De laadtijd verbeteren met Android Performance Tuner

Laadtijd is een nieuw prestatiekenmerk dat beschikbaar is in Android Performance Tuner. Hiermee kun je prestatieproblemen met de laadtijden van je game vaststellen en mogelijkheden ontdekken om de prestaties van je game te verbeteren. Zo behoud je meer gebruikers en kun je de klanttevredenheid verbeteren.

Met statistieken over de impact van de laadtijd kun je de belangrijkste prestatieproblemen vaststellen. Eventuele problemen worden in categorieën ingedeeld zodat je makkelijker actie kunt ondernemen. Met informatie op het niveau van zowel apparaatmodel als game-annotatie kun je bepalen hoe je het effectiefst actie kunt ondernemen.

Integratie

Afhankelijk van je instellingen zijn er 2 manieren om Android Performance Tuner met Laadtijd te integreren: standaardintegratie of integratie via de Unity-plug-in. Volg de instructies op de site voor Android-ontwikkelaars om de integratie te voltooien.

Als de integratie klaar is, loop je de checklist hieronder na. Daarna upload je de app-bundel naar de Play Console en begin je laadtijdgegevens te verzamelen.

Checklist voor na de integratie

Kernconcepten voor laadtijd

Voordat je de pagina Laadtijd (Kwaliteit > App-vitaliteit > Prestaties > Laadtijd) effectief kunt gebruiken, is het belangrijk dat je definieert wat laadtijd voor jou inhoudt en enkele algemene concepten met betrekking tot laadtijden kent.

Laadtijd definiëren

De term 'laadtijd' kan voor verschillende ontwikkelaars verschillende betekenissen hebben. Bovendien meten ontwikkelaars en bedrijven succes op het gebied van laadtijd elk op hun eigen manier. Het is belangrijk om te definiëren wat jij met laadtijd bedoelt en na te denken over wat het betekent met betrekking tot je game.

Je laadtijd kan zijn hoelang een leeg scherm te zien is als een gebruiker op een app-icoon tikt, of hoelang het duurt totdat een interactief menu wordt getoond. Je laadtijd kan de tijd zijn tussen het starten van de app en het moment dat de gameplay start, of het kan iets totaal anders zijn.

We begrijpen dat ontwikkelaars en bedrijven hun succes op verschillende manieren meten. Met Android Performance Tuner kun je flexibel zijn in hoe je de laadtijd definieert. Als je intern geen definitie hebt van wat de laadtijd inhoudt, raden we je aan te beginnen met het moment waarop het proces wordt gestart tot de eerste gebruikersinteractie (bijvoorbeeld als een menu wordt getoond) of het moment waarop het proces wordt gestart totdat de gameplay begint.

Typen laadtijd

Er zijn veel verschillende typen laadtijden, afhankelijk van de situatie (van de eerste keer laden tot laden tussen levels). Over het algemeen gebruiken we de definities van App-vitaliteit. Er zijn echter ook enkele aanvullende op games gerichte definities:

• Koud laden: Met een koude start wordt bedoeld dat een app helemaal opnieuw start: het proces van de app wordt op dat moment niet uitgevoerd. Een koude start kan bijvoorbeeld plaatsvinden als een gebruiker je app voor de eerste keer start nadat het apparaat opnieuw is opgestart. Dit type start vormt de grootste uitdaging als je de opstarttijd wilt minimaliseren, omdat het systeem en de app meer acties moeten uitvoeren dan bij andere opstartstatussen.
  • Eerste keer laden: De eerste keer laden is een speciaal geval van koud laden, namelijk als de app voor de allereerste keer op een apparaat wordt gestart. Er zijn misschien aanvullende taken die moeten worden uitgevoerd, zoals het downloaden van bestanden via content delivery networks (CDN's), het compileren van shaders of het uitpakken van bestanden uit de APK. De eerste keer laden kan aanzienlijk langer duren dan de volgende keren.
  • Warm en heet laden: Warm en heet laden vindt plaats als het app-proces al bestaat en naar de voorgrond wordt gebracht, maar waarbij sommige of de meeste gegevens of de status opnieuw moeten worden geladen of gemaakt.
  • Laden tussen levels: Hoeveel laadgebeurtenissen er plaatsvinden tussen levels als een game van het ene level, of de ene kaart of scène overschakelt naar de volgende en er misschien extra content moet worden geladen.

Beëindiging en gegevens opschonen

In tegenstelling tot framesnelheden, waar gebruikersonderzoek en de mogelijkheden van de telefoon een sterke indicatie zijn voor een 'goede' framesnelheid, zijn de laadtijden minder consistent gedefinieerd. Er bestaat niet zoiets als een duidelijk goede of slechte laadtijd. Daarom nemen we ook gegevens over de beëindiging van sessies op om de laadtijden in de juiste context te plaatsen en je te helpen bepalen waar je je op moet richten.

Een laag beëindigingspercentage betekent niet altijd dat je gebruikers tevreden zijn. Ook als gebruikers de game niet sluiten, zijn ze misschien niet tevreden over de laadfunctionaliteit. Een hoog beëindigingspercentage tijdens het laden is wel een negatief teken en geeft aan dat je laadtijd mogelijk te lang is. Als gebruikers je game afsluiten, leidt dit tot kortere speeltijden en een lagere opbrengst.

Omdat veel statistieken zijn gekoppeld aan beëindiging, achtergrondprocessen en voorgrondprocessen, raden we je aan je integratie zo in te stellen dat gegevens worden geannoteerd en opgeschoond zodra de status van je app verandert. Op die manier worden ook beëindigde sessies geregistreerd in plaats van alleen sessies die uiteindelijk worden afgerond.

Algemene toepassingen voor laadtijdgegevens

Afhankelijk van de behoeften van je studio kun je de laadtijdgegevens van Android Performance Tuner op verschillende manieren gebruiken. Dit zijn enkele veelgebruikte toepassingen:

• de langste acceptabele laadtijd bepalen,
  • nagaan hoe je huidige laadtijd zich verhoudt tot je beoogde laadtijd,
  • gedeelten ontdekken waarvan het laden onverwacht lang duurt.

Vouw de onderstaande gedeelten uit voor instructies voor elke toepassing.

Bepalen wat een acceptabele laadtijd is

Vereisten

Voordat je de onderstaande instructies opvolgt, moet je het volgende doen:

• Integreer Android Performance Tuner in je app (ga naar de site voor Android-ontwikkelaars voor meer informatie).
  • Lees het gedeelte hierboven: Kernconcepten voor laadtijd
  • Integreer Laadtijd in je app en let daarbij vooral op de registratie van start- en stopgebeurtenissen (ga naar de site voor Android-ontwikkelaars voor meer informatie).
  • Publiceer de app (we raden je aan de app eerst via een interne testtrack te publiceren) en verzamel wat gegevens (er worden pas gegevens op de pagina Laadtijd getoond als je meer dan de minimale drempel hebt verzameld).

Als je game genoeg gegevens heeft verzameld, kun je als volgt bepalen wat een acceptabele laadtijd is:

1. Open de Play Console en ga naar de pagina Laadtijd (Kwaliteit > App-vitaliteit > Prestaties > Laadtijd).
  2. Gebruik de filters om de relevante app-bundel of APK en het tijdsbestek te selecteren.
  3. Kijk naar de diagrammen voor 'Resultaten van laadgebeurtenissen op basis van laadtype' voor alle laadtypen of voor een specifiek laadtype waarin je geïnteresseerd bent.
  4. Zoek naar een punt in het diagram waarop het beëindigingspercentage onacceptabel hoog wordt. Dit kan een duidelijk knikpunt zijn of een punt waarop de beëindiging van de laadtijd je bedrijfsdoelen (bijvoorbeeld 10%) in gevaar brengt. Dit punt is de laatste laadtijd die voor de meeste gebruikers nog acceptabel is voordat ze het proces beginnen te verlaten. Zorg ervoor dat de meeste laadtijdgebeurtenissen vóór dit punt worden afgerond.
Tip: Je kunt ervoor kiezen het punt van de laatste laadtijd die nog acceptabel is, als je beoogde laadtijd in te stellen (of misschien een lager punt met een geschikte buffer om beëindiging te vermijden).
De laadtijd met je doelen vergelijken

Vereisten

Voordat je de onderstaande instructies opvolgt, moet je het volgende doen:

• Integreer Android Performance Tuner in je app (ga naar de site voor Android-ontwikkelaars voor meer informatie).
  • Lees het gedeelte hierboven: Kernconcepten voor laadtijd
  • Integreer Laadtijd in je app en let daarbij vooral op de registratie van start- en stopgebeurtenissen (ga naar de site voor Android-ontwikkelaars voor meer informatie).
  • Publiceer de app (we raden je aan de app eerst via een interne testtrack te publiceren) en verzamel wat gegevens (er worden pas gegevens op de pagina Laadtijd getoond als je meer dan de minimale drempel hebt verzameld).

Als je game genoeg gegevens heeft verzameld, kun je als volgt de laadtijd vergelijken met je doelen:

1. Open de Play Console en ga naar de pagina Laadtijd (Kwaliteit > App-vitaliteit > Prestaties > Laadtijd).
  2. Gebruik de filters om de relevante app-bundel of APK en het tijdsbestek te selecteren.
  3. Als je nog geen beoogde laadtijd hebt ingesteld, stel je deze in op een getal dat je acceptabel vindt.
  4. Bekijk het overzichtsgedeelte bovenaan de pagina om een idee te krijgen van je algehele prestaties en om te bepalen op welke gedeelten je je moet richten.
  5. Bekijk het diagram voor elk laadtype en bepaal of je tevreden bent met het percentage laadgebeurtenissen dat binnen de beoogde laadtijd wordt geladen. De blauwe lijn gaat maar tot 95% (omdat sessies soms erg lang kunnen duren). Als je merkt dat minder dan 90% van je laadgebeurtenissen binnen de beoogde laadtijd wordt voltooid, denk je na over wat je kunt doen om de laadtijden te verbeteren (zie hieronder).

Gedeelten met bijzonder lange laadtijden identificeren

Vereisten

Voordat je de onderstaande instructies opvolgt, moet je het volgende doen:

• Integreer Android Performance Tuner in je app (ga naar de site voor Android-ontwikkelaars voor meer informatie).
  • Lees het gedeelte hierboven: Kernconcepten voor laadtijd
  • Integreer Laadtijd in je app en let daarbij vooral op de registratie van start- en stopgebeurtenissen (ga naar de site voor Android-ontwikkelaars voor meer informatie).
  • Publiceer de app (we raden je aan de app eerst via een interne testtrack te publiceren) en verzamel wat gegevens (er worden pas gegevens op de pagina Laadtijd getoond als je meer dan de minimale drempel hebt verzameld).
  • Bepaal op welk laadtype je je wilt richten en vorm een aantal hypothesen over wat de langere laadtijden zou kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld:
    • trage prestaties op sommige populaire apparaten,
    • het laden van bepaalde levels of kaarten duurt langer dan andere,
    • grote CDN-downloads.

Als je game voldoende gegevens heeft verzameld, kun je als volgt gedeelten met bijzonder lange laadtijden identificeren:

1. Open de Play Console en ga naar de pagina Laadtijd (Kwaliteit > App-vitaliteit > Prestaties > Laadtijd).
  2. Gebruik de filters om de relevante app-bundel of APK en het tijdsbestek te selecteren.
  3. Selecteer je laadtype.
  4. Bekijk de uitsplitsing Apparaatmodel om te zien of er een apparaatspecifiek probleem is. Als dit het geval is, gebruik je een profiler om te bepalen of je laadmodus efficiënter kan worden gemaakt.
  5. Bekijk de annotatie-uitsplitsing om te zien of er in een van de geannoteerde gedeelten een specifiek probleem is. Als dat zo is, kan de oplossing specifiek voor je game zijn en kun je overwegen iets te veranderen aan een specifiek level, een specifieke kaart of een bepaald deel van de gameplay.