklarationen om finansiella funktioner. Det gäller appar i alla kanaler, såväl slutna och öppna test som produktion. Även appar som godkänts eller lästs in i förväg och uppdateras via Google Play omfattas.

Även utvecklare med appar som inte erbjuder några finansiella funktioner måste fylla i formuläret och intyga att inga finansiella funktioner erbjuds genom appen.

Deklarationen om finansiella funktioner behöver inte fyllas i för systemtjänster eller privata appar.

Dessa finansiella funktioner behöver utvecklare deklarera

Om appen erbjuder finansiella funktioner måste utvecklaren deklarera en eller flera av följande funktioner:

Bank och lån

• Direktlångivare för privatlån
  • Låneförmedlare
  • Avlöningslån
  • Banktjänster
  • Kreditgräns
  • Intjänade löneökningar
  • Banktjänster för mikrofinansiering

Betalningar och överföringar

• Mobilbetalningar och digitala plånböcker
  • Överföring av pengar och elektroniska tjänster

Köpeavtal

• Belöningar, poäng, flygbonuspoäng och andra incitament
  • Handla nu, betala senare

Handel och fonder

• Kryptovalutaplånbok
  • Kryptobörs
  • Försäljning, handel och utdelning av tokeniserade digitala tillgångar (NFT:er)
  • Aktiehandel och portföljförvaltning
  • Crowdfunding och skuldsedelsfonder (chit funds)

Supporttjänster

• Kreditövervakning och -rapportering
  • Finansrådgivning
  • Försäkring
  • Annat

Om appen inte innehåller några finansiella funktioner måste utvecklaren deklarera följande:

• Appen har inga finansiella funktioner

Vilka utvecklare måste tillhandahålla ytterligare dokumentation på Play Console?

Om appen har funktioner för privatlån (till exempel om appens deklarerade funktioner inkluderar Direktlångivare för privatlån eller Låneförmedlare) måste du ladda upp ytterligare dokumentation. För varje land/region måste du ange information om de långivare som du använder och hur de är kopplade till din verksamhet.

Om appen är inriktad på länder/regioner där Google Plays policy för finansiella tjänster kräver ytterligare dokumentation måste du ladda upp bevis på en giltig licens som har utfärdats av relevant myndighet i varje land/region. En lista över länder/regioner som Google Play kräver licens för finns i avsnittet Privatlån i vår policy för finansiella tjänster.

Fylla i och skicka in deklarationen

I juli meddelade vi att vår policy för finansiella tjänster uppdateras på ett sätt som påverkar ett stort antal appar på Google Play. I och med den här uppdateringen har vi lagt till nya krav för att skapa förtroende för Google Plays ekosystem genom att hålla Google Play säkert för användare och skydda riktiga företag.

Enligt dessa nya krav måste utvecklare fylla i deklarationen om finansiella funktioner på sidan Appinnehåll (Policy > Appinnehåll) på Play Console före den 31 augusti 2023. Appar för privatlån måste även tillhandahålla en kopia av eventuella licenser eller dokument som krävs för att bedriva verksamhet i specifika länder/regioner, i enlighet med policyn för finansiella tjänster.

Framöver samlar vi in dessa dokument på Play Console för att ge utvecklare en mer sammanhängande upplevelse. På så sätt får utvecklare information om dessa krav innan de lanserar en app på Google Play, och det gör det möjligt för oss att köra dokumenten genom en ny, effektiv säkerhetsprocess.

Så här fyller du i och skickar in deklarationen om finansiella funktioner på Play Console när du är redo att börja:

1. Öppna Play Console och sidan Appinnehåll (Policy > Appinnehåll).
  2. Välj Starta under Finansiella funktioner.
  3. Först måste du deklarera alla finansiella funktioner som appen erbjuder användarna. När du har valt de relevanta alternativen klickar du på Nästa.
  4. Om du behöver tillhandahålla ytterligare dokumentation blir du ombedd att göra detta. Du måste då fylla i varje rad i tabellen som visas. Klicka på pilen till höger om varje rad för att få mer information om landet/regionen. Om vi inte behöver ytterligare dokumentation från dig behöver du inte göra något på den här sidan.
  5. Om du är redo att skicka in den ifyllda deklarationen väljer du Spara. Om du vill gå tillbaka och ändra något kan du välja Tillbaka och åtgärda svaren. Om det är något du inte är säker på kan du välja Spara som utkast och fortsätta med formuläret senare. Om du väljer Ignorera ändringar måste du börja om från början med formuläret.

När du har fyllt i deklarationen

När du har skickat in den ifyllda deklarationen om finansiella funktioner granskar Google informationen som du har tillhandahållit som en del av appgranskningen.

Fram till den 31 augusti 2023 kan du tillfälligt fortsätta att publicera appuppdateringar även om det finns problem med de angivna uppgifterna. Om det inte finns några problem godkänns appen och du behöver inte göra något. Om det finns problem måste du åtgärda dem före den 31 augusti 2023. Vi skickar även ett e-postmeddelande till utvecklarkontots ägare och du får ett meddelande i inkorgen på Play Console. Dessutom visas informationen på sidan Policystatus (Policy > Policystatus).

Efter den 31 augusti 2023 måste det finnas en korrekt ifylld deklaration om finansiella uppgifter för alla appar där det framgår vilka finansiella funktioner som används i appen (detta gäller även appar som inte erbjuder användarna finansiella funktioner).