Ús de l'API AccessibilityService

Google Play permet l'ús de l'API AccessibilityService per a un gran nombre d'aplicacions. Tanmateix, només els serveis dissenyats per ajudar les persones amb discapacitats a accedir al seu dispositiu o bé a superar els reptes derivats de les seves discapacitats són aptes per declarar que són eines d'accessibilitat. Això es fa mitjançant l'atribut isAccessibilityTool del fitxer de metadades del servei.

Les aplicacions que declaren isAccessibilityTool estan exemptes del requisit de consentiment i comunicacions destacades que es descriu a continuació. A més, a partir del 3 de novembre de 2021, per a totes les aplicacions orientades a Android 12 que utilitzin l'API AccessibilityService, caldrà emplenar el formulari de declaració de permisos i rebre l'aprovació de Google Play.

Quines aplicacions poden ser una eina d'accessibilitat?

Les aplicacions que estan dissenyades per donar suport a persones amb discapacitats són, entre altres, les següents:

• Els lectors de pantalla que ajuden les persones amb discapacitat visual.
  • Els sistemes d'entrada basada en interruptors que ajuden les persones amb discapacitats motores.
  • Els sistemes d'entrada basada en la veu que ajuden les persones amb discapacitats motores.
  • Els sistemes d'accés basat en braille que ajuden les persones amb discapacitats visuals i auditives.

Les eines que ajuden altres usuaris amb discapacitats, com ara amb problemes cognitius o discapacitats múltiples, també compleixen els requisits.

La finalitat principal de les eines ha de ser ajudar les persones amb discapacitat. Un assistent general que s'activi amb la veu, per exemple, i que estigui orientat a una població d'usuaris àmplia, però que pugui ajudar els usuaris amb discapacitats motores en algunes situacions, no es consideraria una eina d'accessibilitat. La majoria de desenvolupadors d'eines d'accessibilitat dediquen la major part de la recerca sobre els usuaris a entendre els reptes complexos que afronten les persones amb unes discapacitats concretes quan utilitzen els seus dispositius, i dissenyen una solució per superar aquests reptes. En llegir la descripció de l'eina d'accessibilitat a Google Play Store, ha de ser evident qui són aquests usuaris i com els ajuda l'aplicació a superar els reptes a què s'enfronten.

Altres exemples d'aplicacions que no són eines d'accessibilitat són: el programari antivirus, les eines d'automatització, els assistents, les aplicacions de supervisió, les eines de netejar, els gestors de contrasenyes i els menús d'aplicacions.

Requisits de consentiment i comunicació destacada

Les aplicacions que no siguin aptes per a l'atribut IsAccessibilityTool han de complir els requisits de consentiment i comunicacions destacades que es descriuen a la política de dades d'usuari de Google Play. Aquestes aplicacions han d'incloure una comunicació destacada que:

• Sigui a dins de l'aplicació; no pot ser només a la descripció de l'aplicació o en un lloc web.
  • S'ha de mostrar en un lloc que l'usuari vegi quan faci un ús normal de l'aplicació, sense haver de navegar per menús o opcions de configuració.
  • Ha de descriure les dades que es recullen o a què s'accedeix mitjançant l'API AccessibilityService.
  • Ha d'explicar com s'utilitzaran o es compartiran les dades.
  • Ha de sol·licitar l'acceptació de l'usuari per mitjà d'una acció (per exemple, tocar per acceptar o marcar una casella de selecció).
  • No pot figurar únicament a la política de privadesa o a les condicions del servei.
  • No pot incloure's dins d'altres comunicacions que estiguin relacionades amb la recollida de dades personals o sensibles. Cal que sigui una comunicació independent que indiqui per què l'aplicació requereix l'API AccessibilityService i qualsevol cas d'ús potencial.

Important: si canvies la manera com l'aplicació fa servir aquesta API, has de tornar a enviar el formulari i incloure-hi la informació actualitzada i correcta. Els usos enganyosos o no declarats d'aquestes API poden comportar la suspensió de l'aplicació o la cancel·lació del compte de desenvolupador.

Declaració de serveis d'accessibilitat

A partir del 3 de novembre de 2021, les aplicacions orientades al nivell d'API 31 que incloguin un AccessibilityService hauran de completar una nova declaració de la política a Play Console. No bloquejarem l'ús d'aquesta API, però requerirem una comunicació destacada de l'ús de l'API en totes les aplicacions que no siguin eines d'accessibilitat. Les eines d'accessibilitat són aplicacions que tenen com a objectiu principal ajudar els usuaris amb discapacitats.

Declaració d'aplicacions que són eines d'accessibilitat

Si has declarat que la teva aplicació és una eina d'accessibilitat establint isAccessibilityTool=true al fitxer de metadades del servei, ens hauràs d'informar sobre com la teva aplicació satisfà una necessitat d'accessibilitat.

Aquí tens una previsualització de les preguntes de la declaració:

1. Descriu una funció principal de l'aplicació que requereixi un ús permès de l'API AccessibilityServices.

2. Per a quins tipus de discapacitats està pensada la teva aplicació? Selecciona totes les opcions aplicables.
    • Motriu
    • Visual
    • Auditiva
    • Cognitiva o d'aprenentatge
    • Altres
  3. Quins són els usuaris objectiu de l'aplicació?

4. Per ajudar-nos a revisar l'aplicació, proporciona un enllaç a un vídeo breu en què es mostri l'aplicació obrint-se i els serveis d'accessibilitat activant-se i utilitzant-se. Si no es veu de manera evident a la interfície d'usuari com s'utilitzen els serveis d'accessibilitat a l'aplicació, proporciona una superposició de veu o subtítols per explicar-ho millor.

Declaració d'aplicacions que NO són eines d'accessibilitat

Si no has declarat que l'aplicació és una eina d'accessibilitat però utilitzes l'API AccessibilityService, és a dir, no has definit la marca isAccessibilityTool al fitxer de metadades del servei d'accessibilitat, se't demanarà que completis una declaració d'accessibilitat a Play Console.

Aquí tens una previsualització de les preguntes de la declaració:

1. Per què necessita l'aplicació utilitzar l'API AccessibilityServices? Selecciona totes les opcions aplicables.
    • Funcionalitat de l'aplicació
    • Analítiques
    • Comunicacions del desenvolupador
    • Prevenció de fraus, seguretat i compliment
    • Publicitat o màrqueting
    • Personalització
    • Gestió del compte
  2. Reculls o comparteixes dades personals o sensibles mitjançant les funcions d'accessibilitat?
    • No

Nota: obtén més informació sobre la recollida i la compartició de dades.

[Si has respost a la pregunta 2].

1. Quines dades d'usuari reculls o comparteixes mitjançant l'API AccessibilityServices? Selecciona totes les opcions aplicables.
    • Ubicació
      • Ubicació aproximada
      • Ubicació exacta
    • Informació personal
      • Nom
      • Adreça electrònica
      • Identificadors personals
      • Adreça
      • Número de telèfon
      • Raça i ètnia
      • Creences polítiques o religioses
      • Orientació sexual o identitat de gènere
      • Altres dades personals
    • Informació financera
      • Targeta de crèdit, targeta de dèbit o número de compte bancari
      • Historial de compres
      • Informació de crèdit
      • Altres dades financeres
    • Salut i fitnes
      • Informació sanitària
      • Informació de fitnes
    • Missatges
      • Correus electrònics
      • Missatges SMS o MMS
      • Altres missatges des de l'aplicació
    • Fotos o vídeos
      • Fotos
      • Vídeos
    • Fitxers d'àudio
      • Gravacions de veu o de so
      • Fitxers de música
      • Altres fitxers d'àudio
    • Fitxers i documents
      • Fitxers i documents
    • Calendari
      • Esdeveniments del calendari
    • Contactes
      • Contactes
    • Activitat a l'aplicació
      • Visualitzacions de pàgina i tocs a l'aplicació
      • Historial de cerques des de l'aplicació
      • Aplicacions instal·lades
      • Altre contingut generat per l'usuari
      • Altres accions
    • Navegació pel web
      • Historial de navegació pel web
    • Informació i rendiment de l'aplicació
      • Registres de bloquejos
      • Diagnòstics
      • Altres dades sobre el rendiment de l'aplicació
    • Identificador del dispositiu o altres identificadors
      • Identificador del dispositiu o altres identificadors
  2. Per ajudar-nos a revisar l'aplicació, proporciona un enllaç a un vídeo curt en què es vegi la comunicació destacada que es mostra als usuaris de l'aplicació.

Directrius per al vídeo en què es mostra la comunicació destacada de l'aplicació

El vídeo que proporcionis com a part de la declaració ha d'incloure la informació següent:

1. Obertura de la teva aplicació al dispositiu.
  2. El flux d'usuaris per arribar a la pantalla de comunicació destacada i consentiment per a l'accessibilitat.
  3. El flux d'usuaris quan l'usuari dona el seu consentiment, inclòs quan concedeix el permís d'accessibilitat a l'aplicació.
  4. El flux d'usuaris quan l'usuari no dona el seu consentiment, inclòs el procés en què l'usuari torna a activar la pantalla de comunicació destacada i consentiment.
  5. Una funció bàsica de l'aplicació que utilitza les funcions d'accessibilitat. Si no es veu de manera evident a la interfície d'usuari com s'utilitzen els serveis d'accessibilitat a l'aplicació, proporciona una superposició de veu o subtítols per explicar-ho millor.