Se och analysera appens betyg och recensioner

I Play Console finns en översikt över appens betyg, enskilda användarrecensioner och grupperad data om appens recensioner.

Användare kan betygsätta din app på Google Play med ett betyg och en recension. Det går bara att betygsätta appen en gång, men användare kan uppdatera betyget eller recensionen när som helst.

Tips! Om du är en användare och letar efter information om recensioner som du har skrivit besöker du hjälpcentret för Google Play.

Fördröjningar och pauser för recensioner

För att vi ska kunna skydda din app på Google Play och automatiskt upptäcka misstänkt betyg- och recensionsaktivitet publicerar vi inte offentliga användarrecensioner direkt och ditt betyg påverkas inte omedelbart av nya recensioner. Nya recensioner sparas i stället i ungefär 24 timmar. Du kan fortfarande se och svara på nya recensioner, även om de inte är offentliga ännu. På så sätt kan du fortsätta att erbjuda utmärkt kundtjänst och snabbt bemöta eventuella problem som användarna upplever.

Om misstänkt aktivitet upptäcks under 24-timmarsperioden spärras alla nya betyg och recensioner för appen från att publiceras offentligt medan vi undersöker. När undersökningen är klar återaktiveras alla betyg och recensioner och de som vi anser innehåller otillåten användning tas bort. Aviseringar och statusindikatorer på sidorna Betyg och Recensioner anger om appen har pausats och om vi hittade någonting under undersökningen. De visar även om varje recension är offentlig eller inte.

Bläddra bland betyg

Via webbplatsen Play Console

Se uppgifter om appens betyg

1. Öppna Play Console och sidan Betyg (Betyg och recensioner > Betyg).
  2. Scrolla på sidan för att se tillgängliga betyg enligt beskrivningen ovan.

Obs! För närvarande väger de senaste betygen tyngst för det betyg som användarna ser på Google Play, så att betyget återspeglar ändringar och uppdateringar av appen.

Översikt

Högst upp på sidan visas en översikt av appens betyg med bland annat följande information:

• Betyg på Google Play: Appens betyg som visas för användare på Google Play. Detta beräknas utifrån dina senaste betyg.
  • Medelbetyg sedan början: Medelbetyget från och med appens lansering.
  • Användare: Det totala antalet användare som har betygsatt appen. Observera att användare kan uppdatera sina betyg när som helst.
  • Totalt antal betyg: Antalet betyg som appen har fått så länge den har funnits.
    • Obs! Det totala antalet betyg visas bara för appar som har betygsatts minst fem gånger.
  • Betyg jämfört med en referensgrupp: Hur appens betyg står sig i jämförelse med en rekommenderad uppsättning appar eller en anpassad referensgrupp som du har valt.

Jämföra betyg med en referensgrupp

Du kan skapa en anpassad referensgrupp genom att välja Redigera grupp med jämförbara appar på jämförelsekortet upptill på sidan Betyg för appen. När du har skapat en sådan grupp kan du se hur appen står sig jämfört med andra appar på Google Play som du har valt.

Du kan se appens betyg jämfört med en av apparna i din anpassade grupp med jämförbara appar. Håll bara muspekaren över någon av appikonerna som visas på ett jämförelsekort på sidan Betyg eller på kort med betygens fördelning.

Resultat över tid

Under sammanfattningen av appens betyg visas en betygshistorik och mer information om betygen. Data i alla diagram kan laddas ned med knappen Ladda ned CSV så att du kan analysera data offline.

Med väljaren för datumintervall anger du vilken tidsperiod du vill se data för. Tidsperioden kan vara från de senaste 28 dagarna till hela den tid som appen funnits.

Med periodväljaren väljer du hur datan ska sammanställas: per dag, var 7:e dag eller var 28:e dag.

Medelbetyg: Detta är genomsnittsbetyget per period i det valda datumintervallet. Du kan välja om genomsnittet ska avse enbart denna period (till exempel medelbetyget för en viss dag) eller vara ett löpande genomsnitt (genomsnittsbetyget totalt fram till den dagen). Medianresultatet för gruppen med jämförbara appar visas som jämförelse.

Betygsfördelning: Detta är antalet betyg du fick under respektive period i det valda datumintervallet. Ändra till Procentandelar i väljaren om du vill se en normaliserad fördelning i stället för absoluta tal.

• Tips! Om du väljer Sedan början i datumväljaren och Per dag i periodväljaren kan du ladda ned data om alla betyg som appen någonsin har fått med alternativet Ladda ned CSV under Betygsfördelning.

Betygens fördelning

Se antal betyg och ditt genomsnittliga betyg för dessa viktiga dimensioner:

• Land/region
  • Språk
  • Appversion
  • Android-version
  • Enhetstyp
  • Enhetsmodell
  • Operatör

Välj Utforska på kortet Betygens fördelning om du vill ha mer information om den kategorin, bland annat hur appen står sig i jämförelse med andra appar på Google Play.

• Genomsnittligt betyg: Appens betyg under den valda tidsperioden, antal betyg och fördelningstyp.
  • Antal betyg: Antalet betyg för appen under den valda tidsperioden och fördelningstyp.
  • Andel av betyg: Antalet betyg per rad i jämförelse med appens betyg totalt.
  • Referensgruppens medianvärde: Genomsnittsbetyg för appar i samma kategori på Google Play.
  • Jämfört med referensgruppens medianvärde: Hur appens betyg står sig i jämförelse med andra appar i samma kategori på Google Play. Om appens betyg till exempel är 3,9 med skillnaden +1,2 har liknande appar betyget 2,7.
Via Play Console-appen
  1. Öppna Play Console-appen Console-appen.
  2. Välj en app.
  3. Välj KPI:et dagligt genomsnittligt betyg i avsnittet KPI:er.

Bläddra bland recensioner

Via webbplatsen Play Console

Se recensioner för produktionsappar

1. Öppna Play Console och sidan Recensioner (Betyg och recensioner > Recensioner).
  2. Välj hur du vill bläddra bland recensionerna.
    • Filtrera: Om du vill ta fram recensioner utifrån kriterier (som datum, språk, svarsstatus, betyg, appversion, enhet osv.) väljer du bland de tillgängliga filtren.
    • Sortera: Välj Sortera efter i rullgardinsmenyn om du vill se recensioner utifrån betyg, datum eller mest användbar.
    • Söka: Använd sökrutan om du vill se recensioner med specifika ord.

Se feedback om testning

Om du har en app som testas kan du komma åt och svara på feedback från användare i Play Console. Användarnas feedback på appar i betaprogrammet visas bara för dig och kan inte ses på Google Play.

1. Öppna Play Console och sidan Feedback för test (Betyg och recensioner > Feedback för test).
  2. Bestäm hur du vill bläddra i din feedback.
    • Filtrera: Om du vill ta fram feedback utifrån kriterier (som datum, språk, svarsstatus, appversion, enhet osv.) väljer du bland de tillgängliga filtren.
    • Söka: Använd sökrutan om du vill hitta specifika ord i din feedback.
Via Play Console-appen
  1. Öppna Play Console-appen Console-appen.
  2. Välj en app.
  3. Öppna avsnittet Recensioner. Du kan filtrera efter datum, betyg, appversion med mera.
Recensionernas format

Recensionerna översätts automatiskt till det språk som du använder på Play Console. Välj Visa originalrecensionen vid en översatt recension om du vill läsa den på originalspråket.

I varje recension kan du se

• betyget på appen
  • användarnamn
  • tidsstämpel.

Vissa recensioner innehåller även

• recensionens titel (i fet stil)
  • information om enheten eller appversionen (till exempel tillverkare, skärmstorlek, operativsystem, versionskod och språk)
  • andras röster på hur användbar recensionen är
  • en historik över dina svar och eventuella ändringar av recensionen som användaren gjort efter att du svarade. Om du vill se svaren var för sig klickar du på Dölj historik överst i en recension.

Obs! Betyg och recensioner avser alla versioner av samma paket. Appens betyg nollställs inte när du publicerar en ny version av den.

Analysera dina recensioner

Du kan ta fram trender och vanliga problem som nämns i användarnas recensioner av appen eller spelet. Det kan hjälpa dig att se vilka förbättringar av appen eller spelet som skulle få störst genomslag. Tips om hur du gör recensionsanalyser finns på webbplatsen för Android-utvecklare.

Om du vill se trender och vanliga problem för appen öppnar du Play Console och besöker sidan Recensionsanalys.

Följande funktioner är tillgängliga i webbversionen av Play Console.

Sammandrag från recensionerna: Visa populära teman i appens recensioner

I avsnittet Utdrag visas termer och användarcitat som regelbundet dyker upp i recensioner av din app som skrivits på engelska. Utdragen uppdateras regelbundet så att du alltid vet hur användarna upplever din app.

Utdrag skapas med hjälp av maskininlärningsalgoritmer, och filter tillämpas för att se till att endast de mest relevanta recensionerna ingår.

• Utdrag visas bara om appen har tillräckligt många liknande recensioner angående mer än ett tema eller ämne.
  • Användarna kan se utdrag för appen i butiksuppgifterna i Google Play Butik.
Benchmarkvärden och ämnen: Se hur olika ämnen påverkar appens betyg

I avsnittet Benchmarkvärden och ämnen kan du se hur användare granskar din app i förhållande till särskilda kategorier. På så sätt kan du identifiera och förstå trender i appens recensioner. De två rapporterna för benchmarkvärden och ämnen analyserar hur varje ämne påverkar appens totala betyg.

Datan som finns i avsnittet Benchmarkvärden och ämnen är endast synlig i Play Console och visas inte för användare.

Typer av rapporter

• Benchmarkvärden: I avsnittet Benchmarkvärden visas hur användare betygsätter din app i en rad olika statiska kategorier som används för att mäta alla appar i samma kategori på Google Play (till exempel Hälsa och träning eller Livsstil). Benchmarkrapporten är tillgänglig för recensioner skrivna på engelska.
  • Ämnen: I avsnittet Ämnen visas en dynamisk lista över termer som nämns i appens recensioner. Ämnesrapporten är tillgänglig för recensioner skrivna på enheter inställda på engelska, tyska, hindi, italienska, japanska, koreanska, portugisiska eller spanska.

Datapunkter för din app

Du kan ändra tidsperioden för rapporten uppe till höger i avsnittet Benchmarkvärden och ämnen. Du kan även filtrera resultaten efter biprodukt. Här visas följande information:

• Vanligt ämne: Några fasta ämnen som är relevanta för de flesta apparna i samma Google Play-kategori. Vanliga ämnen inkluderar följande:
    • Design: Recensioner där appens visuella delar nämns (till exempel grafik, ett snyggt spel, ser bra ut osv.)
    • Integritet: Recensioner där möjligheten att styra insamlad information nämns.
    • Profil: Recensioner där saker som rör registrering för appen nämns (till exempel inloggning, kan inte logga ut, registrering osv.).
    • Resursanvändning: Recensioner där appens inverkan på maskinvaran nämns (till exempel batteri, minne, data osv.).
    • Hastighet: Recensioner där appens hastighet nämns (till exempel fördröjning, långsam, snabb osv.).
    • Stabilitet: Recensioner där fel på appen nämns (till exempel krascher, buggar, frysning osv.).
    • Avinstallationer: Recensioner där användarnas anledningar till att de avinstallerade appen nämns (till exempel avinstallera, avinstallerar, avinstallerade).
    • Uppdatering: Recensioner där den senaste versionen av appen nämns (till exempel version, uppdatering osv.).
    • Användbarhet: Recensioner där användarnas upplevelse av flödet i appen nämns (till exempel lätt att använda, svår att navigera i, användarvänlig).
  • Ämne: En dynamisk uppsättning ämnen som användarna nämner oftast i samband med din app.
  • Genomsnittligt betyg: De mest negativa recensionerna är röda och har betyget 1. De mest positiva recensionerna är gröna och har betyget 5.
  • Antal recensioner: Antalet recensioner i samband med det ämnet. I linjediagrammet visas ändringen i volym under den tidsperiod som valts.
  • Betygspåverkan: Alla röda fält drar ned ditt betyg och gröna förbättrar det. Bredden på det färgade fältet visar hur mycket ämnet påverkar det totala betyget.

Benchmarkvärden utifrån jämförbara appar

Benchmarkvärden visar inte bara uppgifter om din app utan även hur appen står sig i jämförelse med andra appar i samma Google Play-kategori.

• Betyg jämfört med en referensgrupp: Hur betyget för din app står sig i jämförelse med andra appar i samma Google Play-kategori. Om appens betyg för design till exempel är 3,9 med en skillnad i benchmarkvärde på +1,2 har liknande appar ett betyg på 2,7.
  • Antal jämfört med en referensgrupp: Hur antalet recensioner per ämne står sig i jämförelse med andra appar i samma Google Play-kategori. Om appen exempelvis har 1 000 recensioner om stabilitet med en volymskillnad på 0,5 gånger har liknande appar en genomsnittlig recensionsvolym på 2 000.
Uppdaterade betyg: Se hur användare uppdaterar betyg och recensioner över tid

I avsnittet Uppdaterade betyg kan du se hur användare har uppdaterat sina betyg och recensioner under den valda tidsperioden.

Typer av uppdateringar från användare

• Med svar: I den här raden visas uppgifter om användare som uppdaterat sina betyg eller recensioner efter att ha fått svar på sin ursprungliga recension.
  • Utan svar: I den här raden visas uppgifter om användare som uppdaterat sina betyg eller recensioner utan att ha fått svar på sin ursprungliga recension.

Datapunkter för din app

• Återkommande användare: Antalet användare som återvände till Google Play för att uppdatera sina ursprungliga betyg eller recensioner.
  • Hur betygen har uppdaterats: I detta avsnitt visas om användarna höjde, sänkte eller behöll sitt betyg efter att ha återvänt till Google Play. Med hjälp av de färgade staplarna ser du hur svar på recensioner påverkar förändringar av appens betyg.
    • Röd: I det röda avsnittet visas antalet användare i procent som sänkte sitt ursprungliga betyg.
    • Grå: I det gråa avsnittet visas antalet användare i procent som inte ändrade sitt betyg.
    • Grön: I det gröna avsnittet visas antalet användare i procent som höjde sitt ursprungliga betyg.
  • Genomsnittlig förändring av betygen: Den genomsnittliga förändringen av appens betyg av återkommande användare.

Svara på recensioner

Om du vill svara på recensioner via Play Console måste du ha behörighet att svara på recensioner. Du kan skriva ett offentligt svar per användarrecension av appen. Du kan redigera svaret när som helst.

När du svarar på användares recensioner får de ett pushmeddelande och en e-postavisering.

E-postaviseringen innehåller följande information:

• appens namn
  • recensionsdatum
  • användarens betyg och recension av appen
  • ditt svar
  • en länk för att kontakta dig via e-post (den e-postadress som du har angett på sidan med butiksuppgifter för appen).

Råd och riktlinjer för hur du bäst hanterar kontakten med användarna finns på webbplatsen för Android-utvecklare.

Via webbplatsen Play Console

När du svarar på en recension kan du skriva ett eget svar eller välja ett svarsförslag som bygger på en användares recension. Om du väljer ett svarsförslag kan du redigera det innan du publicerar det.

Det finns bara svarsförslag för recensioner som har skrivits nyligen på engelska för utvecklare som använder Play Console på engelska. Det finns inga svarsförslag för recensioner som du redan har svarat på.

Så här svarar du på en recension:

1. Öppna Play Console och sidan Recensioner (Betyg och recensioner > Recensioner).
  2. Skriv svaret eller välj ett svarsförslag under Ditt svar.
    • Om du väljer ett svarsförslag och inte har lagt till kontaktuppgifter för svarsförslag ännu anger du telefonnummer, e-postadress eller webbplats.
  3. Välj Publicera svar.

Obs! Om du vill uppdatera kontaktuppgifterna som används i svarsförslag öppnar du sidan Kontoinformation.

Via Play Console-appen
  1. Öppna Play Console-appen Console-appen.
  2. Välj en app.
  3. Öppna avsnittet Recensioner och tryck på en recension.
  4. Tryck på Svara och skriv in ditt svar.
  5. Publicera svaret genom att klicka på Skicka. Du kan redigera svaret om det behövs.
Med Reply to Reviews API

Med Reply to Reviews API kan du hämta och svara på recensioner med tjänster från tredje part, till exempel Zendesk och Conversocial, eller skapa en anpassad integration själv.

Av hänsyn till andra utvecklare är Reply to Reviews API underställt flera kvoter. Om du vill begära en ökning av en kvot för API:et fyller du i detta formulär.

Mer information finns på webbplatsen Google Developers.

Policyer för kommentarer

Policy för utvecklares kommentarpublicering

Funktionen som tillåter utvecklare att svara offentligt kan förhoppningsvis hjälpa dig att lösa problem med appen och bygga upp en relation med användarna. Din användning av Google Play styrs av Google Plays affärs- och programpolicyer.

Följ dessa policyer när du kommenterar användarrecensioner:

• Var tydlig och håll dig till ämnet: Det du skriver ska vara ett direkt svar på användarens kommentar och vara tydligt, värdeskapande och sanningsenligt. Försök ge användaren ett svar direkt.
  • Var trevlig: Du riktar dig till personer som använder dina produkter. Du vill hjälpa dem, inte bränna broar. Skriv inget som är kränkande, hatiskt eller som kan uppfattas som hotfullt eller trakasserande. Uppmuntra inte användare som skriver olämpliga kommentarer. Läs i stället våra riktlinjer för inlägg från användare och hur du rapporterar olämpliga kommentarer. Du måste följa våra riktlinjer för inlägg, oavsett vad andra skriver i sina kommentarer.
  • Svaret är inte till för att locka användare eller marknadsföra appen: Användarna uppskattar inte sådant.
  • Håll en lämplig ton: Lägg inte upp innehåll som är uttryckligt sexuellt eller innehåller svordomar.

Svarsfunktionen är en förmån, inte en rättighet. Om du inte följer reglerna ovan och övriga villkor för Google Play kan det leda till att vi stänger av utvecklarkontot på Google Play eller tar bort appen i enlighet med Google Plays villkor.

Rapportera olämpliga recensioner och kommentarer

Om du ser en recension eller kommentar som strider mot vår policy för kommentarpublicering rapporterar du den olämpliga kommentaren.

Registrera dig för aviseringar om recensioner

Om du vill få e-postaviseringar när användare skriver nya recensioner, uppdaterar befintliga recensioner eller ger feedback för test kan du ställa in detta i aviseringsinställningarna.

Läs mer om e-postaviseringar i Hantera uppgifterna i ditt utvecklarkonto.

Ladda ned rapporter från Google Cloud Storage

Du kan komma åt och ladda ned rapporter som CSV-filer från Google Cloud Storage. Rapporterna genereras dagligen och sammanställs i CSV-filer varje månad.

Relaterat innehåll

• Läs mer om feedback, betyg och recensioner i Play Academy.