Förstå Google Plays krav på radering av appkonton

Google Plays märke för dataradering och område om dataradering i avsnittet om datasäkerhet ger användarna ny insyn i och kontroll över sina användaruppgifter, samtidigt som utvecklare kan visa hur de hanterar användaruppgifter på ett ansvarsfullt sätt. Om användarna kan skapa ett konto i din app kräver vår policy för användaruppgifter att användarna även kan begära att kontot raderas.

Tips! I Android Developers Blog kan du se rekommendationer för att utforma kontoraderingsflödet med användarna i åtanke.

Översikt

Kravet på kontoradering i policyn för användaruppgifter innebär följande:

1. Alla utvecklare måste fylla i nya frågor om dataradering i formuläret för datasäkerhet på sidan Appinnehåll (Policy > Appinnehåll) i Play Console.
  2. Om det är möjligt att skapa ett konto i appen måste du
    • ge användarna ett sätt att radera sina appkonton och tillhörande data i appen och
    • länka till en resurs på webben där användarna kan begära radering av appkonton och tillhörande data. Du har möjlighet att visa användarna om du även raderar annan data.

Du bör läsa igenom policyn

i dess helhet och se till att du förstår och följer den eftersom en del av informationen som du anger om kontoradering och dataradering visas i butiksuppgifterna. Utvecklare som inte följer policyn före deadline eller efter förlängningsperioden kan bli föremål för tvingande åtgärder.

I början av 2024 kommer Google Play-användare att börja se ändringar i butiksuppgifterna som gör att de kan

• se funktioner för integritetskontroll som appen erbjuder med det uppdaterade märket för dataradering i avsnittet om datasäkerhet i appens butiksuppgifter
  • få kontroll över sin data genom att följa länkarna i området om dataradering, där de kan skicka in begäranden om att radera sitt konto och/eller annan data, om tillämpligt.

Om du utökar avsnittet nedan ser du hur det här kan se ut i butiksuppgifterna om du har stöd för kontoradering.

Så här ser det ut för användarna om appen har stöd för kontoradering

Obs! Bilderna är exempel och kan komma att ändras

Information om tidsplanen

Vi har följande tidsplan för lanseringen på Play Console och Google Play. Observera att detta kan ändras. Eventuella uppdateringar publiceras i den här artikeln.

• April 2023: Vi har infört de nya kraven på kontoradering och lagt till de nya frågorna om dataradering i formuläret för datasäkerhet. Formuläret finns på sidan Appinnehåll på Play Console.
    • Du kan nu fylla i och skicka in formuläret för att få feedback om identifierade problem i ett tidigt skede. Svara på frågorna tidigt för att se till att informationen du anger granskas och godkänns innan funktionen lanseras för konsumenter nästa år.
    • Om det finns problem med dina svar på frågorna om dataradering i formuläret för datasäkerhet avvisas nya appar och appuppdateringar på Play Console. Du kan tillfälligt fortsätta uppdatera appar och formuläret för datasäkerhet genom att rensa dina svar på frågorna om dataradering.
  • 7 december 2023: Sista dagen att besvara frågorna om dataradering.
    • Utan en förlängning (tillgänglig nu på Play Console) måste du ha svarat på frågorna om dataradering i formuläret för datasäkerhet för att kunna publicera appuppdateringar. Du kan inte längre publicera en ny app eller appuppdatering om frågorna är ofullständiga eller om det fortfarande finns problem med dina svar.
    • Om du behöver mer tid på dig att fylla i frågorna om dataradering i formuläret för datasäkerhet kan du begära en förlängning till den 31 maj 2024.
  • I början av nästa år: Det nya märket för dataradering och området om dataradering visas i appens butiksuppgifter på Google Play.
    • Det tidigare märket för dataradering tas bort och visas inte längre för alla appar.
    • För att det nya märket ska visas för appen måste du ha fått formuläret för datasäkerhet godkänt, inklusive frågorna om dataradering på Play Console.
  • Efter den 31 maj 2024: Ytterligare åtgärder kan vidtas i framtiden mot appar som inte följer policyn. Det kan till exempel vara att appen tas bort från Google Play.

Vanliga frågor

Komprimera alla Utöka alla

Vad är ett appkonto?

Ett appkonto är en unik användaridentitet som utvecklare tillhandahåller som en funktion för användaren i olika appar och/eller på olika enheter (inkluderar ofta användarnamn, e-postadresser och lösenord). Appkonton tillhandahåller en mekanism som en användare autentiserar och inkluderar oftast en mekanism för att verifiera en identitet, till exempel lösenord, engångslösenord till telefonnumret, 2FA (tvåfaktorsautentisering), biometri, SSO (enkel inloggning) och så vidare.

Vad betyder ”om användarna kan skapa ett konto i appen”?

Appen anses ha stöd för att skapa konton i appen om en användare kan skapa ett appkonto direkt i appen eller om appen dirigerar användaren till ett flöde för att skapa ett appkonto utanför appen.

Vad gäller om appen går att använda utan att skapa ett appkonto?

Om appen erbjuder ett alternativ för att skapa ett konto i någon del av appupplevelsen måste du fortfarande erbjuda kontoradering även om vissa funktioner är tillgängliga utan ett konto.

Måste användarna kunna slutföra begäran om kontoradering i appen?

En mobilcentrerad kontoradering från början till slut ger ofta en bra användarupplevelse. Vi förstår dock att det kanske inte är möjligt för vissa utvecklare ännu, så vi tillhandahåller alternativ för hur du kan uppfylla det här kravet. Ett alternativ är att tillhandahålla en länk i appen som tar användarna till din webbresurs för radering av appkonton.

Vilka typer av användardata omfattas av begäran om kontoradering?

När du raderar ett appkonto på begäran från en användare måste du även radera användaruppgifterna som är kopplade till appkontot i fråga. Det kan hända att appen måste behålla viss data av giltiga skäl, till exempel av säkerhetsskäl, för att förhindra bedrägeri eller för regelefterlevnad.  Exempel på användaruppgifter inkluderar personliga och känsliga användaruppgifter, uppgifter som kan kopplas till en specifik person, ekonomiska uppgifter och betalningsuppgifter, autentiseringsinformation, telefonbok, kontakter, enhetens plats, data om samtal och sms, hälsodata, Health Connect-data, information om vilka övriga appar som finns på enheten, data från mikrofonen och kameran samt annan känslig data om enheten eller användning. Alla användaruppgifter som anges som insamlade i avsnittet om datasäkerhet omfattas. Om appen är en del av en högt reglerad bransch som kräver ytterligare lagringsperioder måste du tydligt informera användarna om detta i din datalagringspolicy.

Måste jag radera kontodata som tidigare har delats med tredje part?

Om appen använder tjänsteleverantörer för att behandla användaruppgifter bör du radera datan från dina egna servrar och begära att tjänsteleverantören gör samma sak.

Hur snabbt ska jag tillmötesgå användarnas begäranden om radering?

Informera användarna om vad de kan förvänta sig och tillmötesgå deras begäranden inom en rimlig tidsperiod.  Vi rekommenderar att du tar hjälp av dina juridiska rådgivare eftersom lagar och regler i vissa länder har specifika krav och begränsningar som rör radering och lagring av data.

Måste jag fylla i frågorna om kontoradering i formuläret för datasäkerhet på Play Console?

Ja, alla utvecklare måste svara på en ny uppsättning frågor i formuläret för datasäkerhet som handlar om praxis för radering. Om appen omfattas av policykraven måste du informera om appen har stöd för kontoradering och tillhandahålla en webblänk i formuläret för datasäkerhet på Play Console. Vissa uppdateringar av formuläret visas i avsnittet om datasäkerhet i appens butiksuppgifter.

Jag erbjuder ett helt integrerat kontoraderingsflöde i appen. Varför måste jag ändå ange en länk till en webbresurs?

Vissa användare kanske redan har avinstallerat appen eller inte kommer åt flödet i appen av andra skäl. Vi vill säkerställa att alla användare fortfarande kan styra över sin data med hjälp av den webbaserade raderingsresursen som utvecklare tillhandahåller. Det innebär att webbresursen ska göra det möjligt för användarna att begära att deras data raderas utan att de skickas tillbaka till appen och måste ladda ned den på nytt för att skicka in sin begäran.

Vilka är kraven för webblänken och resursen?

Webblänken måste fungera (till exempel läsas in utan fel), vara relevant i omfattning (till exempel måste flödet för att begära kontoradering visas tydligt och vara synligt på sidan) och hänvisa till appens eller utvecklarens namn (så som det visas i butiksuppgifterna på Google Play). Användaren måste kunna begära kontoradering via flödet. Du kan erbjuda detta på många sätt, till exempel en extra länk som initierar kontoradering, ett e-postmeddelande till kundtjänsten eller ett formulär där användaren kan skicka in en begäran. Om användaren måste vidta ytterligare åtgärder innan kontot kan raderas (till exempel säga upp en prenumeration) måste det anges tydligt och du måste tillhandahålla ett supportflöde för att användarna ska kunna påbörja detta. Om du planerar att använda befintliga integritets- eller datalagringspolicyer för att uppfylla det här kravet ska avsnittet om dataradering vara markerat och rimligt framträdande (till exempel via en fästpunktslänk).

Finns det några undantag från detta policykrav?

Permanent privata appar och appar för enhetshantering för företag är undantagna från detta policykrav. Observera att om appen är en del av en högt reglerad bransch (till exempel vatten och el, sjukvård eller finansiella tjänster) är det tillåtet om du behöver tillhandahålla ytterligare flöden för att möjliggöra begäranden om kontoradering. Vi vill påminna om att konton som skapas och används offline inte är appkonton och inte omfattas av policyn.

Finns det några omständigheter där appen kan behålla viss data i processen för kontoradering?

Det kan hända att appen måste behålla viss data av giltiga skäl, till exempel av säkerhetsskäl, för att förhindra bedrägeri eller för regelefterlevnad. I sådana fall måste du informera användaren om dina metoder för datalagring, till exempel i integritetspolicyn.

Hur ska raderingen i appen se ut?

Vägen till radering i appen ska vara intuitiv för användaren. Det betyder att vägen ska vara framträdande (till exempel i kontoinställningarna eller ett liknande avsnitt). Vi är medvetna om att det finns många sätt för utvecklare att implementera detta i sina appar.

Hur tillämpas dessa krav om min app fungerar på flera icke-mobila plattformar (till exempel Android TV, Wear OS eller liknande)?

Vi vet att kontoraderingsflöden i icke-mobila appar kan vara utmanande både för utvecklaren och användaren. Därför behöver icke-mobila appar inte erbjuda ett alternativ för att påbörja kontoraderingen inuti appen. De måste fortfarande ha ett synligt alternativ för att påbörja kontoradering utanför appen (till exempel på din webbplats) och de måste ange en länk till denna webbresurs i det avsedda formulärfältet för webbadresser i Play Console. Exempel på vanliga icke-mobila plattformar är webben, Android TV och Wear OS.