Entendre la política de VpnService de Google Play

VpnService és una classe base que permet a les aplicacions ampliar i crear solucions de VPN pròpies. Si la teva aplicació requereix VpnService, has d'enviar el formulari de declaració, ja disponible a Play Console, com a màxim el 31 d'agost de 2023, per evitar mesures d'aplicació addicionals.

Aquest article proporciona informació general de la política, els requisits de comunicació destacada i consentiment, i una previsualització de les preguntes de la declaració associada. No substitueix la política en si. Llegeix la política en la seva totalitat per assegurar-te que n'entens el contingut i el compleixes. Totes les aplicacions que utilitzen VpnService han d'emplenar el formulari de declaració per evitar infringir la política, cosa que podria comportar mesures d'aplicació.

Ús de VpnService

Només les aplicacions que fan servir VpnService i tenen la VPN com a funcionalitat principal poden crear un túnel segur al nivell de dispositiu cap a un servidor remot. Hi ha excepcions, com ara les aplicacions que necessiten un servidor remot per a la seva funcionalitat principal; per exemple:

• Aplicacions de control parental i de gestió empresarial
  • Seguiment de l'ús d'aplicacions
  • Aplicacions de seguretat de dispositius (per exemple, antivirus, gestió de dispositius mòbils o tallafoc)
  • Eines relacionades amb la xarxa (per exemple, d'accés remot)
  • Aplicacions de navegació web
  • Aplicacions de l'operador que necessiten utilitzar la funcionalitat de VPN per proporcionar serveis de telefonia o de connectivitat.

VpnService no es pot fer servir per:

• Recollir dades d'usuari personals i sensibles sense una comunicació destacada i sense consentiment.
  • Redirigir o manipular el trànsit d'usuaris des d'altres aplicacions en un dispositiu per a finalitats de monetització (per exemple, redirigir el trànsit dels anuncis a través d'un país diferent del de l'usuari).

Les aplicacions que fan servir VpnService han de:

Requisits de comunicació destacada i consentiment

Les aplicacions aptes per utilitzar VpnService han de complir els requisits de comunicació destacada i consentiment que es descriuen a la política de dades d'usuari de Google Play si accedeixen a dades d'usuari personals i sensibles, o si les recullen. Aquestes aplicacions han d'incloure una comunicació destacada que:

• Sigui a dins de l'aplicació, ja que no pot ser només a la descripció de l'aplicació o en un lloc web.
  • S'ha de mostrar en un lloc que l'usuari vegi quan faci un ús normal de l'aplicació, sense haver de navegar per menús o opcions de configuració.
  • Ha de descriure les dades que es recullen o a què s'accedeix mitjançant l'API VpnService.
  • Ha d'explicar com s'utilitzaran o es compartiran les dades.
  • Ha de sol·licitar l'acceptació de l'usuari per mitjà d'una acció (per exemple, tocar per acceptar o marcar una casella de selecció).
  • No pot figurar únicament a la política de privadesa o a les condicions del servei.
  • No pot incloure's dins d'altres comunicacions que estiguin relacionades amb la recollida de dades personals o sensibles. Cal que sigui una comunicació independent que indiqui per què l'aplicació requereix l'API VpnService i qualsevol cas d'ús potencial.
Important: si canvies la manera com l'aplicació fa servir aquesta API, has de tornar a enviar el formulari i incloure-hi la informació actualitzada i correcta. Els usos enganyosos o no declarats d'aquestes API poden comportar la suspensió de l'aplicació o la cancel·lació del compte de desenvolupador.

Declaració de servei de VPN

A partir de l'1 de novembre de 2022, les aplicacions que utilitzin VpnService podran enviar una nova declaració de la política a Play Console. Això està subjecte a l'aprovació de Google Play.

Aquí tens una previsualització de les preguntes de la declaració:

1. La funcionalitat principal de la teva aplicació és proporcionar una VPN?

• No

[Si has respost No a 1].

2. Quina funcionalitat permesa proporciona, la teva aplicació? Selecciona totes les opcions aplicables.

• Seguiment de l'ús d'aplicacions
  • Aplicació de l'operador que requereix la funcionalitat de VPN per proporcionar serveis de telefonia o de connectivitat
  • Seguretat del dispositiu (inclosos l'antivirus i el tallafoc)
  • Aplicacions de gestió empresarial
  • Eines relacionades amb la xarxa (inclòs l'accés remot)
  • Control parental
  • Navegadors
  • Cap dels anteriors

Nota: si selecciones alguna categoria que no coincideix amb la finalitat principal de la teva aplicació, pot ser que es rebutgi. Formar part d'una d'aquestes categories no és suficient. La sol·licitud també ha de complir els requisits següents:

• Documentar l'ús que fas de VpnService a la fitxa de Google Play.
  • Encriptar les dades entre el dispositiu i el punt final del túnel de la VPN.

[Si has respost Cap de les anteriors a la pregunta 2.]

2 (a).

Has declarat que la finalitat principal de la teva aplicació no es mostra a la llista de funcionalitats permeses. Les aplicacions que utilitzin VpnService per a funcionalitats no permeses es rebutjaran. Si creus que has d'utilitzar VpnService, explica detalladament de quina manera la funcionalitat de l'aplicació compleix els criteris.

En cas contrari, suprimeix tots els serveis de VPN de tots els artefactes actius en tots els canals de versió per complir la política de Google Play.

3. Per ajudar-nos a revisar l'aplicació, proporciona un enllaç a un vídeo breu (de 90 segons o menys). Al vídeo s'ha de mostrar l'aplicació obrint-se i la VPN utilitzant-se. Si no es veu clarament com s'utilitza el servei de VPN, afegeix una veu en off o subtítols per explicar-ho millor. Introdueix un URL de YouTube o d'un emmagatzematge al núvol que dirigeixi a un fitxer MP4 o un altre format de fitxer de vídeo habitual.

4. (a). Quines dades recull o comparteix el teu servei de VPN? Selecciona totes les opcions aplicables. Obtén més informació.

• No

[Si has respost a la pregunta 4 (a).]

4. (b). Quines dades reculls o comparteixes mitjançant VpnService?

• Ubicació
    • Ubicació aproximada
    • Ubicació exacta
  • Informació personal
    • Nom
    • Adreça electrònica
    • Identificadors personals
    • Adreça
    • Número de telèfon
    • Raça i ètnia
    • Creences polítiques o religioses
    • Orientació sexual o identitat de gènere
    • Altres dades personals
  • Informació financera
    • Targeta de crèdit, targeta de dèbit o número de compte bancari
    • Historial de compres
    • Informació de crèdit
    • Altres dades financeres
  • Salut i fitnes
    • Informació sanitària
    • Informació de fitnes
  • Missatges
    • Correus electrònics
    • Missatges SMS o MMS
    • Altres missatges des de l'aplicació
  • Fotos o vídeos
    • Fotos
    • Vídeos
  • Fitxers d'àudio
    • Gravacions de veu o de so
    • Fitxers de música
    • Altres fitxers d'àudio
  • Fitxers i documents
    • Fitxers i documents
  • Calendari
    • Esdeveniments del calendari
  • Contactes
    • Contactes
  • Activitat a l'aplicació
    • Visualitzacions de pàgina i tocs a l'aplicació
    • Historial de cerques des de l'aplicació
    • Aplicacions instal·lades
    • Altre contingut generat per l'usuari
    • Altres accions
  • Navegació web
    • Historial de navegació pel web
  • Informació i rendiment de l'aplicació
    • Registres de bloquejos
    • Diagnòstics
    • Altres dades sobre el rendiment de l'aplicació
  • Dispositiu o altres identificadors
    • Dispositiu o altres identificadors

5. Per ajudar-nos a revisar l'aplicació, proporciona un enllaç a un vídeo breu (de 90 segons o menys). Al vídeo s'ha de mostrar la comunicació destacada que es mostra als usuaris de l'aplicació. La comunicació destacada de l'aplicació ha d'explicar per què l'aplicació requereix utilitzar VpnService i com es fa servir. Si reculls o comparteixes dades d'usuari personals o sensibles mitjançant VpnService, ho has de declarar als usuaris i explicar la finalitat prevista. Introdueix un URL de YouTube o d'un emmagatzematge al núvol que dirigeixi a un fitxer MP4 o un altre format de fitxer de vídeo habitual.

Directrius per al vídeo que mostra la comunicació destacada de l'aplicació

El vídeo que proporcionis com a part de la declaració ha d'incloure la informació següent:

• Obertura de la teva aplicació al dispositiu.
  • El flux d'usuaris per arribar a la pantalla de comunicació destacada i consentiment per a VpnService.
    • Assegura't que el vídeo inclogui la comunicació completa. Si t'has de desplaçar, assegura't de fer-ho lentament perquè tot el text es vegi al vídeo.
  • El flux d'usuaris quan l'usuari dona el seu consentiment, inclòs quan concedeix el VpnService a la teva aplicació.
  • El flux d'usuaris quan l'usuari no dona el seu consentiment, inclòs el procés en què l'usuari torna a activar la pantalla de comunicació destacada i consentiment.

5. (a). La teva aplicació redirigeix o manipula el trànsit d'usuaris des d'altres aplicacions en un dispositiu per a finalitats de monetització?

• No

[Si has respost a la pregunta 5 (a).]

5. (b). L'aplicació no compleix les categories d'ús permeses de VpnService. Si creus que el teu cas d'ús de monetització compleix la categoria d'ús d'acord amb la política, explica'ns-ho.

Nota: qualsevol manipulació d'anuncis que pugui repercutir en la monetització es rebutjarà.