Een alternatief factureringssysteem voor gebruikers in de Europese Economische Ruimte (EER)

Vanaf 13 maart 2024 moeten ontwikkelaars die alternatieve facturering aanbieden aan gebruikers in de EER, de API's voor alternatieve facturering gebruiken. Hieronder vind je meer informatie en onze gids voor integratie van API's voor alternatieve facturering.

Als onderdeel van onze inspanningen om te voldoen aan de Verordening digitale markten (Digital Markets Act, DMA), bieden we ontwikkelaars die digitale content of services verkopen de optie hun gebruikers in de Europese Economische Ruimte (EER) een alternatief te bieden voor het factureringssysteem van Google Play. Servicekosten worden gebruikt voor ondersteuning van onze investeringen in Play en Android. Deze blijven van toepassing en ontwikkelaars moeten Google de toepasselijke servicekosten betalen. Ga naar onze blogpost voor meer informatie.

Deelnamecriteria

Zo kom je in aanmerking voor dit programma:

• Je app moet een app of game zijn in elke willekeurige vormfactor die alternatieve facturering aanbiedt aan gebruikers in de EER.
  • De ontwikkelaar moet een geregistreerd bedrijf zijn.

Vereisten

Ontwikkelaars die deelnemen aan dit programma, moeten aan de volgende vereisten voldoen:

• Een geregistreerd bedrijf zijn.
  • Het alternatieve factureringssysteem alleen aanbieden aan gebruikers in de EER-landen.
  • Voldoen aan de toepasselijke vereisten voor gebruikersbescherming.
  • Alleen alternatieve factureringssystemen aanbieden in de app zelf.
  • Voldoen aan de Payment Card Industry Data Security Standard (PCI DSS) (als je creditcard- en pinpasgegevens verwerkt).
  • Support bieden aan gebruikers van het alternatieve factureringssysteem (waaronder producten die worden verkocht via het alternatieve factureringssysteem), en het alternatieve factureringssysteem moet een procedure bieden om ongeautoriseerde transacties te betwisten.
  • De toepasselijke servicekosten aan Google betalen. Als een consument een aankoop doet via een alternatief factureringssysteem zonder gebruikerskeuze, worden de standaard servicekosten die de ontwikkelaar betaalt met 3% verlaagd.
  • De API's voor alternatieve facturering integreren om de implementatie van vereisten voor de gebruikerservaring en rapportage te stroomlijnen. Ontwikkelaars die nog niet klaar zijn om de API's voor alternatieve facturering te integreren, kunnen tot 13 maart 2024 handmatig het informatiescherm implementeren en transacties rapporteren.
  • Voordat ontwikkelaars kunnen integreren met de API's voor alternatieve facturering, moeten ze onze tijdelijke richtlijnen voor de gebruikerservaring volgen om een consistente gebruikerservaring te bieden en gebruikers te helpen een weloverwogen beslissing te nemen.
  • Ons van tevoren laten weten welke wijzigingen je van plan bent door te voeren in je voorkeuren voor app-inschrijving, zoals facturering op basis van gebruikerskeuze uit- of aanzetten in een bepaalde app of markt. Ga naar onze veelgestelde vragen voor meer informatie over hoe je wijzigingen indient.

Houd er rekening mee dat geschiktheid en vereisten kunnen veranderen.

Integratie met API's voor alternatieve facturering

Als je alternatieve facturering wilt aanbieden en de API's voor alternatieve facturering wilt gebruiken vanaf de datum waarop je de optie aanbiedt, moet je de volgende stappen uitvoeren:

1. Controleer de vereisten op deze pagina om te bepalen of je app voldoet aan de deelnamecriteria.
  2. Vul het declaratieformulier voor facturering in, accepteer de Servicevoorwaarden en doorloop alle introductiestappen voor inschrijving voor het programma via het supportteam van Google (je kunt bijvoorbeeld een betalingsprofiel instellen als dat nodig is).
  3. Rond de integratie van de API's voor alternatieve facturering af zoals beschreven in deze gids voor integratie van API's.
  4. Beheer je instellingen voor alternatieve facturering in de Play Console om alternatieve facturering voor elk van je apps aan of uit te zetten, logo's van betaalmethoden te uploaden en URL's voor abonnementsbeheer te beheren.
  5. Meld alle geautoriseerde transacties via API's voor alternatieve facturering van gebruikers in de EER binnen 24 uur bij Google Play.
  6. Actieve abonnementen die zijn gestart terwijl je alternatieve facturering zonder automatisering aanbood, moet je migreren via de ExternalTransactions API voordat je de terugkerende transacties via de API rapporteert. Voer deze eenmalige migratie uit vóór de deadline voor de migratie van de API voor alternatieve facturering op 13 maart 2024. Ga voor meer informatie naar onze veelgestelde vragen.

Als je al deelneemt aan het programma en overstapt naar de API's voor alternatieve facturering, kun je stap 1 en 2 hierboven overslaan. Nadat je de bovenstaande stappen hebt uitgevoerd en bent begonnen met het rapporteren van transacties met de API, hoef je transacties niet meer handmatig te sturen.

Integratie zonder automatisering

Als je alternatieve facturering wilt aanbieden maar nog niet klaar bent om de API's voor alternatieve facturering te integreren, moet je de volgende stappen voor handmatige inschrijving uitvoeren:

1. Controleer de vereisten op deze pagina om te bepalen of je app voldoet aan de deelnamecriteria.
  2. Vul het declaratieformulier voor facturering in, accepteer de Servicevoorwaarden en doorloop alle introductiestappen voor inschrijving voor het programma via het supportteam van Google (je kunt bijvoorbeeld een betalingsprofiel instellen als dat nodig is).
  3. Bepaal in welke apps en markten je alternatieve facturering wilt aanbieden. Gebruik hiervoor het inschrijvingsformulier dat je per e-mail krijgt nadat je het declaratieformulier voor facturering hebt ingevuld.
  4. Volg de vereisten zoals beschreven op deze pagina.
  5. Vermeld het bedrag van alle betaalde transacties via het alternatieve factureringssysteem en rapporteer dit aan Google Play. Ontwikkelaars die het declaratieformulier invullen en hun introductie voor het programma afronden, krijgen instructies voor deze maandelijkse rapportage.
  6. Integreer vóór de migratiedeadline met API's voor alternatieve facturering, migreer alle actieve abonnementen die zijn gestart terwijl je alternatieve facturering zonder automatisering aanbood, en update je instellingen voor alternatieve facturering in de Play Console. Nadat je actieve abonnementen hebt gemigreerd en bent begonnen met het rapporteren van transacties via de API's, hoef je transacties niet meer handmatig te sturen. Voer deze eenmalige migratie uit vóór de deadline voor de migratie van de API voor alternatieve facturering op 13 maart 2024. Ga voor meer informatie naar onze veelgestelde vragen.

Als je nog vragen hebt, kun je hier contact opnemen met ons supportteam.

Veelgestelde vragen

Welke landen vallen onder de Europese Economische Ruimte (EER)?
De EER bestaat op dit moment uit de volgende landen: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden.
Mijn app is onlangs afgewezen omdat deze niet voldoet aan het Betalingsbeleid van Google Play. Wat moet ik doen?

Google verwijdert of weigert geen updates van apps als deelnemende ontwikkelaars een alternatief factureringssysteem aanbieden aan gebruikers in de EER. Maar het factureringssysteem van Google Play is nog steeds vereist voor apps en games die via Play naar gebruikers buiten de EER worden gedistribueerd, behalve waar deze in aanmerking komen voor alternatieve facturering.

Als je app voldoet aan de vereisten van het programma, kun je het declaratieformulier invullen en je app-update indienen. Het verwerken van je aanvraag kan enige tijd duren. Als je niet in aanmerking komt voor het programma, moet je je app updaten zodat deze voldoet aan het Betalingsbeleid van Google Play en de aanvraag opnieuw indienen.

Ik bied op dit moment het factureringssysteem van Google Play aan. Kan ik nu het factureringssysteem van Google Play naast een alternatief factureringssysteem aanbieden aan gebruikers in de EER?

Als je naast het factureringssysteem van Google Play een alternatief factureringssysteem wilt aanbieden, schrijf je je in voor de pilot voor facturering op basis van gebruikerskeuze om gebruikers een keuze te bieden. Hier vind je meer informatie en kun je je aanmelden voor de pilot voor facturering op basis van gebruikerskeuze.

Hoe dien ik transacties in die zijn uitgevoerd via een alternatief factureringssysteem?

Vanaf 14 november 2023 kunnen transacties die via het alternatieve factureringssysteem worden uitgevoerd, worden gemeld via de API's voor alternatieve facturering. Ze moeten binnen 24 uur na goedkeuring van de betaling worden gemeld. Deze API's stroomlijnen de meldingsprocedure voor ontwikkelaars en maken het mogelijk om transacties via een alternatief factureringssysteem mee te wegen bij de Populairste items van Google Play.

Als je de API's voor alternatieve facturering nog niet hebt geïntegreerd, kun je de transacties tot 13 maart 2024 nog steeds handmatig zelf melden. Als je handmatig rapporteert, moet je het bedrag van de betaalde transacties één keer per maand zelf melden, op de 5e werkdag van de maand. De transacties die in oktober 2023 zijn uitgevoerd, moeten bijvoorbeeld op 7 november 2023 worden gemeld. Nadat je het declaratieformulier hebt ingevuld, beoordelen we je gegevens en sturen we je instructies voor het melden van je betaalde transacties en welke betalingen je moet uitvoeren voor servicekosten en toepasselijke belastingen.

Voor welk type producten kan ik EER-gebruikers een alternatief factureringssysteem aanbieden?

Alternatieve factureringssystemen kunnen worden gebruikt voor digitale content en services, zoals in-app aankopen en abonnementen.

Waarom zijn er nog steeds servicekosten vereist?

De servicekosten van Google Play zijn nooit alleen kosten voor de verwerking van betalingen geweest. Ze weerspiegelen de waarde die Android en Play leveren en ondersteunen onze voortdurende investeringen in Android en Google Play. Zo maken we de gebruikers- en ontwikkelaarsfuncties mogelijk waar mensen op rekenen. Ga naar dit artikel voor meer informatie over de servicekosten.

Staat dit programma links toe naar digitale content die gebruikers in de EER hebben gekocht?

Ja, met dit programma kunnen ontwikkelaars webgebaseerde betalingen als alternatieve betaalmethode gebruiken in een ingesloten WebView in hun app. Voor deze alternatieve betaalmethode gelden dezelfde vereisten als voor andere alternatieve betaalmethoden op deze pagina, waaronder alle vereisten voor gebruikersvertrouwen en -veiligheid en de servicekosten.

Is dit een verplicht programma?

Nee, dit is een vrijwillig programma. Als je gebruikers in de EER geen alternatief voor het factureringssysteem van Google Play wilt bieden, hoef je niets te doen.

Ik ben al ingeschreven voor dit EER-programma voor alternatieve facturering zonder gebruikerskeuze. Kan ik me ook aanmelden om deel te nemen aan de pilot voor facturering op basis van gebruikerskeuze?

Als je je vóór 1 september 2022 hebt aangemeld voor het EER-programma en gebruikers naast het factureringssysteem van Google Play een alternatief factureringssysteem wilt aanbieden, moet je het declaratieformulier opnieuw indienen om je in te schrijven voor de pilot voor facturering op basis van gebruikerskeuze.

Als je je na 1 september 2022 hebt aangemeld voor het EER-programma, hoef je het declaratieformulier niet opnieuw in te dienen om deel te nemen aan de pilot voor facturering op basis van gebruikerskeuze. Je moet ons dit wel laten weten door een geüpdatet inschrijvingsformulier voor app-pakketten in te dienen als je facturering op basis van gebruikerskeuze aanbiedt voor elk land in de EER.

Als ik een alternatief factureringssysteem wil aanbieden, of als ik dit al doe, wanneer moet ik dan voldoen aan de vereisten voor de gebruikerservaring die op deze pagina worden beschreven?

Als je alternatieve facturering met automatisering aanbiedt, wordt aan de vereisten voor de gebruikerservaring voldaan door API's te integreren en te gebruiken aan de clientzijde. Vanaf 14 maart 2023 moeten alle deelnemende ontwikkelaars integreren met API's voor alternatieve facturering om het informatiescherm te tonen en transacties te melden.

Als je nog niet klaar bent om de API's voor alternatieve facturering te integreren, moet je de tijdelijke richtlijnen voor de gebruikerservaring handmatig implementeren.

Ik heb het inschrijvingsformulier voor app-pakketten ingediend om aan te geven in welke markten ik alternatieve facturering zonder gebruikerskeuze ga gebruiken voor mijn app. Hoe kan ik Google op de hoogte stellen van wijzigingen in mijn selecties voor de inschrijving voor app-pakketten?

Als je alternatieve facturering zonder automatisering aanbiedt, moet je een geüpdatet inschrijvingsformulier voor app-pakketten indienen als je het aanbod voor alternatieve facturering voor een bepaald app-pakket wijzigt in een markt. Houd er rekening mee dat updates pas van kracht worden op de eerste dag van de volgende maand in Universal Coordinated Time (UTC), waaronder wijzigingen in de toepasselijke servicekosten.

Als je alternatieve facturering aanbiedt via API's voor alternatieve facturering, kun je het aanbod voor alternatieve facturering voor een bepaald app-pakket wijzigen via de instellingen voor alternatieve facturering in de Play Console. Alle updates zijn onmiddellijk van kracht, waaronder wijzigingen in toepasselijke servicekosten.

Ik heb me al ingeschreven voor de pilot voor mijn niet-gaming-apps. Moet ik me opnieuw aanmelden voor mijn gaming-app om deel te nemen aan de pilot voor facturering op basis van gebruikerskeuze?

Nee. Als je op dit moment actief bent in het pilotprogramma, kun je je gaming-app inschrijven voor het programma via de Play Console en alternatieve facturering aanbieden aan gebruikers in de EER. Volg de instructies voor app-inschrijving in dit Helpcentrum-artikel.

Hoe integreer ik met de API's voor alternatieve facturering voor andere vormfactoren dan mobiel en tablet als ik facturering op basis van gebruikerskeuze aanbied aan gebruikers in de EER?

Je kunt de API's voor alternatieve facturering op dezelfde manier implementeren voor alle in aanmerking komende vormfactoren. Je kunt dezelfde integratiegids gebruiken voor gedetailleerde richtlijnen en bronnen om aan de slag te gaan.

Als je facturering op basis van gebruikerskeuze wilt aanbieden in Android Auto, neem je contact met ons op voor meer informatie over hoe je aan de slag gaat.

Welke voordelen bieden de API's voor alternatieve facturering? Kan ik de API's voor alternatieve facturering zo integreren dat het scherm voor gebruikerskeuzes wordt getoond voordat ik de API's gebruik om transacties te melden?

De API's voor alternatieve facturering kunnen worden geïntegreerd en samen worden gebruikt om de functionaliteit voor ontwikkelaars te stroomlijnen. De API's voor alternatieve facturering bieden de volgende voordelen:

• Keuzeschermen voor alternatieve facturering worden getoond door Google Play. Dit betekent dat je het informatiescherm niet zelf hoeft te maken en te onderhouden.
  • Makkelijk transacties melden, waarmee handmatige bewerkingen overbodig worden en aggregatie-/afstemmingsfouten worden beperkt.
  • Transacties die via de API's voor alternatieve factureringssystemen worden gemeld, zijn terug te vinden bij de Populairste items van Google Play.

Daarnaast hebben we de volgende verbeteringen doorgevoerd, zodat je makkelijker alternatieve facturering kunt aanbieden:

• Zelfbeheer van instellingen voor alternatieve facturering via de Play Console, zoals facturering op basis van gebruikerskeuze aan- of uitzetten per in aanmerking komende app voor elke in aanmerking komende markt, beheer van logo's van betaalmethoden en URL's voor abonnementsbeheer.
  • Exporteerbare rapporten van transacties voor alternatieve factureringssystemen die via de API worden gerapporteerd, met aanvullende informatie, zoals de gebruikte wisselkoers, de bijbehorende app-pakket-ID en het tarief voor de servicekosten.
Waar vind ik meer informatie over de integratie van API's voor alternatieve facturering?

Je kunt je bestaande integratie met het factureringssysteem van Google Play makkelijk uitbreiden met API's voor alternatieve facturering. De API's voor alternatieve facturering zijn gebaseerd op dezelfde ontwerppatronen en -principes als onze Play Billing-bibliotheek en de Play Developer API's. Dit houdt in dat ze werken met je bestaande ontwerpen en over het algemeen bekend zijn bij je teams.

In onze integratiegids bieden we gedetailleerde richtlijnen en bronnen over hoe je aan de slag kunt gaan en hoe je verschillende use cases van alternatieve facturering aanpakt, zoals eenmalige en terugkerende aankopen. Je vindt hierin ook voorbeelden van codefragmenten om je te helpen bij de implementatie. We horen graag de feedback van ontwikkelaars over deze API's en eventuele aanvullende bronnen die nuttig kunnen zijn. Als je vragen of feedback hebt over de API's voor alternatieve facturering, neem je hier contact met ons op.

Ik neem al deel aan facturering op basis van gebruikerskeuze. Wat moet ik doen om over te stappen op API's voor alternatieve facturering?

Voer vóór de migratiedeadline op 13 maart 2024 de stappen in Integratie met API's voor alternatieve facturering uit. Nadat je actieve abonnementen hebt gemigreerd vanuit de handmatige periode en bent begonnen met rapporteren van transacties via de API's, hoef je transacties niet meer handmatig te sturen.

Hoe rapporteer ik terugkerende transacties via API's voor alternatieve facturering voor actieve abonnementen die zijn gestart terwijl ik alternatieve facturering zonder automatisering aanbood?

Voor actieve abonnementen die zijn gestart terwijl je alternatieve facturering aanbood zonder geautomatiseerde rapportage, moet je deze abonnementen migreren met de ExternalTransactions API voordat je de terugkerende transacties via de API rapporteert. Voer deze eenmalige migratie uit vóór de deadline voor de migratie van de API voor alternatieve facturering op 13 maart 2024. Na de migratie hoef je alleen de terugkerende transacties te melden via de API's en hoef je niet meer handmatig te rapporteren.

Als je het actieve abonnement nog niet hebt gemigreerd, moet je de terugkerende transactie blijven melden volgens de bestaande instructies voor handmatige rapportage.