Så fungerar prenumerationer

I maj 2022 införde vi ändringar av hur prenumerationsprodukter definieras och hanteras på Play Console. Om du har befintliga prenumerationer och vill veta hur ändringarna påverkar dem läser du Nya ändringar av prenumerationer på Play Console.

Med Google Plays faktureringssystem kan du erbjuda produkter i appar där användarna debiteras för innehåll eller tjänster på återkommande basis, så kallade prenumerationer. Prenumerationer kan omfatta sådant som en samling appar, spel eller annat innehåll i din app på Google Play mot en återkommande avgift.

Med hjälp av prenumerationssystemet på Google Play kan du skapa, hantera och sälja prenumerationer på ett flexibelt sätt. Med Play Console eller Subscription Publishing API kan du konfigurera en prenumeration med flera basprenumerationer, där var och en har flera erbjudanden. Prenumerationserbjudanden kan ha olika prismodeller och behörighetsalternativ. Du kan skapa erbjudanden under prenumerationens hela livscykel med hjälp av en mängd olika prenumerationer som förnyas automatiskt och förbetalda prenumerationer.

I den här artikeln beskrivs prenumerationsfunktioner. Du kan läsa mer om hur du skapar och hanterar prenumerationer på Play Console i Skapa och hantera prenumerationer. Besök webbplatsen Android Developers om du vill veta mer om hur du implementerar prenumerationer i en Android-app och backend.

Obs! Utöver informationen på den här sidan ska du läsa Google Plays programpolicy för utvecklare, inklusive prenumerationspolicyn.

Översikt över prenumerationer

I det här avsnittet beskrivs prenumerationer, objekt och funktioner.

De tre typerna av prenumerationsobjekt är följande:

• Prenumeration: Ett prenumerationsobjekt definierar en uppsättning förmåner som användarna kan få åtkomst till under en viss tidsperiod.
  • Basprenumeration: En basprenumeration definierar prenumerationens faktureringsperiod, förnyelsetyp (automatisk förnyelse eller förskottsbetalning) och pris. En prenumeration kan ha flera basprenumerationer.
  • Erbjudande: Ett erbjudande definierar en rabatt som är tillgänglig för användare som uppfyller villkoren. En basprenumeration kan ha flera erbjudanden.

Bilden nedan visar hur objekttyper för prenumerationer är strukturerade:

Prenumeration

En prenumeration är en uppsättning förmåner som användarna kan få tillgång till under en angiven tidsperiod. Du kan ha flera prenumerationer i samma app, antingen för att tillhandahålla helt olika förmåner (en videostreamingapp kan till exempel ha separata prenumerationer för nyheter och sport) eller olika nivåer av en enda uppsättning förmåner (en molnlagringsapp kan till exempel ha prenumerationer på 100 GB, 1 TB och 10 TB).

Användare får åtkomst (eller ett berättigande) till en prenumeration genom att köpa en basprenumeration eller ett erbjudande, antingen i appen eller på Google Play.

Basprenumeration

Prenumerationer innehåller en eller flera basprenumerationer. En basprenumeration anger en unik uppsättning attribut för en viss faktureringsperiod och förnyelsetyp. Du kan ange om en prenumeration ska förnyas automatiskt (automatisk förnyelse) eller om den inte ska förnyas (förbetald prenumeration).

Det kan finnas flera basprenumerationer för en prenumeration. Du kan till exempel skapa följande basprenumerationer för en prenumeration på Premium-medlemskap:

• En basprenumeration som förnyas automatiskt varje månad.
  • En förbetald basprenumeration per månad.
  • En basprenumeration som förnyas automatiskt varje år.

Obs! Du kan skapa upp till totalt 250 basprenumerationer och erbjudanden för varje prenumeration, men högst 50 stycken kan vara aktiva samtidigt. Resten måste ha utkaststatus eller inaktiv status.

Automatisk förnyelse

Användarna kan köpa en prenumeration som förnyas automatiskt för att få tillgång till prenumerationen under en viss faktureringsperiod. I slutet av varje faktureringsperiod debiteras de automatiskt och deras berättigande till prenumerationen förlängs. Med en basprenumeration som förnyas automatiskt får användarna oavbruten tillgång till prenumerationen tills den sägs upp. Prenumerationer kan sägas upp av användaren, av utvecklaren eller av Google Plays faktureringssystem.

Förbetald prenumeration

Användarna kan köpa en förbetald basprenumeration för att få tillgång till prenumerationen under den angivna faktureringsperioden, vilken inte förnyas automatiskt. Användarna kan därefter fylla på om de vill förlänga prenumerationens slutdatum och behålla oavbruten åtkomst till prenumerationens innehåll.

Vid påfyllning kan användarna köpa valfri förbetald basprenumeration på samma prenumeration. De behöver inte välja samma tidsperiod som vid det ursprungliga köpet. Exempel: Om en användare köper en förbetald prenumeration på en månad för 12,99 USD kan hen fylla på prenumerationen genom att betala 59,99 USD i förskott och därmed förlänga prenumerationen med ett år.

Förutom påfyllningar kan användarna även byta mellan en prenumeration som betalas i förskott och en som förnyas automatiskt när de vill. Användarna kan genomföra dessa köpa via appen eller via Google Play Butiks prenumerationscenter.

Attribut för basprenumerationer

I tabellen nedan visas och förklaras de fält du anger när du konfigurerar en basprenumeration i Play Console:

Fält Beskrivning
Faktureringsperiod

Prenumerationens längd.

Förnyelsetyp

Om en prenumeration förnyas automatiskt eller är förbetald.

Regional tillgänglighet

En basprenumeration innehåller en lista över regionala konfigurationer som anger var prenumerationen är tillgänglig tillsammans med priset i varje region. Du kan styra tillgängligheten och priset för varje enskilt land eller enskild region och konfigurera om du vill att basprenumerationen eller erbjudandet ska vara tillgängligt på nya platser som Google Play kan ha stöd för i framtiden.

Respitperiod Om en förnyelseavgift avvisas ber Google användaren att åtgärda betalningsproblemet och försöker regelbundet debitera förnyelseavgiften. Som standard består denna återställningsperiod av en respitperiod följt av en pausperiod för kontot. Du kan ange längden på respitperioden som användaren får ha kvar prenumerationen.
Pausat konto När respitperioden har löpt ut med ett olöst betalningsproblem kan prenumerationen pausas för kontot. Du kan ange hur länge kontot ska vara pausat. Under denna period ska användaren inte ha tillgång till prenumerationen. Om pausperioden för kontot löper ut med ett olöst betalningsproblem avslutas prenumerationen automatiskt.
Ändring av basprenumeration och erbjudande

Inställningen anger när en användare som har en aktiv prenumeration och byter till en basprenumeration eller något av dess erbjudanden ska debiteras. Den här inställningen gäller inte om en prenumerant byter till en annan prenumeration.

Prenumerera på nytt

Om detta är aktivt kan användare köpa en prenumeration som förnyas automatiskt på nytt i Play Butik.

Taggar

En tagg är en valfri etikett på upp till 20 tecken som du använder till att märka eller gruppera basprenumerationer och erbjudanden med så att du kan identifiera dem i API:et. Taggar kan användas för att avgöra vilket erbjudande som ska visas när användaren uppfyller kriterierna för fler än ett. Du kan lägga till upp till 20 taggar. Användarna kan inte se taggarna.

Erbjudande

Berättigade användare kan köpa ett erbjudande och få åtkomst till en prenumeration till ett rabatterat pris. Alla användare kan köpa en basprenumeration, men erbjudanden är bara tillgängliga för användare som uppfyller de kvalifikationskriterier du definierar. Via erbjudanden kan användare få kostnadsfria provperioder och/eller introduktionspriser i en eller flera erbjudandefaser

Du kan skapa upp till totalt 250 basprenumerationer och erbjudanden för varje prenumeration, men högst 50 stycken kan vara aktiva samtidigt. Resten måste ha utkaststatus eller inaktiv status.

Anteckningar:

• Du kan bara skapa erbjudanden för basprenumerationer som förnyas automatiskt.
  • Du kan skapa upp till totalt 250 basprenumerationer och erbjudanden för varje prenumeration, men högst 50 stycken kan vara aktiva samtidigt. Resten måste ha utkaststatus eller inaktiv status.

Behörighet till erbjudanden

Du kan ge användare erbjudanden utifrån prenumerationsstatus i appen. Det gör du genom att ange behörighetskrav. Det finns tre användningsfall som stöds:

Användningsfall Kriterier
Förvärv av nya kunder

Användaren har aldrig haft berättigande till denna prenumeration, eller så har kunden aldrig haft berättigande till någon prenumeration i appen.

Uppgradering

Användaren har för närvarande en specifik prenumeration och faktureringsperiod i den här appen.

Du kan till exempel definiera ett erbjudande som ger användare på prenumerationsnivån Silver ett introduktionspris för nivån Guld.

Bestäms av utvecklaren

Du bestämmer affärslogiken och behörighetskraven i appen. Det kan till exempel handla om en andra chans till kostnadsfria provperioder eller erbjudanden avsedda att vinna tillbaka tidigare prenumeranter.

Eftersom logiken är integrerad i appen kan erbjudanden som bestäms av utvecklaren inte säljas utanför appen.

Erbjudandefaser

Erbjudanden innehåller en eller flera erbjudandefaser. Varje fas definierar kostnadsfri period eller period med introduktionspris. Ett erbjudande kan till exempel ha en kostnadsfri provperiod på sju dagar följt av en introduktionsfas på 2 USD i en månad. När den rabatterade erbjudandefasen löper ut förnyas prenumerationen automatiskt för priset på basprenumerationen.

Kostnadsfria provperioder

En prisfas för en kostnadsfri provperiod anger ett specifikt antal dagar, veckor eller månader utan kostnad. Den kostnadsfria provperioden kan vara minst tre dagar och högst tre år.

Introduktionspris

I introduktionsprisfaser får användaren ett rabatterat pris under en fast tidsperiod. Introduktionsprisfaser måste ha samma pris som basprenumerationen eller ett lägre pris. Priset kan vara absolut eller relativt i förhållande till basprenumerationens pris. Relativa priser kan göra framtida prisändringar enklare. Priserna kan anges på följande sätt:

• ett absolut belopp, t.ex. 5 USD
  • en fast rabatt, t.ex. 5 USD rabatt på baspriset
  • en procentuell rabatt, t.ex. 50 % rabatt på baspriset.

Alla priser måste följa Google Plays lägsta och högsta pris i den region där priset är tillgängligt. Mer information finns i Platser med stöd för distribution till Google Play-användare.

Obs! Det går för närvarande inte att se introduktionsprisets förhållande till basprenumerationens pris i kundvagnen. Ett överstruket baspris visas till exempel inte.

Introduktionspriser kan innebära en eller flera betalningar:

• Engångsbetalning: En prisfas där användaren debiteras en gång för ett visst antal dagar, veckor eller månader.
  • Flera betalningar: En prisfas som ger en rabatt på mellan 1 och 52 upprepningar av basprenumerationens faktureringsperiod.

Attribut för erbjudanden

I tabellen nedan visas och förklaras de ytterligare fält du anger när du konfigurerar en erbjudandet i Play Console:

Fält Beskrivning

Regional tillgänglighet

Erbjudanden har samma tillgänglighet som basprenumerationen som standard. I stället kan du välja en delmängd av dessa regioner.

Taggar

En tagg är en valfri etikett på upp till 20 tecken som du använder till att märka eller gruppera basprenumerationer och erbjudanden med så att du kan identifiera dem i API:et. Taggar kan användas för att avgöra vilket erbjudande som ska visas när användaren uppfyller kriterierna för fler än ett. Erbjudanden returnerar både sina egna taggar och basprenumerationens taggar. Du kan lägga till upp till 20 taggar. Användarna kan inte se taggarna.

Tips! Vi rekommenderar att du märker erbjudanden som har skapats med kriterier som bestäms av utvecklaren med taggar så att du enklare kan skilja dem åt när erbjudandena som är tillgängliga för användaren visas.

Tillgänglighet för erbjudanden och basprenumerationer

Med tiden kan du skapa och ändra många prenumerationer, basprenumerationer och erbjudanden. En del data kan bli inaktuell, men tidigare data kan vara användbar i analys- och rapporteringssyfte. Du kan även skapa alternativ för experiment eller byta från ett erbjudande till ett annat beroende på säsong eller andra faktorer. Det nya prenumerationssystemet har stöd för dessa användningsfall med statusar för prenumerationsobjekt. För att säkerställa att informationen alltid är tillgänglig för rapportering och analys kan du inte radera prenumerationer, basprenumerationer och erbjudanden eller återanvända deras id:n.

Prenumerationsstatus

Prenumerationsobjekt kan ha följande statusar:

• Utkast: Prenumerationen definieras och är ännu inte aktiv. När en prenumeration har utkaststatus har alla basprenumerationer eller erbjudanden som skapas också utkaststatus.
  • Aktiv: Prenumerationen är tillgänglig och har stöd för befintliga köp. Om det finns aktiva basprenumerationer tillåts även nya köp i prenumerationen.
Status för basprenumeration och erbjudande

Erbjudanden och basprenumerationer kan ha följande statusar:

• Utkast: Basprenumerationen eller erbjudandet definieras och har inte aktiverats ännu.
  • Inaktiv: Basabonnemanget eller erbjudandet finns men är inte tillgängligt för nya köp. Befintliga prenumerationer fortsätter att gälla tills de sägs upp. Du kan aktivera och inaktivera erbjudanden efter behov.
  • Aktiv: Basprenumerationen eller erbjudandet är tillgängligt och har stöd för både befintliga och nya köp.

Vanliga användningsfall för basprenumerationer och erbjudanden

Det här avsnittet innehåller exempel på vanliga basprenumerationer och erbjudanden. Klicka på ett avsnitt nedan för att utöka det och visa ett exempel.

Månadsprenumeration som är tillgänglig för alla användare

I följande exempel definieras en grundläggande prenumeration med en enda basprenumeration på en månad för alla användare i de angivna regionerna. Det finns inga erbjudanden just nu.

Information om prenumerationen:

• Namn: Obegränsad tillgång
  • Användarförmåner:
    • Obegränsad tillgång till alla kanaler
    • Utan annonser

Information om basprenumerationen:

• Faktureringsperiod: Månadsvis
  • Förnyelsetyp: Förnyas automatiskt
  • Tillgänglig i följande regioner:
    • USA
    • Kanada
    • Turkiet
  • Pris per region:
    • USA: 9,99 USD
    • Kanada: 10,99 CAD
    • Turkiet: 155 TRY
  • Respitperiod: 7 dagar
Kostnadsfri provperiod för nya prenumeranter

Följande erbjudande utgår från föregående exempel (Månadsprenumeration som är tillgänglig för alla användare) samt en kostnadsfri provperiod för nya prenumeranter som läggs till när du definierar detta erbjudande i Play Console. Observera att erbjudandet är begränsat till en några av regionerna för basprenumerationer – Turkiet är inte inkluderat.

Erbjudande Information:

• Kvalifikationskriterier: Förvärv av ny kund
    • Har aldrig haft någon prenumeration i den här appen
  • Tillgänglig i följande regioner: (observera att Turkiet inte är inkluderat)
    • USA
    • Kanada
  • Prisfas 1:
    • Typ: Kostnadsfri provperiod
    • Läng: 7 dagar (övergår därefter till basprenumerationen)

Så här fungerar det för användaren:

• Nya prenumeranter (endast USA och Kanada) får en kostnadsfri provperiod på sju dagar.
  • När provperioden har löpt ut förnyas prenumerationen automatiskt till standardpriset för basprenumerationen.
  • Användare som tidigare har köpt någon av prenumerationerna i appen uppfyller inte kriterierna för erbjudandet och kan därför bara köpa basprenumerationen.
Kostnadsfri provperiod, följt av introduktionspriset (för nya prenumeranter)

Följande exempel utgår från basprenumerationen i föregående exempel (Månadsprenumeration som är tillgänglig för alla användare) samt ett erbjudande med två prisfaser:

Erbjudande Information:

• Kvalifikationskriterier: Förvärv av ny kund
    • Har aldrig haft någon prenumeration i den här appen
  • Tillgänglig i följande regioner: (observera att Turkiet inte är inkluderat)
    • USA
    • Kanada
  • Prisfas 1:
    • Typ: Kostnadsfri provperiod
    • Längd: 7 dagar
  • Prisfas 2:
    • Typ: Engångsbetalning
    • Längd: 1 månad
    • Prisändring:  Fast belopp
    • Pris per region:
      • USA: 1,99 USD
      • Kanada: 1,99 CAD

Så här fungerar det för användaren:

• Nya prenumeranter (endast i USA och Kanada) får en kostnadsfri provperiod på sju dagar, följt av en månad för 1,99 USD/1,99 CAD.
  • När provperioden har löpt ut förnyas prenumerationen automatiskt till standardpriset för basprenumerationen.
  • Användare som tidigare har köpt någon av prenumerationerna i appen uppfyller inte kriterierna för erbjudandet och kan därför bara köpa basprenumerationen.
Erbjudande bestämt av utvecklaren – återvunna prenumeranter

Google Play har stöd för vanliga användningsfall för kvalificering, till exempel förvärv av nya kunder. Appen kan även utvärdera utifrån dina egna kvalifikationskriterier, antingen utöver eller i stället för de kvalifikationskriterier som har angetts av Play. Det innebär att du kan skapa ytterligare logik utöver de kvalifikationskriterier som Play har utvärderat och bestämma vilka erbjudanden du vill prioritera och visa för användarna.  Du kan till exempel begränsa ett erbjudande till tidigare prenumeranter som har avslutat prenumerationen i syfte att få dem att teckna en prenumeration igen.

Följande exempel utgår från basprenumerationen i föregående exempel (Månadsprenumeration som är tillgänglig för alla användare) samt ett erbjudande på tre månader för halva priset som har bestämts av utvecklaren:

Information om erbjudandet:

• Kvalifikationskriterier:
    • Bestäms av utvecklaren
  • Tillgänglig i följande regioner:
    • USA
    • Kanada
  • Prisfas 1:
    • Typ: Återkommande betalning
    • Faktureringsperioder: 3
    • Prisändring: Procentuell rabatt
    • Procentsats i rabatt per region:
      • USA: 50 %
      • Kanada: 50 %
  • Tagg:  WINBACK-50-OFF

Så här fungerar det för användaren:

• Användare (endast USA och Kanada) som visas detta erbjudande med logik i appen får 50 % i rabatt på priset för tre månader (alltså 4,99 USD/4,99 CAD).
  • När erbjudandet har löpt ut förnyas prenumerationen automatiskt till standardpriset för basprenumerationen.

Obs! Det går inte att tillämpa kriterier som bestäms av utvecklaren på erbjudanden som går att köpa utanför appen. Det gäller även aktuella prenumerationer.

Tips! Vi rekommenderar att du märker erbjudanden som har skapats med kriterier som bestäms av utvecklaren med taggar så att du enklare kan skilja dem åt när erbjudandena som är tillgängliga för användaren visas.

Ändra basprenumeration och erbjudandepriser

Du kan ändra priset på basprenumerationer eller erbjudanden. Det nya priset gäller omedelbart för nya köp.

Priset ändras inte för användare med befintliga prenumerationer som förnyas automatiskt. Sådana användare ingår i stället i en kohort för ett äldre pris där de behåller sitt befintliga pris tills de byter prenumeration eller tills du väljer att flytta över dem till det aktuella priset.

Användare med förbetalda prenumerationer betalar alltid det aktuella priset för påfyllningar och ytterligare köp.

Avsluta äldre pris

För basprenumerationer som förnyas automatiskt kan du välja att avsluta en kohort för ett äldre pris och flytta användarna till det aktuella priset för basprenumerationen. Observera dock följande:

• Om du avslutar en kohort för ett äldre pris påverkas endast priset för basprenumerationen. Du kan inte ändra priset för en erbjudandefas efter köpet.
  • Det går inte heller att flytta kohorten för det äldre priset till vilket pris som helst, utan endast till det aktuella priset för basprenumerationen.

Sänka priser

Om det nya priset är lägre är den resulterande prissänkningen automatisk, och användaren behöver inte godkänna den. Användarna meddelas och debiteras det lägre priset vid nästa förnyelsedatum.

Höja priser

Om det nya priset är högre ställs den resulterande prishöjningen vanligtvis in på Användaraktivering. Det innebär att användaren måste godkänna prishöjningen innan den träder i kraft. Om användaren inte gör det avslutas prenumerationen automatiskt före den första debiteringen med det högre priset. Användarna har minst 30 dagar på sig att välja att godkänna, vilket kan leda till att deras nästa debitering görs med det befintliga priset.

Tips! Prishöjningar kan leda till att fler hoppar av om prenumeranterna inte godtar prisändringen. Vi rekommenderar att du kontaktar de berörda prenumeranterna för att meddela dem om prisändringen inom sju dagar. Förklara varför ändringen görs och påminn om mervärdet de får.

Prishöjningar som går att välja bort

För kvalificerade prishöjningar kan du höja priset om du förvarnar användarna, men utan att de behöver vidta några åtgärder. Detta är en prishöjning som de kan välja bort. Användarna kan säga upp prenumerationen om de vill, annars debiteras de för det nya priset vid nästa förnyelse efter aviseringsperioden. Perioden är antingen 30 dagar eller 60 dagar, beroende på land/region. Detta kan leda till ytterligare förnyelser till det aktuella priset.

Prishöjningar som kan väljas bort är endast tillgängliga i vissa länder/regioner och endast för utvecklare med god status på Google Play. Läs mer om länder/regioner som stöds och deras kortaste förvarningsperioder.

Här är några andra saker att tänka på kring prishöjningar som kan väljas bort:

• Varje basprenumeration får endast införa en prishöjning som användarna kan välja bort under en 365-dagarsperiod.
  • Det högsta beloppet för prishöjning i alla länder/regioner är det största av följande:
    • 50 % av priset som användaren betalar för närvarande
    • 0,17 USD per dag (omräknat till lokal valuta vid behov).
  • I appens användarvillkor måste du förbehålla dig rätten att höja priset på prenumerationer via förvarningar och tillhandahålla tydliga och giltiga skäl till att priserna höjs.
  • Minst 30 dagar innan prishöjningen träder i kraft måste du visa alla berörda användare ett tydligt meddelande i appen som innehåller följande information som minimum: namnet på användarens prenumeration, det aktuella priset, det nya priset, datumet då det nya priset automatiskt träder i kraft och information om hur användaren säger upp prenumerationen.
    • Obs! Meddelandet måste visas på alla enhetstyper där appen är tillgänglig, inklusive mobila enheter, tv-plattformar och streamingenheter. Det enda undantaget är klockenheter. Meddelandet rekommenderas fortfarande men är inte obligatoriskt.
  • Om du vill höja priserna i ett land eller en region där det inte går att välja bort prishöjningar (oftare än vad som är tillåtet eller över maxgränsen) kan du välja att göra en prishöjning som användarna kan välja bort eller låta befintliga prenumeranter behålla sitt nuvarande pris.

Överlappande prishöjningar

Om du har avslutat en kohort för ett äldre pris med en prishöjning och sedan ändrar priset igen behöver användare som inte har löst den första prishöjningen (antingen genom att godkänna höjningen eller genom att godkännandeperioden löper ut) inte längre svara. Den första höjningen avbryts och endast efterföljande prisändring gäller.

Avvisade betalningar, respitperioder och pausade konton

Om en förnyelseavgift avvisas uppmanar Google användaren att åtgärda betalningsproblemet och försöker regelbundet debitera förnyelseavgiften. Som standard består denna återställningsperiod av en respitperiod följt av en pausperiod för kontot. Du kan ange längden på respitperioden som användaren får ha kvar prenumerationen.

När respitperioden har löpt ut med ett olöst betalningsproblem kan prenumerationen pausas för kontot. Du kan ange hur länge kontot ska vara pausat. Under denna period ska användaren inte ha tillgång till prenumerationen. Om pausperioden för kontot löper ut med ett olöst betalningsproblem avslutas prenumerationen automatiskt.

Om du anger en kortare tidsperiod än standardvärdet kan antalet prenumerationer som återupptas efter avvisade betalningar minska.

Aktivera prenumerationspauser

Du kan förhindra avsiktliga avhopp genom att låta användarna pausa sina prenumerationer. När du aktiverar pausfunktionen kan användarna välja att pausa prenumerationen under en period på en vecka till tre månader, beroende på förnyelseperioden, i stället för att säga upp den. När pausfunktionen har aktiverats visas alternativet både i prenumerationscentret och uppsägningsflödet. Observera att årsprenumerationer och kostnadsfria provperioder inte går att pausas.

Så här gör du det möjligt för användarna att pausa sina prenumerationer:

1. Öppna sidan Konfigurera intäktsgenerering på Play Console (Generera intäkter > Konfigurera intäktsgenerering).
  2. I avsnittet Inställningar för prenumeration ändrar du Pausa till Aktiverad.
  3. Klicka på Spara ändringar.

Prenumerationen pausas först när den aktuella faktureringsperioden är slut. När prenumerationen är pausad har användaren inte tillgång till prenumerationen. I slutet av pausperioden återupptas prenumerationen och Google försöker förnya den. Om återupptagningen lyckas blir prenumerationen aktiv igen.

Läs mer om prenumerationspauser och kraven för pausimplementering på webbplatsen för Android-utvecklare.

Krav på uppsägning av prenumeration

I enlighet med kommande ändringar i Google Plays prenumerationspolicy måste appen innehålla en lättanvänd onlinemetod för att säga upp prenumerationer. I appens kontoinställningar (eller motsvarande) kan du uppfylla kravet genom att inkludera

• en länk till prenumerationscentret för Google Play (om appen använder Google Plays faktureringssystem) och/eller
  • direkt åtkomst till uppsägningsprocessen.

Kravet beskrivs i sin helhet i avsnittet Hantera och säga upp prenumerationer i prenumerationspolicyn.