Vereisten voor het doel-API-niveau voor Google Play-apps

We willen de deadlines voor doel-API-niveau duidelijker maken. Daarom voegen we elk jaar de datums samen tot 31 augustus.

Vanaf 31 augustus 2023:

• Nieuwe apps moeten Android 13 (API-niveau 33) of hoger targeten. behalve voor Wear OS-apps, die Android 11 (API-niveau 30) of tot Android 13 (API-niveau 33) moeten targeten.
  • Bestaande apps moeten API-niveau 31 of hoger targeten om beschikbaar te blijven voor gebruikers op apparaten met een hogere Android OS-versie dan het doel-API-niveau van je app. Apps die API-niveau 30 of lager targeten (doel-API-niveau 29 of lager voor Wear OS), zijn alleen beschikbaar op apparaten met een Android OS-versie die hetzelfde of lager is dan het doel-API-niveau van je apps.
Je kunt tot 1 november 2023 uitstel aanvragen als je meer tijd nodig hebt om je app te updaten. Begin augustus kun je op de pagina Beleidsstatus in de Play Console doorklikken naar de relevante waarschuwing of het betreffende probleem om toegang te krijgen tot de aanvraagformulieren voor uitstel voor je app.

Elke nieuwe Android-versie introduceert wijzigingen die de algehele gebruikerservaring, beveiliging en prestaties van het Android-platform verbeteren. Voor elke app wordt een targetSdkVersion (ook bekend als het doel-API-niveau) gespecificeerd in het manifestbestand. Het doel-API-niveau geeft aan hoe je app moet worden uitgevoerd op verschillende Android-versies.

Je kunt instellen dat je app een recent API-niveau target. Gebruikers doen dan hun voordeel met beveiligings-, privacy- en prestatieverbeteringen, terwijl een app nog steeds op oudere Android-versies kan worden uitgevoerd (tot aan de gespecificeerde minSdkVersion).

We willen gebruikers van Android en Google Play veilige functionaliteit bieden. Daarom moeten alle Google Play-apps aan de onderstaande vereisten voor het doel-API-niveau voldoen.

Uitzonderingen op deze vereisten zijn onder meer:

• Apps die permanent privé zijn, die beperkt zijn tot gebruikers in een specifieke organisatie en alleen bedoeld zijn voor interne distributie.
  • Apps die de vormfactor van auto's targeten en die zijn gebundeld in hetzelfde pakket, blijven vindbaar voor alle Google Play-gebruikers.

Definities

Nieuwe app Een app die nog niet is gepubliceerd op Google Play (bijvoorbeeld een gloednieuwe app).
Bestaande app Een app die is gepubliceerd op Google Play.
App-update Een nieuwe versie van de app die je indient voor beoordeling, om je bestaande app te vervangen.

Vereisten voor app-updates

Android OS-versie
(API-niveau)

Wanneer moeten nieuwe apps en app-updates worden ingediend om dit API-niveau te targeten?
Nieuwe apps App-updates

Android 13 (API-niveau 33)*

31 augustus 2023

31 augustus 2023

Android 12 (API-niveau 31)

31 augustus 2022

1 november 2022

*Omdat we de overstap makkelijker willen maken voor ontwikkelaars, kunnen ontwikkelaars uitstel aanvragen tot 1 november.

Tip: Ga naar de migratiehandleiding voor technisch advies over hoe je het doel-API-niveau van je app wijzigt om aan deze vereisten te voldoen.

Vereisten voor Wear OS-apps

Android OS-versie (API-niveau)

Wanneer moeten Wear OS-app-inzendingen zijn getarget op dit API-niveau?
Nieuwe apps App-updates
Android 11 (API-niveau 30) (geen verandering) 1 augustus 2022 1 november 2022

Vereisten voor app-beschikbaarheid

Op dit moment moeten bestaande apps (op mobiele apparaten, Android Auto, Android TV) vóór 31 augustus 2023 API-niveau 31 of hoger targeten (doel-API-niveau 30 tot API-niveau 33 voor Wear OS). Doen ze dit niet, dan zijn ze niet meer vindbaar voor Google Play-gebruikers met een apparaat waarvan de Android OS-versie hoger is dan het doel-API-niveau van je app. We doen dit omdat je app niet is ontworpen om te voldoen aan de veiligheids- en kwaliteitsnormen die gebruikers verwachten van nieuwere Android OS-versies.

• Apps met een doelniveau van Android 11 (API-niveau 30)* of lager kunnen na 31 augustus 2023 niet meer worden gevonden door nieuwe gebruikers met een Android OS-versie hoger dan de doel-API van apps.
  • Apps met een doelniveau van Android 10 (API-niveau 29) of lager zijn na 1 november 2022 niet meer beschikbaar voor nieuwe gebruikers die een hogere Android OS-versie gebruiken dan de doel-API van apps, of na 1 mei 2023 als je app uitstel had gekregen.

*Omdat we de overstap makkelijker willen maken voor ontwikkelaars, kunnen die uitstel aanvragen tot 1 november 2023. Als dit voor jou gevolgen heeft, kun je begin augustus op de pagina Beleidsstatus in de Play Console doorklikken naar het betreffende probleem om toegang te krijgen tot de aanvraagformulieren voor uitstel voor je app.

Wat moet ik doen om te voldoen aan het beleid?

Nieuwe apps

Bestaande apps

Als je een nieuwe app publiceert, moet je API-niveau 33 of hoger targeten.

Als je bestaande app doel-API-niveau 31 of hoger target, voldoet deze aan dit beleid.

Als het doel-API-niveau van je bestaande app lager is dan API-niveau 31, is de app niet meer beschikbaar voor Google Play-gebruikers met apparaten waarvan de Android OS-versie nieuwer is dan het doel-API-niveau van je app. We doen dit omdat je app niet is ontworpen om te voldoen aan de veiligheids- en kwaliteitsnormen die deze gebruikers verwachten van nieuwere Android OS-versies.

• Als je deze app wilt updaten naar een hoger doel-API-niveau, kun je uitstel aanvragen. Dan wordt je app tot 1 november 2023 gewoon gedistribueerd naar alle gebruikers op Google Play. De relevante apps krijgen beleidswaarschuwingen en inboxberichten in de Play Console. Voor het aanvraagformulier voor uitstel ga je via de pagina Beleidsstatus naar de detailpagina van de waarschuwing of het probleem.
Als je je app updatet, moet je API-niveau 33 of hoger targeten.

Wear OS-vereisten

Nieuwe apps

Bestaande apps

Als je een nieuwe app publiceert, moet je API-niveau 30 of tot Android 13 (API-niveau 33) targeten.

Als je bestaande app doel-API-niveau 30 of tot Android 13 target (API-niveau 33), voldoet deze aan dit beleid.

Als het doel-API-niveau van je bestaande app lager is dan API-niveau 30, is de app niet meer beschikbaar voor Google Play-gebruikers met apparaten waarvan de Android OS-versie nieuwer is dan het doel-API-niveau van je app. We doen dit omdat je app niet is ontworpen om te voldoen aan de veiligheids- en kwaliteitsnormen die deze gebruikers verwachten van nieuwere Android OS-versies.

• Als je deze app wilt updaten naar doel-API-niveau 30, kun je uitstel aanvragen. Dan wordt je app tot 1 november 2023 gewoon gedistribueerd naar alle gebruikers op Google Play. De relevante apps krijgen beleidswaarschuwingen en inboxberichten in de Play Console. Voor het aanvraagformulier voor uitstel ga je via de pagina Beleidsstatus naar de detailpagina van de waarschuwing of het probleem.
Als je je app updatet, moet je API-niveau 30 of tot Android 13 (API-niveau 33) targeten.

Veelgestelde vragen

Voor apps die API-niveau 30 of lager targeten

Ik heb een live app op Google Play die API-niveau 30 of lager target (voor Wear OS, app-targeting API-niveau 29 of lager), die ik niet wil updaten. Wat moet ik doen?

Als je deze app wilt blijven aanbieden aan bestaande gebruikers, hoef je niets te doen. Je app is dan alleen niet beschikbaar in Google Play voor nieuwe gebruikers op apparaten met een versie van Android OS die nieuwer is dan wat je app target. De app is alleen beschikbaar voor Google Play-gebruikers met apparaten met Android OS met een API-niveau van je app of lager.

Uiterlijk op 1 augustus 2023 moet je app voldoen aan deze vereiste voor het doel-API-niveau, anders is je app niet meer vindbaar voor alle Google Play-gebruikers met apparaten met Android OS-versies die nieuwer zijn dan het doel-API-niveau van je app.

Als je je app wilt updaten naar een nieuwere doel-API en meer tijd nodig hebt na 31 augustus, kun je uitstel aanvragen om die te blijven distribueren naar alle Google Play-gebruikers tot 1 november. Later dit jaar komt er een aanvraagformulier voor uitstel beschikbaar in de Play Console.

Als je je app niet meer wilt tonen aan nieuwe gebruikers, ook niet op oudere apparaten, kun je de publicatie van je app ongedaan maken.

Waar vind ik het aanvraagformulier voor uitstel om mijn app tot 1 november 2023 te laten distribueren naar alle gebruikers op Google Play?

Alleen apps die niet aan het beleid voldoen, krijgen beleidswaarschuwingen en inboxberichten in de Play Console. Het aanvraagformulier voor uitstel is beschikbaar op de detailpagina van de waarschuwing of het probleem. Deze vind je op de pagina Beleidsstatus in de Play Console.

Ik heb apps die ik niet meer wil publiceren op Google Play. Wat moet ik doen?

Bekijk Je app updaten of de publicatie ervan ongedaan maken voor instructies om de publicatie van je app ongedaan te maken.

Wat zijn de gevolgen voor gebruikers die mijn app al eerder hebben gedownload?

Voor gebruikers die de app eerder hebben geïnstalleerd via Google Play zijn er geen gevolgen. Ze kunnen de app nog steeds vinden, opnieuw installeren en gebruiken op elke Android OS-versie die de app ondersteunt.

Heeft deze update gevolgen voor app-downloads?

De update kan van invloed zijn op de downloadniveaus van je app als nieuwe gebruikers op apparaten met nieuwere Android OS-versies je app niet kunnen vinden of downloaden via Google Play.

Hoe is de gebruikerservaring als een gebruiker op een nieuwer apparaat een deep link volgt naar de appstore-pagina, maar de app API-niveau 30 of lager target?

Google Play laat de gebruiker weten dat deze app niet kan worden geïnstalleerd op een apparaat omdat de app gemaakt is voor een oudere versie van Android.

Zijn er uitzonderingen voor bestaande apps die API-versie 30 of lager targeten?

Ja. We bieden uitzonderingen voor apps die permanent privé zijn, die beperkt zijn tot gebruikers in een specifieke organisatie en alleen bedoeld zijn voor interne distributie. Ook apps die zijn getarget op de vormfactor van Android Automotive OS zijn vrijgesteld.