Gebruik van de markering isMonitoringTool

Google Play staat niet toe dat apps een andere individu volgen door persoonsgegevens en gevoelige gebruikersgegevens te verzamelen en over te dragen, tenzij de apps uitsluitend zijn ontworpen en op de markt worden gebracht voor ouders om hun kinderen in de gaten te houden of voor zakelijk beheer om individuele werknemers te monitoren, op voorwaarde dat de apps volledig voldoen aan de vereisten die zijn beschreven in ons beleidStalkerware en monitoring-apps.

Een van de belangrijkste vereisten van het beleid is het gebruik van de metadatamarkering isMonitoringTool in het manifestbestand van alle versiecodes (voor alle tracks) van monitoring-apps. Zo kunnen de beoordelingsteams van Google Play deze apps op de juiste manier aanduiden als acceptabele monitoring-apps.

De manifestdeclaratie moet als volgt zijn geschreven:

<manifest

<meta-data android:name="isMonitoringTool" android:value="child_monitoring" />

…

</manifest>

Afhankelijk van of de app kernfunctionaliteit voor ouderlijk toezicht of zakelijk beheer met monitoring bevat, moet de markering isMonitoringTool een van de volgende waarden hebben:

• child_monitoring = App is gericht op ouderlijk toezicht en wordt specifiek getarget op ouders die hun kinderen veilig willen houden.
  • enterprise_management = App is bedoeld voor bedrijven die werknemers willen beheren en monitoren.
  • other = App die niet in een van de bovenstaande categorieën valt. Het Google Play-beoordelingsteam beoordeelt of apps met deze waarde in aanmerking komen voor geldige uitzonderingscategorieën.

Deze declaratie is van essentieel belang voor de veiligheid en bescherming van gebruikers die monitoring-apps op hun Android-apparaten hebben gedownload. Als onderdeel van het beoordelingsproces evalueert Google Play of de app de relevante tekenreeks heeft gedefinieerd in het manifest op basis van de categorisatie in de app-beschrijving (bijvoorbeeld of voor ouderlijk toezicht met monitoringfunctionaliteit de waarde android:value="child_monitoring" is gedefinieerd). Daarna laat Google Play de gebruiker weten dat er een monitoring-app op het apparaat staat met een waarschuwingstekenreeks via Google Play Protect.

Bekijk het specifieke gedeelte over stalkerware in het Malwarebeleid voor aanvullende vereisten en richtlijnen voor monitoring-apps.