Så fungerar Google Plays VpnService-policy

VpnService är en basklass med vilken appar kan utöka och bygga sina egna VPN-lösningar. Om VpnService krävs för appen måste du skicka in deklarationsformuläret, som nu finns på Play Console, senast den 31 augusti 2023 för att undvika ytterligare åtgärder.

I den här artikeln får du en översikt över policyn, dess krav på tydlig redogörelse och samtycke och en förhandsgranskning av relaterade deklarationsfrågor. Detta ersätter inte själva policyn. Läs policyn i sin helhet för att se till att du förstår och följer innehållet. Alla appar som använder VpnService måste fylla i deklarationsformuläret så att de inte bryter mot policyn, vilket skulle kunna leda till tvingande åtgärder.

Använda VpnService

Det är bara appar som använder VpnService och har VPN som huvudfunktion som kan skapa en säker tunnel till en fjärrserver på enhetsnivå. Till undantagen räknas appar som kräver en fjärrserver för sin huvudfunktion, till exempel

• föräldrakontroller och appar för företagshantering
  • Spårning av appanvändning
  • appar för enhetssäkerhet (till exempel antivirus, hantering av mobila enheter, brandvägg)
  • nätverksrelaterade verktyg (till exempel fjärråtkomst)
  • webbläsarappar
  • operatörsappar som kräver VPN-funktion för att tillhandahålla telefoni- eller anslutningstjänster.

VpnService kan inte användas för att

• samla in personliga och känsliga användaruppgifter utan tydlig redogörelse och samtycke
  • omdirigera eller manipulera användartrafik från andra appar på en enhet i syfte att generera intäkter (till exempel genom att omdirigera annonstrafik via ett annat land än det som användaren befinner sig i)

Appar som använder VpnService måste

Krav på tydlig redogörelse och samtycke

Appar som uppfyller villkoren för att använda VpnService måste uppfylla kraven på tydlig redogörelse och samtycke som beskrivs i Google Plays policy för användaruppgifter om de får åtkomst till eller samlar in personliga och känsliga användaruppgifter. Apparna måste innehålla en tydlig redogörelse som

• måste finnas i själva appen och inte bara i appbeskrivningen eller på en webbplats
  • måste visas vid normal användning av appen och får inte kräva att användaren öppnar en meny eller inställningarna
  • måste beskriva vilka uppgifter som appen har tillgång till eller samlar in via VpnService API
  • måste redogöra för hur uppgifterna används och/eller delas
  • måste kräva att användaren ger sitt samtycke via en aktiv åtgärd (till exempel ett tryck för att godkänna eller en kryssruta som markeras).
  • inte får finnas enbart i en integritetspolicy eller i användarvillkoren
  • inte får slås ihop med andra redogörelser som inte har koppling till insamling av personliga och känsliga uppgifter. Detta ska vara en separat redogörelse om varför appen kräver VpnService API och eventuella användningsfall.
Viktigt! Om det sätt som API:et används på i appen ändras måste du skicka in formuläret på nytt med uppdaterade och korrekta uppgifter. Bedräglig och odeklarerad användning av dessa API:er kan leda till att appen stängs av och/eller att ditt utvecklarkonto sägs upp.

Deklaration av VPN-tjänst

Från och med den 1 november 2022 finns det en funktion för att skicka in en ny policydeklaration på Play Console för appar som använder VpnService. Detta är föremål för Google Plays godkännande.

Så här ser frågorna som du ska svara på i deklarationen ut:

1. Är appens VPN en huvudfunktion?

• Ja
  • Nej

[Om du svarade Nej på 1.]

2. Vilken tillåten funktion tillhandahålls av appen? Markera alla lämpliga alternativ.

• Spårning av appanvändning
  • Operatörsapp som kräver VPN-funktioner för att tillhandahålla telefoni- eller anslutningstjänster
  • Enhetssäkerhet (till exempel antivirus och brandvägg)
  • Företagshanteringsappar
  • Nätverksrelaterade verktyg (inklusive fjärråtkomst)
  • Föräldrakontroller
  • Webbläsare
  • Inget av ovanstående

Obs! Om du markerar en kategori som inte stämmer överens med appens huvudsyfte kan appen avvisas. Det räcker inte att bara finnas i någon av de här kategorierna. Din ansökan måste även

• dokumentera hur VpnService används i butiksuppgifterna på Google Play
  • kryptera data från enheten till VPN-tunnelns slutpunkt

[Om du svarade Inget av ovanstående på 2.]

2 (a).

Du har uppgett att appens huvudsyfte inte finns på listan över tillåtna funktioner. Appar som använder VpnService utanför de tillåtna funktionerna avvisas. Om du anser att du behöver använda VpnService förklarar du i detalj hur appens funktioner uppfyller kriterierna.

I annat fall tar du bort alla VPN-tjänster från alla aktiva biprodukter i alla lanseringskanaler för att uppfylla Google Plays policy.

3. Länka till en kort video (90 sekunder eller kortare) så att vi kan granska appen. Videon måste visa att appen öppnas och att VPN används. Om det inte är uppenbart hur VPN-tjänsten används tillhandahåller du en voiceover eller textning som förklarar. Ange webbadressen till en YouTube- eller molnlagringssida med en mp4-fil eller ett annat vanligt videofilformat.

4. (a). Vilken data samlas in eller delas av VPN-tjänsten? Markera alla lämpliga alternativ. Läs mer.

• Ja
  • Nej

[Om du svarade Ja på 4 (a).]