Benchmarkvärden utifrån grupper med jämförbara appar på Play Console

Google Play Console tillhandahåller jämförelsedata så att du kan sätta in en apps siffror och tolka dem i ett sammanhang. Informationen kommer från grupper med jämförbara appar: uppsättningar av appar som liknar varandra, t.ex. tre-i-rad-liknande spel som Match-3, eller urval som du själv gjort. Grupper med jämförbara appar, så kallade referensgrupper, används på många sidor på Play Console.

Referensgrupperna har som uttryckligt syfte att ge användbara jämförelser som det går att vidta åtgärder utifrån, men de är även gjorda för att skydda utvecklarnas data och hindra andra utvecklare från att få tillgång till känsliga mätvärden om en app.

Det finns två sorters grupper med jämförbara appar: handplockade och anpassade. Vilken typ du bör använda beror på hur känslig den data som genereras är.

Handplockade grupper med jämförbara appar

För data som anses känslig eller verksamhetskritisk eller som inte är offentlig används referensgrupper som genererats av Google Play på Play Console. Vi offentliggör inte exakt hur dessa grupper är sammansatta för att skydda utvecklarnas data.

Referensgrupper av det här slaget används för mätvärden som användarförvärv, genomsnittliga intäkter per aktiv användare per dag, aktiva användare per dag (AAD), aktiva användare per månad (MAU) och tillväxtfrekvens.

Följande är viktigt att känna till om handplockade referensgrupper:

• Grupperna genereras med samma högkvalitativa system för taggning av ett granskningsteam som används på Play Butik.
  • Med det utelämnas appar som uppvisar dåliga siffror eller som har övergetts av utvecklaren så att jämförelsen ska bli mer användbar.
  • Uppgifterna kan filtreras. Till exempel kan du ta fram siffrorna för ett visst land för en referensgrupp. Detta ger användbar marknadsinformation.
  • De innehåller minst 100 appar, så att utvecklarnas anonymitet bevaras och så att det inte går att identifiera data om en enskild app. Dessutom tillhandahålls bara sammanställd data (medianvärdet eller den 25:e, 50:e eller 75:e percentilen).

Handplockade referensgrupper och jämförelsedata finns på följande sidor:

Anpassade grupper med jämförbara appar

För data som inte är företagskänslig och som kan genereras externt används referensgrupper som du själv kan anpassa på Play Console. Alla användare i utvecklarkontot har tillgång till dessa anpassade grupper, så ändringar i dem gäller för alla teammedlemmar.

Det finns två typer av anpassade referensgrupper, beroende på datatyp:

1. Samlad jämförelsedata

För uppgifter som inte är offentliga tillhandahåller vi bara median- och percentilvärden för den anpassade referensgruppens appar så att det inte går att sluta sig till data om en enskild app. Det finns dessutom vissa begränsningar för i vilken utsträckning det går att anpassa referensgruppen:

• Gruppen måste bestå av minst åtta och högst tolv appar.
  • Du kan ändra i den anpassade referensgruppen högst tre gånger per månad.

Om du är administratör kan du välja bort möjligheten att låta din app ingå i dessa grupper. Om du gör det kan du dock inte använda grupperna heller.

Exempel på referensgrupper med samlad data:

2. Jämförelsedata som inte sammanställts

För offentlig data visar vi data om de enskilda gruppmedlemmarna.

Exempel på referensgrupper med data som inte sammanställts:

Det finns inga begränsningar för hur många appar som en grupp av det här slaget får innehålla eller hur många gånger den kan ändras.