Visa och analysera appens betyg och recensioner

Med Play Console får du en översikt över appens betyg, enskilda användarrecensioner och grupperad data om appens recensioner.

Användarna kan betygsätta din app på Google Play med ett betyg och en recension. Det går bara att betygsätta appen en gång, men användaren kan uppdatera betyget eller recensionen när som helst.

Tips! Om du är användare och letar efter information om recensioner som du har skrivit besöker du hjälpcentret för Google Play.

Bläddra bland betyg

Med webbplatsen Play Console

Visa uppgifter om appens betyg

1. Logga in på Play Console.
  2. Välj en app.
  3. Välj Synpunkter från användare på menyn till vänster > Betyg.

Obs! Vi uppdaterar sättet som betygen beräknas på, så att de senaste betygen väger tyngre.

Högst upp på sidan visas en sammanfattning av appens betyg med bland annat följande:

• Nytt betyg på Google Play: Appens betyg utifrån den nya beräkningsmetoden. Detta börjar visas för användare på Google Play från och med augusti 2019.
  • Totala betyg: Antalet betyg som appen har fått så länge den har funnits.
    • Obs! Det totala antalet betyg visas bara för appar som har betygsatts minst fem gånger.
  • Betyg sedan början: Appens sammanställda betyg som för närvarande visas för användare på Google Play.
  • Ditt betyg jämfört med liknande appar: Hur appens betyg står sig i jämförelse med en rekommenderad uppsättning appar eller en anpassad referensgrupp som du har valt.

Under sammanfattningen av appens betyg visas en betygshistorik och mer information om betygen med bland annat följande:

• Betyg under olika perioder: På flikarna Per dag, Per vecka och Per månad visas sammanfattningar av de betyg appen fått. Om du vill visa appens sammanställda betyg markerar du kryssrutan Betyg sedan början.
  • Betygens fördelning: Se hur appen har presterat per land, språk, enhet, appversion eller Android-version.

Jämföra betyg med en referensgrupp

Du kan skapa en anpassad referensgrupp genom att välja Redigera grupp med jämförbara appar på jämförelsekortet upptill på sidan Betyg för appen. När du har skapat en sådan grupp kan du se hur appen står sig jämfört med andra appar på Google Play som du har valt.

På sidan Betyg för appen och på alla kort med betygens fördelning visas appens betyg jämfört med en av apparna i din anpassade grupp med jämförbara appar genom att hålla muspekaren över någon av appikonerna som visas på ett jämförelsekort.

Betygens fördelning

Utöver att se uppgifterna om din app kan du välja Visa information på ett kort med betygens fördelning och visa hur appen står sig i jämförelse med andra appar på Google Play.

• Medelbetyg: Appens betyg under den valda tidsperioden, antalet betyg och fördelningstypen.
  • Antal betyg: Antalet betyg på appen under den valda tidsperioden, antalet betyg och fördelningstypen.
  • Andel av betyg: Antalet betyg per rad i jämförelse med appens betyg totalt.
  • Referensgruppens medianvärde: Genomsnittsbetyg för appar i samma kategori på Google Play.
  • Jämfört med referensgruppens medianvärde: Hur appens betyg står sig i jämförelse med andra appar i samma kategori på Google Play. Om appens betyg till exempel är 3,9 med skillnaden +1,2 har liknande appar betyget 2,7.
Med appen Play Console

När du visar dina betygsuppgifter i appen Play Console ser du vilket genomsnittligt betyg appen har fått i Google Play, hur enskilda användare har betygsatt appen och hur det går för appen per vecka och månad.

1. Öppna Play Console-appen Console-appen.
  2. Välj en app.
  3. Rulla ned och tryck på kortet Betyg. Om du vill ändra datumintervallet trycker du på nedåtpilen Rullgardinsmeny.

Bläddra bland recensioner

Med webbplatsen Play Console

Visa recensioner för produktionsappar

1. Logga in på Play Console.
  2. Välj en app.
  3. Välj Feedback från användare på menyn till vänster > Recensioner.
  4. Välj hur du vill bläddra bland recensionerna.
    • Filter: Om du vill ta fram recensioner utifrån kriterier som datum, språk, svarsstatus, betyg, appversion, enhet osv. väljer du bland de tillgängliga filtren.
    • Sortera: Välj Sortera efter i rullgardinsmenyn om du vill visa recensioner utifrån betyg, datum eller mest användbar.
    • Sök: Använd sökrutan om du vill visa recensioner med specifika ord.

Visa feedback om betaversioner

Om du har en app i det öppna betaprogrammet hittar du användarnas feedback i Play Console och kan svara där. Användarnas feedback på appar i betaprogrammet visas bara för dig och kan inte ses på Google Play.

1. Logga in på Play Console.
  2. Välj en app.
  3. Klicka på Feedback från användare på menyn till vänster > Feedback från betaanvändare.
  4. Bestäm hur du vill bläddra i din feedback.
    • Filter: Om du vill ta fram feedback utifrån kriterier som datum, språk, svarsstatus, appversion, enhet osv. väljer du bland de tillgängliga filtren.
    • Sökning: Använd sökrutan om du vill hitta specifika ord i din feedback.
Med appen Play Console
  1. Öppna Play Console-appen Console-appen.
  2. Välj en app.
  3. Rulla ned till kortet De senaste recensionerna.
  4. Om du vill filtrera recensionerna utifrån språk, appversion, datum eller betyg trycker du på Visa fler recensioner och sedan på filterikonen Filterikon. Välj önskade inställningar och tryck på Använd filter.
Recensionernas format

Recensionerna översätts automatiskt till det språk som du använder på Play Console. Gör så här om du vill läsa en recension på originalspråket:

• På webbplatsen Play Console: Välj Visa originalrecensionen vid en översatt recension.
  • I appen Play Console: Tryck på nedåtpilen Rullgardinsmeny bredvid en översatt recension.

Följande användarinformation visas i varje recension:

• betyget på appen
  • användarnamn
  • tidsstämpel

Några recensioner innehåller även:

• recensionens titel (i fet stil)
  • information om enheten/appversionen (t.ex. tillverkare, skärmstorlek, operativsystem, versionskod och språk)
  • andras röster på hur användbar recensionen är
  • en historik över dina svar och eventuella ändringar av recensionen som användaren gjort efter att du svarade. Om du vill se svaren var för sig klickar du på Dölj historik överst i en recension.

Obs! Betyg och recensioner avser alla versioner av samma paket. Appens betyg nollställs inte när du publicerar en ny version av den.

Analysera dina recensioner

Du kan ta fram trender och vanliga problem som nämns i användarnas recensioner av appen. Det kan hjälpa dig att se vilka förbättringar av appen eller spelet som skulle få störst genomslag. Tips om hur du gör recensionsanalyser finns på webbplatsen för Android-utvecklare.

Gör så här om du vill se trender och vanliga problem för appen:

1. Logga in på Play Console.
  2. Välj en app.
  3. Välj Feedback från användare på menyn till vänster > Recensionsanalys.

Följande funktioner är tillgängliga i webbversionen av Play Console.

Utdrag: visa populära teman i appens recensioner

I avsnittet Utdrag visas termer och användarcitat som regelbundet dyker upp i recensioner av din app som skrivits på engelska. Utdragen uppdateras regelbundet så att du alltid vet hur användarna upplever din app.

Utdrag skapas med hjälp av maskininlärningsalgoritmer, och filter tillämpas för att se till att endast de mest relevanta recensionerna ingår.

• Utdrag visas om appen har tillräckligt många liknande recensioner angående mer än ett tema eller ämne.
  • Användarna kan visa utdrag för appen i uppgifterna om appen i Google Play Butik.
Recensionsanalys: visa hur olika ämnen påverkar appens betyg

I avsnittet Recensionsanalys kan du se hur användarna har recenserat din app inom olika kategorier. De två rapporterna för benchmarkvärden och ämnen analyserar hur varje ämne påverkar appens totala betyg.

Uppgifter som finns i avsnittet Recensionsanalys är bara synliga i Play Console och inte för användarna.

Typer av rapporter

• Benchmarkvärden: I vyn med benchmarkvärden visas hur användarna betygsätter din app i en rad olika statiska kategorier som används för att mäta alla appar i samma Google Play-kategori (t.ex. Hälsa och träning eller Livsstil). Benchmarkrapporten är tillgänglig för recensioner skrivna på engelska.
  • Ämnen: I vyn med ämnen visas en dynamisk lista med termer som nämns i recensioner som gäller din app. Ämnesrapporten är tillgänglig för recensioner skrivna på enheter där engelska, hindi, italienska, japanska, koreanska, portugisiska, spanska eller tyska används.

Datapunkter för din app

Högst upp i avsnitten Benchmarkvärden och Ämnen kan du ändra tidsperioden för rapporten. Här visas följande information:

• Vanligt ämne: Några fasta ämnen som är relevanta för de flesta apparna i samma Google Play-kategori. Följande är vanliga ämnen:
    • Design: Recensioner där appens visuella delar nämns (t.ex. grafik, ett snyggt spel, ser bra ut osv.)
    • Sekretess: Recensioner där möjligheten att styra insamlad information nämns.
    • Profil: Recensioner där saker som rör registrering för appen nämns (t.ex. inloggning, kan inte logga ut, registrering osv.)
    • Resursanvändning: Recensioner där appens inverkan på maskinvaran nämns (t.ex. batteri, minne, data osv.)
    • Hastighet: Recensioner där appens hastighet nämns (t.ex. fördröjning, långsam, snabb osv.)
    • Stabilitet: Recensioner där fel på appen nämns (t.ex. krascher, buggar, frysning osv.)
    • Avinstallationer: Recensioner där användarnas anledningar till att de avinstallerade appen nämns (t.ex. avinstallera, avinstallerar, avinstallerade)
    • Uppdatering: Recensioner där den senaste versionen av appen nämns (t.ex. version, uppdatering osv.)
    • Användbarhet: Recensioner där användarnas upplevelse av flödet i appen nämns (t.ex. lätt att använda, svår att navigera i, användarvänlig)
  • Ämne: De dynamiska ämnen som användarna nämner oftast i samband med din app.
  • Medelbetyg: De negativa recensionerna är röda och har betyget 1. De mest positiva recensionerna är gröna och har betyget 5.
  • Antal recensioner: Antalet recensioner i samband med det ämnet. I linjediagrammet visas ändringen i volym under den tidsperiod som valts.
  • Betygspåverkan: Alla röda fält drar ned ditt betyg och gröna förbättrar det. Bredden på det färgade fältet visar hur mycket ämnet påverkar det totala betyget.

Benchmarkvärden i jämförelse med andra appar

Benchmarkvärden visar inte bara uppgifter om din app utan även hur appen står sig i jämförelse med andra appar i samma Google Play-kategori.

• Betyg jämfört med andra: Hur betyget för din app står sig i jämförelse med andra appar i samma Google Play-kategori. Om appens betyg för design till exempel är 3,9 med en skillnad i benchmarkvärde på +1,2 har liknande appar ett betyg på 2,7.
  • Antal jämfört med andra: Hur antalet recensioner per ämne står sig i jämförelse med appar i samma Google Play-kategori. Om appen exempelvis har 1 000 recensioner om stabilitet med en volymskillnad på 0,5 gånger har liknande appar en genomsnittlig recensionsvolym på 2 000.
Uppdaterade betyg: Visa hur användare uppdaterar betyg och recensioner över tid

I avsnittet Uppdaterade betyg kan du visa hur användare har uppdaterat sina betyg och recensioner under den valda tidsperioden.

Typer av uppdateringar från användare

• Med svar: I den här raden visas uppgifter om användare som uppdaterat sina betyg eller recensioner efter att ha fått svar på sin ursprungliga recension.
  • Utan svar: I den här raden visas uppgifter om användare som uppdaterat sina betyg eller recensioner utan att ha fått svar på sin ursprungliga recension.

Datapunkter för din app

• Återkommande användare: Antalet användare som återvände till Google Play för att uppdatera sina ursprungliga betyg eller recensioner.
  • Hur betygen har uppdaterats: I detta avsnitt visas om användarna höjde, sänkte eller behöll sitt betyg efter att ha återvänt till Google Play. Med hjälp av de färgade staplarna ser du hur svar på recensioner påverkar förändringar av appens betyg.
    • Röd: I det röda avsnittet visas antalet användare i procent som sänkte sitt ursprungliga betyg.
    • Grå: I det gråa avsnittet visas antalet användare i procent som inte ändrade sitt betyg.
    • Grön: I det gröna avsnittet visas antalet användare i procent som höjde sitt ursprungliga betyg.
  • Genomsnittlig förändring av betygen: Den genomsnittliga förändringen av appens betyg av återkommande användare.

Svara på recensioner

Om du vill svara på recensioner via Play Console måste du ha behörighet att svara på recensioner. Du kan skriva ett offentligt svar per användarrecension av appen. Du kan redigera svaret när som helst.

När du svarar på användares recensioner får de ett pushmeddelande och en e-postavisering.

E-postaviseringen innehåller följande information:

• appens namn
  • recensionsdatum
  • användarens betyg och recension av appen
  • ditt svar
  • en länk för att kontakta dig via e-post (den e-postadress som du har angett på sidan med butiksuppgifter för appen).

Råd och riktlinjer för hur du bäst hanterar kontakten med användarna finns på webbplatsen för Android-utvecklare.

Med webbplatsen Play Console

När du svarar på en recension kan du skriva ett eget svar eller välja ett svarsförslag som bygger på en användares recension. Om du väljer ett svarsförslag kan du redigera det innan du publicerar det.

Det finns bara förslag till svar på recensioner som har skrivits nyligen på engelska för utvecklare som använder Play Console på engelska. Det finns inga svarsförslag för recensioner som du redan har svarat på.

Så här svarar du på en recension:

1. Logga in på Play Console.
  2. Välj en app.
  3. Välj Feedback från användare på menyn till vänster > Recensioner.
  4. Skriv svaret eller välj ett svarsförslag under Ditt svar.
    • Om du väljer ett svarsförslag och inte har lagt till kontaktuppgifter för svarsförslag ännu anger du telefonnummer, e-postadress eller webbplats.
  5. Välj Publicera svar.

Obs! Om du vill uppdatera kontaktuppgifterna som används i svarsförslag öppnar du sidan Kontoinformation.

Med appen Play Console
  1. Öppna Play Console-appen Console-appen.
  2. Välj en app.
  3. Rulla ned till kortet De senaste recensionerna och tryck på en recension.
  4. Tryck på Svara och skriv in ditt svar.
  5. Publicera svaret genom att trycka på pilen Svara.
Med API:et Svara på recensioner

Med Reply to Reviews API kan du hämta och svara på recensioner med tjänster från tredje part, till exempel Zendesk och Conversocial, eller skapa en anpassad integration själv.

Av hänsyn till andra utvecklare är API:et Reply to Reviews underställt flera kvoter. Om du vill begära en ökning av en kvot för API:et fyller du i detta formulär .

Mer information finns på webbplatsen Google Developers.

Policyer för kommentarer

Policy för utvecklares kommentarpublicering

Funktionen som tillåter utvecklare att svara offentligt kan förhoppningsvis hjälpa dig att lösa problem med appen och bygga upp en relation med användarna. Din användning av Google Play regleras av Google Plays affärs- och programpolicy.

Följ denna policy när du kommenterar användarrecensioner:

• Var tydlig och håll dig till ämnet. Det du skriver ska vara ett direkt svar på användarens kommentar och vara tydligt, värdeskapande och sanningsenligt. Försök ge användaren ett svar direkt.
  • Var trevlig. Du riktar dig till personer som använder dina produkter. Du vill hjälpa dem, inte bränna några broar. Skriv inget som är kränkande, hatiskt eller som kan uppfattas som hotfullt eller trakasserande. Uppmuntra inte användare som skriver olämpliga kommentarer. Läs i stället våra riktlinjer för inlägg från användare och hur du rapporterar olämpliga kommentarer. Du måste följa våra riktlinjer för inlägg, oavsett vad andra skriver i sina kommentarer
  • Svaret är inte till för att locka användare eller marknadsföra appar. Användarna uppskattar inte sådant.
  • Håll en lämplig ton. Lägg inte upp innehåll som är uttryckligt sexuellt eller kan uppfattas som stötande.

Svarsfunktionen är en förmån, inte en rättighet. Om du inte följer reglerna ovan och övriga villkor för Google Play kan det leda till att vi stänger av utvecklarkontot på Google Play eller tar bort appen i enlighet med villkoren för Google Play.

Rapportera olämpliga recensioner och kommentarer

Om du ser en recension eller kommentar som strider mot vår policy för kommentarpublicering rapporterar du den olämpliga kommentaren.

Registrera dig för aviseringar om recensioner

Om du vill få e-postaviseringar när användare skriver nya recensioner, uppdaterar befintliga recensioner eller ger feedback om betaversioner kan du konfigurera detta i aviseringsinställningarna.

Läs mer om e-postaviseringar i Hantera uppgifterna i ditt utvecklarkonto.

Ladda ned rapporter från Google Cloud Storage

Du kan komma åt och ladda ned rapporter som CSV-filer från Google Cloud Storage. Rapporterna genereras dagligen och ackumuleras i CSV-filer varje månad.