Bedste fremgangsmåder for tydelig erklæring og samtykke

I denne artikel kan du læse om de bedste fremgangsmåder til at levere tydelige erklæringer og anmodninger om samtykke til brugerne af din app.

Baggrund

Som anført i Google Play-politikken om brugerdata skal der angives en tydelig erklæring i tilfælde, hvor brugerne ikke med rimelighed kan forvente, at deres personlige og følsomme brugerdata er nødvendige for funktionerne i en app, der overholder alle politikker. Et eksempel på dette kan være en app, der indsamler browserhistorik for at registrere og blokere følsomt indhold for et barn ved hjælp af Accessibility Service APIs. Hvis der er en gyldig funktionalitet for denne indsamling, hjælper en tydelig erklæring brugerne med at forstå, hvorfor appen muligvis vil indsamle disse oplysninger.

Kravet om tydelige erklæringer erstatter ikke en apps privatlivspolitik eller sektionen Datasikkerhed i Play Console. Hvis din app har adgang til, indsamler, bruger og deler personlige og følsomme brugerdata, skal du angive en komplet privatlivspolitik både i sektionen Privatlivspolitik på siden Appindhold (Politik >Appindhold) i Play Console og i selve appen. På samme måde skal alle udviklere udfylde sektionen Datasikkerhed på siden Appindhold i Play Console senest den 20. juli 2022.

Hvis der er tale om Tilladelser og API'er, som tilgår følsomme oplysninger, der kræver en tydelig erklæring og samtykke, f.eks. Accessibility Service APIs, tilladelsen for lokation i baggrunden eller tilladelsen for pakkesynlighed (app), skal du angive en separat erklæring i appen, der over for brugerne angiver brugen af tilladelsen eller den API, som tilgår følsomme oplysninger. Dette medvirker til at sikre, at brugerne er opmærksomme på og giver korrekt samtykke, inden tilladelser eller følsomme API'er implementeres.

Optimale løsninger

Vi anbefaler, at du bruger de bedste fremgangsmåder, der er angivet nedenfor, som retningslinjer for din tydelige erklæring. Du kan se de relevante politikkrav i sektionen "Krav om tydelig erklæring og samtykke" i brugerdatapolitikken.

Brugeroplevelse
  • Præsenter erklæringen for brugeren i appen, lige før du anmoder om tilladelse eller funktionalitet. Beskeden må ikke være i appens beskrivelse eller på websitet. Den ideelle placering vil være i brugerflowet, hvor brugerne informeres om trinnene til at give tilladelsen i Android-indstillingerne.
  • Giv brugeren mulighed for at afvise at give samtykke. Du skal altid give mulighed for at annullere det flow, der er relateret til tilladelser.
  • Hvis brugeren afviser eller tilbagekalder en tilladelse, der er nødvendig for en funktion, skal du vælge en graceful degradation af din app, så brugeren fortsat kan bruge din app. Overvej at deaktivere den funktion, der kræver tilladelse til eller brug af de relevante data.
Brugerflade
  • Anmod om brugerens udtrykkelige samtykke i et tydeligt og venligt sprog. Brug f.eks. "Acceptér" i stedet for "Tillad adgang" (dette kan virke skræmmende og uklart) eller "Okay" (alt for uformelt).
  • Brug mindst to valgmuligheder. Den første valgmulighed er at give brugeren tilladelse. Den anden valgmulighed er at tillade, at brugeren kan afvise at give samtykke, men får mulighed for at give samtykke på et senere tidspunkt. Hvis du bruger "Ikke nu" eller "Spring over", kan du gentage anmodningen om samtykke på et senere tidspunkt.
  • Brug ikke beskeder om erklæringer, der minder om notifikationerne og anmodningerne i Android-systemets brugerflade, da dette kan forvirre brugerne.
  • Overvej at matche baggrundsfarven for meddelelsen om erklæringen med din apps stil og temaer i stedet for hvid, så forbrugerne kan se, at denne meddelelse kommer fra din app.
  • Din tydelige erklæring kan være en meddelelse i vinduet eller en del af flowet i appens brugerflade. Hvis du f.eks. har en samtalebrugerflade, kan du præsentere den tydelige erklæring og samtykketeksten i samtalebrugerfladen og stadig opfylde kravene til Play Console-kravene.
  • Hvis du har brug for at vise samtykket igen på et senere tidspunkt, skal du være opmærksom på, at du ikke viser den for tit, så du opbruger brugerens opmærksomhed. Respektér brugerens valg, hvis brugeren har afvist samtykket i appen et par gange.
Indhold
  • Hvorfor: Beskriv, hvorfor appen har brug for denne funktion, og beskriv det primære formål, der kræver denne funktion. Dette skal være det primære formål med erklæringen. Vi har konstateret, at der er større sandsynlighed for, at brugerne afinstallerer en app, hvis de ikke forstår, hvorfor den anmoder om tilladelser.
  • Hvad: Hvis der indsamles data ved hjælp af denne funktion, skal alle typer data oplyses.
  • Hvordan: Hvis der indsamles data ved hjælp af denne funktion, skal du beskrive, hvordan dataene bruges i forbindelse med kernefunktionerne.
  • Detaljering: Angiv en tydelig forklaring, også selvom den så kan blive længere. Tydelighed og forståelse er vigtigere end at fatte sig i korthed.
  • Tydelighed: Al tekst skal være tydelig og nem at forstå på et niveau, der kan forstås af et barn på 13 år.
    • Tip! Brug et tydeligt og enkelt sprog med et meningsfuldt værditilbud, f.eks. "understøtter gratis indhold". Undgå at bruge sprog, som folk ikke forstår.
    • Tip! Når data indsamles ved hjælp af en SDK, skal du tydeligt angive de involverede data, hvorfor dataene er nødvendige, og at de deles med en tredjepart. Eksempel: "Vores app deler desuden data om din enhedslokation med en tredjepart for at hente og vise kortbilleder af funktionen mød mig i appen.
Indsendelse af din app i Play Console

Når du udfylder formularen til erklæring om tilladelser i Play Console, kan du angive et link til en kort video for at hjælpe Google med at evaluere din apps tydelige erklæring. Et YouTube-link er det foretrukne videoformat, men et Google Drev-lager, der linker til en mp4-fil eller et andet almindeligt videofilformat, understøttes også.

Vejledning til videoen med en tydelig erklæring for din app

Den video, du angiver som en del af erklæringen, skal indeholde følgende:

1. Åbning af appen på enheden.
  2. Brugerflowet, der fører til skærmen med den tydelige erklæring og samtykket.
    • Sørg for, at videoen indeholder hele erklæringen. Hvis det er nødvendigt at rulle i erklæringen, skal du sørge for at rulle langsomt, så al tekst er synlig i videoen.
  3. Brugerflowet, når brugeren giver sit samtykke.
  4. Brugerflowet, når brugeren ikke giver sit samtykke, herunder processen, når brugeren igen aktiverer skærmen med den tydelige erklæring og samtykket.
  5. En kernefunktion i din app, der bruger de funktioner, der er angivet i den tydelige erklæring. Hvis det i brugerfladen ikke er åbenlyst, hvordan tjenesterne bruges i din app, skal du tilføje en forklaring via indtaling eller undertekster.

Du kan få flere oplysninger ved at se vores video fra Play-akademiet om "Angivne tilladelser og erklæringer i appen".