Inzicht krijgen in de Google Play-servicekosten

Ontwikkelaars moeten Google Play-servicekosten betalen op basis van een percentage van de aankoopprijs of digitale aankopen in hun app. Maar 3% van de ontwikkelaars op Google Play moet servicekosten betalen. De andere 97% kan kosteloos de eigen apps distribueren en gebruikmaken van alle services.

De servicekosten weerspiegelen de waarde die wordt geleverd door Android en Google Play en alle ontwikkelaarsservices die we aanbieden, waaronder distributie en vindbaarheid van apps, het commerceplatform, tools voor ontwikkelaars, analyses en training.

Veelgestelde vragen

Waarom brengt Google Play servicekosten in rekening?

Met de servicekosten ondersteunen we onze doorlopende investeringen in Android en Google Play, weerspiegelen we de waarde die wordt geleverd door Android en Google Play en kunnen we als bedrijf geld verdienen. Net zoals het geld kost om een app te ontwikkelen, te lanceren en te promoten, kost het geld om een besturingssysteem en een appstore te ontwikkelen, te lanceren en te promoten. Dit is een veelvoorkomend bedrijfsmodel voor app- en gamestores van onder andere Microsoft, Apple, Steam, Nintendo en Amazon.

Hoe hoog zijn de servicekosten?

Er zijn geen vaste servicekosten, omdat ontwikkelaars actief zijn in verschillende branches waarin ze verschillende vormen van support nodig hebben om duurzame bedrijven op te bouwen. 99% van de ontwikkelaars die servicekosten betalen, komt in aanmerking voor kosten van maximaal 15%.

• De servicekosten zijn 15% voor de eerste $ 1 miljoen aan inkomsten per jaar dat de ontwikkelaar is ingeschreven en daarna 30%, waardoor kleinere ontwikkelaars meer hulp krijgen terwijl ze hun bedrijf opschalen.
  • Het tarief voor alle abonnementsopbrengst is 15%, wat een weerspiegeling is van de investering van ontwikkelaars in het behoud van abonnees op de lange termijn.
  • Ontwikkelaars in bepaalde programma's, zoals het Media Experience-programma voor Google Play, komen misschien in aanmerking voor lagere kosten op basis van hoge contentkosten.
Voor wie gelden de servicekosten?

De servicekosten gelden voor maar 3% van de ontwikkelaars die kosten in rekening brengen voor hun app of die digitale artikelen aanbieden. 97% van de ontwikkelaars kan dus kosteloos de eigen app distribueren en al onze tools en services voor ontwikkelaars gebruiken.

Waarvoor worden de servicekosten gebruikt?

De servicekosten ondersteunen onze investeringen in Android en Google Play, weerspiegelen de waarde die wordt geleverd door Android en Google Play, stellen ons in staat om een betaalbare en innovatieve gebruikerservaring te bieden, helpen ontwikkelaars gebruikers te bereiken en duurzame bedrijven op te bouwen, en houden het platform beveiligd en beschermd.

Belangrijke investeringsgebieden zijn:

• Android en de Google Play Store: Met het gratis Android-besturingssysteem kunnen hardwarefabrikanten een breed scala aan apparaten bouwen tegen verschillende prijspunten, wat gebruikers een ongekende keuze biedt. En de Google Play Store biedt's werelds grootste selectie apps en games, beschikbaar in meer dan 190 landen, met gepersonaliseerde aanbevelingen en apps van hoge kwaliteit die makkelijk te vinden zijn.
  • Nieuwe Android-platforms: We ontwerpen platforms voor nieuwe vormfactoren zoals auto's en tv, zodat ontwikkelaars hun bereik op nieuwe manieren kunnen uitbreiden.
  • Beveiliging: Consumenten vertrouwen op Android en Google Play vanwege de beveiliging, de beoordelingen van apps om na te gaan of ze voldoen aan het beleid voor veiligheid en privacy, en vanwege de geautomatiseerde beveiliging van Google Play Protect die meer dan 100 miljard apps per dag scant.
  • App-distributie: Ontwikkelaars kunnen meteen meer dan 3 miljard Android-gebruikers bereiken en daarnaast de levering per apparaat en functionaliteit optimaliseren en doorlopende updates bieden.
  • Ontwikkelaarstools: Ontwikkelaars kunnen onder andere experimenten en bètatests uitvoeren, winkelvermeldingen optimaliseren en prestaties analyseren.
  • Factureringssysteem: Gebruikers beschikken over beveiligde en betrouwbare betaalmogelijkheden, terwijl ontwikkelaars makkelijk transacties kunnen verwerken van 700 miljoen gebruikers via Google Play-cadeaukaarten en lokaal relevante betaalmethoden.
Welke waarde krijgen ontwikkelaars van Google Play?

Een belangrijk onderdeel van onze missie is ontwikkelaars helpen om te innoveren en te groeien. Daarom blijven we investeren in ons platform, onze tools en onze services om ze te ondersteunen. We maken het voor ontwikkelaars makkelijk om hun app te distribueren naar miljarden Android-gebruikers en geld te verdienen aan mensen over de hele wereld via de gewenste lokale betaalmethode.

Daarnaast biedt Google Play onder meer tools en services om ontwikkelaars te helpen bij het beheer van hun app-releases, mogelijkheden voor promotie en hernieuwde engagement in de Play Store, tools om experimenten uit te voeren en prestaties te optimaliseren, gegevensanalyse, technische support en kosteloze training via de Play Academy.

Betalen alle ontwikkelaars servicekosten voor in-app-aankopen van digitale artikelen?

We streven naar een bedrijfsmodel waarmee we kunnen blijven investeren in Android en Play, maar we begrijpen ook dat niet alle ontwikkelaars hetzelfde zijn en dat hier maatwerk nodig kan zijn. Voor de meeste ontwikkelaars bestaat het genoemde bedrijfsmodel uit onze servicekosten, die voor meer dan 99% van de ontwikkelaars 15% of minder zijn. Een klein aantal ontwikkelaars die meer direct in Android en Play investeren, kan andere servicekosten hebben als onderdeel van een breder partnerschap met aanzienlijke financiële investeringen en productintegraties voor alle vormfactoren. Dankzij deze belangrijke investeringspartnerschappen kunnen we meer gebruikers naar Android en Play halen door de functionaliteit voor alle gebruikers te blijven verbeteren en nieuwe kansen te scheppen voor alle ontwikkelaars.

Wat is de impact van recente wetgeving in Zuid-Korea?

Als gevolg van recente wetgeving bieden we alle ontwikkelaars de mogelijkheid om naast het factureringssysteem van Google Play een alternatief in-app-factureringssysteem aan te bieden voor Zuid-Koreaanse gebruikers die in-app-aankopen doen in op Play gedistribueerde apps op mobiele telefoons en tablets.

Ontwikkelaars moeten nog steeds servicekosten betalen voor transacties via een alternatief in-app-factureringssysteem, maar de servicekosten worden met 4% verlaagd. Als de servicekosten bijvoorbeeld 15% zijn voor transacties via het factureringssysteem van Google Play, zijn de servicekosten 11% voor transacties via een alternatief factureringssysteem. Lees onze blog voor meer informatie.

Gerelateerde content

• Bekijk meer informatie over de wijzigingen in de servicekosten in 2021 en hoe je je inschrijft voor de servicekosten van 15%
  • Lees meer over de servicekosten in het Beleidscentrum