Förstå kraven för förgrundstjänster och helskärmsintent

För att göra det lättare för utvecklare att skapa appar med en konsekvent användarupplevelse inför vi ytterligare typer av förgrundstjänster och en ny uppsättning relaterade policybegränsningar. I den här artikeln förklarar vi kommande krav på förgrundstjänster och hur du deklarerar information om förgrundstjänster i Play Console. Vi förklarar även kraven för att använda aviseringar med helskärmsintent.

Krav på förgrundstjänster för Android 14

För att hjälpa dig att identifiera vilka användningsfall som är lämpliga för förgrundstjänster och tydligt definiera avsikten med appens bakgrundsarbete kräver Android 14 och senare att du gör följande innan du använder en förgrundstjänst:

I avsnittet Behörigheter för förgrundstjänster (FGS) i vår policy för otillåten användning av enheter och nätverk hittar du detaljerade beskrivningar av de kriterier som krävs för att använda förgrundstjänster. Du måste deklarera typer av förgrundstjänster när du uppdaterar till Android 14.

Deklarera information om förgrundstjänsten i Play Console

När dina appar är inriktade på Android 14 och senare måste du deklarera alla typer av förgrundstjänster som du använder i en ny deklaration på sidan Appinnehåll (Policy > Appinnehåll) i Play Console.

För varje typ av förgrundstjänst som du deklarerar gäller följande:

1. Du måste beskriva appfunktionen som använder den typen av förgrundstjänst.
  2. Du måste beskriva hur användare påverkas om
    • uppgiften senareläggs av systemet (inte startar direkt) och/eller om
    • uppgiften avbryts av systemet (pausas och/eller startas om).
  3. Du måste inkludera en länk till en video som visar varje förgrundstjänstfunktion. Videon ska visa vilka steg användaren måste utföra i appen för att aktivera funktionen.
  4. Välj ditt specifika användningsfall för varje typ av förgrundstjänst. Du kan välja från en förinställd lista över användningsfall. Utvalda användningsfall som har mappats till typer av förgrundstjänster visas i diagrammet nedan. Listan är inte fullständig. Om ditt användningsfall inte finns med i listan kan du ange det manuellt.

För vissa användningsfall föreslår vi att du använder alternativa API:er. En lista över dessa användningsfall och de alternativa rekommenderade API:erna finns på webbplatsen för Android-utvecklare.

Obs! Listan nedan är inte fullständig. Läs policyn för behörigheter för förgrundstjänster (FGS) för användningsfall som inte nämns nedan för att avgöra om åtkomst är lämplig för FGS.

FGS-typ Användningsfall Beskrivningar och exempel
TYPE_CAMERA Kamerastreaming i bakgrunden Fortsätt att komma åt kameran från bakgrunden. Till exempel videochattappar som tillåter multikörning.
TYPE_CONNECTED_DEVICE Kontinuerlig dataöverföring till en extern enhet Interaktioner med externa enheter, inklusive dataöverföring som kräver Bluetooth-, NFC-, IR-, USB- eller nätverksanslutning Till exempel smart accessoarer, babyvakter, headset, bilar.
TYPE_DATA_SYNC Nätverksöverföring: Säkerhetskopiering och återställning Används för specifika funktioner som initieras av användaren. Till exempel när användaren väljer ett specifikt foto att säkerhetskopiera till molnet i stället för att säkerhetskopiera alla nya foton dagligen.
Nätverksöverföring: Uppladdning eller nedladdning Till exempel datahämtning, bearbetning på serversidan.
Lokal bearbetning: Omkodning av media Processen att konvertera mediefiler, som ljud och video, från ett format till ett annat (till exempel funktioner som videoredigering).
Lokal bearbetning: Import eller export Inkluderar migrering av filer från SD-kort.
Lokal bearbetning: Annat Används för specifika uppgifter som initieras av användaren och inte för vanliga system- eller serverinitierade uppgifter. Till exempel kryptering eller storleksändring.
TYPE_HEALTH Synkronisering av hälsodata Synkronisering av hälsodata för appar i träningskategorin, vilket kan ske mellan appar eller för att sammanställa data som samlats in via spårning på enheten. Till exempel stegräkning eller träningsregistrering.
TYPE_LOCATION Platsuppdateringar i bakgrunden: Platsdelning som initieras av användaren Till exempel funktionen Hitta min vän eller registrering av fordonsaktivitet.
Platsuppdateringar i bakgrunden: Navigering Till exempel fortsatt navigering i bil i Maps eller bilspårning för samåkning.
Geoblockering Definiera parametrar som omger intresseområden.
TYPE_MEDIA_PLAYBACK Medieuppspelning Fortsätt spela upp ljud eller video i bakgrunden, inklusive streaming.
Visa bild-i-bild När media har minimerat format vid uppspelning i bakgrunden.
TYPE_MEDIA_PROJECTION Projektion av media eller innehåll och streaming eller inspelning med MediaProjection API. Projicera media på icke-primära skärmar eller externa enheter med MediaProjection APIs, inklusive streaming.
TYPE_MICROPHONE Åtkomst till ljud i bakgrunden Spela in ljudinmatning, till exempel röstinspelning eller röstkommandon för virtuell assistent utan att spara.
TYPE_PHONE_CALL Samtal: API:er för mobil/VoiP/telekom Stöd för olika uppringningsfunktioner.
TYPE_REMOTE_MESSAGING Överföra meddelanden till en annan enhet Undviker avbrott i användarnas meddelandeuppgifter när de byter enhet. Tillåt till exempel användare att skicka sms via en webbklient genom att skanna en QR-kod och upprätta en anslutning mellan webbklienten och telefonen. Inte begränsat till sms.

Deklarationen blir tillgänglig från och med november 2023 och vi ger dig tid att fylla i deklarationen, få feedback och göra ändringar om det behövs.

Krav på helskärmsintent för Android 14

Du kanske vill använda aviseringar med helskärmsintent för att dela meddelanden med hög prioritet som kräver användarens omedelbara uppmärksamhet. För att säkerställa att den här behörigheten begränsas till relevanta användningsfall med hög prioritet inför vi begränsningar för användningen av behörigheten USE_FULL_SCREEN_INTENT för Android 14. Genom att begränsa aviseringar på det här sättet får användarna en bättre upplevelse.

Vanliga frågor

Vad förändras med förgrundstjänsterna i Android 14?

Vi inför flera nya typer av förgrundstjänster, och det blir obligatoriskt att deklarera en typ av förgrundstjänst tillsammans med relevant behörighet för förgrundstjänsten. Om du till exempel deklarerar förgrundstjänsten Kamera måste du även deklarera behörigheten FOREGROUND_SERVICE_CAMERA. Förgrundsanvändningen måste även följa övriga krav som beskrivs i vår policy för otillåten användning av enheter och nätverk.

Hur vet jag vilken typ av förgrundstjänst jag ska använda?

Välj den typ av förgrundstjänst som bäst motsvarar den avsedda användningen av förgrundstjänst. En träningsapp som spårar en användares träning kan till exempel deklarera förgrundstjänsten Hälsa. Du kan även välja flera typer av förgrundstjänster om det är tillämpligt för appen.

Vad är en behörighet för förgrundstjänst och måste den beviljas av användaren innan förgrundstjänsten kan starta?

När en app som är inriktad på Android 14 använder en förgrundstjänst måste utvecklare deklarera den lämpliga behörigheten för typen av förgrundstjänst. Om din app till exempel använder förgrundstjänsten Plats måste du deklarera behörigheten FOREGROUND_SERVICE_LOCATION. Behörigheter för förgrundstjänst som hänvisar till en viss typ av förgrundstjänst definieras som normala behörigheter och beviljas som standard vid installationen. Användare kan inte återkalla dessa behörigheter.

Finns det några ytterligare krav utöver att deklarera den lämpliga behörigheten för förgrundstjänst?

Beroende på typen av förgrundstjänst kan det finnas ytterligare systemkrav. Vissa av dessa kan vara körningsbehörigheter och kräver att användarna ger behörighet innan de kan användas. Om du till exempel använder förgrundstjänsten Plats måste användaren även bevilja behörigheten ACCESS_COARSE_LOCATION eller ACCESS_FINE_LOCATION. Den senaste informationen finns i dokumentationen.

Vad händer om min förgrundsanvändning inte matchar någon av de definierade typerna av förgrundstjänster?

Om ditt användningsfall uppfyller de övriga kriterierna som krävs för användning av förgrundstjänst (enligt beskrivningen i policyn) kan du i begränsade fall deklarera typen TYPE_SPECIAL_USE. Alla typer av förgrundstjänster granskas.

Vad innebär ”märkbart för användaren”?

Märkbart för användaren innebär att användaren ska vara medveten om att en förgrundstjänst körs på enheten. Användare kan anses vara medvetna om de själva startar åtgärden – till exempel att spela upp en låt eller spåra en löpning. Appen kan även göra användare uppmärksamma på en pågående förgrundstjänst genom att visa en tydlig och korrekt avisering i aktivitetsfältet på enheten.

Vad gäller om jag riktar in mig på tidigare versioner än Android 14?

Om du riktar in dig på en tidigare Android-version än Android 14 fortsätter du att använda attributet android:foregroundServiceType inom elementet <service> i appens manifestfil.

Vad är skillnaden mellan förgrundstjänsten dataSync och User-Initiated Data Transfer?

Användarinitierade dataöverföringsjobb är utformade för att förenkla dataöverföring via nätverket. De spårar begränsningar och hanterar aktiveringslås automatiskt. Förgrundstjänsten dataSync kan omfatta överföring av data lokalt eller via ett nätverk och kan även omfatta bearbetning av data lokalt på enheten. Om användningsfallet är att överföra data via ett nätverk (till exempel wifi, mobildata eller Bluetooth) som svar på en uttrycklig begäran från användaren rekommenderar vi att du använder det användarinitierade dataöverföringsjobbet i stället för förgrundstjänsten dataSync.

Vad förändras med helskärmsintent i Android 14?

För Android 14 byter USE_FULL_SCREEN_INTENT från en normal behörighet till en behörighet med särskild appåtkomst och endast appar vars huvudfunktion är ett användningsfall med hög prioritet beviljas automatiskt behörigheten USE_FULL_SCREEN_INTENT. Dessa användningsfall omfattar att ställa in alarm och att ta emot telefon- eller videosamtal. Med appens huvudfunktion avses det huvudsakliga syftet med appen. Appen fungerar inte eller blir obrukbar utan den här funktionen. Behörigheten får fortfarande användas av andra appar, men bara när användaren har gett sitt tillstånd.

När träder ändringarna för helskärmsintent i Android 14 i kraft?

Ändringarna träder i kraft den 31 maj 2024.

Hur ser jag till att min app beviljas behörighet automatiskt om den är en alarmapp eller en app som tar emot telefon- eller videosamtal?

När appen är inriktad på Android 14 eller senare kan du deklarera att den har en huvudfunktion med helskärmsintent på sidan Appinnehåll (Policy > Appinnehåll) i Play Console. Deklarationen blir tillgänglig från och med april 2024 och vi ger dig tid att fylla i den.