Forstå retningslinjene for VpnService for Google Play

VpnService er en grunnklasse som kan brukes til å utvide og bygge egne VPN-løsninger for apper. Hvis appen din krever VpnService, må du sende inn erklæringsskjemaet – som nå er tilgjengelig i Play-konsollen – innen 31. august 2023 for å unngå flere sanksjoner.

I denne artikkelen finner du en oversikt over retningslinjene, de tilhørende kravene til fremtredende informasjon og samtykke samt en forhåndsvisning av spørsmål i den tilknyttede erklæringen. Dette er ingen erstatning for selve retningslinjene, Du bør lese gjennom retningslinjene i sin helhet for å sikre at du forstår og overholder innholdet. Alle utviklere av apper som bruker VpnService, må fylle ut erklæringsskjemaet for å unngå å bryte retningslinjene, noe som kan føre til sanksjoner.

Bruk av VpnService

Bare apper som bruker VpnService og har VPN som kjernefunksjonalitet, kan opprette en sikker tunnel på enhetsnivå til eksterne tjenere. Blant unntakene finner du apper som må ha en ekstern tjener for kjernefunksjonalitet, for eksempel

• apper for foreldrekontroll og bedriftsadministrering
  • sporing av appbruk
  • apper for enhetssikkerhet (for eksempel antivirus, administrering av mobilenheter, brannmur)
  • nettverksrelaterte verktøy (for eksempel for ekstern tilgang)
  • nettleserapper
  • operatørapper som trenger VPN-funksjonalitet for å levere telefoni- eller tilkoblingstjenester

VpnService kan ikke brukes til

• innsamling av personlige og sensitive brukerdata uten fremtredende informasjon og samtykke
  • viderekobling eller manipulering av brukertrafikk fra andre apper på en enhet for inntektsgenerering (for eksempel viderekobling av annonsetrafikk via et annet land enn brukerens land)

Apper som bruker VpnService, må

Krav til fremtredende informasjon og samtykke

Apper som er kvalifisert for bruk av VpnService, må oppfylle kravene til fremtredende informasjon og samtykke – som er beskrevet i retningslinjene for brukerdata for Google Play – hvis de leser eller samler inn personlige og sensitive brukerdata. Slike apper må inneholde fremtredende informasjon som overholder disse kravene:

• Informasjonen må være i selve appen – ikke bare i appbeskrivelsen eller på et nettsted.
  • Den må vises ved vanlig bruk av appen og ikke kreve at brukeren må navigere til en spesiell meny eller innstilling.
  • Den må beskrive dataene appen leser eller samler inn via VpnService API.
  • Den må forklare hvordan dataene blir brukt og/eller delt.
  • Den må kreve en bekreftende handling fra brukeren for samtykke (for eksempel at brukeren må trykke for å godta eller krysse av i en avmerkingsboks).
  • Den kan ikke bare være plassert i personvernregler eller vilkår for bruk.
  • Den kan ikke vises sammen med annen informasjon som er knyttet til innsamling av personopplysninger eller sensitive data. Dette skal være separat informasjon som viser hvorfor appen krever VpnService API, og potensielle bruksmønstre.
Viktig: Hvis du endrer hvordan appen din bruker dette API-et, må du sende inn skjemaet på nytt med oppdatert og nøyaktig informasjon. Villedende og ikke-deklarert bruk av disse API-ene kan føre til at appen din suspenderes, og/eller at utviklerkontoen din sies opp.

Erklæring om VPN-tjenester

Fra og med 1. november 2022 kan utviklere av apper som bruker VpnService, sende inn en ny erklæring om retningslinjer i Play-konsollen. Dette er underlagt godkjenning fra Google Play.

Her er en forhåndsvisning av spørsmålene i erklæringen:

1. Er levering av en VPN-tjeneste kjernefunksjonaliteten til appen?

• Ja
  • Nei

[Hvis du svarte Nei på 1.]

2. Hvilke tillatte funksjoner tilbyr appen din? Velg alle som passer.

• Sporing av appbruk
  • Operatørapper som trenger VPN-funksjonalitet for å levere telefoni- eller tilkoblingstjenester
  • Enhetssikkerhet (inkludert antivirus og brannmur)
  • Apper for bedriftsadministrering
  • Nettverksrelaterte verktøy (inkludert for ekstern tilgang)
  • Foreldrekontroll
  • Nettlesere
  • Ingen av alternativene ovenfor

Merk: Appen din kan bli avvist hvis du velger en kategori som ikke matcher appens hovedformål. Det holder ikke at den er i en av disse kategoriene. Appen må også

• opplyse om bruken av VpnService i Google Play-oppføringen din
  • kryptere dataene fra enheten frem til sluttpunktet for VPN-tunnelen

[Hvis du svarte Ingen av alternativene ovenfor på 2.]

2 (a).

Du har erklært at appens hovedformål ikke finnes i listen over tillatt funksjonalitet. Apper som bruker VpnService til noe annet enn de tillatte funksjonalitetene, blir avvist. Hvis du mener at du må bruke VpnService, må du forklare i detalj hvordan appens funksjonalitet oppfyller kriteriene.

Ellers må du fjerne alle VPN-tjenester fra alle aktive artefakter for alle lanseringsmålgruppene for å overholde retningslinjene for Google Play.

3. For å hjelpe oss med å gå gjennom appen din bør du legge inn en link til en kort video (maks. 90 sekunder). Videoen må vise at appen åpnes, og at VPN brukes. Hvis det ikke er innlysende hvordan VPN-tjenesten brukes, bør du legge til et kommentarspor eller teksting for å forklare det nærmere. Skriv inn en nettadresse til en mp4-fil eller et annet vanlig videofilformat på YouTube eller en skylagringstjeneste.

4. (a). Utfører VPN-tjenesten i appen din innsamling eller deling av data? Velg alle som passer. Finn ut mer.

• Ja
  • Nei

[Hvis du svarte Ja på 4. (a).]

4. (b). Hvilke data samles inn eller deles via VpnService?

• Posisjon
    • Omtrentlig posisjon
    • Nøyaktig posisjon
  • Personopplysninger
    • Navn
    • E-postadresse
    • Personlige identifikatorer
    • Adresse
    • Telefonnummer
    • Hudfarge og etnisitet
    • Politisk eller religiøs tilhørighet
    • Seksuell legning eller kjønnsidentitet
    • Andre personopplysninger
  • Økonomisk informasjon
    • Kredittkort-, debetkort- eller bankkontonummer
    • Kjøpslogg
    • Kredittopplysninger
    • Annen økonomisk informasjon
  • Helse og trening
    • Helseinformasjon
    • Treningsinformasjon
  • Meldinger
    • E-poster
    • SMS- eller MMS-meldinger
    • Andre meldinger i appen
  • Bilder eller videoer
    • Bilder
    • Videoer
  • Lydfiler
    • Tale- eller lydopptak
    • Musikkfiler
    • Andre lydfiler
  • Filer og dokumenter
    • Filer og dokumenter
  • Kalender
    • Kalenderaktiviteter
  • Kontakter
    • Kontakter
  • Appaktivitet
    • Sidevisninger og trykk i appen
    • Søkelogg i appen
    • Installerte apper
    • Annet brukergenerert innhold
    • Andre handlinger
  • Nettsurfing
    • Nettleserlogg
  • Appinformasjon og -ytelse
    • Krasjlogger
    • Diagnostikk
    • Annen informasjon om appytelse
  • Enhetsidentifikatorer eller andre identifikatorer
    • Enhetsidentifikatorer eller andre identifikatorer

5. For å hjelpe oss med å gå gjennom appen din bør du legge inn en link til en kort video (maks. 90 sekunder). Videoen må vise den fremtredende informasjonen som vises til brukerne i appen. Den fremtredende informasjonen i appen må forklare hvorfor appen trenger å bruke VpnService, og hvordan den brukes. Hvis du samler inn og/eller deler personopplysninger eller sensitive brukerdata ved hjelp av VpnService, må du informere brukerne om det og forklare det tiltenkte formålet. Skriv inn en nettadresse til en mp4-fil eller et annet vanlig videofilformat på YouTube eller en skylagringstjeneste.

Veiledning om videoen som viser den fremtredende informasjonen i appen din

Videoen du sender inn i forbindelse med erklæringen, må vise dette:

• Åpning av appen din på enheten.
  • Brukerflytene for å komme til skjermen med fremtredende informasjon og samtykke til VpnService.
    • Sørg for at videoen viser all den fremtredende informasjonen. Hvis det er nødvendig å rulle, må du rulle sakte, slik at all teksten vises i videoen.
  • Brukerflyten når brukeren samtykker, inkludert prosessen for å gi appen din tillatelse til å bruke VpnService.
  • Brukerflyten når brukeren ikke samtykker, inkludert prosessen når brukeren utløser skjermen med fremtredende informasjon og samtykke igjen.

5. (a). Viderekobler eller manipulerer appen din brukertrafikk fra andre apper på en enhet for inntektsgenerering?

• Ja
  • Nei

[Hvis du svarte Ja på 5. (a).]

5. (b). Appen din faller ikke inn under de tillatte kategoriene for bruk av VpnService. Hvis du mener at bruksmønsteret for inntektsgenerering faller inn under kategorien for bruk i tråd med retningslinjene, ber vi deg om å forklare dette.

Merk: Manipulering av annonser som kan påvirke inntektsgenereringen, fører til avvisning.