Anbefalte fremgangsmåter for fremtredende informasjon og samtykke

I denne artikkelen beskriver vi de anbefalte fremgangsmåtene for å vise fremtredende informasjon og forespørsler om samtykke til brukerne av appen din.

Bakgrunn

Som det fremgår av retningslinjene for brukerdata på Google Play, skal det vises fremtredende informasjon i tilfeller der brukerne ikke rimelig kan forvente at personlige og sensitive brukerdata er nødvendige for funksjoner eller funksjonalitet som overholder retningslinjene, i appen. Et eksempel på dette kan være apper som samler inn nettleserlogger for å oppdage og blokkere barn fra sensitivt innhold ved hjelp av Accessibility Service API-er. Hvis det finnes en gyldig funksjonalitet for denne innhentingen av data, gjør fremtredende informasjon det enklere for brukerne å forstå hvorfor appen samler inn denne informasjonen.

Kravet om fremtredende informasjon er ikke en erstatning for appens personvernregler eller datasikkerhetsdel i Play-konsollen. Hvis appen din får tilgang til, samler inn, bruker og deler personlige og sensitive brukerdata, må du legge ut fullstendige personvernregler i både «Personvernregler»-delen på Appinnhold-siden (Retningslinjer > Appinnhold) i Play-konsollen og i selve appen. Alle utviklere må fylle ut DatasikkerhetsdelenAppinnhold-siden i Play-konsollen innen 20. juli 2022.

For sensitive API-er og API-er for tillatelser som krever fremtredende informasjon og samtykke, for eksempel Accessibility Service API-er, tillatelsen til bakgrunnsposisjon eller tillatelsen til pakketilgang (app), må du oppgi en egen erklæring i appen som opplyser brukerne om at den sensitive API-en eller API-en for tillatelser brukes. Dette bidrar til å sikre at brukerne blir informert om og at de gir samtykke på riktig måte før de implementerer tillatelser eller sensitive API-er.

Anbefalte fremgangsmåter

Vi anbefaler at du bruker de anbefalte fremgangsmåtene nedenfor som rettesnor for den fremtredende informasjonen din. Du finner de relevante kravene i delen «Krav til fremtredende informasjon og samtykke» i retningslinjene for brukerdata.

Brukeropplevelse
  • Vis informasjonen til brukeren i appen rett før du ber om tillatelse eller funksjoner. Meldingen kan ikke være i appbeskrivelsen eller på nettstedet. Det beste stedet er i brukerflyten, der brukeren blir informert om fremgangsmåten de må følge for å gi tillatelser i Android-innstillingene.
  • Gi brukeren muligheten til å avslå å gi samtykke. Oppgi alltid et alternativ for å avbryte brukerflyten knyttet til tillatelser.
  • Hvis brukeren avslår å gi eller trekker tilbake en tillatelse som en funksjon trenger, må du redusere funksjonene for appen din dynamisk samtidig som du lar brukeren fortsette å bruke appen. Det kan være lurt å slå av funksjonen som krever tillatelse til eller bruk av de relevante dataene.
Brukergrensesnitt (UI)
  • Krev uttrykkelig samtykke fra brukeren med tydelig og vennlig språk, for eksempel «Godta» i stedet for «Gi tilgang» (dette kan høres skremmende og uklart ut) eller «Greit» (dette er for uformelt).
  • Bruk minst to alternativer. Det første alternativet er å tillate at brukeren gir tillatelse. Det andre alternativet er å la brukeren avslå samtykke, men med muligheten til å kunne gi samtykke senere. Hvis du bruker «Ikke nå» eller «Hopp over», kan du gjenta forespørselen om samtykke på et senere tidspunkt.
  • Ikke bruk informasjonsmeldinger som ligner på varsler og forespørsler fra UI-et til Android-systemet, siden dette kan forvirre brukerne.
  • Du bør vurdere å tilpasse bakgrunnsfargen i informasjonsmeldingen til appens stiler og temaer i stedet for å la den være hvit, slik at brukerne skjønner at meldingen kommer fra appen din.
  • Den fremtredende informasjonen kan være en vindusmelding eller en del av flyten i appens brukergrensesnitt. Hvis du for eksempel har et samtalebasert brukergrensesnitt, kan du vise den fremtredende informasjonen og samtykketeksten i det samtalebaserte brukergrensesnittet og likevel oppfylle kravene i Play-konsollen.
  • Hvis du må vise samtykket igjen senere, må du være klar over at brukeren kan bli lei av å se det. Respektér brukerens valg hvis vedkommende har avslått å gi samtykke i appen flere ganger.
Innhold
  • Hvorfor: Beskriv hvorfor appen trenger funksjonen og hva som er hovedformålet med å bruke denne funksjonen. Dette må være hovedformålet med informasjonen. Vi har oppdaget at det er mer sannsynlig at brukere avinstallerer apper når de ikke forstår hvorfor appen ber om tillatelser.
  • Hva: Hvis det samles inn noen data med denne funksjonen, må du oppgi alle datatypene som samles inn.
  • Hvordan: Hvis det samles inn noen data med denne funksjonen, må du beskrive hvordan dataene brukes i sammenheng med kjernefunksjonene.
  • Detaljnivå: Oppgi en tydelig forklaring selv om den blir lang. Det er viktigere at den er tydelig og forståelig enn kort.
  • Klarhet: All tekst må være tydelig og lett å forstå for brukere med leseferdigheter på nivå med en 13-åring.
    • Tips: Bruk et klart og enkelt språk med en meningsfylt attraktivitetsfaktor, for eksempel «støtter kostnadsfritt innhold». Unngå komplisert språk som folk ikke forstår.
    • Tips: Når data samles inn på grunn av SDK-er, må du tydelig opplyse om hvilke data dette omfatter, hvorfor de er nødvendige, og at de deles med en tredjepart. Eksempel: «I tillegg deler appen vår posisjonsdata fra enheten din med tredjeparter for å hente og vise kartbilder for appens Møt meg-funksjon.»
Innsending av appen din i Play-konsollen

Når du fyller ut erklæringsskjemaet for tillatelser i Play-konsollen, kan du oppgi en link til en kort video for å hjelpe Google med å evaluere den fremtredende informasjonen til appen din. YouTube-linker er det foretrukne videoformatet, men det er også mulig å bruke linker til mp4-videoer (eller andre vanlige videofilformater) som er lagret på Google Disk.

Veiledning for videoen som viser den fremtredende informasjonen til appen din

Videoen du oppgir i forbindelse med erklæringen, må inneholde følgende:

1. Åpningen av appen din på enheten.
  2. Brukerflytene for å komme til skjermen for fremtredende informasjon og samtykke.
    • Sørg for at videoen inneholder hele informasjonsmeldingen. Hvis det er nødvendig å rulle, må du rulle sakte, slik at hele teksten kan ses i videoen.
  3. Brukerflyten når brukeren samtykker.
  4. Brukerflyten når brukeren ikke samtykker, inkludert prosessen når brukeren utløser skjermen med den fremtredende informasjonen og samtykket igjen.
  5. En kjernefunksjon i appen din som bruker egenskapene som er oppgitt i den fremtredende informasjonen. Hvis det ikke er tydelig i brukergrensesnittet hvordan tjenestene brukes i appen, må du legge til et fortellerspor eller teksting for å forklare nærmere.

Du finner mer informasjon i denne videoen fra Play-akademiet: «Deklarerte tillatelser og informasjon i apper».