Krav på API-nivåinriktning för appar på Google Play

Vi förtydligar tidsfristerna för API-nivåinriktning genom att slå samman datumen till den 31 augusti varje år.

Från och med den 31 augusti 2023:

• Nya appar måste vara inriktade på Android 13 (API-nivå 33) eller senare. Wear OS-appar måste vara inriktade på Android 11 (API-nivå 30) eller upp till Android 13 (API-nivå 33).
  • Befintliga appar måste vara inriktade på API-nivå 31 eller högre för att vara tillgängliga för användare med enheter som kör en senare version av operativsystemet Android än appens API-nivåinriktning. Appar som är inriktade på API-nivå 30 eller lägre (API-nivå 29 eller lägre för Wear OS) är bara tillgängliga på enheter som kör samma Android-version som appens API-nivåinriktning eller en lägre version.
Du kan begära en förlängning till den 1 november 2023 om du behöver mer tid på dig att uppdatera appen. Om du berörs av detta kan du komma åt förlängningsformuläret för din app i Play Console från och med början av augusti via sidan Policystatus genom att klicka dig fram till varningen eller problemet i fråga.

I alla nya Android-versioner införs ändringar som förbättrar användarupplevelsen, säkerheten och prestandan på Android-plattformen överlag. Varje app anger en targetSdkVersion (kallas även API-nivåinriktning) i manifestfilen. API-nivåinriktningen anger hur appen ska köras på olika Android-versioner.

Genom att konfigurera appen för en av de senaste API-nivåerna säkerställer du att användarna kan dra fördel av säkerhets-, integritets- och prestandaförbättringar, samtidigt som appen fortfarande kan köras på äldre Android-versioner (ner till och med minSdkVersion).

För att ge Androids och Google Plays användare en säker upplevelse kräver Google Play att alla appar uppfyller de krav på API-nivåinriktning som anges nedan.

Undantag från dessa krav inkluderar följande:

• Permanent privata appar som endast är tillgängliga för användare inom en specifik organisation och endast är avsedda för intern distribution.
  • Appar som är inriktade på formfaktorn Automotive och som ingår i samma paket förblir synliga för alla Google Play-användare.

Definitioner

Ny app En app som inte har publicerats på Google Play ännu (till exempel en helt ny app).
Befintlig app En app som har publicerats på Google Play.
Appuppdatering En ny version av appen som du skickar in för granskning och som ska ersätta den befintliga appen.

Krav på appuppdateringar

Android OS-version
(API-nivå)

När måste nya appar och appuppdateringar som skickas in riktas in på denna API-nivå?
Nya appar Appuppdateringar

Android 13 (API-nivå 33)*

31 augusti 2023

31 augusti 2023

Android 12 (API-nivå 31)

31 augusti 2022

1 november 2022

*Utvecklare kan begära förlängning till den 1 november, för att underlätta övergången.

Tips! I migreringsguiden finns tekniska råd om hur du ändrar appens API-nivåinriktning så att den uppfyller kraven.

Krav för Wear OS-appen

Android-version (API-nivå)

När måste Wear OS-appar skickas in för att riktas in på denna API-nivå?
Nya appar Appuppdateringar
Android 11 (API-nivå 30) (ingen ändring) 1 augusti 2022 1 november 2022

Krav på apptillgänglighet

Befintliga appar (på mobila enheter, Android Auto och Android TV) måste för närvarande vara inriktade på API-nivå 31 eller högre senast den 31 augusti 2023 (API-nivå 30 till 33 för Wear OS). Annars slutar de att vara synliga för alla Google Play-användare vars enheter kör Android-versioner som är nyare än appens API-nivåinriktning, eftersom appen inte är utformad för att uppfylla den säkerhets- och kvalitetsstandard som användarna förväntar sig av nyare Android-versioner.

• Appar som är inriktade på Android 11 (API-nivå 30)* eller lägre blir inte tillgängliga för nya användare som kör en senare version av operativsystemet Android än appens API-nivåinriktning efter den 31 augusti 2023.
  • Appar som är inriktade på Android 10 (API-nivå 29)* eller lägre har inte varit tillgängliga för nya användare som kör en senare version av operativsystemet Android än appens API-nivåinriktning efter den november 2022, eller den 1 maj 2023 för appar som beviljats förlängning.

*Utvecklare kan begära förlängning fram till den 1 november 2023, för att underlätta övergången. Om du berörs av detta kan du komma åt förlängningsformuläret för din app i Play Console från och med början av augusti via sidan Policystatus genom att klicka dig fram till varningen eller problemet i fråga.

Så här gör du för att följa kraven

Nya appar

Befintliga appar

När du publicerar en ny app måste den vara inriktad på API-nivå 33 eller högre.

Om den befintliga appens API-nivåinriktning är 31 eller högre följer appen den här policyn.

Om inriktningen på din befintliga app är lägre än API-nivå 31 kommer den inte längre att vara tillgänglig för Google Play-användare med enheter som kör Android-versioner som är nyare än appens API-nivåinriktning, eftersom appen inte är utformad för att uppfylla säkerhets- och kvalitetsstandarden som användarna förväntar sig av nyare versioner av Android.

• Om du planerar att uppdatera appen så att den har en högre API-nivåinriktning kan du skicka in en begäran om förlängning för att appen ska fortsätta visas för alla användare på Google Play till den 1 november 2023. Berörda appar får policyvarningar och meddelanden i inkorgen på Play Console. Du kan komma åt förlängningsformuläret för din app i Play Console på informationssidan i varningen eller problemet via i sidan Policystatus.
När du uppdaterar appen måste den vara inriktad på API-nivå 33 eller högre.

Krav för Wear OS

Nya appar

Befintliga appar

När du publicerar en ny app måste den vara inriktad på API-nivå 30 eller upp till Android 13 (API-nivå 33).

Om den befintliga appens API-nivåinriktning är 30 eller upp till Android 13 (API-nivå 33) följer appen den här policyn.

Om inriktningen på din befintliga app är lägre än API-nivå 30 kommer den inte längre att vara tillgänglig för Google Play-användare med enheter som kör Android-versioner som är nyare än appens API-nivåinriktning, eftersom appen inte är utformad för att uppfylla säkerhets- och kvalitetsstandarden som användarna förväntar sig av nyare versioner av Android.

• Om du planerar att uppdatera appens API-nivåinriktning till 30 kan du skicka in en begäran om förlängning för att appen ska fortsätta visas för alla användare på Google Play till den 1 november 2023. Berörda appar får policyvarningar och meddelanden i inkorgen på Play Console. Du kan komma åt förlängningsformuläret för din app i Play Console på informationssidan i varningen eller problemet via i sidan Policystatus.
När du uppdaterar appen måste den vara inriktad på API-nivå 30 eller upp till Android 13 (API-nivå 33).

Vanliga frågor

För appar med inriktning på API-nivå 30 eller lägre

Jag har en publicerad app på Google Play med inriktning på API-nivå 30 eller lägre (API-nivå 29 eller lägre för Wear OS) och jag har inga planer på att uppdatera den. Vilka alternativ har jag?

Om du vill att appen ska fortsätta visas för befintliga användare behöver du inte göra något. Appen blir dock inte tillgänglig på Google Play för nya användare med enheter som en nyare version av operativsystemet Android än vad appen är inriktad på. Den blir bara tillgänglig för Google Play-användare med enheter som kör samma Android-version som appens API-nivå eller en lägre version.

Appen måste uppfylla kravet på API-nivåinriktning senast den 31 augusti 2023. Annars slutar den att vara synlig för de Google Play-användare med enheter som kör Android-versioner som är nyare än appens API-nivåinriktning.

Om du planerar att uppdatera appen till en högre API-nivåinriktning och behöver mer tid på dig än till den 31 augusti kan du begära förlängning för att fortsätta distribuera till alla Google Play-användare till den 1 november. Förlängningsformuläret blir tillgängligt senare i år i Play Console.

Om du vill sluta visa appen för nya användare även på äldre enheter kan du ta bort publiceringen av appen.

Var hittar jag förlängningsformuläret för att fortsätta visa appen för alla Google Play-användare till den 1 november 2023?

Det är bara appar som inte följer policyn som får policyvarningar och meddelanden i Play Console. Förlängningsformuläret finns på informationssidan i varningen eller problemet på sidan Policystatus i Play Console.

Jag har appar som jag inte längre vill publicera på Google Play. Vad kan jag göra?

Du hittar anvisningar om hur du tar bort din app i Uppdatera eller avpublicera en app.

Hur berörs användare som redan har laddat ned den äldre appen?

Användare som tidigare har installerat appen från Google Play påverkas inte och kan även i fortsättningen hitta, installera om och använda appen på alla Android-versioner som appen har stöd för.

Påverkas antalet nedladdningar av den här uppdateringen?

Det kan påverka antalet nedladdningar av appen om användare på enheter med en senare Android-version inte kan hitta eller ladda ned appen på Google Play.

Hur blir användarupplevelsen om en användare på en nyare enhet besöker en djuplänk till appbutikssidan men appen har en API-nivåinriktning på 30 eller lägre?

Google Play informerar användaren om att appen inte är tillgänglig för installation på enheten eftersom den är utvecklad för en äldre version av Android.

Finns det undantag för befintliga appar med inriktning på API 30 eller lägre?

Ja. Vi gör undantag för permanent privata appar som endast är tillgängliga för användare inom en specifik organisation och endast är avsedda för intern distribution och appar som är inriktade på formfaktorn Android Automotive OS.