Näkyvän ilmoituksen ja suostumuksen parhaat käytännöt

Tässä artikkelissa kerrotaan parhaista käytännöistä, jotka liittyvät sovelluksen käyttäjille tarjoamaasi näkyvään ilmoitukseen ja suostumuspyyntöihin.

Tausta

Kuten Google Playn käyttäjädatakäytännössä todetaan, käyttäjien on saatava näkyvä ilmoitus sellaisissa tapauksissa, joissa käyttäjällä ei ole syytä odottaa, että hänen henkilökohtaista tai arkaluontoista dataansa tarvitaan käytäntöjä noudattavien ominaisuuksien tai toimintojen tarjoamiseen sovelluksessa. Esimerkki tällaisesta tilanteesta on sovellus, joka kerää selaushistoriaa tarkoituksena havaita arkaluontoista sisältöä ja estää lapsen pääsy sellaiseen esteettömyyspalvelujen APIen avulla. Jos keräämiselle on hyväksyttävä syy, näkyvä ilmoitus auttaa käyttäjiä ymmärtämään, miksi sovellus voi kerätä näitä tietoja.

Näkyvä ilmoitus ei korvaa sovelluksen tietosuojakäytäntöä tai Play Consolen Dataturvallisuus-sivua. Jos sovelluksellasi on pääsy henkilökohtaiseen tai arkaluontoiseen käyttäjädataan tai se kerää, käyttää ja jakaa sellaista, sinun on julkaistava täysi tietosuojakäytäntö sekä Play Consolen Sovelluksen sisältö ‑sivun Tietosuojakäytäntö-osiossa (Käytäntö > Sovelluksen sisältö) että itse sovelluksessa. Lisäksi jokaisen kehittäjän on täytettävä Play Consolen Sovelluksen sisältö ‐sivun Dataturvallisuus-sivu 20.7.2022 mennessä.

Jos kyseessä on lupa tai arkaluontoisia tietoja käsittelevä API, joka edellyttää näkyvää ilmoitusta ja suostumusta (esim. esteettömyyspalvelujen APIt, taustasijaintilupa tai paketin (sovelluksen) näkyvyyslupa) sinun on lisättävä erillinen sovelluksen sisäinen ilmoitus, joka kertoo käyttäjille luvan tai arkaluontoisia tietoja käsittelevän APIn käytöstä. Tämä auttaa varmistamaan, että käyttäjät ovat tietoisia luvasta ja antavat asianmukaisen suostumuksen ennen minkään luvan tai arkaluontoisia tietoja käsittelevän APIn käyttöönottoa.

Parhaat käytännöt

Suosittelemme, että seuraat näkyvässä ilmoituksessasi alla mainittuja parhaita käytäntöjä. Katso käytäntövaatimukset käyttäjädatakäytännön Näkyvää ilmoitusta ja suostumusta koskeva vaatimus ‑osiosta.

Käyttökokemus
  • Näytä ilmoitus käyttäjälle sovelluksessa ennen luvan pyytämistä. Viesti ei voi olla sovelluksen kuvauksessa tai verkkosivustolla. Ihanteellinen sijainti ilmoitukselle on samassa käyttökulussa, jossa käyttäjiä ohjataan antamaan lupa Androidin asetuksissa.
  • Anna käyttäjälle mahdollisuus kieltäytyä luvan antamisesta. Tarjoa aina mahdollisuus peruuttaa lupiin liittyvä prosessi.
  • Jos käyttäjä kieltäytyy antamasta ominaisuuden tarvitsemaa lupaa tai peruuttaa sen, luovu luvasta ja anna käyttäjän jatkaa sovelluksen käyttöä niiltä osin kuin se puuttuvan luvan puitteissa on mahdollista. Pohdi, onko lupaa tai kyseistä dataa vaativa ominaisuus oleellinen.
Käyttöliittymä (UI)
  • Pyydä käyttäjän nimenomaista suostumusta selkeällä ja ystävällisellä kielellä, esimerkiksi muodossa "Hyväksy pääsy", sen sijaan että vaatisit "Anna pääsy" (tämä voi kuulostaa uhkaavalta ja epäselvältä) tai käyttäisit liian arkipäiväistä kieltä ("Selvä").
  • Tarjoa vähintään kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäisellä vaihtoehdolla käyttäjä voi myöntää käyttöoikeuden. Toisella vaihtoehdolla käyttäjä voi kieltäytyä luvan myöntämisestä, mutta hänellä on mahdollisuus myöntää se myöhemmin. Ei nyt- tai Ohita-vaihtoehtojen avulla voit toistaa suostumuspyynnön myöhemmin.
  • Älä käytä ilmoituskehotteita, jotka muistuttavat Android-järjestelmän käyttöliittymän ilmoituksia ja pyyntöjä, sillä ne voivat hämmentää käyttäjiä.
  • Harkitse käyttäväsi ilmoituskehotteessa valkoisen sijaan sovelluksesi tyyleihin ja teemoihin sopivaa taustaväriä, jotta kuluttajat ymmärtävät viestin olevan peräisin sovelluksestasi.
  • Näkyvä ilmoitus voi olla ikkunassa näkyvä kehote tai osa käyttökulkua sovelluksen käyttöliittymässä. Jos sovelluksessasi on esimerkiksi keskusteleva käyttöliittymä, voit täyttää Play Consolen vaatimukset esittämällä näkyvän ilmoituksen ja suostumustekstin käyttöliittymässä.
  • Vaikka suostumuspyyntö olisi myöhemmin esitettävä uudelleen, älä väsytä käyttäjiä liikaa. Jos käyttäjä on jo hylännyt sovelluksen sisäisen suostumuksen muutaman kerran, kunnioita valintaa.
Sisältö
  • Miksi: Kerro, miksi sovellus tarvitsee luvan tehdä tietyn asian kuvaillen ydintarkoitusta, joka edellyttää tätä ominaisuutta. Tämän on oltava ilmoituksen ensisijainen tarkoitus. Olemme havainneet, että käyttäjien todennäköisyys poistaa sovellus kasvaa, jos he eivät ymmärrä, miksi sovellus pyytää lupia.
  • Mitä: Jos lupa tehdä jotakin sisältää datankeruuta, ilmoita kaikista kerätyistä datatyypeistä.
  • Miten: Jos lupa tehdä jotakin sisältää datankeruuta, kuvaile, kuinka datan käyttö liittyy ydintoimintoihin.
  • Monisanaisuus: Tarjoa selkeä selitys, vaikka siitä tulisikin pitkä. Selkeys ja ymmärrettävyys ovat tärkeämpiä kuin pituus.
  • Selkeys: Kaiken tekstin on oltava selkeää ja helposti ymmärrettävää 13-vuotiaan lukutaitotasolle.
    • Vinkki: Käytä selkeää ja yksinkertaista kieltä, joka sisältää merkityksellisen arvolupauksen, kuten "tukee maksutonta sisältöä". Vältä ammattikieltä, jota ihmiset eivät ymmärrä.
    • Vinkki: Kun datankeruu perustuu SDK:hon, kerro selkeästi käytetystä data, miksi dataa tarvitaan ja että se jaetaan kolmannelle osapuolelle. Esimerkiksi "Sovellus jakaa myös laitteesi sijaintitiedot kolmannen osapuolen kanssa, jotta se voi hakea ja näyttää karttakuvia sovelluksen meet me ‐ominaisuudessa.".
Sovelluksen lähettäminen Play Consoleen

Voit auttaa Googlea arvioimaan sovelluksesi näkyvän ilmoituksen lisäämällä Play Consolen lupaselvityslomakkeeseen linkin lyhyeen videoon. Suosittelemme videon lisäämistä YouTube-linkkinä, mutta myös linkki Google Drive ‑tallennustilan mp4-tiedostoon tai muuhun yleiseen videotiedostomuotoon kelpaa.

Ohjeet näkyvää ilmoitusta esittelevälle videolle

Osana selvitystä tarjottavassa videossa on oltava nähtävillä seuraavat asiat:

1. Sovelluksen avaaminen laitteella
  2. Käyttökulku näytölle, jolla ilmoitusta ja suostumusta koskeva vaatimus näkyy
    • Koko ilmoitus – jos näyttäminen edellyttää vierittämistä, varmista, että vierität hitaasti niin, että kaikki teksti näkyy videolla
  3. Käyttäjän suostumuksen antamisen käyttökulku
  4. Käyttökulku silloin, kun käyttäjä ei anna suostumusta, mukaan lukien sen uudelleenpyytämisen prosessi
  5. Sovelluksen ydinominaisuus, joka käyttää näkyvässä ilmoituksessa mainittuja lupia – jos palvelujen käyttötapa sovelluksessa ei selviä käyttöliittymästä, selvennä käyttöä lisäämällä ääniselostus tai tekstitykset.

Lisätietoja saat katsomalla Play Academyn videon Declared permissions and in-app disclosures.